Петак, 03.12.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Повуците варварске тарифе и одмах ћемо разговарати

Увођење такси је антицивилизацијски чин, кршење слободе кретања, роба, капитала и услуга, поручио је председник Србије Александар Вучић
(Фото Танјуг)

Повуците своје варварске тарифе и одмах ћемо разговарати, поручио је вечерас председник Александар Вучић после седнице са премијерком и свим министрима Владе Србије.

Онемогућавање трговине са Косметом представља најзначајнији покушај дестабилизације Србије, и ми смо због тога имали састанак, рекао је председник Србије Александар Вучић после састанка са министрима у Влади Србије ,сазваног поводом јутрошњег упада РОСУ на север Косова и хапшења Срба, преноси Танјуг.

Нисмо добили од приштинског тужилаштва ништа о Милану Радојичићу
Председник Србије Алекандар Вучић изјавио је вечерас да српско специјално Тужилаштво за организовани криминал од приштинског није добило ништа у вези функционера Српске листе Милана Радојичића, којег су покушали да ухапсе.Вучић је новинарима у Председништву Србије рекао да је било покушаја хапшења Милана Радојичића и да је Приштина „пажљиво мотрила” на њега.„Знали су када је тачно прешао прелаз на Јарињу и када се појавио у Косовској Митровици. Они тачно знају да се он налази на територији Косова и Метохије”, рекао је Вучић, преноси Бета.Он је казао да „наше специјално Тужилаштво за организовани криминал” није добило ништа по питању Милана Радојичића, већ само по питању Саше Јанковића, који је испитан.„Ми ћемо ту сарадњу да наставимо, јер је за нас важно да откријемо стварне убице Оливера Ивановића”, рекао је Вучић.Како су пренели медији, специјалне јединице РОСУ су у оквиру акције у којој су ухапшена четворица Срба претресли и зграду у којој живи Милан Радојичић, али да он није пронађен на тој локацији.

„Увођење такси је антицивилизацијски чин, кршење слободе кретања, роба, капитала и услуга. Оно што су урадили, то су учинили из нама непознатих разлога, и то правдају тобожњом агресијом Србије на КиМ, а за то су добили подршку појединих земаља западних сила”, рекао је председник Вучић и напоменуо да за то имамо и конкретне потврде.

„А да су у томе имали и подршку неких на западу, јасно нам је било након разговора с амбасадорима, јер, како смо схватили они Србију криве због тога што Косово није примљено у чланство”, рекао је Вучић и додао „Ни за шта друго нас не криве”.

Ми, каже председник, треба да договоримо како ћемо координирати наше будуће акције и, најважније, како ћемо да помогнемо нашем народу на КиМ.

Хистеријан у Приштини не престаје, они су нас оптужили за неуспех у Интерполу, рекао је Вучић.

Морамо се припремити на дуготрајну помоћ нашем народу на КиМ

Морамо се припремити на дуготрајну помоћ  и подршку нашем народу на Косову и Метохији, која неће бити ни лака, ни једноставна, ни јефтина, рекао је председник Србије Александар Вучић, истичући одлучност Албанаца да гурају до краја са мерама.

„Имајући у виду одлучност да гурају до краја и да не постоји жеља међунаропдног фактора да ситуација буде разрешена, морамо да се припремимо на дуготрајну помоћ, која неће бити ни лака, једноставна ни јефтина”, рекао је Вучић.

У обраћању након састанка са министрима и премијерком, Вучић је рекао да је један од начина на који би Приштина сада да изађе „из целе приче” јесте да са нама разговарају, а ми да то прихватимо и да будемо срећни кад врате тарифе на 10 одсто, што Србији, поручио је, не пада на памет да прихвати.

„Или да прихватимо да им дамо све у енергетици, а они ће да повуку тарифе и да, ваљда, прихватимо нову реалност. Треће, не знају ни они шта је, али да учинимо нешто за Приштину да би она спасила образ”, рекао је председник.

Србија, поручио је, ни на шта од тога неће да пристане.

И ко је говорио истину јуче, ја или Кфор...И ко је говорио истину - ја или Кфор, запитао је вечерас председник Александар Вучић, истичући да је Србија имала и има информације шта Приштина предузима, и то, како је истакао, уз подршку појединих западних фактора, преноси Танјуг.

Вучић је рекао да је он јуче, током састанка са представницима Срба са КиМ у Београду, упозоравао на кретање трупа на север Косова, ка Косовској Митровици, али да су људи веровали ономе што је Кфор говорио, супротно његовим информацијама.

ЕФТА је данас потписала споразум са Шаљом о слободној трговини

ЕФТА је данас потписала споразум о сарадњи с косовским министром за трговину Ендритом Шаљом, рекао је вечерас председник Александар Вучић и приметио, иронично, да је то слободна трговина како то неки мисле.

