Четвртак, 30.06.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа
ДОСИЈЕ „ПОЛИТИКЕ”: НЕЗАВРШЕНИ РАТ ПРОТИВ СРБИЈЕ

Пирален тихо убија

НАТО против Србије није употребио хемијско оружје. Било је довољно да бомбардује индустријска постројења
Злослутни облаци изнад Крагујевца после удара НАТО авијације (Фото Танјуг)

Крагујевац – Како време пролази, све је теже говорити о последицама НАТО бомбардовања. Многих релевантних саговорника, учесника рата и сведока догађаја више нема, а кад докази о штетном дејству НАТО муниције на здравље људи нису прикупљени у почетку, сада је то тешко учинити. Уосталом, наши стручњаци се споре и око тога да ли је осиромашени уранијум уопште штетан. Има и оних који мисле да су цигарете штетније. Упркос свему томе, прича о злочину и угроженом здрављу наших људи никад није до краја замрла. Наново је актуелизована иницијативом за формирање државне, скупштинске комисије која ће се бавити последицама НАТО бомбардовања.

Осим празних касарни, главна мета НАТО авијације била је Фабрика аутомобила „Застава”. Бомбардована је у два наврата: прво у ноћи између 8. и 9. априла, потом у ноћи између 12. и 13. априла.

Уништени су погони, али и трафои из којих је исцурио пирален.

Пирален је термоотпорно уље, расхладни флуид којим се облажу бакарне грејне плоче како се приликом емитовања енергије не би спојиле и истопиле. Реч је о изузетно канцерогеној материји која се, бар према подацима до којих смо ми дошли, никако не може разградити природним путем. Уколико се пираленом не рукује како треба, оставља трајне последице у природној средини и на људима који су били изложени дејству те материје. Зато не треба да чуди што је употреба пиралена забрањена у земљама ЕУ.

У рашчишћавању рушевина „Заставе”, још док су буктали пожари 1999, учествовали су и радници и грађани, а касније је педесетак радника било директно ангажовано на уклањању пиралена. За прве случајеве обољевања од канцера сазнало се две-три године након бомбардовања. У први мах се чинило да – „радници ’Заставе’ умиру од пиралена”.

Међутим, како је време одмицало, међу крагујевачким лекарима је било све мање оних који су били спремни да говоре о тој теми. Упркос томе што су износили податке о изненадном повећању броја умрлих од рака, нико од медицинских радника се није усудио да узрок ове болести директно повеже с несумњиво канцерогеним својством пиралена. На крају, за медије више нису хтели да говоре ни чланови породица преминулих.

Читава прича је задуго обавијена велом ћутања. Сложене политичке околности после НАТО бомбардовања, нарочито после пада Милошевићевог режима, ишле су у прилог сумњи да је нечија намера била да се све заташка

Колегиница Оливера Томић 2002. за тадашњу новинску агенцију АИМ извештава о почетку санације „Заставе”. Наводи да је реч о укупно пет пројеката чишћења и отклањања штетних материја: два пројекта се спроводе у Фабрици аутомобила, један у „Енергетици”, градској топлани, два се односе на деконтаминацију речног корита Лепеница.

У бомбардовању су уништени командни центар „Лакирнице” и два трафоа у том „Заставином” погону. Бурад с пираленом су спремна за транспорт у Швајцарску. У граду Валорек биће уништено 150 тона, укупно 1.500 буради натоварених у 22 контејнера. Други део отпадног материјала биће превезен у Дортмунд. Уништавање пиралена је поверено немачкој фирми АББ, пише новинарка Томић.

Новац су обезбедиле Уједињене нације. Руководилац пројекта санације „Заставе” је Бранислав Недељковић. Каже да је „око 50 радника директно ангажовано на чишћењу погона”. Додаје и да је „могуће извршити деконтаминацију корита Лепенице”. Један од његових првих извештаја за медије гласи: „У нападу 13. априла гађани су сви фабрички погони и командни центар ’Лакирнице’, у којој су се налазила два трансформатора. Њиховим уништењем на под и у технолошке јаме, у којима је било око 6.000 кубика воде, излило се око 3.000 литара пиралена.” Радници иду на прегледе.

Надлежном Министарству науке и технологије обраћа се руководство „Заставине” амбуланте – Медицине рада, а руководилац научне јединице др Снежана Игњатовић пише: „Полазећи од чињенице да је ’Застава’ доживела разарања током бомбардовања у оквиру којих је уништена и животна средина, прогласивши локацију фабрике аутомобила за еколошко жариште, неопходна је веома студиозна заштита радника. Нема циљних контрола јер ниједна институција којој смо се досад обраћали није изашла у сусрет да финансира посебан програм, иако постоји потреба за тим.”

