недеља, 13.06.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
ПРОФЕСИЈА РЕДИТЕЉ

Ја сам пример да су чуда могућа

Да ми је неко пре двадесет година рекао да ћу да се бавим филмом и да ћу још да снимим филм који је један од најгледанијих у историји домаће кинематографије, ја бих се смејао. Кренуо сам са улице, Миријева. У фамилији се нико није бавио филмом. Жеља, воља и тврдоглавост довели су ме овде где сам. Дошао је тренутак када сам одлучио да променим све у животу јер сам мислио или да ћу да завршим у затвору или да ће ми се десити нешто страшно, каже редитељ Милош Аврамовић
(Фото: Драгослав Жарковић

За Милоша Аврамовића колеге кажу да је редитељ који је успео да врати публику у биоскоп. Његов филм „Јужни ветар” до сада је видело безмало милион гледалаца, што га ставља на прво место листе најгледанијих филмова у историји српске кинематографије и међу најгледаније у историји некадашње југословенске.

Уметник који је крчио свој редитељски пут по „америчком сценарију” од развлачења каблова до режирања и писања сценарија, скромно каже да му је драго што је успео да изазове талас који се пренео и на неке друге филмове попут „Краља Петра”, „Такси блуза”, да поново покренe људе који су се одвикли од глeдања домаћих филмова. Признаје да није баш најсигурнији у чему је тајна гледаности крими-приче на чију је реализацију чекао десет година и која ће бити настављена кроз десет епизода емитованих на РТС-у.

– Можда је тајна у труду који је уложен. Мислим да је публика препознала наш труд да урадимо нешто другачије, нешто свежије. Желели смо да то буде српски филм, замишљен на амерички начин. Додајте на ту жељу Биковића, и ето, чудо се десило! Иначе, Биковић је ту улогу добио на кастингу на који чак нисам ни желео да га зовем јер сам имао неке предрасуде да он није за жестоку причу попут ове. Али он се појавио и све нас одувао. Били смо сигурни да смо пронашли Мараша.

Испоставило се да је способан да буде и окрутан, али и да носи нешто људско у себи. Филм је истинит, без кочница, суров на моменте, али оставља неку наду. Свако је ту нашао себе. На разним нивоима људи су могли да се препознају и мислим да је то кључна ствар. Лако се види да ли је филм рађен из љубави или из неке калкулације. Нисмо имали намеру да потцењујемо публику, већ да је увучемо у радњу. Публика се рапидно променила, много брже него што наши аутори мисле, посебно ова стара гарда. И када са ове дистанце анализирам како је дошло до толике гледаности, што стварно нисмо очекивали, мислим да је то и зато што смо осетили пулс публике. И ми смо им понудили филм прављен пожртвовано, крваво, са јако мало пара.

Имали сте и добру глумачка поделу.

Свима се допао сценарио, и мислим да је то кључна ствар. Чак је и Жика Тодоровић долазио спреман на снимање, а ако радите дуго са Жиком као ја знате да се то не дешава често. Али он је толико талентован, као да га је Бог дотакао, или га је неко умочио у реку Стикс, тако да и нема потребе да се припрема. Када је у кадру, дешава се неки магијски процес, и сви смо приковани за екран. Али на „Јужном ветру” је био јако фокусиран и морам да га похвалим. Задовољан сам свим глумцима, својски су се потрудили, и сви су направили супер улоге. Издвојио бих Небојшу Глоговца, који је био сјајан, који нас је прерано напустио, и много нам недостаје.

Први пут код нас филм ће бити настављен серијом.

Интересантно је да је комплетно руководство РТС-а гледало филм пре него што је изашао у биоскопу и свима се допао. Посебно Ивани Миковић, заменици генералног директора, жени коју јако интересују светски трендови и која је одмах нањушила добар производ и нешто што ће бити јако успешно. Усмено смо се договорили са РТС-ом пре него што је филм приказан, а касније смо то финализовали кроз уговоре. Сада размишљамо на „Нетфликс” нивоу, планирамо да направимо серију која ће моћи да парира њиховим. То смо себи задали као задатак, као неку лествицу коју морамо да досегнемо.

Докле сте стигли?

Сценарио је завршен. Буџет је мање-више затворен. Увек ту има неких додатних захтева јер желим да серија буде врхунска, али имам сјајне сараднике који ће то успети да испрате. Радња прве епизоде почиње тамо где је филм стао. Мараш је осуђен, а серија почиње са затвором. После дужег времена на нашој телевизији имаћемо доста занимљивих сцена у затвору. Глумачка екипа је проширена. Биће нових, јако занимљивих имена, али не бих желео да их откријем у овом тренутку. Могу да кажем да је постава и даље интернационална, а у преговорима смо и са неким озбиљним фацама из иностранства. Почињемо 5. априла и снимаћемо у Италији, Црној Гори и Србији.

Да ли су дошла боља времена за филмаџије?

