Уторак, 21.09.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Вучић: Приштина прича, али не ради то што прича

Председник Александар Вучић обраћа се новинарима у Минхену (Инстаграм)

Минхен - Приштина „прича, али не ради оно што прича”, рекао је председник Србије Александар Вучић у Минхену и подсетио да је прошло 2.026 дана од потисивања Бриселског споразума а да ЗСО није формирана и 102 дана од увођења нецивилизованих такси на српску робу.

Вучић учествује на панелу „Безбедност у југоистичној Европи: два корака напред, једна корак назад” на којем говоре и комесар ЕУ Јоханес Хан и косовски председник Хашим Тачи, док је модератор председавајући Минхенске конференције Волфганг Ишингер.

На молбу Ишингера да каже шта то спречава Београд и Приштину да могу да славе успех 2019. године, попут Северне Македоније и Грчке, Вучић је рекао да мисли да је питање Косова, односа Београда и Приштине, много компликованије и теже од питања Северне Македоније и Грчке.

„Разни су писали о односима Београда и Приштине, прича се о људима, судбинама, о територијама, али није лако обухватити сва та питања...Али, једна ствар је свима нама битна - нема рата, то је најважније за све нас. Стабилност и мир је нешто што смо постигли, то је нешто што се не сме олако узети. Стално се плашим могућности да неко одмрзне тај тзв. замрзнути конфликт у процесу дијалога који је у пат позицији”, рекао је он.

Србија даје све од себе да се постигне компромисно решење, стварно то чинимо, поручио је он. Вучић наводи да је Србија испунила све обавезе из Бриселског споразума, те да није повукла ниједан унилатерални потез који би могао да изазове проблеме и који би прозуроковао нестабилност.

„Зашто смо сад у пат позицији? Данас је 2.026 дана од усвајања Бриселског споразума, он има 15 тачака, од 7 -15 су биле обавезе Србије, 100 одсто тога смо тога испунили - учествовали на локалним изборима, добили су позивни број, решили смо питање правосуђа, полиције. Они су имали само једну - ЗСО и данас је 2.026 дана да нису испунили нсиста”, рекао је он.

Нису успели са укључивањем у Унеско и Интерпол, па су онда су наметнули нецивилизоване таксе против Србије иако су усвојили сва правила Цефта.

„Сада је 102 дана од наметања тих такси, упркос међуанродном притиску, ЕУ, Русије, Кине, САД - они нису решили то питање, врло су тврдоглави и увек кажу - урадићемо то кад признају независност Косова”, навео јеон.

Шта се десило, запитао је - Србија није реаговала, нисмо наметали реципрочне мере, али се суочавамо са новом палтформом коју је усвојила тзв. косовска влада, платформу која је против дијалога. Тај документ, наводи, прецизира да Косово треба да чува територијални интегритет који је неповредив, неотуђив и нераздвојив и истовремено Србија треба да призна независност Косова и штавише да се сагласи са формирањем трибунала за Србе.

„Следи моје питање - кад кажу да смо ближи споразуму, ја онда кажем - Приштина прича, али не ради оно што прича. Зашто је потребна Србија у дијалогу кад само чекају наш потпис, ако ће да добију све, а ми да изгубимо све. Да ли мислите да ће тако да се деси? Па, неће”, поручиоје Вучић.

Србија је посвећена, врло озбиљна и одговорна - када кажемо да ћемо нешто да урадимо, то и урадимо. „Учинићемо све што је до нас да се постигне компромисно решење, које неће бити једнострана капитулација Србије”, нагласио је председник Вучић, преноси Танјуг.

Тачи: Укидање такси после чланства у Интерполу и Унеску

Косовски председник Хашим Тачи је поручио да ће Косово укинути таксе на српску робу и наставити дијалог са Београдом када Србја престане да блокриа чланство Косова у међународним организацијама, као што су Унеско и Интерпол.

Тачи је у дискусији „Безбедност у Југоисточној Европи: два корака напред, један корак назад” у оквиру Минхенске безбедносне конференције на питање председавајућег конференције Волфанга Ишингера - шта вас спречава да направите тај мали корак за наставак дијалога, одговорио да је у Бриселском споразуму јасно дефинисано да Србија не треба да поставља препреке чланству Косова у међународним организацијама.

Каже да су зато уследиле таксе, али да верује да ће, чим се то укине, али није рекао када би се то могло догодити, дати овлашћење за нови дијалог и да тада „нико неће имати оправдања да условљава дијалог”.

Тачи је навео да је импресиониран спораузмом који су постигли Ципрас и Заев за име Северна Македонија и додао да да имамо један проблем мање на Западном Балкану. Каже да је то крупак корак ка успостављању мира и стабилности и да верује да може да се постигне решење и у случају Србије и Косова, али да је свестан да је то питање доста сложеније.

Тачи је рекао да постоји 100 година непријатељства и да је био рат 1999. године. Каже је први бриселски споразум 2013. године потписан и да је већина обавеза спроведена или се спроводи.

„Међутим, спровођење једног споразума може да се деси када је ускладу са уставом и законима одређене државе. Стога поруке које сте овде чули су су донекле истините. Ми смо у ситуацији замрзнутог сукоба и статуса кво”.

Тачи је рекао да је зато важно да се напредује и да се нађе решење које би значило да једном за свагда запечатимо мир између Србије и Косова споразумом који ће подразумевати узајамно признање и чланство Косова у СБ УН.

