Понедељак, 06.12.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
Поводом најновијих мера Приштине

Порука Албанцима: Молим вас, повуците одлуку

Председник Србије Александар Вучић прецизирао је да наша држава неће повући никакве контрамере, јер, као поуздан партнер, не жели да крши ни Споразум о стабилизацији и придруживању нити ЦЕФТА споразум
(Фото Танјуг)

Молим вас, повуците одлуку, да седнемо да разговарамо, морамо да постигнемо договор и компромис, поручио је председник Александар Вучић обраћајући се Албанцима са Косова и Метохије.

„Са нама морате да се договорите, неће вам помоћи ни Американци, неће вам то донети на тацни”, додао је председник у обраћању јавности после седнице Савета за националну безбедност.

Како је рекао, власти у Приштини све време подижу очекивања свог народа, а нису им рекли да решења морају да буду болна, као и да о свему морају да се договоре с Београдом, казао је Вучић коментаришући понашање приштинских привремених власти у вези с дијалогом који се води под покровитељством ЕУ.

Подсетивши на резултате гласања приликом одлуке о чланству Косова у Интерполу, Вучић је оценио да се променила слика света, али је казао и да ми због тога не ликујемо и не желимо то да радимо.

„Ми никога не вређамо, ништа не радимо против Албанаца и нећемо никоме да се извињавамо. Нисмо прекршили ниједан уговор и договор, само смо бранили наше интересе, и никоме се нисмо обавезали да нећемо чувати свој територијални интегритет”, поручио је Вучић и додао да због тога нећемо прихватити најновије мере Приштине.

„И још једном молим Албанце да схвате да нам је потребан мир, а не ескалација.

Молим вас, повуците ове одлуке”, поручио је и додао да смо се објективно ухапсили за наш народ, јер у питању је једна од најтежих ситуација за нас народ у последњих 15 година.

„Молим вас, 'отрезните' се и разумите да нам је потребан мир. Разумите да за ни за шта на свету ескалација сукоба није потребна ни албанском ни српском народу”, рекао је Вучић, те додао: „Као што ми поштујемо Албанце, морате да разумете да и ви треба да поштујете Србе као народ”.

„Као што ми поштујемо чињеницу да ви сматрате да је Косово независна држава, ми смо против тога, али разумемо то. Ви разумите да ми не сматрамо Косово независном државом и да само компромисом можемо да дођемо до решења”, поручио је и поновио да без Србије нема решења ни за Албанце на Косову.

Као што, додао је, и Срби морају да разумеју чињенице да није све наше и да не можемо да имамо све што бисмо желели, већ да морамо да постигнемо договор и компромис.

„Молим их да то разумеју, јер све друго нас води у потпуну катастрофу”, поручио је Вучић.

„То су политичке или политикантске мере, а не економске”

(Фото Танјуг)

Упитан шта ако Приштина не повуче одлуке о царинама, председник је Александар Вучић рекао да ћемо се борити, заштити свој народ на КИМ, а да ту није реч ни о каквим економским мерама, већ о пар екселанс политичким, тачније - политикантским мерама.

И то је, додао је, само једна, најдрастичнија, разорна мера, разорна по односе у региону.

