Петак, 17.09.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ НА ЕВРОПСКОМ ФОРУМУ АЛПБАХ У АУСТРИЈИ

Вучић: Пустите Србе и Албанце да сами реше проблем

Истовремено, из Брисела потврђено да ће се највиши представници Београда и Приштине 7. септембра састати са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини
Председник Србије Александар Вучић је искористио пријем добродошлице који је приредио председник Аустрије Александер ван дер Белен за краће разговоре с учесницима Европског форума Алпбах (Фото Танјуг)

Председник Србије Александар Вучић апеловао је у Апбаху на међународну заједницу да допусти Србима и Албанцима да покушају сами да реше проблем Косова и Метохије, јер ако се дође до решења то би било од суштинског значаја за цео Балкан, нешто о чему нисмо могли да сањамо дуго време, а и председник привремених институција у Приштини Хашим Тачи позвао је међународну заједницу да подржи решење до којег би се дошло дијалогом, поручивши да оно никога неће угрожавати.

Вучић је, говорећи на дебати „Нове перспективе проширења ЕУ” у оквиру „Политичких разговора” на Европском форуму Алпбах, рекао да се види све више да неки, као Лондон, наводно брину више од нас и више су заинтересовани за нашу будућност наводно од нас.

„Разумемо да имате сопствени интерес, али које су границе Србије или Косова. Ми Косово сматрамо према Уставу и Резолуцији УН 1244 као део Србије, а они се сматрају независном државом. Где су границе ? Ко ће да нам помогне? Пола света, укључујући и Аустрију, каже Косово је независна држава, а друга половина, укључујући пет чланица ЕУ, Кина, Русија, Аргентина, Мексико, пола исламског света признаје само Србију. Како да решимо проблем?”, упитао је он додајући да сви из Лондона или Беча поручују да не треба мењати границе, јер су их успоставили како су желели.

Срби, како је додао, неће прихватити такав став, јер ће рећи да имају своје границе, а Албанци се с тим неће сложити и због тога покушавамо да урадимо нешто што је од значаја за наше грађане.

„Чиним најбоље да помогнем Србима да имају своју будућност, али мислим да радимо и нешто важно за Албанце. Ради се о Србима и Албанцима, морамо да живимо заједно у будућности. То су највеће нације на Западном Балкану, и остаће тако и наредих сто година. Ко ће да реши тај проблем, ако ми не будемо у могућности?”, нагласио је Вучић.

Он је указао да је изложен снажним политичким нападима у својој земљи, укључујући и представнике цркве, који га оптужују да је највећи издајник, јер жели да наводно да „свету земљу” Албанцима, а истовремено на западу га називају лидером великосрпске идеје.

„Ја сам обичан човек који покушава да утиче на начин да можемо да нађемо пут да одржимо мир и стабилност у региону. Сада када смо коначно почели да причамо о суштинским питањима, сви они кажу „шта то радите”. Шта вас брига, ми радимо за будућност наших грађана. Чинимо то за нас. Не утичемо ни на кога другог у региону”, поручио је Вучић подсећајући да је хиљаду пута рекао да Србија поштује и да ће поштовати територијални интегритет БиХ.

Пренео је да је питао канцелара Себастијана Курца, и европског комесара Јоханеса Хана, правог пријатеља Србије, да подрже не само наш регион, већ и дијалог Београда и Приштине.

„Да ли мислите да се Тачи обрадовао што седи поред мене? Да ли ме воли - не, и ја га не волим уопште. Али морамо да разговарамо и покушамо да решавамо проблем који постоји 200 година. Ако будемо у могућности да пронађемо решење, то ће бити могуће само ако добијемо подршку ЕУ. Без тога нећемо никада бити у могућности”, казао је он.

Вучић је указао да увек тражи решење које би могло изазвати најмање негативних последица, и да се нада да ће обе стране бити довољно храбре да донесу свету праве поруке.

„То би било нешто суштински за Балкан нешто о чему нисмо могли да сањамо дуго време. Људи који су били раније на власти су увек радили на склањању у страну проблеме, само да преживе политички још коју годину”, рекао је он.

Вучић је поручио да решити ово питање тиме да Србија не добије ништа неће бити могуће, као ни што неће да се деси да Србија протера Албанце преко Проклетија.

Указао је да он не говори и преговарачком процесу, не износи детаље, додајући да Београд преговара у најбољој намери и да, ако се постигне могући договор тиме чинимо најбоље грађанима.

