Недеља, 03.07.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Да смо слушали Ћосића, Србија би била у ЕУ

Александар Вучић (Фото А. Васиљевић)

Да смо прихватили идеју разграничења као решење за КиМ, када је Добрица Ћосић први пут то понудио, данас бисмо били чланица ЕУ, изјавио је председник Александар Вучић и истакао да је Србија у време када су Ћосић, а и Ђинђић о томе говорили, имала много више на Косову од онога што има данас.

Он је тако одговорио на питање РТС поводом подсећања из ЛДП-а да су се Зоран Ђинђић и Добрица Ћосић залагали за идеју разграничења као решење за Косово и да мисли да ће „боље проћи од њих” у реализацији те идеје.

„Да смо, када је Ћосић то први пут понудио, то прихватили, данас бисмо били чланица ЕУ. Данас бих са сигурношћу могао да кажем да ће 'Фоклсваген' код нас, овако су нам шансе невелике у поређењу са земљама ЕУ, јер нисмо чланица, уз проблем Косова”, рекао је Вучић за РТС, пренео је Танјуг.

Он је указао да је Србија, у време када су Ћосић, а и Ђинђић о томе говорили, имала много више на Косову од онога што има данас.

Вучић је напоменуо да је 2001/2002. године разговарао са Ђинђићем у Скупштини о Косову, у присуству Јовановића, када је наша ситуација била много повољнија,  важила је прича „стандардни пре статуса”, нисмо имали пресуду Међународног суда правде, нисмо имали границу на Јарињу и Брњаку...

„Сада смо у много тежој ситуација, али бисмо одједном желели много више. То је зато што људи немају никакву одговорност”, рекао је Вучић.

Председник је напоменуо да он нема никакав проблем са плаћањем политичке цене за политику коју води, па и према Косову, јер се, каже, политиком не бави да би преживео још један дан, као што су, каже, радили његови претходници на власти, већ да би нешто остало иза њега.

„То нешто нису пусти снови, већ фабрике, запослени људи, живот за будућност Србије, али то је и заштита националних и државних интереса, на реалној, одговорној и озбиљној бази. А, цена, мање-више... То није нарочито важно. Када сте у политици, увек морате да будете спремни да платите највишу могућу цену”, рекао је Вучић.

А шта хоћете, ако не да разговарамо? Да ратујемо?

Никако не могу да разумем шта је идеја оних у Србији који, ваљда, мисле да је једино решење, могуће и нормално, да све разговоре зауставимо, изјавио је данас председник Александар Вучић и додао да за такве има само једно питање - да ли желите да ратујемо?

Он је на питање ТВ Прва, где је крај стрпљењу Србије и зашто смо „и даље у процесу”, с обзиром да Приштина није испунила Бриселски споразум, увела је таксе и усвојила платформу, поставио контрапитање:

„А, шта желите? Да ратујемо? Хоћете ли онда да ми причате о плавим ковертама које иду на адресе по Србији? Видим да тих добровољаца има много, а кад се дође до плавих коверата, нико неће да се јави”, рекао је Вучић, пренео је Танјуг.

Он је упитао и да ли Београд треба да каже да не жели да преговара и приметио да, чак и да ратујемо, опет бисмо сутра морали да преговарамо и разговарамо.

„Никако да разумем шта је идеја свих у Србији који, ваљда, мисле да је једино решење, и једино могуће и нормално да све зауставимо, да опсујемо свима мајку и да одемо некуд... Где да одемо?”, рекао је председник.

Сагласан је, истиче, да Приштина није испунила важне ствари, али и то да Србија не може да се склони и да остави Србе на КиМ, на милост и немилост, пошто замрзнути конфликт не постоји и понавља - шта ћемо да урадимо ако крену да нам заузимају Газиводе и Трепчу.

„Више пута сам рекао шта ћемо да урадимо и то ћемо да урадимо. И сав бес целог света ћу на своја леђа да превалим. Ми смо рекли све оно што они пре нас никад нису рекли и то је једини разлог зашто Приштина у ову акцију не иде. А, ако крене, знаћемо да одговоримо. Моје питање је шта људи мисле да можемо да урадимо него да разговарамо”, рекао је Вучић.

На констатацију да су околности такве какве јесу и можемо ли чекати да једна по једна буде испуњена и да ли постоји неки рок за споразум, Вучић је рекао да немамо избора.

„А, за шта рок? Ко и коме да да рок? Ни не разговарамо ни са ким... Не могу да се браним од чаршијских, шупљих прича, а слушам глупости о томе јесмо ли близу споразуму... Ком споразуму, када ни не разговарамо?”, рекао је Вучић.