Исланд, Лихтенштајн, Норвешка и Швајцарска, чланице ЕФТА, потписале су споразум с Косовом, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

„Ето, они са онима који су нама подигли таксе за 100 одсто потписују споразум о слободној трговини”, приметио је Вучић.

Срби на КиМ неће бити ни гладни, ни жедни

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да Срби на КИМ неће бити ни гладни ни жедни и да ће Србија наћи новца за опстанак нашег народа, али да Србија неће да пристаје на уцене и да трпи притиске.

​Србији стало да се открију убице Ивановића,али праве...
За Србију је од кључног значаја да се открију убице Оливера Ивановића, али оне који су стварне убице, а оне који које би неко желео да види као убице, рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић.
На питање КРИК-а да ли ће српско тужилаштво, које сарађује са приштинским, издати налог за хапшење Милана Радојичића и да ли се он налази у централној Србији, Вучић је рекао да је било покушаја његовог хапшења и да је Приштина пажљиво мотрила где се он налази и знала у ком тренутку је прешао „онај гранични прелаз, који су успоставили Јеремић, Стефановић Ђилас и остали, на Јарињу”, преноси Танјуг.
„Тачно су имали дојаву када се појавио у Косовској Митровици и зато су кренули да га ухапсе”, рекао је Вучић говорећи о јутрошњој акцији косовске полиције у Косовској Митровици.
„Они су све знали и они тачно знају да се он и даље налази на територији КИМ”, рекао је и додао да покушај хапшења Радојичића има везе са циљевима Приштине о којима је вечерас опширно говорио.
„Ништа по том питању нисмо добили”, рекао је Вучић на питање да ли ће српско тужилаштво издати налог за хапшење на основу договорене сарадње са приштинским тужилаштвом у истрази убиства Оливера Ивановића.
Каже да је наше тужилаштво за организовани криминал добило само замолницу да се испита Саша Јанковић.
„Ми смо испитали Сашу Јанковића. У понедељак ће та 'изузетна' сазнања да се доставе Приштини и ми ћемо ту нашу сарадњу да наставимо. За нас је од кључног значаја да откријемо убице Оливера Ивановића, али оне који су стварне убице, а не оне које бисте ви желели да видите као убице или оне који бисмо ми желели да видимо као убице”, рекао је Вучић.

„Морамо да водимо рачуна о нашем народу, јер смо имали много ратова, морамо да водимо рачуна о сваком животу, зато мирно одговарамо на све провокације, зато се не понашамо бахато. Молимо за мир, не претимо никоме”, рекао је Вучић после састанка са премијерком Аном Брнабић и члановима Владе Србије.

Он је рекао да све што се дешава изазива велике муке за Србију и руши њен углед као дестинације за инвеститоре, јер се помиње да смо са неким у сукобу, иако никакве наше кривице нема.

„Све то раде намерно, да Србија не би расла брже”, истакао је председник и поручио да ће наставити да ради све што може на убрзању реформи да би Србија била снажнија.

Он је прокоментарисао и појаву билборда на КИМ да је Косово сада Република, рекавши да то не пише у Интерполу и Унеску.

„Ми се не секирамо за билборде, него за озбиљне организације. Наставићемо да се боримо за своју земљу и да пружамо руку помирења, јер разумемо да ту победника неће бити ако не остваримо дугорочни мир”, рекао је Вучић.

Да будемо губитници - тај филм неће гледати

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас, након састанка са Владом Србије поводом дешавања на Косову и Метохији, да је Приштина показала све комплексе и фрустрације, и колико Косово није држава, јер они који имају дугу државнотворну традицију знају да се то показује скромношћу, смерношћу, присебношћу, а не лудилом.

„То јасно и недвосмислено показује све комполексе и фрустрације и колико то није држава. Али, то је подржано од стране неких других, јер треба да се докаже свима нама колико је то једна држава”.

„Људи који имају дугу дрзавнотворну традицју знају да се то показује скромношћу, смерношћу и присебношћу, а не лудилом”, казао је он у обраћању новинарима и додао:

„Ако мисле да ћемо да се умилостимо тиме да будемо губитници, као други, пре, то у Приштини неће гледати”, рекао је председник Вучић.

„Наставиће да се дуре и у томе ће имати подршку оних који мисле да су све завршили. Мислим да нас чека не лак период, период у којем ма колико да је тешко знамо шта је чинити. Када знате да је на вашој страни правда и правичност, штитите истину, правду и слободу, шта може да вас уплаши...„, казао је Вучић.

Задржаћемо миран приступ, граница-да не убијају наше људе

Председник Србије Александар Вучић нагласио је вечерас, након састанка са Владом Србије у вези нових догађања на Косову И Метохији, да ће Србија наставити са мирним приступом, а граница томе је - да не убијају наше људе, преноси Танјуг.

Вучић је, у обраћању медијима, на питање где је граница до које иде Србија, истакао да ћемо увек тражити мир и разговоре, повратак на пређашње стање, а да је граница - „да нам не убијају људе”.

Нисам се никоме обраћао,немам шта ново да чујем...