Изразио је уверење да ће у Београду бити најтеже добити подршку да се прихвати договор, али да је неопходно размишљати о будућности и избегну патње кроз које су прошли народи раније.

Тачи је казао да је велико достигнуће за регион што је дијалог ушао у коначну фазу ка споразуму о нормализацији помирењу.

„Званично смо покренули финалну фазу нормализације односа Београда и Приштине. Позвани смо на трећи састанак 7. септембра у Брисел. Косово је опредељено да се постигне правно обавезујући споразум са Београдом. Време је да се то учини сада. Имамо мали прозор који треба да искористимо”, нагласио је он додајући да то није нимало лако. Казао је да су због тога обе стране одлучиле да анализирају сваку могућу опцију.

„Из моје перспективе корекција граница у циљу проналажења решења је опција. Нико из нашег региона, чланице ЕУ и друге у свету не треба да се супротставе или плаше потенцијалног мировног споразума, чак иако такав договор садржи корекцију граница. Уверавамо да споразум под тим сценаријом неће ићи дуж етничких линија. Косово остаје мултиетничка заједница, наставиће да примењује највише стандарде по питању мањинских права и исто важи за Србију. Договор може имати само позитивне ефекте по регион и шире”, нагласио је Тачи.

Он је истакао да споразум мора бити приоритет агенде проширења ЕУ.

Тачи је казао да је историчар по струци и да не жели да живи „у књигама историје Балкана, а ни своје земље“; већ да је време да пишемо нову историју.

„Не волимо се Вучић и ја, али имамо обавезу да седимо заједно, радимо и преговарамо. Надам се, иако знам да је тешко, да ћемо учинити најбоље. Ако не постигнемо мировни договор, шта је решење? То је питање противницима споразума. Ко ће бити снажнији - популисти, националисти у Србији, на Косову, у региону, као и чак антизападне идеологије. Зар неко мисли да неко неће да искористи тај вакуум. Неко ће сигурно, а не неко са западним вредностима”, упозорио је он.

„Ми нисмо проблематични, само желимо да дођемо до решења”, додао је он указујући да нико не треба да страхује и да је потребна подршка ЕУ и САД.

Тачи је подвукао да је потребан не само интерни консензус у Србији и на Косову, већ и међународне заједнице, па и суседа Указао је да је Србија дала гаранције везане за Републику Српску, и да треба бити прагматичан у тражењу решења. (Танјуг)

Нећу допустити да се Срби и Србија криве за све у бившој Југославији

Председник Србије Александар Вучић поручио је да неће допустити да се Срби и Србија криве за све догађаје у бившој Југославији тако што се „игра на емоције”, као што се, истиче, чинило више од деценије и по.

Он је, у надахнутом говору, реаговао на уводничаре Тену Прелец, стручну сарадницу Европског института при Лондонској школи економије и политичких наука, као и Андана Ћеримагића, експерта за Балкан Европске иницијативе за стабилност (ЕСИ), који су говорили о кривици за догађаје током распада бивше Југославије и казао да мора да се осврне на нешто сто је назвао „игра на емоције”.

„Овде је речено нешто уз окривљавање Срба и Србије за догађаје у бившој Југославији, нешто са чиме смо, чини се, суочени протеклих 20 година”, нагласио је он и додао да се не треба играти емоцијама , на шта је добио аплауз младих Срба у публици током дискусије у оквиру „Политичких разговора” на Европском форуму Алпбах.

На причу Ћеримагића који је говорио како су Срби из Добоја, његовог родног града, протерали све Бошњаке и Хрвате, запалили све џамије, те се заложио против мењања граница дуж етничких линија, Вучић је подсетио да је он син избеглице из Босне.

„Мој отац је случајно рођен близу Београда, није видео свог оца, јер је су га убиле усташе, као и бројне друге чланови његове породице. Они су протерани из Босне и настанили се код Цкрвенца код Београда. После рата он је случајно упознао моју мајку из Војводине и тако сам рођен у Београду, случајно. Почетком рата, чуло се да Вучићи имају куће у Босни и октобра 1992. све те куће у Чипуљићима су запалили они који желе да протерају Србе из тог дела Босне”, објаснио је он.

Вучић је нагласио да не жели да се понове такви случајеви какве су проживели његова и Ћеримагићева породица.

„Желимо да то спречимо у будућности и да учинимо све да спречимо сукобе и ратове”, казао је он и додао да ће уложити све напоре да очува мир, стабилност у региону.

