Субота, 21.05.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа
РАЗГОВОР НЕДЕЉЕ: принц ВЛАДИМИР КАРАЂОРЂЕВИЋ

Право на престо имају сви Карађорђевићи

(Фото Бојан Билбија)

Унук југословенског краља Александра Првог Карађорђевића и син краљевића Андреја дочекује нас у кући на Звездари. Просторија у којој разговарамо има скроман канцеларијски сто и неколико столица. Педесетпетогодишњи дипломац Краљевског морнаричког колеџа у Лондону, а потом и бизнисмен у сфери трговине и туризма, променио је имиџ. Пустио је браду и осим принчевске титуле, носи још једну. Покровитељ је и предводник сувереног војног витешког Реда змаја. Дакле, налази се на престолу ове донекле мистериозне организације.

Шта вас доводи у Београд у ове зимске дане?

Прва и најважнија ствар је сусрет породице Карађорђевић у Белом двору, на коме се разговарало о проблему реституције и односима међу Карађорђевићима. Други разлог је састанак са члановима кабинета Реда змаја како би се анализирале досадашње и даље активности.

Какви су тренутно односи у породици Карађорђевић? Често сте имали размирице с принцем Александром Другим?

Моје лично мишљење је да породица мора да наступа заједнички када је реч о свим питањима која су битна за Карађорђевиће и да се сви конфликти решавају унутар фамилије. Подразумева се да међу нама постоје разлике у мишљењима и ставовима око неких ствари, али то је мање битно кад се узму у обзир неправде које су учињене породици Карађорђевић споља.

На кога тачно мислите кад кажете да вам неправду чине људи са стране?

Мислим на реституцију, уставна права, често онемогућавање члановима породице Карађорђевић да се боре за интересе српског народа, али најважније је то што правни статус породице Карађорђевић у многим аспектима још није решен.

Да ли то значи да ћете и ви подржати иницијативу да се Карађорђевићима врати дворски комплекс на Дедињу?

Питање Белог двора је веома компликовано, зато што је Бели двор изузет из реституције остале имовине Карађорђевића. Породица је тражила од судских органа да поново приступе анализи тог проблема. Одлука суда је гласила да нема правних основа да Бели двор буде изузет из реституције целокупне имовине и суд је тај спор пребацио у надлежност Канцеларије за реституцију.

Западни утицај је апсолутно прихватљив у Француској, Великој Британији, Немачкој, али проблем настаје кад неко покуша да наметне ту врсту политичких и идеолошких позиција народима који стотинама година имају изграђен сопствени политички, културни, духовни идентитет. То је као када покушавате да у рупу облика квадрата угурате предмет облика звезде

То значи да вас је прича око враћања имовине, ипак, измирила с принцем Александром Другим?

Одговор на ваше питање је двојак. Што се тиче неправди и правних неправилности према породици Карађорђевић одговор је – да. Али, кад је реч о перцепцији односа унутар породице – не. Ту и даље постоје велике разлике.

Рекли сте да су за вас највећи Карађорђевићи: Карађорђе, краљ Петар Први и Александар Први Карађорђевић? Има ли било какве шансе да принц Александар Други „врати монархију” у Србију? Да ли му у тој жељи одмаже његов поприлично лош имиџ у народу или су се Срби одрекли монархије као идеје?

Државно уређење и политички систем је заснован на Уставу Србије. Ми на Карађорђевиће можемо да гледамо с романтичне, носталгичне стране, али постоји и она сурова реалност јер је монархија укинута 29. новембра 1945. и отада живимо као грађани Републике Србије. Неки из наше породице то изгледа не могу да схвате и покушавају да обезбеде за себе извесне привилегије које су биле могуће само у време краљевине. Из емоционалног угла то је савршено прихватљиво и нормално, али правно је то немогуће. Та врста живота у фантазији и машти може само да наруши имиџу породице у српском народу. Уместо да уложимо напор у политичку и правну битку за евентуално поновно успостављење монархије и да се за то боримо рационалним идејама, неки наши чланови својим понашањем само одмажу стварању позитивне слике о Карађорђевићима. Платформа подршке повратка монархије је у овом тренутку веома реална. Нажалост, није реално рестаурирати то политичко возило које би покренуло процес поновног успостављања монархије.

