Са Турском уговорен извоз 7.000 тона јунетине
Србија и Турска оквирно су договориле бесцарински извоз од 7.000 тона јунетине за наредну годину. Преговори о повећању квоте на 10.000 тона биће настављени средином 2019. године, сазнаје „Политика”.
У медијима се спекулише да би извоз у Турску могао додатно да подигне цену говедине у домаћим радњама. Министар пољопривреде, Бранислав Недимовић, који је прошле недеље боравио у Турској због преговора о повећању извоза меса, уверен је да се то неће догодити.
– Неће бити 1.000 динара, сада је на око 800, а имате и за 500, 600 – рекао је Недимовић.
Коментаришући наводе аналитичара да немамо довољно меса за испуњење квоте, он је истакао да Србија има довољно говедине за извоз као и да су наши месечни извозни капацитети од 800 до 1.000 тона ове врсте меса.
Чињеница је да је извоз у Турску већ пореметио тржиште и да је јунетина за многе грађане постала луксуз. Због тога неки од великих произвођача, са којима смо разговарали, не очекују нова поскупљења.
У радњама и месарама у Београду јунећи бут без коске тренутно кошта око 800 динара. Та цена одржава се већ око пола године и она је 20 одсто виша него средином 2017. Јунетина у откупу тренутно кошта 2,3 до 2,4 евра по килограму живе ваге. То је значајно више од 1,9 евра, колики је био вишегодишњи просек.
Аграрни аналитичар, Чедомир Кецо, сматра
да је тренутна цена јунећег меса реална код већине кланица и да би свако ново поскупљене било неоправдано.
– Али, фармери најмање добијају од те цене јер је она у малопродаји 2,6 пута већа од цене живе ваге. Све преко тога су порез и маржа – каже Кецо. Он сматра да у овом тренутку Србија има довољно товних грла за испуњење квоте од 7.000 тона меса за извоз у Турску.
– Кланичарима је потребно највише 28.000 комада јунади али нам је за домаћу потрошњу потребно још 94.500 комада. Ово је позив домаћим товљачима да повећају и убрзају тов. У супротном бисмо имали несташицу јунетине и могуће повећање увоза – каже Кецо и додаје да је у Европи дефицит овог меса тако да ће говедарство у будућности постати уносан бизнис.
Товом јунади у Србији се бави више од 6.000 газдинстава са годишњом производњом од око 75.000 тона меса. Контролу извоза меса у Турску обављају инспектори турске Управе за ветерину а посао је организован преко једне државне турске фирме. Извозне дозволе има неколико српских кланица али највеће количине за Турску тренутно отпрема „Срем Шид”, који је у власништву конзорцијума фирми „Агропапук“ и „Ђурђевић“.
– Ово је добар посао јер је повукао домаће фармере да уђу у тов и искористе домаће сировине за исхрану животиња. Са дуге стране, можемо да причамо и о томе да ће потрошачи можда да трпе. Ја бих то ипак гледао са економске стране јер је перспектива Србије у овом бизнису – каже Ненад Будимовић, секретар Удружења за сточарство у Привредној комори Србије. Истиче да је држава показала знаке разумевања јер је најављено ће субвенције за узгајиваче јунади бити повећане са 10.000 на 15.000 динара, што је био и предлог ПКС.
Подели ову вест







Комeнтар успeшно додат!
Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.