Казао је да је већ доста учињено по том питању, да постоји мир не само у БиХ, Србији, већ целом региону.

Изразио је уверење да ће се у томе успети и у будућности, а поручио да се не треба играти емоцијама. (Танјуг)

Вучић најавио сусрет с Тачијем

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће на Европском форуму Алпбах у Аустрији разговарати с Хашимом Тачијем. Ту изјаву, коју је пренео Танјуг, Вучић је дао новинарима управо из Аустрије, пред почетак рада форума, на којем ће учествовати и данас. Вучић је појаснио да ће се састати с Тачијем јер учествују на три форума у Алпбаху заједно и немогуће је да се не сретну.

„Једна од тема је перспектива западног Балкана на форуму, на којем обојица говоримо. Ту ћемо говорити јавно, а надам се да ћемо, уз представнике ЕУ, имати могућност за разговор о стварном решавању проблема”, рекао је Вучић.

Он је истакао да ће разговарати с Тачијем, ма колико то било тешко и мучно, јер, како каже, кад год нема разговора постоји опасност да Срби буду угрожени. Вучић је додао и да ће разговарати и с многим међународним партнерима, с гледишта онога што може да учини за Србију и како да то буде одрживо, укључујући и решавање питања Косова и Метохије.

„То је тешка тачка и сасвим је извесно да ће то бити једна од кључних тема и у разговору с аустријским канцеларом Себастијаном Курцом, председником Аустрије Александером ван дер Беленом, европским комесаром Јоханесом Ханом, али и с председником Словеније Борутом Пахором и Хашимом Тачијем. Не очекујем ништа лако, ништа једноставно. Али да видимо да ли можемо да се приближимо нечему или смо и даље подједнако удаљени као што смо и били до сада”, навео је Вучић.

Истичући да и албански политичари и многи у свету кажу да је за њих све завршено кад је реч о Косову и да Срби немају ништа, Вучић је додао да се и на форуму, као и у свакој другој прилици, труди да за Србију избори много више од тог ништа. Он је објаснио да они који говоре против идеје о разграничењу „не знају шта значи тај појам”.

„Фатмир Љимај је рекао да неће бити никакве промене граница, што говоре и многи други, не разумевајући да, када то говоре Албанци, они кажу да је Косово независно и да Србија тамо нема ништа. Када неки говоре у региону против идеје разграничења, на страну што појма немају и ништа не знају о етимолошком значењу тог термина, већ ни политички не разумеју да се залажу за разграничење већ дуго, али такво које је лоше и негативно за Србе, да немају ништа”, објаснио је Вучић.

Председник Србије је додао да тако не говоре само Фатмир Љимај и Рамуш Харадинај, већ и многи западни политичари. Вучић је оценио и да они који погрдно говоре о њему и руководству Србије „а да ни сами не знају због чега, чине то с великом нервозом”. Јер, како је појаснио, плаше се да може доћи до преокрета у савременој српској историји, будући да би Србија могла изаћи први пут тако да није губитник, већ као неко ко је могао да сачува националне интересе.

​Могуће ванредно заседање Сабора СПЦ
Српска православна црква интензивно разматра могућност ванредног заседања Светог архијерејског Сабора, на чијем дневном реду би Косово и Метохија поново било главна тема, јавио је Танјуг. Позивајући се на упућене црквене кругове, та агенција наводи да би одлуку о томе Синод могао да донесе већ 30. августа, а као могући термин ванредног заседања помиње се друга половина октобра. Заседање ће, ако се архијереји уопште одлуче на то, у сваком случају бити одржано после најављене посете Александра Вучића Косову и Метохији, 8. и 9. септембра, као и неколико веома важних дипломатских сусрета председника Србије са светским лидерима у току истог месеца. Танјуг указује да, ако расправе међу архијерејима буде, може се очекивати да став цркве о томе да Србија не сме да изгуби Косово неће бити промењен, али би могао утицати на то колико ће гласно СПЦ тај став бранити.Наводе о могућем ванредном заседању Сабора, у Аустрији је прокоментарисао и Вучић, који је оценио да је „веома важно да имамо став свих субјеката у нашем друштву”. Он је истакао да је став СПЦ о решавању косовског питања важан и да је „увек лепо чути шта људи у цркви мисле” и додао: „Поштујемо цркву, али, не заборавите, црква је одвојена од државе”.

„Они у страху од таквих преокрета навијају против тога, за статус кво и да Србија изгуби све. Кажу боље да изгубимо све јер ћемо моћи да кукамо и плачемо. Не желим да кукамо и плачемо, већ да нешто урадимо за будућност, да не будемо вечити губитници у свему”, поручио је Вучић.

