Четвртак, 19.05.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Даљинско грејање и даље скупо

Уместо одговора да ли ће после Ниша грејање појефтинити и у остатку Србије, из Удружења топлана кажу да је од завршетка претходне грејне сезоне мазут поскупео око 28 одсто, гас за 12 одсто, а долар је од краја септембра до данас са 101,27 стигао на 103,31 динар
Фото Д. Јевремовић

Вест да ће Ни­шли­је убу­ду­ће гре­ја­ње пре­ко то­пла­на пла­ћа­ти за око 22 од­сто јеф­ти­ни­је не­го про­шле го­ди­не, уме­сто до­са­да­шњих 27,08–21,18 ди­на­ра по ква­дра­ту, уси­ја­ла је те­ле­фо­не ре­дак­ци­је с пи­та­њем оних ко­ји се гре­ју по­ред ра­ди­ја­то­ра да ли то зна­чи и ни­же це­не у остат­ку Ср­би­је. Јер, ако мо­же Ниш, што не мо­гу и дру­ге то­пла­не. 

Ни­шка то­пла­на је од­лу­чи­ла да део ра­чу­на ко­ји се од­но­си на тро­шко­ве по­сло­ва­ња сни­зи за шест ди­на­ра по ква­дра­ту по­вр­ши­не ко­ја се гре­је, а да, ка­ко је ре­као ди­рек­тор То­пла­не Пре­драг Ми­ла­чић, ва­ри­ја­бил­ни део ко­ји се ти­че по­тро­шње енер­ге­на­та бу­де ску­пљи за око се­дам од­сто. Пре­ра­чу­на­то, по­твр­дио је ди­рек­тор за Пр­ву те­ле­ви­зи­ју, но­ве це­не ће на го­ди­шњем ни­воу сма­њи­ти ра­чу­не за гре­ја­ње од 1.500 до 2.000 ди­на­ра, уко­ли­ко се узме у об­зир про­сеч­на по­тро­шња за стан од пе­де­се­так ква­дра­та. Зна­чи ме­сеч­но ма­ње од 125 до 166 ди­на­ра.

Упи­тан да ли по­сто­је на­ја­ве да гре­ја­ње по­јеф­ти­ни и у остат­ку Ср­би­је, Де­јан Сто­ја­но­вић, пред­сед­ник по­слов­ног Удру­же­ња то­пла­на Ср­би­је, ка­же за наш лист да је тач­но да је то­пла­на Ниш под­не­ла зах­тев ло­кал­ној са­мо­у­пра­ви за сма­ње­ње та­ко­зва­не фик­сне та­ри­фе за 21,79 од­сто, а за по­ве­ћа­ње ва­ри­ја­бил­не за 7,14 од­сто. Али да то не­ће ре­зул­ти­ра­ти укуп­ним сма­ње­њем це­не за 22 од­сто. 

– Та­ри­фе за ис­по­ру­че­ну то­плот­ну енер­ги­ју у Ср­би­ји од­ре­ђу­ју ло­кал­не са­мо­у­пра­ве ко­је су вла­сни­ци то­пла­на, и то са­гла­сно ме­то­до­ло­ги­ји за од­ре­ђи­ва­ње це­не снаб­де­ва­ња крај­њег куп­ца. Пре­ма овој ме­то­до­ло­ги­ји це­на се по­ве­ћа­ва ка­да енер­ген­ти по­ску­пе за ви­ше од три од­сто, а сма­њу­је ка­да це­на пад­не за ви­ше од пет од­сто – ка­же он. 

Си­ту­а­ци­ја у то­пла­на­ма је, ме­ђу­тим, до­да­је, раз­ли­чи­та од гра­да до гра­да. А та раз­ли­чи­тост се огле­да у кре­дит­ном за­ду­же­њу, не­а­де­кват­ним та­ри­фа­ма ко­је ни­су пра­ти­ле оправ­да­не тро­шко­ве и за­ду­же­њу за ма­зут код Ре­пу­блич­ке ди­рек­ци­је за роб­не ре­зер­ве ко­је мо­ра да се из­ми­ри. Ово ну­жно не зна­чи да ће та­ри­фе би­ти исте, иако ко­ри­сте исте енер­ген­те и по­сто­је слич­но­сти у по­гле­ду тех­нич­ког ста­ња про­из­вод­ног и ди­стри­бу­тив­ног си­сте­ма.

