Уторак, 05.07.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Евакусани у Аранђеловцу на сигурном

Обилне падавине изазвале проблеме у многим деловима Србије. - Јако невреме у Зворнику, поплављено 20-ак кућа. - У Козељу потопљене куће, срушен мост, потопљене њиве
(Фото Танјуг)

АРАНЂЕЛОВАЦ - Све особе, које су евакуисане из својих домова и возила, након снажног невремена које је прошле ноћи погодило Аранђеловац, су збринуте на сигурном су и безбедном месту.

Из воде је извучено и неколико аутомобила.

.Како је речено Танјугу у Ватрогасној јединици Аранђеловац, прошле ноћи припадници Министарства унутрашњих послова, Сектора за ванредне ситуације, су више пута интервенисале и том приликом је пет особа евакуисано из путничких возила, као и мајка са двоје деце из стамбене зграде.

Црпљење воде вршено је око 15 пута на најкритичнијим местима, у улицама Кнеза Милоша, Краља Александра и Краља Петра Првог, а урађена је и интервенција у парку Буковичке бање, где је вода достизала висину нешто мало мање од метра.

У току дана је ситуација враћена у нормално стање, снабдевање водом је нормализовано, а највећи проблем су правили шут и муљ, који су нанесени.

У Аранђеловцу се током ноћи очекују нове падавине, као и у понедељак поподне, с тим да према најавама метеоролога оне не би требало да буду истог интензитета као претходне.

Прошле ноћи у Аранђеловцу је пало 77 литара кише на један квадратни метар, услед чега је дошло до изливања воде из канализационих цеви и том приликом поплављени су подрумски простори стамбених кућа и зграда.

Рано јутрос је у тој општини проглашена ванредна ситуација. (Танјуг)

Марић: Сви тимови Сектора за ванредне ситуације на терену

Сви тимови Сектора за ванредне ситуације МУП-а су на терену и у приправности, а ванредна ситуација је тренутно на снази у Чачку и још девет општина, изјавио је помоћник министра и начелник Сектора за ванредне ситуације МУП Предраг Марић.

„Припадници Сектора за ванредне ситуације, заједно са тимовима цивилне заштите су на терену и пратићемо ситуацију у току ноћи, како би по потреби одмах деловали”, каже Марић.

Подсетио је да су током прошле ноћи најављене падавине највише проблема направиле у Аранђеловцу, где је евакуисано пет особа, док је у осталим местима било оштећења инфраструктуре, односно путева, мостова и прилазних саобраћајница.

„Истакао бих да није било повређених, као и да у овом тренутку нема угрожених”, каже Марић. (Танјуг)

У Козељу потопљене куће, срушен мост, потопљене њиве

КОЗЕЉ - У општини Љиг, након обилних падавина, које су задесиле овај крај у току ноћи, проглашена је ванредна ситуација, а најтеже је Качерском крају, односно месној заједници Козељева, где је попустила брана у Горашима.

Након што се река Козељица излила у току ноћи, у Козељу су потопљене две куће, срушен је један мост, а баште и њиве мештана су и даље под водом.

Председник месне заједнице Козељ Миша Илић испричао је за Танјуг да га је ноћас пробудио хук воде, али да због мрака није успео одмах да види о чему се ради.

„Када је свануло дошао сам и имао шта да видим. У јуну су нам уништени и путеви и пољопривреда, нешто смо сређивали ових дана, али то што смо радили, вода је сада поново однела. Овај мост смо таман поправили да можемо колима до кућа, али сада је скроз срушено, сада не можемо ни пешке”, казао је Илић.

Навео је да пола сата пре него што је разговарао са екипом Танјуга, у Козељу је опет био пљусак, који је направио нов поток.

„Овај поток уопште није постојао овде, вода овде није текла и док сам ја отишао до куће и вратио се, пут је однет, поток се формирао”, казао је Илић.

Навео је да је обавестио председника општине Љиг јутрос у седам часова о штети коју су претрпели у току ноћи, те да је формиран кризни штаб и проглашено ванредно стање.

„Долазили су на терен, нису могли да прођу до нас због реке Качар која се излила у Ивановцима, али су дошли другим путевима. Обишли су поплављене куће, долазили су и овде код Дома културе и сада чекамо да видимо шта ће бити даље”, испричао је Илић.

Мештанин Драган Петровић, којем су поплављени кућа и двориште у току ноћи, рекао је да је их је ноћас пробудио звук као да нешто ломи и крши.

