Четвртак, 19.05.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Вучић: Самит у Софији – ново поглавље у региону

Ангела Меркел и Александар Вучић (Фото Танјуг/Служба председника Републике за сарадњу са медијима)

СОФИЈА – Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да је Самитом ЕУ-Западни Балкан отворено ново поглавље у региону, и да су ово добри сигнали за очување стабилности, безбедности и сигурности на Балкану, јер су се учесници кроз отворен и искрен разговор боље разумели.

Он је, на крају Самита, пренео да је имао много билатералних сусрета у Софији, наводећи да се састао са немачком канцеларком Ангелом Меркел, британском премијерком Терезом Меј, председником Европске комисије Жан Клод Јункером, председником Савета ЕУ Доналдом Туском, као и председником Европског парламента Антониом Тајанијем, као и са најмање још десет премијера.

„Разговарали смо о проблемима који су пред нама, јер је посао лидера не да разговарају о лепим стварима, већ да решавају проблеме”, нагласио је Вучић у изјави новинарима.

„Желим да верујем да ће у наредном периоду Србија имати снаге, ако буде постојала воља за компромисом с друге стране, да дође до решења које ће бити прихватљиво за њене грађане, а које се тиче КиМ. Ми ћемо дати све од себе и борићемо се за то. Да ли ћемо успети не зависи само од нас”, поручио је он.

Вучић је рекао да је веома важно говорити и о закључцима који се тичу дигиталне агенде, не само изјаве која је потписана, већ шта следи - више новца који ће бити извођен за дигиталну инфраструктуру, јер ће то бити један од услова раста наше привреде у наредом периоду.

Пренео је да је разговарано и о другим инфраструктурним пројектима, а један од њих је изградња аутопута Ниш-Приштина.

„Очекујемо да ћемо кренути у суштинску изградњу тог пута пре краја ове године. Ми бисмо платили 80 одсто, а помоћи ће нам ЕИБ, те ће 20 одсто бити грантови. Тај пут би много значио за најсиромашније делове наше земље, део нишавског и топличког округа”, објаснио је Вучић.

Рекао је да је Србија имала велику част да буде добро представљена на овом скупу, додајући да су позитивно о Србији и њеном руководству говорили канцеларка Меркел и председника Француске Емануел Макрон, што је велика част и важна ствар.

„Видели смо данас колико пријатеља имамо. Захвалио бих се свима који су се залагали за Србију, од Тајанија, канцелара Себастијана Курца, до Виктора Орбана који је најотвореније тражио пријем Србије у ЕУ до 2025. Тражиће да то буде потпуно јасно речено. Свим тим пријатељима сам веома захвалан на подршци Србији”, нагласио је он.

Вучић је додао да је за Србију важан потписан споразум о гасном интерконектору са Бугарском због проблема за који се очекује да ће настати од 2019., па мора брзо да се решава, јер Србија, како се индустријски развија троши више гаса, а како скачу цене нафте и гаса, важно је да не поскупи гас који трошимо.

Упитан да ли је дошло до отопљавања односа са Хашимом Тачијем, пошто је наводно са њим причао на Самиту, Вучић је објаснио да је за време заједничке фотографије свих учесника стајао између румунског колеге Клауса Јоханиса и канцеларке Меркел.

„Онда је Меркел позвала Тачија и мене, са Борисовим да разменимо пар реченица. Увек тражите велике вести, а ја сам неко ко жели да види значајан напредак да би могао да каже тако нешто. За сада се надам да ћемо наставити дијалог па ћемо видети резултате”, поручио је он.

Пренео је да је британску премијерку Терезу Меј позвао да посети Србију, јер после Маргарет Тачер није било посете на том нивоу из Велике Британије.

Такође је додао да је са Меј разговарао о регионалним и европским, али и глобалним питањима.

Са Меркеловом, са којом се виђа чешће, је разговарао о српској привреди, српском правосуђу и учешћу Венецијанске комисије у томе какве ће процене да донесу на уставне амандмане.

„Ја сам рекао да без позитивне процене неће бити било каквог усвајања или предлагања на усвајање у Србији”, додао је он.