У медијима се наводи изјава „Заставиног” пословође Милутина Матића: „На рашчишћавању рушевина радио сам од седам ујутру до десет увече. И још сам, као пословођа, позивао колеге да се јаве на посао. Сада се с њима срећем по болницима. Мени су пронашли тумор на штитној жлезди, док су друге колеге оболеле од леукемије и канцера. Кад се сретнемо код лекара, осећам као да сам ја крив што су се разболели.”

У допису Медицине рада Влади Србије стоји и следеће: „С обзиром на токсичне, потенцијално тератогене и канцерогене ефекте које испољавају тешки метали и пирален, потребно је дугорочно праћење биохемијских, физиолошких, клиничких и цитогенских поремећаја здравственог стања експонованих радника (најмање 10 година), уз предузимање других мера заштите.” Градске власти 2003. шаљу допис држави да им достави податке о загађености Крагујевца и околине, али од „Батута” није стигао одговор. Или га градске власти нису обелоданиле?

У годинама после НАТО бомбардовања Крагујевцем се шире непроверене приче. Наводно, једна количина пиралена је завршила у приватним предузећима за производњу боја, док је неколико буради с овом материјом пронађено у напуштеном руднику у оближњој Драчи.

„Одвожење отпада из рудника пратили су обезбеђење ’Заставе’ и полиција. Носили су гас-маске”, даје изјаву за медије Зоран Лазаревић из овог села.

Средином 2014. у медији се појавило обимно истраживање о последицама НАТО бомбардовања „Заставе”. Новинарка Наташа Јокић пише четири текста: „Помрли радници државна тајна”, „Анализу тла сакрили ’Фијатови’ стручњаци”, „Србији убијају и потомство”, „Отров крили да се НАТО не наљути”.

Ауторка открива „невидљиви” докторски рад Миљане Стојановић Милосављевић, која је на Биолошком факултету у Београду 2002. одбранила тезу „Правци кретања полихлорованих бифенила у водама након НАТО бомбардовања”. У поднаслову једног наставка стоји могући закључак: „НАТО је против Србије водио хемијски рат, а да притом није употребио хемијско оружје. Било је довољно да бомбардује индустријска постројења”.

Шта се десило с радом др Стојановић Милосављевић? Био је то први научни приказ ситуације која је задесила Крагујевац после НАТО бомбардовања „Заставе”, пише новинарка која каже да научна дисертација, у тренутку истраживања, није била евидентирана у регистру докторских теза Универзитетске библиотеке у Београду, иако је то налагао закон. Докторка Стојановић Милосављевић остала је без посла, а умрла је 2010. од тешке болести, наводи ауторка текстова.

Новинарка Јокић каже да је једини траг „невидљивог” доктората на интернету опширан интервју с научницом који је објављен 3. августа 2003. Апострофира следећи део рада који је пронашла у рукопису: „У оквиру популације кичмењака најосетљивија на пирален је женска популација. Досадашња научна истраживања и сазнања показују да је токсично дејство бифенила (пиралена) повезано са женским стероидним хормонима у мишићном ткиву кичмењака, укључујући и човека.”

Наведен је и закључак: „Полихлоровани бифенили (пирален) доспевају у воду, таложе се, њиме се хране ситне биљке и животиње, овима ситне рибе, па крупније, па птице... Увек је на крају човек кога ће овај и други отрови посути НАТО бомбама деценијама хранити.”

Један део пиралена излио се из „Заставе” у Лепеницу, а 25 километара даље завршио је у Великој Морави. Ова отровна материја загадила је речно дно, рукавце, земљиште, подземне воде, а њима и бунаре које сељаци користе за заливање њива и башти. Докторка Миљана Стојановић Милосављевић испитала је 1.800 узорака с терена.

Симптоматично или не, тек наша држава је за последице НАТО бомбардовања брзо сковала посебан термин – „историјско загађење”. Као да је у питању археологија, а не нешто се десило у блиској прошлости. Термин „историјско загађење” коришћен је и у преговорима Владе Србије с „Фијатом”. Уочи почетка производње модела „500-Л” 2012, „Фијат” је чистио читаву „Заставу”, из чијег су фабричког круга однете тоне земље. Касније, „Фијат” је у оквиру своје нове фабрике направио обданиште за децу запослених.

Пирален трајно загађује земљиште и подземне воде

Иако није гађан муницијом с осиромашеним уранијумом, Крагујевац је сврстан у групу места која су највише оштећена НАТО бомбардовањем, заједно с Бујановцем, Бором, Панчевом и Новим Садом. Управо због пиралена који се излио и „Заставе”.

У раду „Еколошки аспекти примене пиралена” докторка Мирјана Анђелковић Лукић, између осталог, пише:

„Расути пирален мора брзо и ефикасно да се механички уклони с површине тла како не би продро у земљиште и доспео у подземне воде. Продирањем у тло, трајно загађује земљиште и подземне воде. Једини ефикасан начин уклањања овог уља врши се термичком разградњом, односно прецизно навођеним поступком сагоревања, како ниједан опасан продукт сагоревања не би изашао у спољну средину. Сагоревањем пиралена на отвореном ослобађа се велики број отровних и канцерогених продуката. Гашења пожара на пиралену ризично је јер постоји опасност од тровања и загађења околине. Пожари на пираленским трансформаторима изузетно су опасни, како по ватрогасце, тако и по околно становништво, због ослобађања велике количине опасних продуката који настају сагоревањем овог уља. Пирален спада у генотоксичне и канцерогене супстанце с продуженим временом деловања, па је његова употреба трајно забрањена у земљама Европске уније.”

Коментари17
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Pavle Petrovic
S osvrtom na poslednju recenicu skracenog clanka (piralen curio iz trafo stanica u Kragujevcu): a) Ako je piralen stetan, zasto to nije ocisceno prvom prilikom? Sada drzava svaljuje svoje odgovornosti na druge. b) Ako vec nije ociscen, taj piralen bi uticao na zdravlje nekolicine ljudi samo u neposrednoj okolini tih trafo stanica (a da li tu uopste ima neko naselje, kad je rec o Zastavi), a ne u citavoj Srbiji. Ceprka se da bi se nekako dokazala neka izvrnuta veza izmedju uglavnom nepovezanih stvari, a samo za neke politicke poene.
Зорка Вукмировић
Piralen 0dnosno grupa jedinjenja poznata kao polihrlorovani bifenili su isparljiva. Na visokim letnjim temperaturama pri razlivanju na široj površini oko pogodjenog izvora, značajne količine ovih jedinjenja su otišle u atmosferu i reciklirale vračajući se na tlo kondenz0vane ili adsorbovane na česticama čadji.
Ana
Namerno su gađane trafo stanice, kao na primer ona na Bežanijskoj kosi u Beogradu. Komisija da popiše i koje su sve trafo stanice gađane.
Dr Slobodan
Nadam se da clanovi komisije za utvrdjivanje posledica bombardovanja Srbije osiromasenim uranijumom (OU) znaju da isti ima veoma minimalni efekat radioaktivnog zracenja. Kao primer, nekadasnji uredjaji za radioterapiju na bazi kobalta su imale zastitna kucista napravljena bas od OU. Osiromaseni uranijum je jedan od najguscih materijala te se stoga koristi gde god je potrebna velika cvrstina. Medjutim, ono sto je vazno vezano za OU je da je to gadan otrov, koji kada udje u organizam vise ne izlazi!! Bubrezi ne mogu da ga izbace. Pored toga, on u organizmu nije opasan kao izvor zracenja (kao slucaj trovanja polonijumom bivseg ruskog spijuna u Engleskoj) vec je gadan OTROV. Znaci, nadam se da u onoj komisiji ima bar jedan TOKSIKOLOG koji zna efekte OU na ljudski organizam. Inace, OU nije zabranjen, mada je pokusavano vise puta da savet OUN izda deklaraciju o zabrani - pa nije proslo. Ali, mi9 ne smemo da dozvolimo da ovaj "eksperiment" NATO-a prodje bez pisanih tragova ...
Ташко Васиљев
Их, бре, браћо Срби, како ли се само сетисте да проверавате последице НАТО бомбардовања. За то вам је требало само 19 година. Ни мање, ни више! Никад није касно...
Леон Давидович
Да је радијација опасна по здравље то је толико позната ствар. Овде се не ради о томе да ће те ви проћи поред неког извора зрачења већ можете унети радиоактивну честиву у организам. Поредити то са дуванким димом јесте глупост. Ако неко користи дуван он то чини добровољно и то је материја која није трајна. Пролазно као дим. Радиоактивне материје су дошле као резултат једне злочиначке агресије једнако као и све друге штетне материје које је та агресија произвела.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.