Уторак, 04.10.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

За време поста и славска трпеза без мрсне хране

Прославу крсног имена требало би започети у храму, сечењем колача и литургијом
(Фотодокументација „Политике”)

Божићни пост почео је 28. новембра и трајаће све до празника рођења Исуса Христа, а они који наредних недеља буду дочекивали госте за крсну славу на трпези ће послуживати посну храну.

Иако гозба није најважнији, већ управо споредни елемент прославе крсног имена, шта ће се и како спремати, како најбоље угостити породицу и пријатеље, постане уочи дана славе понекад и једина преокупација домаћина. За време поста храна која се послужује за славском трпезом неизоставно треба да буде посна. Обичај неких домаћица да припремају и мрсну храну, за госте који не посте или не воле рибу, свештеници са којима смо разговарали сматрају погрешним и истичу да то никако не би требало радити. Иако и у цркви постоји правило да се верници којима би то могло угрозити здравље могу разрешити поста, попут болесних, мале деце или трудница, славска трпеза не спада у овај изузетак и на њој ће се свакако наћи нешто чиме могу да се послуже и они који не посте. И такозване мрсне славе, које се не славе у време великих постова, када падну у среду или петак морају да буду посне.

Поједини свечари греше и кад је реч о обележјима која чине суштину славе. Неки, тако, не носе славски колач у цркву да га пресеку, већ то чине сами, код куће, што се такође сматра погрешним. Прославу крсног имена требало би започети у храму, а у случају да неко не може да дође у цркву, због болести или година, на пример, свештеник би требало да га посети у дому и са њим пресече колач.

У неким крајевима тешко се искорењује и погрешан обичај да се за неке славе не кува жито (за Аранђеловдан, на пример, или Илиндан) због веровања да је светац жив и да му не треба спремати кољиво као покојнику. Жито је обавезан део сваке славе и уз славску икону, свећу и колач чини, како се каже, саму славу. Кољиво се припрема за покој душе предака, којих се сећамо на дан крсне славе, оних који су пре нас славили и преносили крсно име наше породице. А што се светаца тиче, погрешно је сматрати да међу њима има оних који су живи и оних који су мртви, јер сви су светитељи пред Богом живи. Жито је симбол васкрсења јер зрно жита које падне у земљу умире, распада се, али из њега израста клас. Зато би славско жито требало кувати у зрну. Иако данас готово све, од славског до ситних колача може да се поручи, домаћице би требало барем славски колач и жито да направе саме, као мали знак личне жртве и захвалности Богу.

Коментари14
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

син Драган
100 људи - 100 обичаја. Моја крсна слава је Свети Никола и није посна. Такви су обичаји у родном крају мог оца. Крај је планински, прилично удаљен од мора, река, језера и рибарница и нарочито зими није било изводљиво славити уз такозвана посна јела. Тамо се постило само на Велики петак и Бадњи дан.
Милош
На жалост обичаји су се умешали у веру и сам смисао слављења славе.Слава је да се однесе колач и жито у цркву и да се принесе Богу и светитељу који се слави заштитнику дома и укућана, све друго је агапе славска трпеза која треба да буде спремљена по црквеном типику уз поштовање Бога и светитеља и то је Амин.Свако други који у време среде и петка или великих постова слави мрсно тај не твори вољу Божију него вољу своју и својих гостију и жели да удовољи себи и свом стомаку а не Богу. Поштујте Бога
khm
Хришћани посте пост. А Никољдан пада у посту. Дакле треба бити посна. То што је комунизам пореметио обичаје нема никакве везе са изворним обичајима. Пре комунизма увек су се славе славиле посно уколико су у посту или падале на среду и петак, који се такође пости.
Zoran
Od te slave ste napravili, krkanluk, zabavu, da ne kazem parti. A ovamo kad nekom obecate nesto, od taj posao nema nista. Izvini nisam mogao, al bice, ne birni. Bolje se drzite malo vise reci.
Zoran
Krsno ime, koliko ja znam, je ime koje ti dato na krstenju. A krsna slava je nesto drugo.
Sacha Bakker
Miloše, krsnom slavom se proslavlja svetitelj, pa se tako i sofra priprema, a ne prema volji gostiju. Od posta se razrešuju, uz blagodat sveštenika, oni koji iz nekog razloga ne mogu postiti višenedeljne postove. Jedan dan svako može postiti.
Милош Лазић
Можда сдам у заблуди, али за мене је крсна слава превасходно веза с коренима, са прецима и пореклом, а не са вером и светитељем. То је прилика да окупим породицу и драге пријатеље, а све ређе смо у прилици да се састајемо. А када је реч о посту, грешите. Зашто би свештеник једногодишњој беби или старцу тако рећи на одру морао да даје благослов да не посте? И путнику, који често не узна да ли ће уопште јести, а камо ли да размишља о посту. Наша црква није неразумно строга, већ свештеници, а има их разних...
Dr. Jovan i Kompanija
Svima je poznato da to nije tacno. Smatra se posna hrana ali je jestivi zejtin u stvari veoma masna hrana. Moze se sipati na ribu i svu vegetarijansku hranu koju pripremamao. Jos uvek ce se zvati posna hrana. E, to je laz.
слободан
Dr Jo & Co,постоји црквени календар поста,са прецизно одређеним данима када се спрема на риби,уљу или води и сл.Монаси имају строжији Типик-уопште не једу месо,посте понедељком,средом и петком .Многи верници посте како могу,како мисле да треба,како им ситуација дозвољава.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.