Среда, 18.05.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа
УОЧИ БАДЊЕГ ДАНА И БОЖИЋА

Тражи се риба, суво воће и прасетина

Упр­кос по­ле­ди­ци, сне­гу и хлад­ном ве­тру, уочи Бо­жи­ћа, на пре­сто­нич­ким пи­ја­ца­ма је гу­жва. Чак и у ка­сним по­по­днев­ним са­ти­ма су­гра­ђа­ни су оби­ла­зи­ли те­зге са бад­ња­ци­ма, су­вим шљи­ва­ма, кај­си­ја­ма, гро­жђем, али и ме­са­ре у ко­ји­ма се про­да­је пра­се­ће и јаг­ње­ће ме­со, без ко­јег се не мо­же за­ми­сли­ти бо­жић­на тр­пе­за. Ка­ко Бад­њи дан на­ја­вљу­је нај­ра­до­сни­ји хри­шћан­ски пра­зник, пр­во се по­че­ло са при­пре­ма­ма за овај ва­жан дан, ка­да се по­сти. 

Дан уочи Бо­жи­ћа, осим по­сних ђа­ко­ни­ја, оби­чај је да се на сто­лу на­ђу ора­си и су­ше­но во­ће. Су­ве шљи­ве ко­шта­ју из­ме­ђу 250 и 300 ди­на­ра, смо­кве од 400 до 600, ора­си су 600 до 1.000, су­ве кај­си­је из Тур­ске око 600, ур­ме око 400. 

У ри­бар­ни­ца­ма је та­ко­ђе гу­жва. Ослић, ску­ша, ша­ран, ка­ко ка­жу тр­гов­ци, про­да­ју се нај­бо­ље. Ки­ло­грам нео­чи­шће­ног ша­ра­на је 460 ди­на­ра, очи­шће­ног 560, ди­мље­ног 2.000, пе­че­ног око 1.400. Ослић, за­ви­сно од вр­сте и ме­ста ку­по­ви­не, има и раз­ли­чи­ту це­ну, а нај­че­шћа је 410, док је ску­ша 300 ди­на­ра. Нај­ви­ше оби­ча­ја ве­за­но је за ку­по­ви­ну бад­ња­ка, од­но­сно гра­ну хра­сто­вог или це­ро­вог др­ве­та ко­ју до­ма­ћин се­че ују­тру на Бад­њи дан, а уве­че уно­си у ку­ћу и ста­вља на ог­њи­ште. Бад­ња­ка има на све стра­не: на пи­јач­ним те­зга­ма, али и ис­пред пи­ја­ца и у окол­ним ули­ца­ма, а ко­шта­ју 100 до 200 ди­на­ра.  

– Оби­чај је да се иде ра­ном зо­ром у шу­му да се се­че ста­бло за бад­њак, мла­ди­ца де­бљи­не ру­ке, али у гра­ду је то те­шко из­ве­сти, па се сву­да про­да­је, има их и у са­мо­по­слу­га­ма упа­ко­ва­них у ке­се – ка­жу су­гра­ђа­ни. 

При­пре­ми­ти бо­жић­ну тр­пе­зу ни­је ла­ко, а ка­ко при­ча­ју про­дав­ци ме­са, ни јеф­ти­но, јер се те­шко мо­же за­ми­сли­ти без пра­се­ћег или јаг­ње­ћег пе­че­ња. 

У ме­са­ра­ма је уочи овог пра­зни­ка увек кр­ца­то. Куп­ци пр­во оби­ђу не­ко­ли­ко про­дав­ни­ца на пи­ја­ци, рас­пи­та­ју се о це­на­ма, а за­тим ода­бе­ру у ко­јој ће да па­за­ре. Ако се не пре­до­ми­сле и на кра­ју не од­лу­че за не­ки од хи­пер­мар­ке­та. Про­дав­ци твр­де да љу­ди че­шће ку­пу­ју пра­се­ти­ну или јаг­ње­ти­ну на ки­ло­грам не­го што по­ру­чу­ју це­ло јаг­ње или пра­се. 

– Увек ку­пу­јем на ки­ло­грам. Знам ко­ли­ко ми от­при­ли­ке тре­ба и ко­ли­ко ће уку­ћа­ни да по­је­ду... Лак­ше ми је та­ко не­го да оста­не и да по­сле не знам шта ћу са тим, јер на сто­лу не­ће би­ти са­мо ме­са, већ и пред­је­ло, са­ла­те, ко­ла­чи... Не­ћу има­ти го­сте, би­ће пра­знич­ни ру­чак у кру­гу по­ро­ди­це, та­ко да не­ма по­тре­бе за пре­те­ри­ва­њем, ку­пи­ћу два ки­ло­гра­ма пра­се­ти­не, ки­ло јаг­ње­ти­не и пу­на ка­па – ка­же Ја­сми­на Ђор­ђе­вић. 

Пре­ма ре­чи­ма тр­го­ва­ца, ви­ше се про­да­је пра­се­ће не­го јаг­ње­ће ме­со, нај­ве­ро­ват­ни­је, због це­не. 

Ки­ло­грам пра­се­ти­не ста­је 550 до 600 ди­на­ра, а у хи­пер­мар­ке­ти­ма је не­што по­вољ­ни­ја, це­на је ни­жа чак и до сто­ти­нак ди­на­ра. Јаг­ње­ти­не има за 700 до 1.000 ди­на­ра. 

У пе­че­ња­ра­ма за ки­ло­грам јаг­ње­ти­не по­треб­но је из­дво­ји­ти 1.400 до 1.600, а за исто то­ли­ко пра­се­ти­не од 1.000 до 1.250 ди­на­ра. Ко ни­је био рас­по­ло­жен да оби­ла­зи пи­ја­це, на­мир­ни­це за пра­знич­ни ру­чак мо­же да по­тра­жи и у не­ком од ве­ли­ких су­пер­мар­ке­та. 

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

dipl. agronom
Jedite oci,ugodite stomaku...!!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.