Подсетио је колико је Немачка важна за Србију, да је мотор развоја, и да запошљава 47.000 људи у Србији.

На констатацију да највећи број увоза производа на Косову долази из Србије, Вучић је казао да је то ваљда нормално, логично и подразумевајуће.

„Били смо најприсутнији на сајму привреде у Приштини. Очекујем да увек будемо толико присутни. Лично сам дао дозволу српским компанијама и наложио властима да никоме не праве проблеме. Ми желимо слободну трговину, слободан проток не само роба, већ и капитала, да улажемо много више свуда. Србија има у трговинској размени суфицит са свима у региону и са Македонијом, Црном Гором, БиХ, чак и Хрватском. Желимо даље да је повећавамо. Наши БДП-и су мали и морамо много тога да радимо да бисмо успели да направимо боље резултате”, објаснио је он.

На крају је упитан да ли страхује да би, након политичких промена у Риму, Италија могла постати мањи пријатељ проширења, Вучић одговорио да је на скупу Европске народне партије Италија била тема која је наткрилила цео Западни Балкан.

„Ми смо изузетно ценили сарадњу са владом Паола Ђентилонија и надамо се да ће Италија остати посвећена проширењу ЕУ. Помало сви стрепимо како се ствари одвијају у Италији. Али надамо се да ћемо, коју год владу буде поставио председник Италије, бити у стању да са њом успоставимо језик, сарадње, поштовања и пријатељства”, закључио је он. (Танјуг)

Морамо да наставимо дијалог са Приштином

СОФИЈА – Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Софији да се нада да ће се доћи до решења за КиМ, које ће бити прихватљиво грађанима Србије, те да ћемо, како је рекао, дати све од себе и борити се да до тога дође.

„Желим да верујем да ће Србија у наредном периоду имати довољно снаге, уколико буде постојала воља за компромисом на другој страни, да дође до решења које ће бити прихватљиво за њене грађане, а које се тиче Косова и Метохије”

У сваком случају ми ћемо дати све од себе и борићемо се за то, рекао је Вучић новинарима.

Како је рекао увек је важно је да се разговора о проблемима, а не само да се говори о лепим и пријатним стварима, и навео да је посао лидера, да решавају проблеме, а не да говоре о лепим стварима.

Навео је да је са Тачијем разменио неколико речи, и да то види просто као чин љубазности, а да би за неку јачу оцену морао да види неки велики прогрес да би могао да каже да је нешто боље.

„Сигуран сам да морамо да наставимо дијалог”, рекао је Вучић.

Одговарајући на питања када би се могло наћи решење за КиМ, Вучић је рекао да није од оних који било шта ограничавају посебно што неспоразум постоји још од пре Прве призренске лиге, више од 140 година.

„То није 140 дана” казао је Вучић и додао да у Србији постоји жеља да се проблем реши, да сматра да је Србија уложила и напор и енергију и вољу и све своје обавезе испунила.

Како је рекао, то нас, ипак, не спречава у томе да настојимо да разговором и компромисом решавамо проблеме уз поруку да ће дати све од себе да до тога дође.

Вучић је поновио да ће свакако дијалог бити настављен, али да за наставак мора да постоји испуњење одређених услова.

Подсетио је да треба видети прво шта је са Бриселским споразумом и његовим испуњавањем.

„Све вас питам да ми кажете ситницу коју Србија није испунила, нећете наћи ниједну. Само једна обавеза друге стране је била и тражимо само њу да буде испуњена, а то је ЗСО”, нагласио је Вучић.

„Ако се иде у дијалог мора да постоји жеља за компромисом обе стране, а не да се шаљу платформе „нисмо спремни ни за шта”, то је као платформа неких политичких странака у Србији. Очекујете да Србија све да, а не добије ништа - то није реално”, поручио је председник Србије.

Вучић је казао да је такву платформу усвојила влада у Приштини, али да она на захтев међународне заједнице није послата на усвајање скупштини, јер би то драматично везало руке свима.

Председник Србије показао је новинарима у Србији Бриселски споразум и указао да је стао на једну страну, те да је Србија испунила све, јер њен потпис и реч нешто значе.

Пренео је да свима којима покаже тај документ нема шта да каже.