Тренутно су најбоља могућа времена за раднике на филму и телевизији. Мислим да се никада није оволико снимало. Имамо највећи буџет у историји Филмског центра Србије, имамо подстицаје за домаће и стране продукције, имамо можда први пут и праву конкуренцију између телевизија које су заинтересоване за производњу играног програма. На ту лепу слику сенку бацају једино неке чудне одлуке новог руководства Филмског центра Србије, али хајде да то посматрамо као грешке у периоду привикавања на нове позиције и да се надамо да се неће понављати у будућности.

Каква је ситуација са глумцима? Има их више него икада раније.

И за глумце је мало боље, али ма колико се много снимало и даље је тешко изборити се за шансу.

Да ли сте им ви дали шансу?

Онолико колико сам могао. Млади Лука Грбић је добио награду за најбољег дебитанта на Филмским сусретима у Нишу и постао права звезда код млађе публике.

А у серији?

У серији ће бити доста дебитаната. Имаћемо стару гарду која ће да усидри серију, а уз њу ће да иду млади. Тако да се надам да ћемо после серије имати неке нове звезде и бити глумачки богатији. Кад смо код старе гарде, Богдан Диклић ме је звао и у шали рекао: „Хвала ти што си ме поново учинио познатим. И раније су ме знали, али сада клинци на улици вичу: ’Ево га Марашев ћале!’”

Имате већи рејтинг сада? Да ли сте добили и већи простор да сутра неке идеје лакше реализујете?

Сада је доста лакше зато што смо створили неку врсту бренда. Публика жели наставак. Или филм или серија, шта год, само да се прича настави. И, развијаћемо франшизу, дефинитивно. А зашто и не би?! Ова прича може да траје. Имамо и прича и идеја за сценарио да пишемо двадесет година. Само је питање финансија.

Значи, знаћете шта ћете радити наредних неколико година?

Отприлике. Бићемо у „Јужном ветру” све док публика то тражи од нас. Тренутно смо у припремама за снимање серије, а за мене је то једна од најузбудљивијих фаза у стварању играног дела јер све оно што је до тог тренутка био само папир, сада почиње да добија своје обрисе. Да ми је неко пре двадесет година рекао да ћу да се бавим филмом, и да ћу још да снимим филм који је један од најгледанијих у историји домаће кинематографије, ја бих се смејао. Кренуо сам с улице, Миријева. У фамилији се нико није бавио филмом. Жеља, воља и тврдоглавост довели су ме овде где сам. Дошао је тренутак када сам одлучио да променим све у животу јер сам мислио или да ћу да завршим у затвору или да ће ми се десити нешто страшно.

И ви сте били на ивици?

Да. И морао сам да надокнадим све пропусте јер сам реално био технички полуписмен. Буквално сам морао да кренем од правописа. Морао сам поново да научим да ходам на неки начин.

Одакле вам снага за то?

То је нека лудачка воља и жеља. Са двадесетак година одлучио сам да променим живот. Био је то последњи воз за мене јер сам од дванаесте године био на улици. Као да сам био у неком сну и онда се пробудио једног дана.

Шта вам кажу родитељи?

Моји родитељи су интелектуалци и увек су веровали у мене. Породица ми је све. Да није било родитеља, ко зна где бих био сада.

Онда је ово посвета мами и тати?

Мами и тати и сину Гаврилу. Посвета и тој борби. Нади. Другој шанси. Да родитељи нису константно вршили притисак док сам био у том свету у којем се свашта дешавало, и полиција и притвори, да се они нису константно борили и утицали на мене, да ми нису од малена дали добру базу, та промена не би била могућа.

Били сте мали делинквент?

Пре мали мангуп, уличар. Али онда сам у једном дану потпуно пресекао све контакте које сам имао са људима из тог света. Не може тај живот да се мења на пола. Мора да се мења потпуно. Прекинуо сам све контакте, затворио се, отворио књигу. Читао свашта да надокнадим пропуштено, онда се и заљубио у књигу изнова јер сам као клинац волео да читам. На факултету сам кренуо из дебелог минуса у односу на колеге и то је за мене био изазов. Пробудило је у мени неки такмичарски дух и јаку вољу. Ја сам на неки начин жив пример да су чуда могућа. А момци из старог друштва су сада поносни.

Из тог миљеа? Гледали су филм?

Да. Одушевљени су. Али и они су се променили, порасли. Сада су бизнисмени.

Задовољни сте оним што сте постигли?

Апсолутно! Ништа не бих мењао нити у свом животу, нити у каријери, нити у начину на који се она одвијала. Све је то повезано, морали смо да будемо овде да бисмо стигли онде. Ништа не бих мењао иако је било грозних ствари, али све то има своје. Зато сам желео да испричам причу о том миљеу и из неких личних разлога, али и из љубави према филму, посебно према криминалистичком жанру који је, по мом мишљењу, један од стубова кинематографије.

 

Коментари1
e8e1e
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Raca Milosavljevic
... gledao film i mnogo bi bio originalniji da je nas recept,nepotrebni su ti holivudski trikovi i dodaci ... tema je svakako tu,ali zasto mora sa scenama kojima nas svakodnevno dave u jeftinim holivudskim produkcijama ...

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља