Четвртак, 02.12.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Банкарски Робин Худ остао без куће и посла

Италијан Ђилберто Баскијера је током седам година пребацио укупно милион евра од богатих на рачуне сиромашнијих клијената да би стекли услове за кредит
Баскијера свој поступак описује као побуну против система који на цедилу оставља пензионере и младе људе без новца (Фото А. Васиљевић)

У вре­ме гло­бал­не фи­нан­сиј­ске кри­зе ко­ја је 2009. те­шко по­го­ди­ла Ита­ли­ју, бан­кар из ма­лог ме­ста у До­ло­мит­ским Ал­пи­ма на­шао се у муч­ној си­ту­а­ци­ји да мно­гим кли­јен­ти­ма об­ја­шња­ва да не­ма­ју пра­во на кре­дит. Док је вла­да очај­нич­ки по­ку­ша­ва­ла да спре­чи бан­крот, Ђил­бер­то Ба­ски­је­ра је ре­шио да узме ствар у сво­је ру­ке.

„Увек сам сма­трао да је наш за­да­так, по­ред за­шти­те ште­ди­ша, да по­мог­не­мо љу­ди­ма у не­во­љи”, ре­као је за лист „Ко­ри­је­ре де­ла се­ра”.

Пу­них се­дам го­ди­на узи­мао је по­ма­ло нов­ца од имућ­них кли­је­на­та и пре­ба­ци­вао га на ра­чу­не оних ко­ји без тог до­дат­ка не би мо­гли да до­би­ју за­јам. У овом па­ра­лел­ном бан­кар­ском си­сте­му, до­го­вор је био да зај­мо­прим­ци ви­шак на кра­ју вра­те. Ше­ма је про­па­ла 2016. го­ди­не, ка­да је мно­штво кли­је­на­та до­шло у си­ту­а­ци­ју да не мо­же да вра­ти кре­ди­те. 

Да је све те­кло по пла­ну, за ита­ли­јан­ског Ро­би­на Ху­да би ве­ро­ват­но зна­ли са­мо ста­нов­ни­ци ма­лог ме­ста Фор­ни ди Со­пра ко­ји­ма је по­мо­гао. Са­да цео свет зна за Ба­ски­је­ру и мно­ги му се ди­ве, али је пи­та­ње да ли ће ње­му не­ко при­те­ћи у по­моћ са­да ка­да је остао без по­сла и ку­ће, ко­ја је за­пле­ње­на.

У за­твор не­ће мо­ра­ти јер ита­ли­јан­ски за­кон омо­гу­ћа­ва су­ди­ја­ма да про­гле­да­ју кроз пр­сте љу­ди­ма ко­ји ни­су осу­ђи­ва­ни. Као олак­ша­ва­ју­ћа окол­ност му је узе­то и то што ни цен­та ту­ђег нов­ца ни­је узео за се­бе. 

Бан­кар до­бро по­знат у ма­лој за­јед­ни­ци, па и они­ма од ко­јих је узи­мао, ре­као је за ита­ли­јан­ске ме­ди­је да је лич­но звао сва­ког оште­ће­ног кли­јен­та да му об­ја­сни шта га је на­те­ра­ло на то. Свој по­сту­пак опи­су­је као „прав­ду” и по­бу­ну про­тив си­сте­ма ко­ји „оста­вља на це­ди­лу пен­зи­о­не­ре и мла­де љу­де без нов­ца”. 

У слич­ним слу­ча­је­ви­ма у дру­гим зе­мља­ма су­до­ви ни­су има­ли то­ли­ко раз­у­ме­ва­ња за ро­бин­ху­дов­ске мо­ти­ве. Је­дан не­мач­ки бан­кар је 2007. осу­ђен на ско­ро три го­ди­не за­тво­ра за слич­но де­ло. Пре­ба­цио је 2,4 ми­ли­о­на до­ла­ра са ра­чу­на бо­га­тих кли­је­на­та на ра­чу­не оних ко­ји у про­тив­ном не би има­ли ни­ка­кве шан­се за кре­дит. Две го­ди­не ка­сни­је у САД је на го­ди­ну да­на за­тво­ра осу­ђе­на ме­на­џер­ка бан­ке ко­ја је за осам го­ди­на „пре­у­сме­ри­ла“ ви­ше од 300.000 до­ла­ра. Суд је по­сум­њао да ни­је баш сав но­вац дат они­ма ко­ји­ма је био пре­ко по­тре­бан. 