Истовремено, он је упозорио да није реч само о питању за Србе, већ да је реч и о Албанцима.

„Ја ћу и овде подсетити да се ради о будућност српског и албанског народа, а не свих осталих који би преко наше грбаче да кроје неке друге карте, мапе и питања”, нагласио је Вучић.

Председник Србије је рекао и да се насмејао на изјаву лидера Двери Бошка Обрадовића да се „сви водећи српски лидери састану с црквеним лидерима”.

„Замислите, они су водећи лидери, ваљда се тако рачунају. Замислите Обрадовића, водећег у нечему, ваљда у пребијању жена, мада их у том савезу има доста и има озбиљну конкуренцију око батинања жена. Али не знам у чему су још водећи”, навео је Вучић.

Коментаришући то што га је Борис Тадић назвао лажним патриотом, Вучић је узвратио да је патриота „онај ко доводи фабрике у Србију, а не гаси их, ко запошљава људе, а не отпушта их и ко не поставља границе између Срба и Срба”.

„Родољуб је онај ко ради вредно и марљиво и бори се за свој народ, ко има раст од 4,5 одсто и спроводи тешке реформе, а не онај ко има раст од минус 3,1 одсто. Родољуб је онај који брине о свом народу, ма где он да живи и ко га посећује, и у Лапљем Селу и на сваком другом месту на простору бивше Југославије”, рекао је Вучић, додајући да је патриота и онај ко помаже Републици Српској и српском народу на КиМ више него икада.

Вучићева најава сусрета с Тачијем у Алпбаху стигла је у истом дану кад је из Брисела потврђено да ће се њих двојица 7. септембра састати са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини. Од бриселског састанка – који ће, иначе, бити одржан дан пре Вучићеве дводневне посете Космету 8. и 9. септембра – из ЕУ су поручили да очекују постизање „конкретног напретка” када је у питању дијалог о свеобухватној нормализацији односа Београда и Приштине.

Најава да би пре септембарског састанка у Бриселу могло да дође до сусрета Вучића и Тачија у Аустрији заинтересовала је, према наводима Танјуга, и медије у тој земљи који су указали да би то био њихов први разговор након што је Вучић предложио разграничење, а Тачи затражио „прешевску долину”. Танјуг је пренео и да је Вучић стигао у хотел у Алпбаху намењен учесницима Европског форума готово у исто време када и Тачи, али је председник форума Франц Фишлер предност дао председнику Србије.

„Фишлер, иначе некадашњи европски комесар за пољопривреду, најпре се, приликом дочека испред хотела, поздравио с Вучићем, потом кратко попричао с њим и изразио велико задовољство што се шеф српске државе одазвао позиву.

Тачи је морао да сачека на поздрављање с Фишлером док српски председник није ушао у хотел, а уследило је само кратко руковање”, наводи Танјуг.

Иста агенција је јавила и да је председник Аустрије Александер ван дер Белен приредио пријем за учеснике форума, на којем је Вучић имао неформалне разговоре с њим, али и европским комесаром Јоханесом Ханом и председником Словеније Борутом Пахором.

Коментари13
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Milan Bozic
Jana, vi, tamo neki, mozda I jeste ali, Bogami, ima nas podosta NISMO.
Dragoslav Banevic
Nadamo se najboljem na sastanku naseg predsednika sa Albancima,covek najbolje brani nase interese. Nadajmo se najboljem. Uspesno cemo se izboriti.
Danilo
Srbija i Kosovo, najmanje odlucuju u ovom slucaju, ipak su to neke vece sile.
Јован К.
Ако Ви себе искључујете, Danilo, немојте да очекујете да ће и други да иду Вашим стопама.
Радојко
Ако је веровати српским медијима, добре су шансе да се он и договори са Тачијем, јер, испаде да је једини преостали проблем Срба на КиМ Сава Јањић. Само још то да се среди, и смеши им се Нобелова награда.
Јовица
Али и он и игуман Сава су на истој страни! Исто и мисле, разлика је само у оних 10% (на северу КиМ).
rade
Predesnice poslednjih nekoliko meseci uvek iste recenice" da izvucemo najvise sto mozemo jer svi tvrde da na Kosovu nista nije nase".Pa kazite vi svima njima onda,"itekako je na KiM svasta nase",pa onda nabrojite sve od teritorije do nasih svetinja.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.