Кад кажете „возило”, вероватно мислите на Александра Другог?

Чим је 29. новембра 1945. монархија била укинута, престала су да важе и правила и закони који су се односили на породицу Карађорђевић. Тај породични правилник је био направљен за Краљевину Југославију и он је правно важио само у контексту те монархије. Сада имамо две могућности. Ако прихватимо да је правилник који се односи на Карађорђевиће престао да важи укидањем монархије, правно ми више немамо главу породице Карађорђевић, односно престолонаследника. У трећој ставци тог породичног правилника Карађорђевића из Краљевине Југославије каже се да је краљ заштитник и предводник породице Карађорђевић. Али, с обзиром на то да је монархија одавно правно укинута и да је самим тим и тај правилник престао да важи, фактично стање које имамо у Србији 2019. године је да сви потомци монархије Карађорђевић у овом тренутку имају једнака права и да свако од нас може да претендује на престо, наравно под условом да српски народ жели да живи у монархији. Од 2003. сам покушавао да направим функционалан, правни оквир у републиканском уређењу који ће препознати принца Александра као престолонаследника, као вођу породице. Његови саветници, нажалост, нису били спремни да прихвате ту врсту савета и упусте се у правну битку, како би се променио законски оквир око препознавања његове функције.

Да се вратимо на ваш друштвени и политички ангажман. Противите се уласку Србије у Европску унију и НАТО и одржавате веома блиске везе с Русијом, сматрајући да би Србија требало да се приклони евроазијској породици народа. Одакле тај парадокс, с обзиром на то да сте рођени на Западу и да скоро цео живот проводите тамо?

Управо то што сам рођен и одрастао на Западу мени не даје праву слику о том друштву, јер не могу објективно да анализирам његове добре и лоше стране. Западни утицај је апсолутно прихватљив у Француској, Великој Британији, Немачкој... Али, проблем настаје кад неко покуша да наметне ту врсту политичких и идеолошких позиција народима који стотинама година имају изграђен сопствени политички, културни, духовни идентитет. Емпиријски је потврђено да је тај западни модел у новије време често изазивао негативан утицај у политичком, културном и духовном идентитету Србије. То је као када покушавате да у рупу облика квадрата угурате предмет облика звезде. То нећемо успети, осим ако се не поломе делови звезде. Тако не може успети никакво наметање западног друштвеног и политичког идентитета Србији, осим ако се то не учини на силу. Запад методично то покушава да уради. Од одласка Милошевића у Хаг обећања Запада често су била изневерена или погрешно интерпретирана. Имам утисак да је сада онај ентузијазам у вези с евроинтеграцијама много слабији или чак изгубљен. Један од битних разлога за то је што људи виде хаос који се дешава у ЕУ. Ако погледамо политички идентитет Србије у политичком и спољнополитичком смислу она више одговара евроазијском пакету. Често смо дискутовали око тога да су Србија и Русија две нације које дишу истим плућима и у чијим венама тече иста крв.

Сведоци смо константних неуспеха западног модела и све већих успеха источне алтернативе, али евроазијски модел не покушава агресивно да се наметне свима, за разлику од западног

Говорите о венама којима тече иста крв, мало људи зна да сте ви трећи у наследном реду за руски престо. Да ли је то само легенда или истина?

Постоји неколико група широм света наследника Романових који имају своју перцепцију у вези са сукцесијом. Свако од њих има и моралну и романтичну платформу. Уколико одбацимо романтику и анализирамо у чисто правном смислу, ми имамо две линије сукцесије, једна је од кнеза Кирила, друга од кнеза Владимира. Раније сам био трећи у сукцесији, а по најновијој ситуацији сам четврти. У овом тренутку московски патријарх је признао за наследника на престо принца Ђорђа, који је син велике краљице Марије. Али крв јесте аутентична.

Да ли одржавате било какве везе с руским властима?

Имамо различите контакте. Раније је то било ретко, а последњих година много чешће и интензивније.

Каква је будућност евроазијских интеграција?