„Могерини је разумела где ово води”
Последице потеза Приштине која је подигла таксе за сто одсто на робу из централне Србије су апсолутно несагледиве и могу да буду катастрофалне по цео регион, изјавио је вечерас председник Србије Александар Вучић и поручио да оне морају бити укинуте, јер друга опција не постоји.
„Овакви потези увек могу да вас доведу до апсолутне катастрофе. Мислим да су то разумели и у ЕУ, баш онако како су разумели и сви други, Руси и кинески пријатељи и чини ми се сви из Квинте. То мора да се заустави и врати у пређашње стање. Друга опција не постоји”, рекао је Вучић на прес конференцији.
Он је рекао да вечерас није ни желео да говори о свим последицама, али су оне, како каже, апсолутно несагледиве, веома тешке и готово катастрофалне по цео регион.
„Зато верујем да ће и ЕУ и сви други урадити све да се Приштина понаша рационално и разумно. Све друго, не желим ни да мислим о томе... Мислим да је Федерика Могерини, као неко ко има политички нерв, добро разумела где ово води. Последице оваквог потеза су апсолутно несагледиве”, истакао је председник.
Истакао је да су из ЕУ коректно реаговали, Могеринијева, као и шеф делегације ЕУ Сем Фабрици на састанку без обзира на разлике и што су земље Квинте признале независност Косова, преноси Танјуг.
„Сви су разумели, и Немци и Французи и Италијани су били јасни да су против такве одлуке. Не мислим да Американци подржавају такву одлуку, али другачији су нам ту некако односи. Европа је данас реаговала снажније, јасније него што је то учинила први пут. Да су овако снажно и јасно реаговали пре десет дана, када су први пут без икаквог разлога, а тада није било Интерпола, уводили некакве таксе против-правно, онда би и понашање Приштине било другачије”, рекао је Вучић.
По ономе што раде, како кажу, види да је Приштина чврста у намери да настави, а што га, додаје, наводи на два закључка - да ће ићи до краја без обзира на то што ће цео свет бити против њих, осим можда неких који ће јавно рећи једно, а скривено чинити друго, сто не би у потпуности искључио и друго - да се више не може говорити о нечијим рационалним потезима.
„Зато сам рекао да ме је страх све више и више од тога шта су људи у стању да ураде”, рекао је Вучић.
Истакао је да је његова обавеза као председника да чува будућност наше деце.
„Много смо крви пролили за слободу земље и више немамо животе којима бисмо плаћали и слободу и будућност, зато ћемо учинити све да мир сачувамо”, истакао је Вучић.
Каже да грађани Србије могу да рачунају да ће се руководство понашати одговорно и рационално и доносити одлуке у складу са интересима народа - да победи мир.

Навео је да су у Приштини ресили да ће да се играју доброг и лошег полицајца, алудирајући на потезе Харадинаја и Тачија, преноси Танјуг.

„Дакле, Тачи ће да поднесе иницијативу Уставном суду да поништи једну једину ствар коју смо постигли, а то да се суспендује одлука којом су друштвена и државна имовина која је враћена српским општинама и да се сада поново одузме од српских општина”, навео је и додао да се то управо данас догађа на иницијативу Тачија.

Још је пуно мера које су донели, додао је, али најдрастичнија је та о царинама.

Поменуо је и да ће, рецимо свако ко не признаје „генијалне” домете УЧК ићи у затвор.

„Ипак, сад говоримо само о једној мери, која је толико разорна по односе у региону да је то невероватно”, оценио је. Вучић.

Такође, како је рекао, неће да говори о земљама, попут Македоније, које су једва дочекале да се ово деси, мислећи да ће сада заузети тржисте које је држала Србија.

„Али, то је оно са циме живимо”, приметио је и додао да морамо да се боримо за своје интересе, за свој народ.

„И то ћемо да урадимо. А ситуација је, сто се тиче Срба, и на северу и на југу Косова, врло тешка, и зато радимо на томе да нађемо решење. Уверен сам да ћемо успети”, рекао је.

А на питање да ли је ово „пуцање у дијалог”, одговорио је да није, већ „много висе од тога, много опасније”.

Неко ће, додао је, рећи да је то економска мера, али то је пар екселанс политичка мера, јер ниједан економски циљ тиме не може да се оствари.

Ово су, закључио је, политичке мере, с политичким циљевима, ово нема везе с економијом

„Ту једноставно нема економије, нема конкуренције, ту нема ничега, то су најдиректније политичке или политикантске мере”, закључио је Вучић.

Вучић: Не разумеју да је процес дијалога - процес компромиса

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да Албанци на КиМ не разумеју да је процес дијалога - процес компромиса и оценио да је то кључни проблем.

