Четвртак, 28.10.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Деканима мандат у климавим фотељама

Универзитет Црне Горе у Подогорици (фото Н.Ђ)

Од на­шег стал­ног до­пи­сни­ка

Под­го­ри­ца – Де­ка­ни на цр­но­гор­ском др­жав­ном уни­вер­зи­те­ту су до­ско­ра би­ли по не­сме­њи­во­сти го­то­во рав­ни су­ди­ја­ма Устав­ног су­да Цр­не Го­ре. Де­кан­ска фо­те­ља би­ће на кли­ма­вим но­га­ма уко­ли­ко бу­ду усво­је­не но­ви­не пред­ло­же­не у Ста­ту­ту  Уни­вер­зи­те­та Цр­не Го­ре. Из­ме­на­ма је пред­ло­же­но да убу­ду­ће Управ­ни од­бор Уни­вер­зи­те­та Цр­не Го­ре мо­же ли­ши­ти функ­ци­је де­ка­на фа­кул­те­та, од­но­сно ди­рек­то­ра ор­га­ни­за­ци­о­не је­ди­ни­це – умет­нич­ка ака­де­ми­ја, ин­сти­тут и ви­со­ка шко­ла, што до са­да ни­је би­ло мо­гу­ће.

Управ­ни од­бор је, пре два да­на, усво­јио из­ме­ње­ни и до­пу­ње­ни Ста­тут Уни­вер­зи­те­та Цр­не Го­ре, на елек­трон­ској сјед­ни­ци и упу­тио га вла­ди на са­гла­сност.

Рек­тор Да­ни­ло Ни­ко­лић је тра­жио од Управ­ног од­бо­ра да се хит­но из­ја­сни о пред­ло­же­ном до­ку­мен­ту. Уко­ли­ко вла­да да са­гла­сност, а из на­ших из­во­ра са­зна­је­мо да са­гла­сност ни­је спор­на, но­вим Ста­ту­том де­кан или ди­рек­тор уста­но­ве мо­ћи ће се раз­ре­ши­ти ако „не­струч­но или не­са­ве­сно оба­вља функ­ци­ју, ако не из­вр­ша­ва за­дат­ке пред­ви­ђе­не за­ко­ном и Ста­ту­том или их из­вр­ша­ва про­тив­но њи­ма или пре­ко­ра­чи овла­шће­ња и ти­ме на­не­се ште­ту ор­га­ни­за­ци­о­ној је­ди­ни­ци, од­но­сно Уни­вер­зи­те­ту у ве­ћем оби­му”.

По­ме­ну­ти уни­вер­зи­тет­ски функ­ци­о­не­ри мо­гу би­ти раз­ре­шен ду­жно­сти, ка­ко пи­ше у пред­ло­гу, „пре ис­те­ка пе­ри­о­да на ко­ји је иза­бран ако је осу­ђен на без­у­слов­ну ка­зну за­тво­ра, од­но­сно за кри­вич­но де­ло ко­је га чи­ни не­до­стој­ним вр­ше­ња функ­ци­је де­ка­на, од­но­сно ди­рек­то­ра, а мо­же се раз­ре­ши­ти и уко­ли­ко из­гу­би рад­ну спо­соб­ност, у скла­ду са за­ко­ном”.

Функ­ци­о­не­ри на фа­кул­те­ти­ма би­ће сме­ње­ни у слу­ча­ју „од­сут­но­сти или спре­че­но­сти да оба­вља­ју ду­жност де­ка­на, од­но­сно ди­рек­то­ра у пе­ри­о­ду ду­жем од шест ме­се­ци”.

„По­сту­пак за раз­ре­ше­ње де­ка­на, од­но­сно ди­рек­то­ра, по­кре­ће Управ­ни од­бор по соп­стве­ној ини­ци­ја­ти­ви, на ини­ци­ја­ти­ву рек­то­ра, или на ини­ци­ја­ти­ву ве­ћа ор­га­ни­за­ци­о­не је­ди­ни­це, уз пи­са­но обра­зло­же­ње”, пи­ше у но­вом до­ку­мен­ту. „У по­ступ­ку раз­ре­ше­ња де­ка­на, од­но­сно ди­рек­то­ра по под­не­тој ини­ци­ја­ти­ви Управ­ног од­бо­ра или Ве­ћа, Управ­ни од­бор при­ба­вља ми­шље­ње рек­то­ра. Од­лу­ку о раз­ре­ше­њу до­но­си Управ­ни од­бор и та од­лу­ка је ко­нач­на.”

Нај­ве­ће ака­дем­ско те­ло – Се­нат има­ће ма­ње чла­но­ва, јер је из­бри­са­на од­ред­ба ко­јом је су по­је­ди­ни фа­кул­те­ти, ко­ји има­ју ви­ше од 25 за­по­сле­них у ака­дем­ском зва­њу, има­ли по два пред­став­ни­ка у Се­на­ту. Ова­квим ре­ше­њем, пре­ма ми­шље­њу ма­њих уни­вер­зи­тет­ских је­ди­ни­ца, из­јед­на­ча­ва се пра­во да бу­ду рав­но­прав­ни у од­лу­чи­ва­њу, јер по „вас­пит­но-обра­зов­ним ре­фе­рен­ца­ма су ра­ме уз ра­ме са број­ча­но ве­ћим фа­кул­те­ти­ма на Уни­вер­зи­те­ту Цр­не Го­ре”.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.