Четвртак, 05.08.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Ка­сни сат, касни и обнова трга

Одужили се радови на главном тргу у Краље­ву због очу­вања сун­чаног сата, набав­ке шпанских гра­нит­них пло­ча, пра­ња камених коц­ки у Ибру...
Сат од по­чет­ка ни­је по­ка­зи­вао тачно време (Фото М.Д.)

Кра­ље­во – Из­бор­на по­бе­да ко­а­ли­ци­је „За­јед­но”, кра­јем де­ве­де­се­тих го­ди­на про­шлог ве­ка у Кра­ље­ву, на не­ки на­чин је и „со­лар­но” озна­че­на на Тр­гу срп­ских рат­ни­ка у Кра­ље­ву. У том за­но­су де­мо­крат­ских про­ме­на Мар­ко Пе­тро­вић, ко­ји је пре две го­ди­не из­не­на­да пре­ми­нуо, а био је је­дан од ли­де­ра по­ме­ну­те ко­а­ли­ци­је од­мах је при­сту­пио из­град­њи сун­ча­ног са­та на овом тр­гу.

Ра­до­ви су се ма­ло оду­жи­ли али је сат, ипак, по­ста­вљен. Но, од по­чет­ка је имао ма­ну што тач­но вре­ме ни­ка­да ни­је по­ка­зи­вао, јер је сен­ка од др­жа­ча бар­ја­ка у ру­ци брон­за­ног вој­ни­ка на ви­со­ком по­ста­мен­ту би­ла при­лич­но ра­су­та и ни­је па­да­ла тач­но на бро­је­ве ко­ји су до­ле, на тр­гу, озна­ча­ва­ли вре­ме. Кад се та „ка­заљ­ка” и мо­гла при­ме­ти­ти при­лич­но је ка­сни­ла у од­но­су на пра­ве ча­сов­ни­ке па је овај сат ви­ше био украс. Са­да се ус­по­ста­ви­ло да због ње­га ка­сне и ра­до­ви на об­но­ви тр­га. 

– Ра­ди­мо и на ми­ну­су да би­смо ис­пу­ни­ли ро­ко­ве, али ве­о­ма је сло­же­но, ре­ци­мо, угра­ди­ти 36 ка­ме­них „зра­ка” од ја­бла­нич­ког мер­ме­ра, а има ту и ор­то­го­нал­них обе­леж­ја. Оста­ло нам је још не­ко­ли­ко да­на до ро­ка од 60 да­на, ко­ји је кра­так и не ве­ру­јем да ће­мо сти­ћи. Ма­да, све ће би­ти лак­ше и бр­же ка­да окон­ча­мо по­сао на са­ту – жа­ли се Мир­ко Ву­ко­вић, ди­рек­тор кра­ље­вач­ких „Пу­те­ва”, јав­ног пред­у­зе­ћа ко­је из­во­ди ра­до­ве. У град­ској ди­рек­ци­ји за из­град­њу, где је ура­ђен про­је­кат об­но­ве, од ди­рек­то­ра Алек­сан­дра Не­сто­ро­ви­ћа са­зна­је­мо да се раз­ми­шља­ло и о мо­гућ­но­сти да се не­тач­ни сат укло­ни, али су од ов­да­шње уста­но­ве за за­шти­ту спо­ме­ни­ка кул­ту­ре оба­ве­ште­ни да је за­шти­ћен „у окви­ру за­шти­те тр­га као ам­би­јен­тал­не це­ли­не”.

И та­ко, ка­сни сат а ка­сни и об­но­ва тр­га, али не са­мо због са­та. Ди­рек­тор Ву­ко­вић на­во­ди да не­ће би­ти ла­ка ни уград­ња три­де­сет сло­ва ћи­ри­ли­це на „по­љи­ма” тр­га, што је про­јек­том, та­ко­ђе, пред­ви­ђе­но, а на иде­ју Ро­та­ри клу­ба из Кра­ље­ва. 

