Тражи се риба, суво воће и прасетина
Упркос поледици, снегу и хладном ветру, уочи Божића, на престоничким пијацама је гужва. Чак и у касним поподневним сатима суграђани су обилазили тезге са бадњацима, сувим шљивама, кајсијама, грожђем, али и месаре у којима се продаје прасеће и јагњеће месо, без којег се не може замислити божићна трпеза. Како Бадњи дан најављује најрадоснији хришћански празник, прво се почело са припремама за овај важан дан, када се пости.
Дан уочи Божића, осим посних ђаконија, обичај је да се на столу нађу ораси и сушено воће. Суве шљиве коштају између 250 и 300 динара, смокве од 400 до 600, ораси су 600 до 1.000, суве кајсије из Турске око 600, урме око 400.
У рибарницама је такође гужва. Ослић, скуша, шаран, како кажу трговци, продају се најбоље. Килограм неочишћеног шарана је 460 динара, очишћеног 560, димљеног 2.000, печеног око 1.400. Ослић, зависно од врсте и места куповине, има и различиту цену, а најчешћа је 410, док је скуша 300 динара. Највише обичаја везано је за куповину бадњака, односно грану храстовог или церовог дрвета коју домаћин сече ујутру на Бадњи дан, а увече уноси у кућу и ставља на огњиште. Бадњака има на све стране: на пијачним тезгама, али и испред пијаца и у околним улицама, а коштају 100 до 200 динара.
– Обичај је да се иде раном зором у шуму да се сече стабло за бадњак, младица дебљине руке, али у граду је то тешко извести, па се свуда продаје, има их и у самопослугама упакованих у кесе – кажу суграђани.
Припремити божићну трпезу није лако, а како причају продавци меса, ни јефтино, јер се тешко може замислити без прасећег или јагњећег печења.
У месарама је уочи овог празника увек крцато. Купци прво обиђу неколико продавница на пијаци, распитају се о ценама, а затим одаберу у којој ће да пазаре. Ако се не предомисле и на крају не одлуче за неки од хипермаркета. Продавци тврде да људи чешће купују прасетину или јагњетину на килограм него што поручују цело јагње или прасе.
– Увек купујем на килограм. Знам колико ми отприлике треба и колико ће укућани да поједу... Лакше ми је тако него да остане и да после не знам шта ћу са тим, јер на столу неће бити само меса, већ и предјело, салате, колачи... Нећу имати госте, биће празнични ручак у кругу породице, тако да нема потребе за претеривањем, купићу два килограма прасетине, кило јагњетине и пуна капа – каже Јасмина Ђорђевић.
Према речима трговаца, више се продаје прасеће него јагњеће месо, највероватније, због цене.
Килограм прасетине стаје 550 до 600 динара, а у хипермаркетима је нешто повољнија, цена је нижа чак и до стотинак динара. Јагњетине има за 700 до 1.000 динара.
У печењарама за килограм јагњетине потребно је издвојити 1.400 до 1.600, а за исто толико прасетине од 1.000 до 1.250 динара. Ко није био расположен да обилази пијаце, намирнице за празнични ручак може да потражи и у неком од великих супермаркета.
Подели ову вест


Комeнтар успeшно додат!
Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.