Мирис ловора и смиља
Миришу смиље и лаванда, нана и босиљак, шарене се јесење ружице и љуте папричице у саксијама, привлаче погледе посетилаца дрво новца и дрво успеха. Једино стидљива мимоза стоји изолована покрај тезге. Ту су и купине без бодљи и шумске јагоде, ртањски чај, ехинацеа, нар и тимијан...
Све то на традиционалном јесењем сајму цвећа у парку Мањеж. Окупили су се цвећари и узгајивачи цвећа, биљака, расадног материјала из разних крајева, има их тридесетак и биће на истом месту до 15. септембра.
Сви су добро расположени и спремни да одговарају на питања како се која биљка одгаја, колико јој је потребно сунца, колико воде, како се чува зими, а како лети. Објашњавају одакле потичу и колико живе, дочаравају мирис и боје цветова, укус јагода и љутину папричица.
– Чили папричице су једногодишње. Прво су зелене, потом пожуте па поцрвене. И љуте су. Стварно ду добро љуте. А смиље је зачинска биљка, у кухињи може да се користи уместо карија. Од ње се праве чувена уља, некада су девојке гранчице смиља стављале у недра. Има дивне цветиће, жуте и може да се одгаја у саксији – објашњава Гордана Игњатовић из расадника „Космај”.
Богата је понуда и разноврсне су цене, али нису високе. Има биљака за 100 динара па навише, све зависи од врсте.
– Много је лепо на овој изложби. Нагледамо се цвећа унука и ја, научимо нешто ново, видимо сваки пут неку нову врсту, купимо понеку саксију, али немамо више где ни да стављамо. Сад смо гледале стевију – прича Иванка Стевић, која је недељно послеподне посветила уживању у парку који гледа на Немањину.
Има у том зеленишу и валеријане, и ловора, чуваркуће, кактуса, коралних звончића, ароматичног, зачинског и лековитог биља и декоративног шибља, туја, јелица...
– Стевија захтева сеновито место да листови у време јаких врућина и сунца не добију опекотине. Она ако је у саксијама у току зиме се уноси у просторије у којима је хладно, а ако је напољу, мора добро да се загрне. Она спава зимски сан у току целе зиме – објашњавају из стакленика „Пушкаревић” из Барајева.
Подели ову вест


Комeнтар успeшно додат!
Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.