Од­бра­на ита­ли­јан­ског бан­ка­ра на­гла­си­ла је то­ком су­ђе­ња да је њи­хов кли­јент до­нео те­шку од­лу­ку у тре­нут­ку ка­да је због фи­нан­сиј­ске кри­зе стро­го по­о­штре­на про­це­ду­ра за одо­бре­ње кре­ди­та. Од 2008. до 2011. на­го­ми­ла­ни дуг Ита­ли­је је по­стао јед­на од нај­ве­ћих бри­га Бри­се­ла (не­што слич­но се по­на­вља и са­да), ко­ји се пла­шио да ће бан­крот Грч­ке ефек­том до­ми­на по­ву­ћи и Ита­ли­ју.

Та­да­шњи пре­ми­јер Сил­вио Бер­лу­ско­ни је ус­пео да спре­чи су­но­врат стро­гим ме­ра­ма штед­ње, због че­га мно­ги Ита­ли­ја­ни ни­су мо­гли да до­би­ју кре­ди­те. По­ли­тич­ког ве­те­ра­на је фи­нан­сиј­ска кри­за та­да ко­шта­ла вла­сти. Усле­ди­ла су број­на су­ђе­ња за ко­руп­ци­ју и ума­ње­ња ка­зне, али ни­шта ни­је угро­зи­ло ње­гов ста­тус јед­ног од нај­бо­га­ти­јих Ита­ли­ја­на, с по­ро­дич­ним имет­ком од ско­ро се­дам ми­ли­јар­ди евра. 

Ђил­бер­то Ба­ски­је­ра је из­бе­гао за­твор, али је до­жи­вео суд­би­ну љу­ди ко­ја је код ње­га иза­зи­ва­ла са­жа­ље­ње. Без ку­ће и по­сла шан­се за евен­ту­ал­ни кре­дит су му ни­ка­кве.

За „Ко­ри­је­ре де­ла се­ра” је ре­као да је пла­тио пре­ви­со­ку це­ну и да не би по­но­во ура­дио исто. 

Коментари8
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ivan Zgrozeni
Sta je ovaj pajac mislio? "Pomoci" nekome da dobije kredit a ne pomoci mu da ga vrati i nije pomoc. Samo je pogorsao polozaj tih ljudi. A i svoj.
dušan
I ja živim u toj istoj Italiji ali nije lako objasniti čitaocima da stil života u Srbiji i Italiji nije isti. Ima pravo sudija kako u tekstu piše kad oceni da sirotinji te pare i nisu bile preko potrebne ! U kapitalizmu postoje 3 sloja-klase a ne dva kako u školi pogrešno uče decu. Pvo ima gazde-poslodavci i zaposleni u državnoj službi koji žive od 'svog rada' ali su bogati jer taj rad relno vredi mnogo manje . Drugi sloj-klasa su oni koji rade za poslodavce i na čijim leđima svi žive. I treći sloj je sirotinja koja 'kraducka' , živi od kredita, socijale . sumnjivih poslova i penzija...Ova treća kategorija je ta koja uzima kredite znajući da nema i ne može da ih vrati .Ti neće i ne žele da pređu u prve dve kategorije jer niti znaju niti hoće ( ne isplati im se)da rade i plaćaju dažbine i budu u 'sistemu' nego žive kao neki paraziti.
Петар,ЗАГРЕБ.
Дал итко вјерује од коментатора да банкар са барем десет посто провизије није напунио тајни рачун у порезној оази на некој острвској државици?
MilanM
A da li vi mislite da je to nemoguce otkriti?
Читач
За чланак дајем 5 звездица
Домагој
И ко зна колико је оштетио сопствену фирму која неће моћи да наплати своја потраживања. Концепт кредитне способности постоји са разлогом. Из истог овог разлога је и дошло до прављења и пуцања балона тржишта некретнина у САД . Давали су масовно кредите људима који нису способни да те кредите враћају (између осталог, погледајте за израз NINJA LOAN). Наставак приче сви знамо и још осећамо. И увек је најлакше бити великодушан туђим парама...

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.