„Погледао сам са прозора на спрату где спавамо и видео да је поплављено цело двориште. Нисмо могли да сиђемо доле, никуда нисмо могли”, казао је Петровић који живи са мајком, која има 94 године.

„Све је однело, уништило ми је све. Од сточне хране нема ништа, вода је била метар у кући, све је пропало и све смо избацили напоље. Велика вода је ишла једно пола сата, а после се мало смањила”, казао је Петровић.

Додао је да му је ноћас вода и ограду однела, те да је ушла и у шталу, али да на срећу животиње нису повређене.

„Краве су живе, нису ни лежале у води. Јутрос када сам ушао и отворио врата, вода је изашла из штале, а оне су лежале у том блату”, навео је Петровић.

Надежда Петровић, којој је вода ушла у двориште и кућу у току ноћи, испричала је за Танјуг да је ноћас чула да нешто ломи и устала да погледа са терасе о чему се ради.

„И видим да вода улази у двориште код бунара. Вода је све више ишла и цело двориште је било под водом. Ова дрва је вода све ноћас донела. У кућу ми је ушло до првог спрата, цело приземље ми је мокро. Јутрос сам песак и блато избацила, али немам снаге више да чистим. Сутра ће се моја фамилија скупити, па ћемо заједно очистити”, казала је Петровић.

Додала је да живи у тој кући 50 година, те да јој се овако нешто први пут десило ове године.

„Први пут ми је у кућу ушла вода 13. јуна. Педесет година ја живим у овој кући, први пут је сада ушло. Прошли пут ми је Црвени крст донео машину са којом сам зидове сушила”, додала је Петровић.

Мештанин Козеља Милета Варатовић рекао је за Танјуг да је ноћашња поплава друга која је погодила овај крај у року од месец дана, те да је прва, која је била мањег обима, се десила 13. јуна.

„Ноћас у два сата сам чуо воду. Сада је било много више воде. Било је мање крша, јер смо очистили од прошлог пута све. Ноћас је уништена једна кућа, а код мене је вода дошла до врата”, испричао је Варатовић и додао да нико од мештана није повређен, те да има и оних који нису знали ноћас шта се догађа.

Испричао је да је вода потопила његову башту и том приликом уништила малине, купине, јагоде, лук, кромпир, парадајз..., те да је и код њега и комшија прошла кроз кукуруз, који после овога неће вредети ничему.

„Ограду сам завршио пре месец дана, уложио сам око 100.000 динара и ноћас је све покидало, поцепало. Вода је однела и капију, нашли смо је, али је уништена”, казао је Варатовић.  (Танјуг)

Обилне падавине изазвале проблеме у многим деловима Србије

ЧАЧАК, ТОПОЛА, ЉИГ, ИВАЊИЦА – У протеклим сатима на територији Моравичког округа и у западној Србији пало је преко 40 литара кише, што је изазвало изливање појединих река као и поплаве у бројним домаћинствима.

Куће мештана у чачанским насељима Атеница, Обреж, Трнава, Лозница и Кулиновцима су под водом, а слична ситуација је и у Љубић пољу, јавља Глас западне Србије.

Лозничка река се излила из свог корита и тренутно тече путем.

Око 100 домаћинстава је угрожено, а ниво реке се повећава тако да су мештани и узводно у страху од поплава. Како су рекли становници насеља Лозница, пукла им је и цев од гаса.

„Све расположиве екипе су на теренима а сви грађани који имају проблем могу да нам се јаве на телефон 309-075 и пријаве проблем”, рекао је за Глас западне Србије Братислав Зечевић руководилац Штаба за ванредне ситуације у Чачку.

У драгачевској општини Лучани река Бјелица која је претходних година стално плавила, још увек не прави проблем мештанима и нема висок водостај, једино је набујала Тијанска река и планински потоци.

У општини Љиг проглашена је ванредна ситуација где су и пре 15 дана биле поплаве.

„Нису биле велике падавине, али је попустила брана у Горашима која нам је направила велики проблем, не само у Качерском крају, него на целој територији општине Љиг и ми смо сад на терену са ватрогасцима и са нашим стручним службама”, изјавио је председник општине Драган Лазаревић и додаје да је тренутно најкритичнија ситуација у МЗ Козељ којој је немогуће прићи.

„Имамо непроходан пут Љиг - Козељ где је у овој ситуацији немогуће прићи тој месној заједници. Оно што је најважније је да нема људских жртава. Све што је до нас ми дајемо све од себе и идемо тамо да покушамо да са неке друге стране приђемо до те месне заједнице и да видимо шта је преко потребно тим мештанима”, нагласио је Лазаревић.

