Риба тражена и скупа уочи божићног поста
Предстојећи божићни пост и славе које ове године махом падају у среду и петак обрадовали су продавце рибе на градским пијацама, али колико год да је понуда богата и примамљива, није за свачији џеп. Трговци су сагласни са муштеријама да им је роба скупа, али кажу да су задовољни како иде продаја. Најтраженији су лосос, ослић, скуша и наравно шаран који слови за „славску рибу”. Када се купује за славску трпезу, суграђани углавном пазаре већ печено рибље месо, док они који посте узимају рибу коју припремају сами, истичу продавци.
– Народ купује, што за славу, што за пост. Највише иду скуша и ослић, бар код нас. Скуша је 299, ослић 410 динара по килограму – кажу трговци са Каленић пијаце и потврђују да се риба најбоље продаје у току поста и средом и петком целе године када многи верници посте.
Избор свеже и замрзнуте, али и пржене и печене рибе на овој тржници је разноврстан. Најскупљи су филети: килограм од бранцина и ораде стаје 2.250 динара, лососа и смуђа 1.990, туне 2.200, пастрмке 1.185. Калифорнијска пастрмка се креће од 520 до 780 динара по килограму, док цео лосос, који тежи између четири и пет килограма, кошта између 5.640 и 7.050 динара.
– Не постим, али кад ми се једе риба за ручак, не спремам је код куће, него купим пржену – каже суграђанка Даница Ђорђевић.
У једној од рибарница где се продаје готова риба кажу да се људи овако снабдевају много чешће него некад.
Сто грама прженог лососа износи 289, скуше 79, ослића 89, а шарана 109 динара.
– Коју рибу ће домаћице изабрати зависи од буџета, али и од рецепата, а ретко кад се може видети посна славска трпеза без шарана или ослића. Зато га и волимо – објашњавају купци у једној рибарници.
И када нису славе и пост људи често купују лигње, паниране штапиће и друге замрзнуте рибље производе који су укусни и могу се брзо припремити.
– Некад се највише исплати купити замрзнуте производе и не боли те глава, али тако се слава не слави. Не постим, али славим Светог Николу. Много је скупље и теже припремити посну славску трпезу, него мрсну. А риба је скупа, нарочито уочи поста и слава – каже суграђанка Соња Савић.
И на Бајлонијевој пијаци цене су готово исте као на Каленићу: килограм ослића је 420, скуше 300, шарана 460, сома 750, штуке 960, димљене пастрмке 1.290 и лососа 2.200 динара. Ту и тамо се може наћи нека врста рибе које другде нема, али према речима продаваца, купци се углавном одлучују за неку „класичну” и уобичајену варијанту, нарочито када је реч о слави.
• ослић 410
• шаран 460
• пастрмка 520–780
• сом 750
• штука 960
• димљена пастрмка 1.290
• димљени лосос 2.200
• филети бранцина 2.250
у динарима
Срби, према проценама, поједу осам килограма ове намирнице, што је упола мање од светског просека. Разлози за то су различити – немамо навику, избор рибе је мали, понуда није задовољавајућа... И колико год да је рибље месо здраво, и колико год стручњаци препоручују да би двапут недељно требало да буде део нашег оброка, многи и не могу да приуште себи да га чешће укључе у јеловник.
– Знамо сви да је риба здрава и да је треба јести, али то је веома скупо. Данас је готово немогуће да се храните здраво јер кошта. А после вас питају што сте болесни! – жале се два старија суграђанина која смо срели на Каленић пијаци.
Како саветује нутрициониста Милка Раичевић, они који се одлуче на уздржавање од одређених намирница, требало би да се посаветују са лекаром и нутриционистом. Јер, како истиче, „пост је здрав колико смо ми здрави”.
– У питању је врста детоксикацијe. Чистимо се тако што уносимо више влакана, витамина, минерала, лакше сварљиве хране, здравих масноћа... – објашњава Раичевић. Она додаје да осим рибе, која је замена за месо, током поста треба јести и коштуњаво воће, пасуљ, гершлу, незаслађене компоте...
– Рибу треба уносити два пута седмично јер садржи омега три масне киселине које чисте крвне судове, чувају срце, утичу на ниво холестерола… Најбоље врсте су лосос који уједно има највећи проценат масних киселина, али и задовољава количину беланчевина неопходних у једном оброку. Здрави су и инћуни, пастрмка, харинга... Са скушом никада нећете погрешити јер се храни искључиво планктоном, па у њеном месу нема живе, трагова нафте и муља који се могу наћи код рибе која живи у нечистим водама – препоручује Раичевић.
Најбезбедније у продавницама и на тржницама
Да би уштедели, многи Београђани ће током предстојећег поста заобилазити продавнице и проверене пијачне тезге, па ће свежу или димљену рибу пазарити на улици или код непознатих аласа. Зато стручњаци апелују да приликом избора намирница које ћемо изнети на породичну трпезу ипак бирамо очима, а не новчаником.
Свежа риба препознаје се по црвенкастим шкргама, светлим крљуштима које су чврсте и не отпадају, по бистрим очима... Када се притисне прстом, рибље месо не сме да се лепи, већ мора бити чврсто и еластично, и никако не сме имати непријатан мирис.
Најбезбедније је ову намирницу куповати у самопослугама, продавницама деликатеса и рибљег меса, угоститељским објектима и на пијацама које су под будним оком надлежних и тешко им се може „провући” риба која није за употребу.
Уздржавање од лоших мисли, речи и дела
Божићни пост који је, како каже вождовачки парох Глигорије Марковић, припрема за славље Рождества Христовог, почиње у среду и трајаће до 7. јануара. Четрдесет дана до најрадоснијег хришћанског празника верници ће провести уздржавајући се од мрсне хране, али и лоших мисли, речи и дела.
– Средом и петком се пости на води, суботом и недељом на уљу, а на празнике се узимају риба и вино. Пост не чини јеловник сам по себи, већ је све то повезано са доласком у цркву, односом човека са Богом и са самим собом – објашњава Марковић и додаје да је најбоље да верници са свештеницима разговарају о томе како ће постити наредних дана. Важно је, како каже, да према другима покажемо љубазност, добра осећања, поступамо без осуде и презира и гајимо милосрђе и човекољубље.
– Наш пост је наш сјај, односно сјај неба који смо на себи понели – каже свештеник Марковић подсећајући да смо на свету једни због других, а не због самих себе.
Подели ову вест










Комeнтар успeшно додат!
Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.