„Ја изнесем папир од 15 тачака, а то сам показао и шведском премијеру и покажем да смо од 7 до 14 тачке све испунили, а од 1 до 6 није ништа испуњено. Како да било ко каже да није тачно. То су покушали у Скопљу само Албанци да кажу да нешто није испуњено”, објаснио је он.

Поновио је да није разговарао са Тачијем о дијалогу, већ да је са њим разменио само неколико речи.

„Због нас морамо да решавамо односе са Албанцима, који морају бити много бољи. Ако то не решимо имаћемо безброј проблема у годинама пред нама од тога да ће нам врата ЕУ бити затворена, до тога да нећемо моћи да имамо тако успешан раст и привредне резултате” закључио је Вучић. (Танјуг)

Вучић и Тајани о европском путу Србије

СОФИЈА - Председник Србије Александар Вучић састао се данас у Софији са председником Европског парламента Антонијем Тајанијем са којим је разговарао о европском путу Србије и њеном будућем чланству.

Председник Европског парламента Антонио Тајани истакао је да је могуће постићи договор о приступању Србије чланству у ЕУ до 2025. године, што је иницијални датум који је садржан у Стратегији ЕУ о приступању земаља Западног Балкана, усвојеној у фебруару ове године, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Србије.

Александар Вучић и Антонио Тајани (Фото Танјуг)

„Оптимиста сам поводом вашег чланства”, рекао је Тајани и истакао да је предложио пакет од 10 милијарди евра за инфраструктурне пројекте на Западном Балкану, као и да је Србија важна за Европу.

Председник Вучић захвалио је председнику Европског парламента Тајанију на охрабрењу и подршци коју пружа Србији на њеном европском путу.

Важно је радити на владавини закона и то ће помоћи бржим европским интеграцијама Србије, закључила су двојица саговорника. (Танјуг)

Вучић и Пленковић о билатералним односима

СОФИЈА - Председник Србије Александар Вучић, који учествује на самиту ЕУ - Западни Балкан у Софији, разговарао је са хрватским премијером Андрејем Пленковић о билатералним односима и европским интеграцијама.

„У Софији пред почетак самита ЕУ Западни Балкан разговарао сам и са председником Владе Републике Хрватске Андрејем Пленковићем о билатералним односима и европским интеграцијама”, објављено је на Вучићевом твитер налогу.

На твитеру је објављена и фотографија председника Србије и премијера Пленковића. (Танјуг)

Коментари21
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Miloš
Ne može se u EU dok se ne ispune uslovi. A EU je u fazi raspadanja. Balkan evropski lideri smatraju orijentom sa svim što to znači, poput Turske, a Tursku ne primaju u EU. Nemojmo se zanositi, već se strpimo. Strpljen - spašen.
Evropski Balkan
Miloše, većina ljudi zna da je Balkan Evropska interesna sfera i da zato EU neće dozvoliti da to poremete ni nuklearne sile Rusija (sa Turskom) i SAD (sa V.Britanijom). Kina za sada samo posmatra i priprema novi put svile !
zoran
sa Rahojem nije bilo sastanka koliko mogu da primetim...
Kaja
I kada se cini da nema nade treba razgovarati sprovoditi politiku malih koraka.Vucic spasava sta se spasiti moze.
Иларион Михајловић
Ово је јако чудно, јер немачки Ди Велт јасно и гласно каже да је на самиту јасно речено земљама западног Балкана да од пријема у ЕУ нема ништа. Ено велики текст на њиховом порталу. Па коме да верујемо ако не Немцима?
Muradin Rebronja
... да од пријема у ЕУ нема ништа, и да од пријема у ЕУ, за сада, нема ништа су две различите ствари. И о томе у Немачкој не одлучује Ди Велт него фрау Меркел.
Иларион Михајловић
@duric dragan Иронија, господине Драгане, иронија. Стилска фигура.
Прикажи још одговора
Raca Milosavljevic
... kako stoje stvari dzaba se narod digao protiv Nemaca 1941-ve ... nista neznamo da radimo samo cekamo strane-nemacke investitore ... jadna nam majka sa ovim rukovodstvom ....

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.