„Дијалог су видели као прилику да формализацију њихове независност, а дијалог је покушај да дођемо до компромисног решења и то морају да разумеју у Приштини”, рекао је Вучић и додао да они ниједног секунда нису рекли народу да ће решења да буду болна и да са Београдом морају да направе договор.

„Не спорим да је нервозу могло да створи и то што су пре две или три године били пред двотрећинском већином у Унеску, 92 према 50. Њима је сада (у Интерполу) недостајало 36 гласова. Нису имали 92 него 76, у првом кругу, ми нисмо имали 50 него 56 и имамо још 6 земаља, најмање, које се нису појавиле на гласању”, рекао је Вучић.

Подвукао је Србија не ради ништа против Албанаца, већ штити своју земљу и неће да се извињава јер нисмо прекршили ниједан правни акт и ниједан договор.

„Нисмо ниједну реч погазили, никоме нисмо обавезали да нећемо да чувамо свој интерес и интегритет. Где пише да Србија не сме да се бори да чува свој интегритет? У ком споразуму? То не пише ни у једном споразуму”, указао је председник, преноси Танјуг.

Он је додао успех српске делегације у Интерполу не може бити повод за овакав потез.

Сто пута им је, каже, рекао да нас не сабијају у угао, да морамо да се боримо „са све четири ноге”...

Вучић је замолио Албанце да се „отрезне” и да разумеју да нам је потребан мир, а не ескалација сукоба, која није у интересу ни Срба, ни Албанаца.

Одлука Пришине о повећању такси де факто значи, приметио је, потпуну забрану трговине, незабележену у 21 веку.

Како је рекао, Србија ће учинити све да не одговара на провокације и да буде уз свој народ.

Јер, како је рекао на прес конференцији након седнице Савета за националну безбедност, та одлука за Србе на КиМ значи да неће више моћи да купују робу на коју су навикли и са којом живе цео живот, јер нико више неће имати рачуна да купи српско млеко или воду, јер када додате таксе од 100 одсто, нико то не може да приушти, а не исплати се ни трговинским ланцима.

Поновио је да се Приштина руководила са четири циља, од којих је први да изврше велики притисак на Србију, како би добили капитулазију и признање Косова.

„То је погрешна претпоставка и то се неће догодити”, поручио је Вучић.

Други циљ им је, каже, намера да учествују у тихом, али убрзаном прогону и јасно наглашеном прогону српског и неалбанског становништва са КиМ.

„Када виде ове ствари - какву будућност ће да виде, зашто да остану на КиМ?”, упитао је Вучић.

Као трећи циљ навео је покушај Приштине да добију одређене уступке од ЕУ и других чланица међународне заједнице у вези са визном либерализацијом, до других притисака на Србију.

„За четврти циљ није довољна само Приштина... Ми никога не потцењујемо, али то није нарочито респектабилна војна сила, али очигледно је да код неких постоје намере да све нас заједно доведу до ескалације, сукоба и дестабилизације региона”, рекао је Вучић.

„Ми ћемо учинити све да сачувамо мир и стабилност, да на провокације не одговарамо, да будемо уз наш народ и да Срби разумеју да је Србија ту и да их нећемо оставити на милост и немилост онима, који не желе да живе са нашим народом”, поручио је председник.

Вучић: Нећемо узвраћати – хоћемо да останемо поуздан партнер

Имали смо најаве да у Приштини припремају „излазну стратегију” за ситуацију насталу повећањем царина на робу из Србије, али сада је јасно да не можемо да рачунамо на њихове рационалне потезе, казао је председник Александар Вучић и најавио различите мере које ће Србија морати да предузме.

„Да видимо на који начин можемо да помогнемо и пребродимо ову тешку кризу”, Договорили смо да сви наси органи буду у приправности да реагују на сумануте потезе приштинских власти”, рекао је Вучић.

Додао је да Србија неће узвраћати било каквим контрамерама, јер жели да остане поуздан партнер и у региону, али и у Европи и свету, преноси Танјуг.