Идеја о евроазијској унији и интеграцијама има будућност, али то можда може да буде мач с две оштрице. Ако објективно посматрамо, у последње време видимо константне неуспехе западног модела и паралелно с тиме све веће успехе источне алтернативе. Урушавање ефеката западног модела, који траје око сто година, сам ће направити простор за напредак и успех источног модела. Анализирајући оба модела, можемо видети да евроазијски модел не покушава агресивно да се наметне свима, за разлику од западног. Либералне елите на Западу доживљавају источне интеграције као неку врсту претње, међутим, верујем да ће временом тај страх од угрожености полако уступати место нечему другом.

Поменули сте да је један од разлога вашег доласка у Србију и присуство састанку чланова кабинета Реда змаја. Каква је то организација?

Данашњи Ред змаја је по неким одредницама заснован на средњовековним постулатима Реда, пре свега на одбрани традиције. Говорим о културном, духовном и политичком нивоу. Нисмо политички покрет или странка, али некад утичемо на политички контекст у Србији. У метафоричном смислу Ред змаја настоји да одбрани пристојност Србије од негативних спољних утицаја.

Колико сам приметио, Ред се, између осталог, залаже за социјалну правду, бесплатно школство и образовање, па су ти постулати некако ближи Марксу, него витезовима?

То је много традиционалнија ствар. За оно што се данас дефинише као савремена социјална политика, наш ред се залагао још у давној прошлости. Кад је реч о Србији, настојимо да се одбране српски интегритет и традиција. Ред змаја сматра да су Косово и Метохија саставни део Србије и наше активности по том питању су се одвијале на више нивоа. Један од њих је хуманитарни, други заштита и безбедност и трећи политички. Наши чланови прикупљају информације, правимо пресеке и анализе у јужној српској покрајини. Функционишемо у више земаља, нисмо страначки опредељени, комуницирамо са свим релевантним политичким факторима, али покушавамо да останемо изнад политике и партократије.

Коментари131
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Zoran
A prinčevi dragi Pretendenti na srpsku krunu Da za pocetak naucite jezik i završite Vojni Akademiju u Srbiji.
Goran Bras
Vidim da mi ne objavljujete komentar ali evo razloga zašto Srbi zrebaju Monarhiju ,ja nisam rtnicki Srbin ,vidi se po pretimenu ,dakle niti jednoj Monarhiji NIKADA nije osuzeta teritorija a da ne navodin da upravo srpski neprijateli ,Htvati ,Albanci ,muslimani bi na hipotetickom referendumu glasali PROTIV Kraljevine ,pa sad vidite vi koji ste protiv ,na čihoj ste strani !
milan skoric
A gde si bio ti Zmaju kad su "tvoju" zemlju bombardovali, gde, kaži junačino. Sad znadeš i te kako da se bori za "svoje". Zmaju, zmaju jesi...
Mateja Jovanović
Neću klečati ni pred kim. Nema poente pričati o Titu i o prošlosti ovde. Politika je previše komplikovana da bi je banalizovali kao što je ovaj komentar i generalno većina pro-monarhiskih komentara ovde učinila. Svi ljudi, od mene do tebe preko pedera i crnaca su jednaki, i mogu da vladaju sami sobom. Regresivne ideje poput monarhije jesu nepraktične, neostvarive, nepromišljene, simplizirane i pomalo tužne kada čujemo da ih neko podržava u ovom vremenu.
Natalija Jovanovic
Slazem se sa vama, ali je i cinjenica da su Norveska, Svedska, Danska, Holandija kao najrazvijenije zemlje monarhije . Istina sa kontinuitetom
Interes običnih građana
Nakon lošeg iskustva sa Tiitom i komunistima svih boja (kradu jer se Boga ne plaše) , pametni Srbi žele da obnove kraljevinu koju podržava i SPC, jer u današnjim evropskim parlamentarnim kraljevinama obični građani najbolje žive ! Kraljevi imaju samo PROTOKOLARNU funkciju (predstavljaju jedinstvo države, zaštitnika građana,...) , a politička vlast pripada narodu preko NEPOSREDNO izabranih predstavnika u svim skupštinama, koji su doneli najveće poreze za njihove tajkune !
Nestor
Ništa tu nije u interesu običnih građana. A šta fali Nemačkoj, Francuskoj itd a one nisu kraljevine. Prestanite da zamlaćujete narod

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.