– Би­ло је ту и гу­бит­ка вре­ме­на јер се че­ка­ло на за­вр­ше­так чи­шће­ња и за­шти­те спо­ме­ни­ка срп­ским ју­на­ци­ма ко­ји је у цен­тру тр­га. Тре­ба­ло је вре­ме­на и за на­бав­ку спе­ци­јал­них гра­нит­них пло­ча ти­па „ро­со­по­ри­но”, што је тен­де­ром и про­јек­том ре­кон­струк­ци­је тр­жних по­ља тра­же­но. Јер, те вр­сте пло­ча има са­мо у Шпа­ни­ји, и оту­да су на­ба­вље­не. Али, кад су нам ис­по­ру­че­не из Ми­ни­стар­ства за при­вре­ду, ко­је је по­ред гра­да је­дан од ин­ве­сти­то­ра ре­кон­струк­ци­је у ко­ју се ула­же око 42 ми­ли­о­на ди­на­ра, тра­жен нам је атест за тај гра­нит, на от­пор­ност од ха­ба­ња, на мраз и на со. И то је по­тра­ја­ло. Он­да, на по­је­ди­не де­ло­ве тр­га вра­ћа­мо ка­ме­не коц­ке ко­је су ту би­ле и ра­ни­је, али због то­га што се са­да, уме­сто у пе­сак угра­ђу­ју на це­мент­ну под­ло­гу мо­ра­ли смо да их ва­ди­мо и де­таљ­но у Ибру опе­ре­мо да би их чи­сте, у ви­зан­тиј­ском сти­лу, по­но­во по­ста­ви­ли. Све то не мо­же бр­же а ни јеф­ти­ни­је – ка­же Ву­ко­вић. 

Кад смо по­ме­ну­те на­во­де пре­до­чи­ли ди­рек­то­ру ов­да­шње ди­рек­ци­је за из­град­њу Алек­сан­дру Не­сто­ро­ви­ћу он је ле­по­том и ква­ли­те­том оправ­да­вао на­бав­ку, на при­мер, гра­нит­них пло­ча из уво­за, али се не би мо­гло ре­ћи да ће по­ме­ну­те раз­ло­ге „Пу­те­ва” при­хва­ти­ти као оправ­да­ње за ка­шње­ње и мо­гу­ћег пла­ћа­ња пе­на­ла. 

Ту ка­зну, чу­је се у ша­ли, „Пу­те­ви” мо­жда мо­гу и на­док­на­ди­ти евен­ту­ал­ном на­гра­дом од град­ског ру­ко­вод­ства, јер ће трг очи­глед­но би­ти гра­ди­ли­ште и по­чет­ком ја­ну­а­ра па не­ма где да се ор­га­ни­зу­је до­чек Но­ве го­ди­не. Сто­га ће, у град­ској ка­си оста­ти два, три ми­ли­о­на ди­на­ра, ко­ли­ко је ра­ни­је тро­ше­но за но­во­го­ди­шњу про­сла­ву и пла­ћа­ње му­зи­ке. А, не­ће би­ти ни кри­ти­ке опо­зи­ци­је и гра­ђа­на, као ра­ни­је углав­ном због ви­со­ке це­не за ан­га­жо­ва­не бен­до­ва осред­њег ква­ли­те­та... 

 

Коментари5
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

KV
Pa naravno da ne mogu da završe radove u roku jer radi pet radnika. Da se plaćaju penali na svaki dan kašnjenja završili bi na vreme.
Kraljevčanin
Pa ne postoji Sunčani sat na svetu koji pokazuje tačno vreme 365 dana godišnje jer je Zemlja elipsa. 4 puta godišnje je vreme tačno u sekundu, za ostale stvati koristite ručni sat ili mobilni telefon. Sunčani sat ima drugu vrednost.
Goran
Zbog ovog solarnog sata i mermera koji su postavili na trgu,kada je kisa i sneg mnogi stariji sugradjani se okliznu i padnu a da ne pricam da 99% gradjana nezna da korist taj sat.Mislim da poenta tog sata je da se poveca norma sat za firmu koja izvodi te radove.
абвгдђ
Браво за ћирилична слова, мада је то истовремено и тужно ... Али, она опстају упркос комунизму који се трудио да их истисне и толиким скоројевићима који су прихватили друго, горе писмо.
Box
Ha,ha,ha.... Bravo za članak :) :) :)

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.