Српска говедина и на кинеском тржишту
Осим турског тржишта, већ три недеље говеђе месо из Србије се извози у Кину, а у току недеље долази још једна кинеска компанија која је заинтерсована за нове количине српске говедине, изјавио је данас министар пољопривреде Бранислав Недимовић.
Министар је истакао да је питање које се сада поставља „да ли Србија има довољно говедине за извоз” и додао да се сточни фонд у нашој земљи шири, најављујући да ће почетком следећег месеца у Бачкој Тополи бити отворена једна од највећих фарми говедине у земљи са 3.000 говеда.
„Рекли су ми да је лешник који се производи у Србији квалитетнији него у другим просторима, и да не планирају само да се задрже, већи да прошире количине”, подвукао је Недимовић.
„Француска и Велика Британија труде се већ 30 година да своју говедину извозе на тржиште Кине и не успевају. Ми смо то успели радом од годину и по дана”, рекао је Недимовић за ТВ Пинк, преноси Танјуг.
Према његовим речима, Србија мора да тражи нова тржишта, јер, објашњава, ако је лоша цена на тржишту ЕУ, увек ће моћи своје производе да понуди неким другим тржиштима.
С обзиром на спекулације да према Поглављу 12 пољопривредници неће моћи да наставе са традиционалном производњом ајвара, киселог купуса или ракије, Недимовић је рекао да су то „приче којима се већ 10 година народ плаши Европском унијом”.
„Пољопривредници ће моћи да производе за своје потребе, али постоје алати и начини за то, и на томе мора да се ради. Имате могућност да означите робу географским пореклом, како конкуренција не би злоупотребљавала та имена. С друге стране, постојаће одређене количине које ће домаћин моћи да производи и то ћемо у преговорима са ЕУ да исходујемо за наше произовђаче”, навео је Недимовић.
Додао је да традиција у тој производњи неће бити нарушена, као и да ће количина бити задовољавајућа за просечног домаћина.
Подели ову вест






Комeнтар успeшно додат!
Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.