„Желимо да тесно сарајуђемо и постигнемо споразум. Српска заједница да се не користи само за политичке поене од Србије. Желимо да видимо креативност и флексибилност са стране Београда и да у наредним недељама и месецима постигнемо споразум, који ће очувати мултикултурални карактер Косова и Србије који ће једног за свагда прекинути неприајтељства између Срба и Албанаца”.

Додао је да ће се то одразити на све земље у којима живе Албанци и да ће то допринети стабилности у региону, преноси Танјуг.

Вучић Тачију: Покажи ми где то пише...Нећеш? Па наравно...

Минхен - Председник Србије Александар Вучић прибегао је једноставном „аргументу” у дуелу са Хашимом Тачијем, у Минхену, који је рекао да Србија крши споразуме блокирањем чланства Косова у међународним организацијама.

Вучић је, наиме, на панелу у оквиру Минхенске конференције, у околностима у којима је Тачи износио позицију Приштине, према којој је Приштина кооперативна и конструктивна, а Београд не испуњава обавезе и отежава договор, пружио Тачију текст Бриселског споразума и затражио да покаже где пише да Београд не сме да се противи уласку Косова у међународне организације.

„Он каже да је била обавеза Србије да се не противи уласку Косова у међународне заједнице. Међутим, где то пише у Бриселском споразуму. То је било предложено, али ја нисам прихватио. Ево, дајте Тачију, да пронађе место где пише у Бриселском споразуму да Београд не треба да се противи уласку”, рекао је Вучић пружајући Бриселски споразум Тачију, али је документ прихватио комесар Јоханес Хан, који је седео између њих, и спустио га на сто, пошто је Тачи игнорисао „папир”.

„Хајде, пронађи где то пише? А, нећеш? Па наравно, када то не пише нигде”, рекао је Вучић.

Вучић је такође узвратио на Тачијево излчагање, рекавши да Албанци нису испунили ниједан услов, већ да су имали само једну обавезу, формирање ЗСО, али ни ту једну нису испунили, преноси Танјуг.

Вучић: Бесмислена теза Тачија

Председник Србије Александар Вучић одбацио је данас као бесмислену тезу Хашима Тачија да Приштина из бриселског споразума није могла да испуни само оно што је против устава Косова. Тачи није прецизирао да је реч о формирању ЗСО, што је, иначе, и једина обавеза Приштине из тог документа.

„Њихова једина обавеза била је ЗСО. То нису испунили, а његов коментар је да не мозе да се формира против устава дрзаве Косова....а, скоро све може што није у складу са Уставом Србије?”, запитао је Вучић.

Да ли то значи да треба да престанемо да разговарамо, јер ми не признајемо њихову државу, запитао је Вучић. „Надамо се да зато и имамо дијалог, али они то не разумеју”, констатовао је Вучић.

Он је на панелу у Минхену поручио и да Србија жели да реши односе са Албанцима, да очува економски раст и да има бољу будућност.

„Знам да то и Тачи зна, али треба да имамо поузданог партнера и изводљива решења, а не некога ко само игра улогу за међународну заједницу”, рекао је Вучић на панелу у Минхену одгварајући на излагање Тачија.

Вучић је истакао да Београд и Приштина треба да нађу решење које ће значити мир у наредних 200 година, да раде једни за друге, а не оно што кажу у међународној заједници.

„Зато сам лицно спреман да ризикујем више од политичке каријере, а Јоханес (Хан) то зна, да бих пробао да се постигне решење, али то мора да буде компромис”, истакао је Вучић и додао да не може само једна страна све да добије, већ да обе стране морају да буду подједнако незадовољне, преноси Танјуг.

Вучић и Хан у „четири ока”

Председник Србије Александар Вучић састао се данас поподне у Минхену са комесаром ЕУ за проширење и суседску политику Јоханесом Ханом у „четири ока”. Уместо заказаног билатералног састанка, којем присуствују и сарадници, Вучић и Хан су одлучили да разговрају у „четири ока”.

Њих двојица су претходно учествовали на панелу „Безбедност у Југоисточној Европи: два корака напред, један корак назад”, као и косовски председник Хашим Тачи и председавајући безбедносне конференције у Минхену Волфанг Ишингер.

 

 

Коментари9
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mekintoš
Nije samo Priština ta koja priča a ne radi to što priča.
pravda i zakon
Mi se uhvatili briselskog sporazuma ko pijan plota. Jedino i najvrednije što imamo u vezi Kosova i Metohije je Rezolucija SBUN 1244. Umesto da insistirao da se ista doslovno primeni i rešimo problem, a iza čega i članice UN stoje, mi pokušavamo izmisliti novu toplu vodu.
Bole zemunac
Bravo za predsednika, gledao sam panel i svaka njegova rec je bila na mestu. Tako se brani svoja zemlja.
unutrašnji dijalog
Vučić pokazuje tekst Briselskog sporazuma-BS Tačiju da ga potseti na dogovore. Kako je moguće da taj Briselski sporazum od 2013 god do danas Vučić neće da dostavi na uvid srpakom narodu na javnoj raspravi, i narodnoj skupštini na debatu, niti na referendum (da vidi srpski narod šta tamo piše)? Tači je na panelu u govoru rekao da je uspostavljena Zajednic opština sa srpskom većinom (ZSO) koja radi po Kosovskom ustavu i zakonima (kako piše u BS). Vučić za domaću javnost to tumači drukčije - čita samo u naslovu - ZSO, Briselski sporazum..., nikada neće da kaže tzv. ZSO po čijim zakonima i ustavu će raditi-radi? Koje države? Krije Briselski sporazum!
Natasa
Pristina se ne obazire na Ustav!

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.