Уторак, 16.08.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа
РАЗГОВОР НЕДЕЉЕ: ЗОРАН ЗАЕВ, премијер Републике Македоније

Верујем у успех референдума

Преспански компромис је отворио пут грађанима Македоније да за два дана добију датум за приступне договоре с ЕУ и омогућио овој држави да 12. јула постане 30. чланица НАТО-а
Зоран Заев (Фото Влада Македоније)

Током потписивања споразума између Грчке и Македоније о имену Република Северна Македонија и током преговора, Алексис Ципрас и Зоран Заев су се осећали као добри морнари на немирном мору. Како тврди Заев, компромис је отворио пут грађанима Македоније да за два дана добију датум за приступне договоре с ЕУ и омогућио Македонији да 12. јула постане 30. чланица НАТО-а. Премијер Македоније је захвалио „Политици” на интервјуу, нагласивши да наш лист својим радом доприноси изградњи мостова који спајају Србију с Македонијом и регионом.

Преспанским споразумом с грчким колегом Ципрасом окончали сте 27-годишњи спор. Честитали су вам лидери света, а суседи су поздравили споразум. За једне сте херој, а за друге издајица. Како се осећате због оног што сте постигли и због оног што вас чека?

Патриотска је дужност сваког политичара, посебно премијера, да брине о интересима грађана, који су му дали поверење, и о интересима државе. Ја испуњавам своју људску, грађанску, патриотску и премијерску дужност. Спреман сам за лидерство, да водим у све процесе који значе светлу будућност за грађане, бољи живот, перспективу за младе, стабилност, безбедност, јачање македонске међународне позиције, али и региона. Како се осећам? Испуњено, зато што служим грађанима и држави и радим на остварењу једне велике визије, а то је добро за све.

Преспанским компромисом добијено је име Република Северна Македонија. Шта сте грчка страна и ви овим документом добили, а шта изгубили: на политичком, економском, безбедносном и културном пољу?

Ако добијемо потврду, ерга омнес нашем македонском идентитету и језику, ако географска одредница „Северна” коју смо додали нашем имену Македонија отвара путеве ка Европској унији и НАТО-у, ако уговор нашу државу ставља на достојанствени ниво у свету, ако је наша држава идентитетски потпуно заштићена, за век и векова, ако овај договор значи за Грчку спокој и потврду да немамо никаквих територијалних или других претензија ка географском рејону Македонија, који је на грчкој страни, онда једино што можемо да кажемо јесте да су обе стране изгубиле сујету коју су показивале док нова политичка руководства обе државе нису села за сто. Такође, ми смо се ослободили камена који је нашу државу 25 година вукао надоле. Македонија и Грчка добиле су прва политичка руководства која су спремна да доносе достојанствене и храбре одлуке за добробит својих грађана, а сад су једна у другој добиле и доброг пријатеља и суседа, док су свету дале наду да, ако има добрих намера и ако се хоће, решење за свако питање постоји. Договорима наше државе с Бугарском и Грчком, Македонија је добила садашњост и осигурала будућност, а обезбедила је и завет својих предака. Македонци имају своју поштовану и међународно признату државу.

​Неће бити рушења споменика Александру Македонском нити споменика Филипу Другом. Остају кодови МК и МКД, с изузецима регистарских таблица возила која нису део међународне кодификације: она ће пратити договор с Грцима

Ако хоћете још конкретније, име наше државе Република Северна Македонија биће преведено на све језике. У уговору се разграничава да термини Македонија и македонски у Грчкој означавају хеленски део историје, а у нашем контексту осликавају нашу територију, језик, народ са својом историјом, културу и наслеђе, различито од грчког контекста. Према овоме, ми имамо право да се опредељујемо као Македонци без икаквог ограничења. У УН, у Њујорку, језик остаје македонски језик, без фуснота, без додатног објашњавања, што значи очуван језик и очуван идентитет. У самом уговору постоји члан којим се нотира научни факт да је македонски језик део јужнословенске групе језика. Као што је договорено, држављанство ће бити „македонско”, а националност „грађанин Републике Северне Македоније”, такође преведени на све језике. Државне институције пратиће принцип договора и ново утврђено име. Све друге организације, удружења, компаније, активности и атрибути могу да користе придев македонски како у нашој земљи, тако и свуда у свету. Ево на пример: македонска култура. Договор ће бити примењен етапно, а ступиће на снагу када га обе стране прихвате сагласно унутрашњим процедурама. Остају химна, грб, застава државе, који нису били део преговарачког процеса. Споменици из „Скопља 2014”, који осликавају хеленску културу, као и историјско и цивилизацијско наслеђе, добиће тај епитет. На пример: „Војин на коњу” преименоваћемо у „Александар Македонски”, као што доликује, и даћемо објашњење да је то део хеленског античког периода и светско културно наследство. Неће бити рушења тог споменика или споменика Филипу Другом. Остаће симболи пријатељства две земље. Кодови исто тако остају МК и МКД, с изузецима регистарских таблица возила која нису део међународне кодификације: она ће пратити договор с Грцима.

Какав расплет ситуације очекујете када је реч о македонској страни, где вам пуно тога зависи од председника Иванова и опозиције? Да ли ћете затражити његово повлачење и зашто?

Немојте имати дилему, ништа не зависи ни од Иванова, нити од било кога од нас политичара. Од грађана зависи. Грађани ће се на референдуму изјаснити о историјском договору с којим држава иде напред. То што је до мене и што је до владе – ми смо урадили. Потрудићемо се да потпуно и темељно приближимо грађанима добробит договора с Грчком и да рашчистимо све предрасуде којима неодговорни политичари, водећи се личним интересима, замајавају јавност. Као што знате, ја сам непоправљиви оптимиста и верујем да ће референдум успети, а то ће значити успех за сваког грађанина Македоније. Даље, ми смо као влада јасно образложили свој став пред референдум. Да ли ће имати аргумената и храбрости да то направе и други политички субјекти – видећемо. Али реч грађана мораће да поштују сви, и председник Иванов, и опозиција, и ми као влада. И да, пошто смо добили поверење грађана, ми ћемо испунити своју политичку дужност као власт, а то је да се спроведе воља народа. Ако то подразумева да ми као парламентарна већина морамо да покренемо опозивање председника Иванова, и то ћемо да направимо – кроз уставне и законске процедуре.

Опозиција подржава Иванова. Грађани свакодневно протестују испред Собрања, размењујући каменице и сузавац с полицијом, јер се не слажу с променом имена.

Ја знам да већина грађана, још пре него што је објављен договор, подржава да се нађе решење за македонско-грчки спор. Сада, откако је договор постигнут, уверен сам да та већина преовладава. Мој утисак је да грађани схватају да су дужи период били манипулисани, да су сиромашили и да је држава тонула у изолацију. Група грађана испред Скупштине није велика. Грађани имају апсолутно право на мирни протест. Потрудићемо се да и њих пробудимо до референдума на јесен. Жалим што опозиција злоупотребљава народ и што партија ВМРО-ДПМНЕ до сада није успела да се уздигне и покаже државотворни капацитет. Али верујем да постоје људи у опозицији, у ВМРО-ДПМНЕ, који знају да постигнути договор с Грчком само даје шансу за развој државе, а ништа не одузима, и да ће се поставити како треба у одговарајућем тренутку, а то је тренутак гласања и за референдум, и у парламенту.

Зашто се председник Иванов и ви не слажете?

О председнику Иванову шта да кажем, чак је и непријатно да се у регионалним медијима прича о његовим поступцима, које је, нажалост, видео цео свет, што не иде у прилог нашим грађанима. У време када цео свет честита, он хоће грађанима да натовари тешки камен из прошлости. Хоћу да верујем да нису у позадини неки други разлози због којих би хтео да кочи евроатлантске интеграције Македоније и да ће све да нас демантује и подржи у процесима који воде ка чланству Македоније у ЕУ и НАТО-у.

Руски министар спољних послова Лавров поздравио је споразум. Како ви оцењујете став Руса, иако су вас упозоравали да уласком у НАТО угрожавате безбедност региона?

Руска Федерација је велики пријатељ Републике Македоније. Економска и културна сарадња у областима пољопривреде на високом су нивоу. Очекујемо да се даље развија. Евроатлантска будућност Македоније неће нарушити ту сарадњу. Напротив, Русија ће у Македонији добити стабилнијег партнера на пољима где се интереси грађана обе земље додирују.

Како оцењујете билатералне односе са суседима и шта је овим споразумом добио регион?

Верујем да ће договор Македоније и Грчке и договор Македоније и Бугарске бити јака мотивација за затварање и других билатералних питања у региону. Стабилан Балкан значи стабилну Европу и стабилан свет. То је већ јасно и међународној заједници и ја чврсто верујем да ће земље чланице ЕУ наћи снагу да подрже Македонију да за неколико дана добије датум за почетак преговора, а затим да добије и позив да постане следећа, тридесета земља чланица НАТО-а.

Како оцењујете билатералне односе са Србијом?

Македонија и Србија су суседи, али су пре свега пријатељи, који деле вековну историју, традицију, културу и прошлост, а данас их повезује и заједничка европска будућност. Не постоји област у којој не можемо унапредити или почети сарадњу. Грађани обе државе снажно су емотивно повезани, воле се и поштују, а ми као политичко руководство такође имамо обавезу, а видим и жељу код обе стране, да им омогућимо економски развој и европске перспективе. Верујте, и с Републиком Србијом, у интересу грађана и државе, то ћемо постићи.

Пружили сте руку поверења министру Николи Димитрову, сину оснивача ВМРО, који се такође супротставио Груевском. Како ћете пружити руку опозицији ВМРО-ДПМНЕ, пошто без ње не можете да мењате Устав, а извесно је да не прихвата ново име?

Димитров је одлично завршио свој део посла. Ја сам пружио руку поверења министру Николи Димитрову, али он је пружио руку целој Македонији заједно са мном. Његови разговори с грчким колегом Коцијасом били су и те како добра база за оно што смо заокруживали премијер Ципрас и ја.

Што се тиче ВМРО-ДПМНЕ, може опет неко рећи да се преамбициозно надам подршци опозиције у Скупштини, али верујем да постоје посланици у овој партији који су свесни историјског момента за Македонију који ће, надам се, превазићи сами и подржати уставне амандмане, чиме ћемо заокружити реализацију споразума у 2018. години и до краја 2019. године, те бити земља лидер која предводи регион према ЕУ и НАТО-у.

По анкетама, народ Македоније од суседних земаља највише верује Србији. Шта бисте поручили комшијама које су се увек залагале за добре односе и очување Македоније? Међу онима који су после Великог рата на Версајској конференцији с америчким председником Вилсоном сачували Македонију од поделе био је и српски научник и дипломата Михајло Идворски Пупин, чији дар црквено звоно и дан-данас звони на Охриду у Цркви Перилепта?

Звони звоно у Охриду звуком који обележава ново време, дајући нове могућности новим мостовима. Грађани Републике Србије, градимо нове мостове, чувајмо изграђене, кроз њих ће наша сарадња ићи брже и лакше, а с њима ћемо поставити нове темеље који из наше заједничке прошлости омогућавају да се крећемо према заједничкој, светлој и перспективној будућности.

 

Лично пријатељство са Ципрасом

Какви су преговарачи Грци, а какав је медијатор Нимиц?

Преговори су се одвијали у духу пријатељства. Од почетка смо поставили односе на основама искрености и поверења, а пре свега на основама бриге о очувању достојанства обе стране, а када тако започнете ствари, онда је лакше. Спремни су наступали у преговорима, и ми исто. Били су креативни, били смо и ми. Најкреативнији је био мудри и искусни посредник Метју Нимиц, који је 30 година посвећен решавању македонско-грчког спора. Овом приликом још једном му захваљујем због стрпљења и уложених напора, који су уродили плодом. Да, било је тешких тренутака, слушајући с грчке стране да се „добар морнар види на немирном мору”. Мислим да смо се мој колега Ципрас и ја и наши сарадници показали као добри морнари. Оно што ћу памтити јесте да смо заједно били посвећени изгледима за могућу сарадњу. Зато се и део назива споразума односи на „стратешко партнерство”. Наравно, причали смо и о својим породицама, па је дошао и тренутак да се упознамо и сада су односи између премијера Ципраса и мене прерасли у лично пријатељство. У Ципрасу сам добио пријатеља, а у Грчкој је Македонија добила пријатеља. Знајте да је много вредно ово што смо постигли.

Коментари17
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ташко Васиљев
"Неће бити рушења споменика Александру Македонском нити споменика Филипу Другом.", или другим речима остаће нам безвредни кичерај за кога је Грујеску наплатио баснословне суме из државне касице-прасице, као да је реч о некој великој уметности Пикаса, Родена или Хенрија Мура. Вероватно неће ни такнути сва она псеудобарокна грдила од полистирена и гипс-картона који су постали симбол те мрске владавине, јер је то по укусу свих малограђана без обзира на њихову националну, религиозну и политичку опредељеност, не само оних из вемереоа. Остаће нам као печат једног времена у коме су се неуки поносили свиме оним чега се паметан свет стиди. За успомену и дуго сећање на времена у коме су дилетантни и шарлатани владали над професионалцима и експертима! Ужас један!
ivan
Hoce covek da kaze da je formirao uz pomoc zapada ekipu za "pobedu"na referendumu.
Petar
I Gorbačov je bio heroj perestrojke, posebno na zapadu, što mu je lično više nego koristilo. Makedonija nije ni približno velika kao Rusija, g. Zaev svakako nema politički format nekadašnjeg sovjetskog lidera, a unutrašnje tenzije u novoj Sev. Makedoniji makar prikrivene i oročene na duži rok ne mogu da se stabilizuju ni sa NATO snagama, a kamoli same od sebe. Šta je nama činiti pri takvim odnosima snaga u okruženju, da ne kažem u našoj avliji, je pravo pitanje. Vidimo da se i kod nas uporno "nude" raznorazni demokratski vizionari, nisu doduše ovako crnpurasti kao dotični već više žućkasto-riđi, ali je potpis iza njih isti. Jedini pravi pobednici u odigranoj partiji su, po svemu sudeći, Grci, koji ne gube ništa ni od zapadnih privilegija ni od nacionalnog indentiteta. Pa eto dobrog uzora.
Goran Stanic
Sa ovim ugovorom konacno je zakopana Velika Albanija.Sto znaci nema vise veliko Kosovo ili Velika Albanija.Ovo je pametan ugovor bravo Zaev.
Nikola Nesic
Završen posao, NATO i EU, pod pokriveteljstvom SAD. Zaev poptuno odgovorno i demokratski raspisuje referendum, i poziva sve da iskažu svoju volju. Šta više treba da se desi da bude jasno da progres, demokratija i volja građana nemaju alternativu. Na kraju Zaev upućuje da saradnja sa Rusijom i Srbijom ostaju kao izbor. Dakle sve je jasno, SAD su pomogle da se otvori još jedan put ka razumu i mirnom rešenju spora koji nije video kraj. Pouka za druge Balkanske narode, da se prizovu pameti i pristupe civilizovanom, demokratskom i progresivnom svetu. Štaviše pokušaj destabilizacije u Sobranju, kao i u Crnoj Gori svojevremeno nije uzet za zlo, prešlo se preko toga, kao i razumevanje za indoktrinirane plaćenike koji nastavljaju sa otporom. Nudi se budućnost koja će svima doneti boljitak. Komplimenti.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.