„Нећемо заустављати камионе, већ желимо да покажемо разлику између одговорног и неодговорног понашања”, поручио је те најавио да ће сутра лично присуствовати састанку с представницима Срба на КиМ.

Такође, како је навео, мораћемо да упознамо свет са оним сто се у Приштини чини, али истовремено морамо да нађемо начин да помогнемо насем народу на КИМ.

Вучић: Обавестићемо свет и заштити Србе на КиМ

(Фото Танјуг)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је на седници Савета за националну безбедност донета одлука да Србија ни на који начин неће узвраћати Приштини контрамерама на повећање такси на робу из централне Србије, јер Србија хоће да буде и остане поуздан партнер свима у свету, Европи у региону.

„Ми нећемо да заустављамо њихове камионе, ни путничка возила, као ни промет робе ка КиМ. Хоћемо да покажемо разлику између одговорног и озбиљног понашања и неодговорног понашања”, рекао је Вучић после седнице Савета за националну безбедност.

Сви су добили задатке за ову ситуацију, обавестићемо међународне факторе о потезу Приштине, а заштитићемо Србе на Косову и Метохији, сумирао је председник Вучић одлуке донете на Савету за националну безбедност.

„Да видимо на који начин можемо да помогнемо и пребродимо ову тешку кризу”, Договорили смо да сви наси органи буду у приправности да реагују на сумануте потезе приштинских власти”, рекао је Вучић.

Србија ће се понети одговорно, и на тај начин показати разлику између озбиљних и одговорних потеза и потеза које вуче Приштина, преноси Танјуг.

„Говорити о овоме у 21. веку, посебно у региону у којем лечите друге ране, а гарант за све то јесте слободан проток људи, роба, капитала и услуга, и да на све то донесете овакву одлуку није цивилизацијски чин. Изненадио нас је”, рекао је Вучић у обраћању нацији.

Он је најавио да ће сутра имати састанак са представницима Срба са Косова и Метохије у Клубу посланика у 13 часова.

За Србију је, каже, одлука Приштине била неочекивана, јер је у току дана постојала информација да се припрема ублажавање такси и да Приштина припрема излазну стратегију да укине лоше одлуке, али су упркос таквим најавама донели другачије одлуке.

Одлука Приштине није ни рационална, а ни разумна одлука, додао је председник.

„Не можемо да рачунамо ни на какве рационалне одлуке и рационално понашање(Приштине). У складу са тим имамо забринутост, али и делимичан страх, јер бринемо за мир. Ми ћемо морати да преузимамо и разноврсне мере да бисмо свет упознали са оним што Приштина чини, али и да видимо како да помогнемо свом народу”, река је Вучић.

Он је рекао да је данас имао више важних разговора на седници Савеза за националну безбедност и да је свако добио задатке.

Влада Србије ће се, каже, обратити свим владама чланицама Савета безбедности и ЕУ и навести чињеницу у вези са кршењем ЦЕФТЕ и ССП.

„То ће бити посао за владу и премијерку. Различите институције попут ПКС радиће свој посао заједно са компанијама које су извозиле робу на КИМ, да видимо како да пребродимо кризу”, рекао је Вучић и додао да међу тим компанијама има страних попут хенкела и Кока Коле.

„Договорили смо да сви надлежни органи буду у пуној приправности за случај било каквог ирационалног и суманутог понашања приштинских органа власти и сви су добили задатке и у складу са тим предузеће мере”, рекао је Вучић.

Вучић: Реаговаћемо рационално и одговорно – не контрамерама

(Фото Танјуг)

Србија ће реаговати мирно, рационално и одговорно на мере Приштине, најавио је председник Србије Александар Вучић, који је сазвао седницу Савета за националну безбедност.

Председник је прецизирао да Србија неће повући никакве контрамере, јер, као поуздан партнер, не жели да крши ни Споразум о стабилизацији и придруживању нити ЦЕФТА споразум, преноси Танјуг.

Најавио је да ће се сутра састати са представницима Срба са Косова и Метохије.

Захвалио се Федерики Могерини на позиву Приштини да одмах укине ту одлуку, те приметио да би било добро да је ЕУ тако резолутно реаговала на прве мере од 10 одсто повећање такси на робу из Централне Србије.

Нагласио је да медији земаља које су признале Косово инсистирају на томе да је Приштина повећала таксе због тога што није примљена у Интерпол, а што приписује кампањи Србије, али, указао је, Србија није тиме прекршила ниједан споразум.

Вучић: Највећи удар досад – циљ признање и протеривање Срба

Председник Србије Александар Вучић (Фото Бета)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је одлука Приштине највећи удар до сада, али да ће Србија одговорити мудро, рационално и одговорно.

„Сачуваћемо мир”, рекао је Вучић за јавни сервис, у паузи седнице Савета за националну безбедност.

Председник је прецизирао да Србија неће повући никакве контрамере, јер, као поуздан партнер, не жели да крши ни Споразум о стабилизацији и придруживању, нити ЦЕФТА споразум.

Најавио је да ће се сутра састати са представницима Срба са Косова и Метохије.

Захвалио се Федерики Могерини на позиву Приштини да одмах укине ту одлуку, те приметио да би било добро да је ЕУ тако резолутно реаговала на прве мере од 10 одсто повећање такси на робу из Централне Србије.

Он је указао да Приштина има четири циља која жели да оствари дизањем такси на робу на 100 одсто, а први је да изврши до сада највећи притисак, који би водио безусловној „капитулацији” Београда и пуном признању независности.

Вучић је рекао да је други циљ апсолутне забране трговине да у тишини проведе најснажније и најбрже етничко чишћење и протеривање Срба са КиМ и јужно и северно од Ибра.

Председник каже да је оваква мера, у суштини забрана трговине, нажалост могућа захваљујући споразуму о печату из 2011. године и успостављању границе између Срба и Срба.

Истиче да су приштинске власти предузеле посебне мере, да су наредили полицијским јединицама да онемогуће, како они кажу, и илегални пролаз робе ка северу Косова и то је доказ да су озбиљно припремали одлуку.

Као трећу ствар због које је Приштина предузела најновије мере Вучић види притисак на међународне органе и институције да им учине неке уступке по питању визне либерализације и да покажу да су у стању да изазову ескалацију и дестабилизацију, преноси Танјуг.

„Четврто, плашили смо се да кажемо да је и то могући циљ, а то је долазак до сукоба и потпуне дестабилизације региона зарад нечијих туђих интереса или неких својих интереса, јер мирним путем и дијалогом своје интересе не могу да остваре у мери и на начин на који су желели”, нагласио је председник Вучић.

Вучић је захвалио шефици дипломатије Федерики Могерини која је затражила од Приштине да одмах укине одлуку о повећању пореза на робу из Србије и додао да је требало тако резолутно реаговати када су донели одлуку да таксе повећају десет одсто.

„Видећемо да ли ће Приштина то да услиши”, рекао је Вучић за РТС.

Поручио је да Србија неће улазити у контрамере и да неће кршити ЦЕФТА споразум, као ни Споразум о стабилизацији и придруживању (С СП) и да ће Србија бити стабилан партнер свакоме.

„Али суштина је да ово нема везе са одмаздом због Интерпола”, каже Вучић и додаје да то тако преносе медији у земљама које су признале независност Косова, а како је рекао, видео је и да су многи други насели на то.

Осврнуо се и на разговор са амбасадорима Квинте и ЕУ којима је указао да Србија није ништа прекршила.

„Наша мала победа у Интерполу није кршење било каквог споразума, молим вас, разумите”, поручује Вучић.

Навео је да је Србија била близу пораза приликом гласања за пријем Косова у Унеско, и да је Приштина од та изгубила 16 гласова а да је Београд у међувремену добио шест.

Да бих то рекао и онима који немају појма на пол Србије у поп и власти па знало се да ће Србија да победи, ако се знало? Били смо близу пораза у Унеску.

„Дакле они губе, види се да губе драматично и нервоза је велика”, рекао је председник.

Међутим још једном истиче да Србија није прекршила ниједну обавезу и да није прихватила први бриселски споразум, који је садржао обавезу пуштања у међународне организације.

„Нисмо криви ни за шта, и зато је таква реакције Могеринијеве и свих других”, наводи Вучић.

Каже и да су представници Русије и Кине пружили пуну подршку Београду и да мисли да су и земље Квинте разумеле а је реч о кршењу свих споразума.

Најављује да ће реакција бити мирна, озбиљна и одговорна и да ће се сутра састати са представницима Срба са Косова и Метохије.

Четири циља мера Приштине

Председник Вучић изјавио је да Приштина има четири циља које жели да оствари дизањем такси на робу на 100 одсто, а први је да изврши до сада највећи притисак, који би водио безусловној „капитулацији” Београда и пуном признању независности.

Вучић је рекао да је други циљ те апсолутну забрану трговине да у тишини проведе најснажније и најбрже етничко чишћење и протеривање Срба са КиМ и јужно и северно од Ибра, преноси Танјуг.

Као трећу ствар због које је Приштина предузела најновије мере Вучић види притисак на међународне организације и институције да им учине неке уступке по питању визне либерализације и да покажу да су у стању да изазову ескалацију и дестабилизацију, преноси Танјуг.

„Четврто, плашили смо се да кажемо да је и то могући циљ, а то је долазак до сукоба и потпуне дестабилизације региона зарад нечијих туђих интереса или неких својих интереса, јер мирним путем и дијалогом своје интересе не могу да испуне у мери и на начин на који су желели”, нагласио је председник Вучић.

Коментари60
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Д. З.
На КиМ-у су много осетљиви на молбе, па ће можда укинути...
Svetlana Gačeša
U vreme kada je SNS osvajao vlast, Vučić je pričao neke sasvim druge i neke sasvim drugačije priče o Kosovu?! I sad ne mogu da se ne upitam ...je li ono bio ili je ovo sad..."pravi" Vučić?
Vuk
Velika je greška Predsedniče moliti Šiptara !Oni su dobri samo kad znaju da nema dalje.Dosta je njihovog divljanja.Obustaviti struju, brašno,putovanje kroz Srbiju.Zaboraviti to moljenje i slušanje njihovih mentora!Njih je stvorio zapad pa neka ih hrani i oblači.
M.R.
Mora da postoji nacin da se snabdeva srpsko stanovnistvo. Na zalost siptari su naucili da sve dobiju na tacni, fabrike, zgrade, institucije, pa cak ne placaju ni dugove...Otimacina koja traje decenijama, prvo uz saglasnost Tita i komunjara, a sada uz svestranu podrsku zapada. Neka vlast dobro razmisli, ovo je kao partija saha-misli par poteza u napred. Iz iskustva, samo se na ruse mozemo osloniti (ruske baze).
Ismail
Zabraniti ulazak u Srbiju sa dokumentima i registracionim tablicama koje su izdale okupacione vlasti pod okriljem NATO pakta. Kosovskim srbima i gorancima omogućiti da ekspresno dobiju dupla dokumenta i registracione tablice uz simboličnu nadoknadu. I tačka, dosta više sa tim.
Vera Sobat
Ismail, razumem sve sto ste rekli samo Vas pitam: KAKO, na koji nacin obezbediti kosovskim srbima i gorancima da ekspresno dobiju dupla dokumenta i registarske tablice i simbolicnu nadoknadu, kada siptari to nece dozvoliti jer ce ih Amerika podrzati, EU-NATO takodje, a njihova policija bi sva ta dokumenta oduzela kao i registarske tablice a novac kao simbolicnu nadoknadu POKRALI za njih!!!??????

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.