Понедељак, 26.09.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Му­зеј књи­ге и пу­то­ва­ња

(Фото Ј. Поповић)

Бе­о­град­ски адво­кат, пи­сац и свет­ски пут­ник Вик­тор Ла­зић осно­вао је 2016. го­ди­не у по­ро­дич­ној ку­ћи у бе­о­град­ском на­се­љу Ба­њи­ца Му­зеј књи­ге и пу­то­ва­ња. Ме­ђу су­о­сни­ва­чи­ма му­зе­ја ко­ји су до­ни­ра­ли књи­ге или има­ју сво­је ле­га­те у му­зе­ју на­ла­зе се и пе­сник Љу­би­во­је Ршу­мо­вић, пи­сац Ми­ло­ван Да­ној­лић, ака­де­мик Ма­ти­ја Бећ­ко­вић, Мир­ја­на Ву­и­сић, су­пру­га глум­ца Па­вла Ву­и­си­ћа, ре­ди­тељ Емир Ку­сту­ри­ца, исто­ри­чар и ди­пло­ма­та Ду­шан Ба­та­ко­вић. У пре­бо­га­тој збир­ци му­зе­ја, при­ку­пља­ној у по­ро­ди­ци Ла­зић то­ком два и по ве­ка, на­ла­зи се ви­ше од ми­ли­он књи­га из чак 90 др­жа­ва све­та. 

Ме­ђу њи­ма има мно­го оних чи­ја се ста­рост ме­ри сто­ти­на­ма го­ди­на, за­тим ле­га­ти и ар­хи­ве по­зна­тих срп­ских пи­са­ца и умет­ни­ка, на хи­ља­де ауто­гра­ма слав­них свет­ских књи­жев­ни­ка по­пут Мар­ке­са, Пре­ве­ра, Та­го­реа, днев­ни­ци и сте­но­гра­ми слав­них срп­ских вој­ско­во­ђа и по­ли­ти­ча­ра, пи­сма и пре­пи­ске срп­ских пе­сни­ка и пи­са­ца, пр­ва и ори­ги­нал­на из­да­ња мно­гих ка­пи­тал­них књи­жев­них де­ла. Ипак, ме­ђу сто­ти­на­ма хи­ља­да уни­кат­них из­да­ња, по­себ­ну атрак­ци­ју пред­ста­вља­ју књи­ге по­ре­клом из да­ле­ких, ис­точ­них зе­ма­ља и древ­них ци­ви­ли­за­ци­ја, нео­бич­них ди­мен­зи­ја и об­ли­ка, из­ра­ђе­не од при­лич­но не­ти­пич­них ма­те­ри­ја­ла. У му­зе­ју је не­ко­ли­ко хи­ља­да књи­га ис­пи­са­них на пер­га­мен­ту, па­пи­ру­су и нај­ква­ли­тет­ни­јој сви­ли, ви­ше од 3.000 ми­ни­ја­тур­них књи­га, ма­њих од нок­та, ме­ђу ко­ји­ма је и нај­ма­ња штам­па­на књи­га на све­ту, ве­ли­чи­не све­га 3,5 ми­ли­ме­та­ра. Та­ко­ђе, бу­ди­стич­ки мо­ли­тве­ник штам­пан је на шта­пи­ћи­ма од бам­бу­са, или књи­ге са ко­ри­ца­ма од мер­ме­ра и жа­да, а пра­во­слав­не књи­ге из Ети­о­пи­је ис­пи­са­не на пла­цен­ти ов­це. Ту је и књи­га за не­пи­сме­не, у ви­ду „стри­па” ста­рог 1.200 го­ди­на, али и нај­ма­ња би­бли­ја на све­ту.

Јо­ван По­по­вић

 

Коментари4
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

pedja
sveje to šuplja prica
Decak
Temelj udruzenja ADLIGAT je biblioteka koju porodica Lazic poseduje od 1882 godine. Danas je to muzej knjige i srpske knjizevnosti, na Banjici u Josipa Slavenskog 19a, koji predlaze neverovatno bogatu zbirku.
Славица
„Адлигат” је кад све књиге ставиш у једне корице. До недавно мало позната реч. Данас све више нас сазнаје о подухвату који је вредан сваке хвале. Треба се упутити у музеј на Бањици и уживати у богатству културе. Помисао да такво место постоји испуњава нас радошћу и поносом. Зато га треба љубоморно чувати. Јако је вредно. Личи на скривено место о којем говоре познате личности у емисијама којима се представљају. Омиљено, блиско, наше заједничко. Богатство–култура.
Milenica
Gledala sam na nekoj od televizijskih kuća emisiju baš u ovom povodu i mnogo sam se lepo oećala što je jedna porodica, s kolena na kolena uspela u ovako divnom pokušaju da očuva kulturu jednog naroda. Da li je uspel, pitanje je sad. Sve najbolje njima a i nama samima sa željom da malo više mislimo o knjizi i kulturi...

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.