Председник Србије Александар Вучић рекао је да се није обраћао у последњих 24 сата никоме од европских званичника поводом потеза Приштине, јер не зна шта би ново могао да чује...

„Јуче су нас убеђивали да није било покрета јединца. . . Шта тражите? Да се извињавам или да им не говорим да су нешто измислили или слагали. Не видим шта да тражим, објашењења? Јуче су се толико упирали и овде и у региону да докажу да смо ми лажови”, рекао је Вучић и подсетио на тврдње Кфора да јуче није било покрета косовских снага ка северу КиМ, иако је он имао супротне информације, које су се показале тачним.

„Било је довољно само неколико сати да се види ко је лажов...„, рекао је председник Србије.

Чуо се, каже, са европским комесаром за проширењем Јоханесом Ханом - упитан да ли је био у контакту са неким од европских званичника или генералним секретаром НАТО-а Јесом Столтенбергом и да ли му је рекао да Србија нема поверење у НАТО као што је то рекао кинеском и руском амбасдору.

Иза свих саопштења које напише Маја Кочијанчих стоји шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини, каже на питање да ли је био у контакту са шефицом европске дипломатије.

Начелник генералштаба Милан Мојсиловић у 15.45 је разговарао је са Кфором, рекао је Вучић и додао да су рекли да је „нешто злоупотребљено, да је нешто овако, нешто онако...„.

Председник је навео да се изненадио што је у неким државним медијима могао да види како председника демантује Кфор и додао да је то изгледа нека потреба да више верујемо свима другима него себи. Ваљда смо зато високу цену плаћали, приметио је.

Вучић је изразио наду да ће Приштина Београду ипак доставити чињенице на основу којих је ухапсила тројицу Срба у вези убиства лидера Грађанске инцијативе Србија, демократија правда Оливера Ивановића. Додао је да су двојицу од њих у јануару већ приводили.

„Ту ништа нема за њих ново, никаквих открића нема и не кажу да имају отпужницу без пресуде, већ да воде истрагу. Чекамо да нам пошаљу чињенице, надам се да ће нам некад послати чињенице”, рекао је председник.

Вучић је додао да Приштини жели пуно среће у истрази, али, како је нагласио, у истрази са чињеницама, а не да би се маскирала одлука о таксама, да се протерује народ

„За нас је најважније да откријемо убице Оливера Ивановића, али стварне убице, али не оне које бисте ви волели”, рекао је Вучић.

Коментари31
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ivan Zgrozeni
Pre toga da se formira ZSO.
Pera
A o cemu bre da razgovarate, pobogu predsednice,sto vise razgovarate sve manje rezultata za nas!!!Menjajte strategiju koja ce dati rezultate,i vise para za vojsku!!!!!
dejan
Oseca li neko od svih ucesnika pregovaranja od pocetka do sada u Briselu ( i EU takodjer) odgovornost za ovu situaciju koja je bila za ocekivati jer smo im omogucili raznim sporazumima i dogovorima,napr. CEFTa itd da mogu da rade sta hoce a imaju i veci izbor podvala.Konacno ovo pokazuje da ni u buducnosti ne bi postovali dogovore,samo kontramere kao sto rade svi u svetu.
Sasa Trajkovic
Srbija mora da realno sagleda situaciju ali i da prestane da kasni i vuče nahnadne poteze već da anticipira ( predvidi ) i preduhitri protivnika u njegovim prljavim igrama. Mora da prestane sa tom politikom popustljivošću i toleranciji jer na zapadu cene odlučnost i snagu a prezitru poltronstvo i kukavičluk. Mora da jasno imenuje PROTIVNIKE a ne da ih naziva partnerima i saveznike i da konačno izabere stranu odnosno nema šta da bira ZAPAD je neće i decenijama je urušava svojim prljavim igrama, sankcijama, dvostrukim standardima... i da potraži zaštitu Rusije i vojno a NE samo politički. Ono čega se užasavaju u NATO u je Ruskih raketa u srcu EVROPE.
bb
Nikada nisam volio Vucica niti svu ostalu sadasnju garnituru (čast izuzecima.) iz devedesetih koja je apsolutno kriva i odgovorna za sadasnju sitaciju....Medjutim bez obzira mi smo sada u jako ozbiljnoj situaciji...Koliko god ne volim Presednika moram istaći da je on ipak u poslednje vreme,panicno kao sto i sada radi upozoravao na ozbiljnost situacije želeći da nam pokaže realno stanje a ne onako kako je i sam doskora prikazivao.Nazalost,nije dovoljno shvaćen i ostao je sam i nedorečen .Bojim se da opet ulazimo u "nesigurne i opasne vode",da to svi vidimo ali da smo nemoćni bilo sta da ucinimo kao da smo"omadjijani".Mislim da nije sada mesto nikakvoj svadji izmedju nas nego je čas da tražimo najpametnije rešenje .Rat svakako nije opcija.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.