четвртак, 13.05.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
понедељак, 05.11.2018. у 09:21

По­ли­тич­ка ко­рект­ност

(Новица Коцић)

Фор­мал­но, тер­мин из на­сло­ва је зна­чио од­ба­ци­ва­ње из­ра­за, ге­ста или по­ступ­ка, ко­јим се мо­гу увре­ди­ти од­ре­ђе­не дру­штве­не гру­пе, по осно­ву по­ла или ра­се. Та­ко се вре­ме­ном уво­де еуфе­ни­зми „ху­ма­ни­тар­но бом­бар­до­ва­ње, „не­у­тра­ли­са­ње не­при­ја­те­ља” уме­сто ја­сних и ра­зу­мљи­вих из­ра­за. На­мет­нут од ли­бе­рал­ног За­па­да, прав­но не­де­фи­ни­сан, овај по­јам се про­ши­ру­је на низ за­бра­на, као не­ка­кав ши­фро­ван си­стем. До­ка­зи се про­вла­че по штам­пи од слу­ча­ја до слу­ча­ја, кроз сен­за­ци­о­нал­не увре­де по­ли­ти­ча­ра у пар­ла­мен­ту и сл. 

На­мет­ну­та ко­рект­ност се упра­во уру­ша­ва на За­па­ду, ода­кле је и кре­ну­ла. Пред­сед­ник САД, До­налд Трамп је на­звао мек­сич­ке ми­гран­те „жи­во­ти­ња­ма”, „Европ­ску уни­ју не­при­ја­те­љем САД”, док ита­ли­јан­ски ми­ни­стар Ма­тео Сал­ви­ни из­ја­вљу­је: „Ми­гран­ти ни­су до­бро­до­шли, а њи­хо­ви кри­јум­ча­ри и они мо­гу спа­ко­ва­ти сво­је ке­се и оти­ћи, јер ће Ита­ли­ја по­мо­ћи са­мо Ита­ли­ја­ни­ма.” 

Тур­ски пред­сед­ник Ре­џеп Ер­до­ган је не­мач­ке по­ли­ти­ча­ре на­звао „на­ци­сти­ма”, пред­сед­ник Фи­ли­пи­на Ро­дри­го Ду­тер­те на­зи­ва Бан Ки Му­на „бу­да­лом”, а Ба­ра­ка Оба­му „кур­ви­ним си­ном”. Ово је ре­ак­ци­ја на дик­та­ту­ру кон­тро­ле из­ра­за и те­ма, да би се ство­рио „по­ли­тич­ки ис­пра­ван је­зик”, што је до­ве­ло до нај­цр­ње цен­зу­ре. 

Про­фе­сор Прав­ног фа­кул­те­та, др Бра­ни­слав Ри­сти­во­је­вић об­ја­вио је на­уч­ни рад, за ко­ји је по­ве­ре­ни­ца за за­шти­ту рав­но­прав­но­сти оце­ни­ла да ни­је „ко­рек­тан” пре­ма јед­ној дру­штве­ној гру­пи, па се обра­ти­ла су­ду. По­сту­пак је у то­ку и по­сле осу­ђу­ју­ће пр­во­сте­пе­не од­лу­ке не­мам на­ме­ру да бра­ним про­фе­со­ра, јер ће се он сам мно­го бо­ље од­бра­ни­ти. У пра­ву по­сто­ји ин­сти­тут ис­кљу­че­ња од­го­вор­но­сти ауто­ра „за из­не­те ста­во­ве у на­уч­ном ра­ду, књи­жев­ној кри­ти­ци”, итд., што ов­де не ва­жи. Због овог и ова­квих по­сту­па­ка „иде­о­ло­ги­ја по­ли­тич­ке ко­рект­но­сти” по­ста­је мно­го ри­гид­ни­ја од цен­зу­ре. 

Ми­тар Ра­до­њић, Но­ви Сад

 

 

Коментари10
bd808
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Mike Kovian
Borivoje B.: U oba svoja komentara rekli ste ono sto je i trebalo reci. U tom smislu, a zarad istine, ja ipak volim ovaj izraz, za razliku od "moralno-politicke podobnosti".
Бранислав Станојловић
Свиђало се то некоме или не, СВИ наводи су ТАЧНИ. Једини пут напред ('ајде, бре, Напредна странко) је да се политичка "коректност" укине и васпостави ИСТИНА.
Grkuapsu
Treba slušati narod, a narod kaže: " Popu pop, a bobu bob ". Znači stvari i ljude nazivati pravim imenima.
Коста
Није политичка "коректност" дошла са Запада. Израз "political correctness" сам први пут видео у Америци тек раних '90-их. Увезена је у САД од Клинтонових -- из социјлаизма! где се родила давно пре тога и живела у огласима српских новина раних '80-их у облику "политичке ПОДОБНОСТИ" као предуслова за примамњиве послове. Наравно, миленијумским свезналицама то није познато, па сад позајмљени израз патетично позамјљују у Србији у облику политичке "коректности". Вратили су шта су имали, али овога пута -- туђим изразом. Српска посла.
Боривоје Банковић
Није иста ствар. Конструкција "морално - политичка подобност" је у СФРЈ значила да кандидат није осуђиван и да је члан СКЈ. Другим речима, да је "наш" и да се може поставити на место које ће му омогућити да напредује. Није ствар осамдесетих, већ је доста старија. Нисте могли да будете рецимо: милиционер, официр, судија, тужилац, управник поште, директор школе, а камо ли нешто више, ако нисте били морално - политички подобни. Једина сличност са политичком коректношћу је што је кандидат могао да буде нула од човека и никакав у својој струци а да ипак буде подобан и да изгради каријеру на свом послу. Рецимо, неко кога сам познавао у то време био је морално - политички подобан иако није била никаква тајна да је алкохоличар и више пута се безуспешно лечио. И нису српска посла. Све диктатуре одређују послушнике на начин сличан томе.
Mike Kovian
Termin, sam po sebi, bar za mene, je u pocetku imao nekog smisla i rezona, narocito ako se strogo odnosio na cistu politicku realnost. Ironija je da su ga upravo liberali potpuno isprofanisali, zloupotrebljavajuci zdravu logiku, istinu, nauku i sam zivot, i uveli u svakodnevni zivot sa namerom da nas obrazuju po njihovim merilima, a sto je develo do sopstvene suprotnosti - sveopste nekorektnosti, cak i u tumacenju ociglednih istina, naucnih ili nenaucnih, svejedno. Liberali jesu opasna sorta, i, mada se organski ne slazem sa Trampom i njegovim desnicarima, verujem da ce im bas oni dobro utrljati noseve.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља