Сваки пети сладолед од ваниле – без ваниле
Сваки пети сладолед, који се продаје у највећим трговинским ланцима у Британији, не садржи ванилу, слатку павлаку или свеже млеко, преноси „Гардијанов” „Вочдог“. Иначе на овом тржишту је од 1976. године забележен највећи пад продаје сладоледа, али је истраживање о разлозима оваквог стања на тржишту, за Британце омиљене посластице, довело до податка да већини производа недостају кључни састојци. Само половина, од 24 врсте контролисаних производа, садржала је све традиционалне састојке. Занимљиво је да је већина контролисаних производа, којима су недостајали састојци, произведена под приватном робном марком трговца који их продаје.
– У одређеном броју производа павлака и млеко су замењени млеком у праху, а у неким случајевима протеинима сурутке. Ванила је замењена аромом. У сладоледима су пронађени и палмино и кокосово уље и вода, преноси „Вочдог“.
До 2015. године у Великој Британији сладолед је морао да садржи најмање пет одсто млечне масти и 2,5 процената протеина млека. Међутим, промењена је регулатива о декларисању ових производа и то због тога како би се омогућило да се на тржишту као сладолед декларише више производа, међу њима и веганске и мање масне верзије. На овај начин јесте повећан асортиман, створено је ново тржиште, које задовољава шире потребе купаца, међутим укидање ригорознијих прописа отворило је пут јефтинијим састојцима који су врло брзо заменили оне који се користе у традиционалним рецептима.
„Гардијан“ преноси да за сада не постоји обавеза произвођача да испуне посебне услове пре него што декларишу производ као сладолед, док сладоледи који су декларисани као „млечни” морају да садрже најмање пет одсто млечних масти, неке протеине млека и не могу да садрже масноће од поврћа.
Произвођачи се правдају тиме да је цена ваниле порасла и да је тренутно скупља од сребра. Набавна цена је око 440 фунти по килограму и постала је други најскупљи зачин на свету после шафрана. Производња ваниле је иначе врло компликована, биљка која припада породици орхидеја ручно се опрашује. Сваки цвет се отвара само један дан у току целе сезоне и уколико се не опраши и приноси ће бити мањи. Гаји се у тропским пределима, а више од 75 одсто је произведено на Мадагаскару, који је прошлог месеца погодио снажан циклон и нанео велике штете власницима плантажа.
Према истраживању „Вочдога“ већина произвођача данас користи синтетичку ароматичну ванилу, познату као ванилин, али она је слабијег укуса. Портпарол „Вочдога“ је у званичном саопштењу потрошачима поручио да пре куповине сладоледа од ваниле обавезно читају декларације, посебно уколико желе да избегну састојке попут палминог уља. За оне који траже аутентични сладолед од ваниле саветују да на декларацији пронађу три кључна састојка, а то је природна ванила, млечни крем или павлака и свеже млеко.
Подели ову вест


Комeнтар успeшно додат!
Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.