У осталим месним заједницама поплављена су домаћинства, усеви, оштећени су путеви и мостови, али за сада је све проходно и могућа је интервенција.

И у општини Топола иако киша није била јаког интезитета, али због већ повећаног водостаја река од претходних падавина излила се Каменица.

„Тиме су се поплављени ободни делови Тополе, највише засеок Митровчић где имамо пар кућа које су угрожене. Због радова на продубљивању корита реке Јасенице она се није излила. Највећи проблем су нам мали потоци као што је Ракићевић у селу Божурња, где пола сата пљуска може да направи потоп”, рекао је за Глас западне Србије председник Општине Топола Драган Јовановић.

Према његовим речима, за сада имају пријаву да су четири домаћинства угрожена тиме што је вода продрла у подруме, а штета је направљена и на тек поправљеним макадамским и атарским путевима.

Обилна киша пала је и у Ивањици, али није изазвала додатне проблеме и поплаве. Међутим, због лоших временских услова машине нису могле да крену у голијска села где су поједина домаћинства и даље одсечена.

„Стање на територији општине је стабилно, а успели смо и да решимо пробле са водоснабдевањем. Тренутно се произоди 80 литара воде што је довољно да сви мештани буду снабдевени”, изјавио је за Глас западне Србије заменик председника општине Ивањица, Момчило Митровић.

Због немогућности да сами санирају штету насталу од невремена локална самоуправа затражила је помоћ државних служби.

„Делагација војске стигла је на Голију и идемо да обиђемо терен, а стигла је помоћ и увиду механизације, како би што пре успели да оспособимо сеоске путеве за пролаз”, истакао је Митровић.

Јако невреме у Зворнику, поплављено 20-ак кућа

ЗВОРНИК – Зворник је протекле ноћи погодило јако невреме, које је изазвало изливање речице Хоче у неколико насеља.

Како наводи РТРС, у нижим деловима места Каракај, Глумина и Ораховац, речица Хоча се излила из корита и поплавила 20-ак кућа.

Поплављене су и учионице и фискултурна сала Средњошколског техничког центра у Каракају.

Мештани кажу да су рано јутрос приметили да је вода почела да надолази, и плави куће и помоћне објекте, јавља дописник РТРС.

На терену су екипе Цивилне заштите, а како наводе, нема угрожених становника.

Према првим проценама, причињена је већа штета на поплављеним објектима.

Ниво воде који је у најкритичнијим моментима био и до пола метра у поплављеним домаћинствима, сада се смањује и река се повлачи у корито.

Реке Дрина и Сапна су у свом кориту и водостај је нормалан, додаје РТРС.

(Танјуг)

Коментари4
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Slobodan Ratković
A šta je sa stanovnicima u Loznici,Zvorniku,Arandjelovcu i drugim mjestima koje su okupirale arapske izbjeglice koje se ponašaju nepristojno i radi kojih domicilno stanovništvo ne smije po noći da izlazi van iz kuća.Te nelegalne izbjeglice su na nelegalan način ušli na teritoriju Srbije,ali odgovorni ljudi iz vlade i drugih struktura ne rade ništa kako bi zaveli red,a te ljude smjestili u azilantske kampove,ili ih vratili tamo od kuda su i došli u Srbiju što bi bilo najispravnije rješenje.Kiše će proći,ali izbjeglice će dolaziti sve masovnije.S.R.
Арсенов
Слажем се!
natalija
Sa 2 miliona bespravno izgrađenih objekata (gradnja na crno) smo PRVACI SVETA u % po kvadratnom metru države. 30 godina gradnje na crno - sad su stigli računi za naplatu tog ludila, svaka poludnevna (jednodnevna kiša) izaziva bibliske potope..... jer urbanistička mafija nije gradila infrastrukturu - kišne kolektore, sanacije terena, kanalizaciju, regulacije rečnih korita, brane, regulaciju bilo čega (a o finijoj infrastrukturi: obdanište, škola, bolnica, parking, pozorište..... da i ne govorimo).... Prošetajte bilo kojim našim gradom na svakom koraku niču četvorospratnice (STRAŠILA) beton, beton i beton bez bilo kakve prateće infrastrukrure ta staršila vezuju na staru postojeći infrastrukuru... i eto ti belaja.... gde? U "lažnoj državi Srbiji"! Jer u pravim državama to nije moguće.
Miki
Crnja si od crne zemlje...

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.