То­пла­не су би­ле ду­жне да до пр­вог сеп­тем­бра под­не­су над­ле­жни­ма пи­са­ни зах­тев за одо­бра­ва­ње це­на то­плот­не енер­ги­је за на­сту­па­ју­ћу греј­ну се­зо­ну ко­ја по­чи­ње 15. ок­то­бра те­ку­ће го­ди­не и за­вр­ша­ва се 15. апри­ла на­ред­не го­ди­не. По­сле про­ве­ре над­ле­жни је ду­жан да у ро­ку до две не­де­ље оба­ве­сти то­пла­ну да ли је це­на ре­ал­на или не. То­пла­на мо­же и у то­ку греј­не се­зо­не да пред­ло­жи про­ме­ну це­на, јер у то­ку греј­не се­зо­не мо­гу на­ста­ти ко­рек­ци­је ко­је су ма­ње од про­пи­са­них, а за­тим да у то­ку лет­њег пе­ри­о­да бу­ду ви­ше. На пи­та­ње да ли удру­же­ње пре­по­ру­чу­је оста­лим то­пла­на­ма да сле­де при­мер Ни­ша, Сто­ја­но­вић од­го­ва­ра да они не мо­гу да пред­ло­же ни­шта дру­го осим по­што­ва­ња ва­же­ћих про­пи­са. 

Уме­сто од­го­во­ра да ли у остат­ку Ср­би­је мо­же да се оче­ку­је да гре­ја­ње по­јеф­ти­ни, наш са­го­вор­ник на­во­ди да је од за­вр­шет­ка прет­ход­не греј­не се­зо­не ма­зут по­ску­пео око 28 од­сто, а гас за око 12 од­сто. Курс до­ла­ра ко­ји има ути­ца­ја на це­не енер­ге­на­та ра­сте од кра­ја сеп­тем­бра до да­нас са 101,27 на 103,31 ди­нар.

На кон­ста­та­ци­ју да тре­ба узе­ти у об­зир и прет­ход­не бла­ге зи­ме и уште­ду енер­ге­на­та, он ис­ти­че да су у 2017. го­ди­ни ре­а­ли­зо­ва­не ко­ли­чи­не при­род­ног га­са би­ле ни­же за око 10 од­сто, ма­зу­та за око 15 од­сто од пла­ни­ра­них. Док је угља по­тро­шено ви­ше од пла­ни­ра­ног за 11 од­сто. 

Коментари9
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

milan
Pa u Nisu ce na godisnjem nivou fiksni i varijabilni deo biti 50 50 posto, pa vi vidite. Prosto receno i da ne greju uopste uzece pola godisnje cene grejanja.
jeremija
Daljinsko grejanje? Nije to daljinsko već centralno grejanje. Kakvo je to blizinsko grejanje?
Sasa M.
Nemojmo placati grejanje, sve cekamo da nam neko drugi o odradi, nece niko sem nas. I trebada nas deru kad smo takvi, to je problem Srba, glavu u pesak i to ce valjda neko drugi da odradi.
Zoran Vukov
Srbija je jšš zemlja u kojoj se taji o prevari., sramota je na onome ko je prevaren a ne na onome ko se na prevaru odlučio.
Mirko
Slika i organizacija toplana predstavlja identičnu sliku države. Priče o nadležnim institucijama koje odobravaju povećanja cena i samostalnosti toplana je prava državna floskula. Kako mogu male toplane na gas da daju upola nižu cenu od velikih gradskih toplana neka to objasne "na kursu dolara i cenama energenata" i drugim marifetlucima kojima zaludjuju potrošače. U toplanama vlada nered i javašluk koji je svojstven i ostalim institucijama u nadležnosti države a potrošači su oni koji to sve treba da plate i progutaju njihova nesuvisla obrazloženja. Kada država bude uvela red u javna preduzeća a ne stranačke kadrove onda će potrošači imati mnogo niže cene ne samo grejanja nego i drugih usluga javnih preduzeća. Pored svih državnih javašluka zaposleni u toplanama deru kožu za usluge potrošačima koje nisu u nadležnosti toplana. Podelili su reone tako da oni koji održavaju odredjene teritorije ne daju onima sa drugih teritorija da se mešaju u njihov reon. Tako rade mafijaši na Siciliji.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.