среда, 19.05.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
понедељак, 11.02.2019. у 09:18

Једино Србија није решила кредите у швајцарцима

(Новица Коцић)

Не­дав­на пре­су­да европ­ског су­да у Стра­збу­ру у ко­рист др­жа­ве Ма­ђар­ске, а про­тив удру­же­ња ба­на­ка Ма­ђар­ске у ве­зи са за др­жав­ном кон­вер­зи­јом швај­цар­ских фра­на­ка у ма­ђар­ске фо­рин­те при­хва­ће­на је од ма­ђар­ских гра­ђа­на за­ду­же­них у швај­цар­ским фран­ци­ма са ве­ли­ким оду­ше­вље­њем као ко­нач­на пре­су­да у ко­рист гра­ђа­на. По­што је Ма­ђар­ска пр­ва по­ву­кла ова­кав хра­бар по­тез у ко­рист сво­јих гра­ђа­на, пре­су­да је иза­зва­ла ве­ли­ки од­јек у де­се­так европ­ских зе­ма­ља ко­је су слич­но ура­ди­ле као Ма­ђар­ска, а ко­је иш­че­ку­ју исту пре­су­ду у Стра­збу­ру. 

Је­ди­не две зе­мље ко­је ско­ро да се ни­су освр­ну­ле на ову пре­су­ду је­су Ср­би­ја и БиХ (Ре­пу­бли­ка Срп­ска), чи­је на­ци­о­нал­не бан­ке у пот­пу­но­сти по­др­жа­ва­ју соп­стве­не ко­мер­ци­јал­не бан­ке ко­је и да­ље на­пла­ћу­ју ове кре­ди­те у швај­цар­ским фран­ци­ма, ка­ко у нов­цу та­ко и у за­пле­ни не­крет­ни­на ку­пље­них швај­цар­ци­ма. Ин­те­ре­сант­на је сво­је­вре­ме­на из­ја­ва бив­шег гу­вер­не­ра На­род­не бан­ке Ср­би­је го­спо­ди­на Је­ла­ши­ћа, ко­ји је у ме­ђу­вре­ме­ну по­стао ди­рек­тор Рај­фај­зен бан­ке у Ма­ђар­ској, да ће због ове ме­ре ма­ђар­ске вла­де њи­хо­ве бан­ке до­жи­ве­ти не­на­док­на­ди­ве гу­бит­ке. То се по­ка­за­ло као пот­пу­но не­тач­но, јер су и у из­ме­ње­ним усло­ви­ма ма­ђар­ске бан­ке ис­ка­за­ле од­лич­но по­сло­ва­ње. 

Ана­лог­но ово­ме, бри­га удру­же­ња стра­них ба­на­ка у Ср­би­ји да би се кон­вер­зи­ја швај­ца­ра­ца у евре у Ср­би­ји по­ка­за­ла као коб­на за бан­ке го­во­ри да је ова стреп­ња пот­пу­но нео­сно­ва­на. Та­ко­ђе, то би тре­ба­ло да бу­де сиг­нал На­род­ној бан­ци Ср­би­је да за­шти­ти гра­ђа­не Ср­би­је ко­је су бан­ке сво­је­вре­ме­но на­го­ва­ра­ле да узму кре­ди­те у швај­цар­ским фран­ци­ма, као ис­пла­ти­ви­је не­го кре­ди­ти у еври­ма. Симп­то­ма­тич­но је да се и удру­же­ња ште­ди­ша ско­ро ни­су огла­си­ла по­во­дом ове ка­пи­тал­не од­лу­ке су­да у Стра­збу­ру у ко­рист гра­ђа­на ко­ји су се на­шли у ве­ли­ким ду­го­ви­ма због енорм­ног по­ве­ћа­ња кур­са швај­цар­ског фран­ка у од­но­су на све оста­ле свет­ске ва­лу­те.

Бо­бан Ђу­рић, Бе­о­град

Коментари13
1aea0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Marijana
Prevara par ekselans za koju bi banke i odgovorni u bankama trebalo krivično da odgovaraju. Ali to se neće desiti dok je ova vlast, budite sigurni.
,Jovo
Banke su debelo platile zastitu ,finansirajuci stranke i izbore. Zato ih ne diraju.
Зорица Аврамовић
@Baba! Живи сам сведок! "Боље је да се задужиш у швајцарцима. Повољније је. То је и пословна политика Банке!" Ево, баш овим речима, ако је пренаглашена реч "наговарале", обратили су се људи мерни, у које сам веровала, а који су и сами веровали у то што говоре! Криво седи, а право беседи!
Baba
,,бан­ке сво­је­вре­ме­но на­го­ва­ра­ле да узму кре­ди­те у швај­цар­ским фран­ци­ма, као ис­пла­ти­ви­је не­го кре­ди­ти у еври­ма." Чуј, НАГОВАРАЛЕ и то одрасле, пунолетне, пословно способне људе?!
jura
Kakvo je to klinasto pismo?
Boris
Formalno ste u pravu, naravno. Ali samo da znate koliko ljudi nemaju blage veze sa elementarnim pojmovima. Tipa, ako kamata sa 6% raste na 8%, narod misli da je to rast od 2%. I izjave tipa: "Samo daj gdje se potpisuje i daj pare"...
Прикажи још одговора
Часлав Кузмановић
Колика је толеранција режима на тешке злоупотребе код кредита у "швајцарцима" најбоље показује чињеница да су такве кредите делиле (у Србији) и 16 (шеснаест) банака које ни у једном тренутку нису имале "швајцарце" чак ни привремено позајмљене. Једини човек у то време који је поштено коментарисао ситуацију (у ПОЛИТИЦИ) Оливер Антић сада је амбасадор у Сао ... Да би спрдња са грађанима била комплетна, корисници кредита се прекрштавају у кориснике финансијских услуга и као такви припадају новокомпонованом Закону о заштити потрошача а не Закону о облигационим односима који је изузетно квалитетан и по којем је исправно поступање у овом случају, крајње очигледно .

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља