Петак, 27.05.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Про­ра­ди­ла цер­ска ма­ги­стра­ла

Ме­шта­ни Дво­ри­шта на но­вом ас­фал­ту (Фо­то М. Ми­ју­шко­вић)

Ша­бац – Пут Дво­ри­ште–Рум­ска–Ми­ло­ше­вац, ко­ји по­ве­зу­је не­ко­ли­ко пла­нин­ских се­ла у ша­бач­кој оп­шти­ни, а ко­ји је због свог зна­ча­ја на­зван цер­ска ма­ги­стра­ла, ко­нач­но је ас­фал­ти­ран и пре­дат на упо­тре­бу ме­шта­ни­ма. Иако је ова де­о­ни­ца од 3,5 ки­ло­ме­та­ра би­ла пред­мет пред­из­бор­них обе­ћа­ња ло­кал­них вла­сти, пут је за­вр­шен тек ових да­на за­хва­љу­ју­ћи Вла­ди Ср­би­је, ко­ја је за ову на­ме­ну из­дво­ји­ла ви­ше од 37 ми­ли­о­на ди­на­ра.

Ас­фал­ти­ра­ње овог пла­нин­ског прав­ца ме­шта­ни­ма Дво­ри­шта скра­ти­ло је пу­то­ва­ње до Ми­ло­шев­ца за чак 20 ки­ло­ме­та­ра, јер су ра­ни­је мо­ра­ли да иду око­ло, пре­ко Вар­не и По­цер­ског Мет­ко­ви­ћа. Јед­на­ко ком­пли­ко­ва­но би­ло им је и до хлад­ња­че у – та­ко бли­зу а та­ко да­ле­ком – Бо­ји­ћу, до ко­је су у се­зо­ни пре­ла­зи­ли по 15 ки­ло­ме­та­ра у јед­ном прав­цу. Но­ви пут пре­ко Ми­ло­шев­ца отво­рио им је ве­зу пре­ма  Пет­ко­ви­ци (16 ки­ло­ме­та­ра) а ода­тле из­ла­зак на ма­ги­страл­ни пра­вац пре­ма Ло­зни­ци и Ре­пу­бли­ци Срп­ској.

– Пут из­ме­ђу Дво­ри­шта и Ми­ло­шев­ца је „про­би­јен” још дав­не 1948. го­ди­не, али је де­це­ни­ја­ма био не­про­хо­дан. Се­дам­де­се­тих је та­ко­ђе би­ло го­во­ра о ње­го­вом ас­фал­ти­ра­њу, али је про­јект­на до­ку­мен­та­ци­ја ура­ђе­на тек 2007. го­ди­не. Ра­до­ви су за­по­че­ти 2012. али су убр­зо за­у­ста­вље­ни, па је Дво­ри­ште оста­ло сле­по цре­во, због че­га је спа­ло на све­га 68 ку­ћа – ка­же Жи­ван Ма­рић, пред­сед­ник МЗ у овом се­лу.

Ова са­о­бра­ћај­ни­ца из­у­зет­но је зна­чај­на за ме­шта­не сва три се­ла, јер су са­да по­ве­за­на са Ма­чвом, али и пре­ко Те­ке­ри­ша са За­вла­ком и оп­шти­на­ма  Кру­пањ и Ло­зни­ца. Спа­ја­ју­ћи се­ла та­ко­зва­не гор­ње По­це­ри­не, Вла­да Ср­би­је уло­жи­ла је пре­ко 150 ми­ли­о­на ди­на­ра.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

ВлаДо
Двориште се налази између Румске и Милошевца и не може овако да се наводи правац пута него Румска-Двориште-Милошевац или Милошевац-Двориште-Румска.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.