Чували смо мир, ето, то смо постигли

Председник Србије Александар Вучић констатовао је данас да је Србија без обзира на тешку ситуацију у којој је Приштина прекинула дијалог успела све ово време да очува мир на КиМ, као и да је тренутно једино решење да се разговара и преговара.

Он је то рекао у одговор на коментар новинара Прве телевизије да је најпре он изашао са конкретним предлогом о разграничењу, да је затим Хашим Тачи говорио о корекцији граница, да је онда Ангела Меркел рекла да промена граница не долази у обзир и да од тада имамо ситуацију да не знамо куда се креће дијалог.

„Осим што смо чували мир... Не знам шта ме питате, о овом сам говорио још пре три године у процесу дијалога. Ако мислите да ће решење да буде да Србија призна независно Косово у границама независног Косова, то је немогуће”, рекао је Вучић гостујући на Првој, пренео је Танјуг.

Вучић је на питање шта очекује од „турнеје” саветника Ангеле Меркел по питању КиМ, рекао да не очекује ништа посебно, осим да се изврши додатни притисак на Приштину да укине таксе, мада не верује да ће се то догодити.

Вучић је запитао - зашто Приштина не укине таксе ако Рамуш Харадинај стварно нема подршку за то, ни у Приштини, ни неких земаља.

Председник Србије је додао да би у косовској влади од 21 министра чак 18 гласало против одлуке Харадинаја, али да опет имају све министре, свих 21, као и 61 посланика у косовској скупштини.

„Тај један (преко 60) је Слободан Петровић, који учествује у Један од пет милиона, који им је дао кворум за изгласавање платформе, у складу са оним што је Харадинај обећао да ће да ме руши на улици”.

Вучић је навео да Харадинај има много озбиљније помагаче, али да о тим сазнањима наших служби не би смео јавно да говори.

На питање новинара зашто о ситуацији на КиМ и дијалогу не говори у парламенту, Вучић је кратко рекао:

„Па, дијалог не иде! Не постоји дијалог. Шта да их информишем, када су то све видели и чули? Њих не интересује много отаџбина, већ како само да доспеју до новинара”.

На питање зашто не можемо да постигнемо национални консензус ако то могу Албанци, Вучић је приметио да ми не би могли да постигнемо консензус нити да се договоримо ни око тога да ли је данас уторак или субота.

Вучић је запитао шта би уопште значило да усвојимо неку платформу у Скупштини Србије.

„Шта је резултат тога? Да нема више никаквих разговора и да смо закуцали све у мртвачки сандук, који је еуфемизам за преговоре, не разумем смисао...”, а на потпитање шта би биле црвене линије Србије, узвратио је:

„Ево, питам ја вас, које су то црвене линије? Пошто кажете 'наш циљ је да добијемо ту и ту територију и наш циљ је подела', одговор са друге стране биће - не може никад. И шта смо постигли? Шта да кажем у парламенту, а да има делотворан резултат”, приметио је Вучић.

На коментар да би закључак неке платформе могао да буде „наш циљ је да добијемо део територије, те и те општине и та и та права”, Вучић је рекао да то никада не би добили чим би то записали.

Вучић је на питање шта је онда излаз рекао:

„Да разговарате, да преговарате”, додао је Вучић.

Србија ће деловати сталожено, али платформа не долази у обзир

Немачка од Србије очекује уздржаност, изјавио је председник Србије Александар Вучић поводом синоћњих разговора са саветницима немачке канцеларке Ангеле Меркел.

Србија ће, пренео је својим саговорницима председник, и сада, као и раније, деловати сталожено и покушати да умири ствари.

„Али, не пада ми на памет да разматрам приштинску платформу, јер њихови услови немају никаквог смисла”, рекао је Вучић је за ТВ Прва став који је пренео немачким званичницима.

Платформа је једно, истакао је, а таксе су друго.

Подсетио је да имамо неиспуњена обећања из читаве приче о Заједници српских општина, што није испуњено већ 2.155 дана.

„Нећу да причам о инцидентима као што је било хапшење Марка Ђурића, уласка наоружаних на север, возикању по Газиводама, даљим хапшењима. Онда смо имали таксе најпре од 10 па онда 100 одсто”, указао је он.

Рекао је да је небитно да ли су таксе 10 или 100 одсто, јер са таксама, колике год биле, не можете да побеђујете.

„Таксе су тежак ударац за нашу државу. Губимо 500 милиона евра годишње. Рачунајте да би за око 12,5 одсто биле веће пензије ако би имали тај новац”, додао је он, преноси Танјуг.

Рекао је да је проблем нашем народу што су сада у току акције спречавања преласка зелене линије, и да Албанцима у томе помажу нечасни Срби који су обавештавали куда пролазе камиони.

Упитан за недавну изјаву да га је ЕУ преварила, Вучић је казао да је Унија та која води разговоре Београда и Приштине.

„Говорио сам Бриселу више пута да платформа у оваквом облику не сме бити донета. Они су говорили да се то неће догодити, а данас се ти људи ни не јављају”, критиковао је Вучић.

„Једно су говорили и друго се догодило, то је тачно”, подвукао је он.

Коментари108
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Рус Михаил
@Дејан.Р.Тошић. Нећу да се увлачим у препирке. Zakaj lomiti kopja? Што се тиче Остајте овдје, сунце туђег неба неће вас гријат, ко што ово грије. Грки су тамо залогаји хљеба, гдје свога нема и гдје брата није, о томе не могу судити, јер нисам ишао трбухом за крухом.
Рус Михаил
"Далеко је сунце" - написао је некада Добрица Ћосић, наравно не мислећи на ЕУ.
Дејан.Р.Тошић
@Rus Mihail/ Sto bi rekli Srpski Ustanici u prvom Srpskom Ustanku koji je zapoceo kad je Napoleon postao Car Francuske 1804.godine,i kad su se Ustanici zaputili u Carsku Rusiju "idemo na daleki put u Pravoslavnu zemlju Rusiju u kojoj nikada nismo pre bili da molimo za pomoc" I Rusija je bila tada blizu jer je u Tursko Ruskom ratu oslobodila teritoriju danasnje Rumunije i tad su Rusija i Ustanicka Srbija imala zajednicku granicu.Kad je Rusija sklopila mir sa Turskom tad se Ruska vojska povukla iz Rumunije i Prvi Srpski Ustanak je 1813. zavrsen tad je i Napoleon prestao biti pretnja za Rusiju.Karadjordje je otisao u Rusiju da moli za pomoc Ruskog cara i Car mu je pomogao "dodeli penziju". Postovani Mihaile nece Vas nikada grejati Sunce tudjeg neba kao sto Vas greje Sunce svoga neba. Sto se tice sadasnjeg raspleta u A.P.KiM kada je Srbija Briselskim sporazumom izgubila status Protektorata nad A.P.KiM, jedino resenje je priznanje Konfederativnog statusa za A.P.KiM bez prava na sukcesiju.
Aleksandar Mihailović
Besmisleno je razmišljati o podeli Srbije zbog ulaska u EU. Ćosić je bio naivan, nikada Srbija nije bila planirana, niti je, za ulazak u EU, da jeste primili bi YU, neuporedivo organizovaniju, bolju, pravno uređeniju, ekonomski jaču, socijalno ne opterećenu, sa 4 miliona više zaposlenih i sa 11x manjim zaduženjima. Srbija kao prijatelj Rusije, Srbi kao rodoljubivi i slobodarski narod, nisu bili poželjni za novu "silu osovine" koja ima cilj da razori Pravoslavlje, Rusiju i sve njihove prijatelje kako bi njihova enormna prirodna bogatstva bila opljačkana. Spominjanje Ćosića na ovakav način je duvanje vetra u jedra rasparčavanja Srbije, kapitulacije i izdaje, kao da je to neki veliki doprinos ulasku u EU koja se i sama raspada. Vučić kaže da mu nije na kraj pameti da razmatra platformu PR a čitav državni vrh je "udavio" Patrijarha sa njom. Nemanje sopstvene platforme je neodgovorno i ukazuje na spremnost da se Srbija smanji, za čije i kolike interese? Nemci su doneli zadatke na tom planu.
Slobodan Mitrovic
@Дејан.Р.Тошић - Ја не знам у ком времену Ви живите Г.Тошићу, али С.Милошевића одавно нема, а на власти после њега су читаву деценију и више били они који су седели испред Беле куће у дворишту и додворавали се било коме на западу без икаквог позитивног резултата осим што им је тражено оно што и Милошевићу. Да потпишу цепање Србије и пусте насељавање Албанаца. Можда сте пропустили да видите званичан податак Војно обавештајне агенције да су шиптари до сада само на југу Србије купили око десет хиљада некретнина у које чекају да се уселе. Спречени су управо захваљујући Русији. Пробудите се, и даље смо у рову али се померамо на боље. На вашу срећу и Вас који не видите шта се дешава чувају управо Руси. Сазнаћете то кад дође време.
Дејан.Р.Тошић
@Slobodan Mitrović-Поштовани,за тренутак читања вашег коментара подсетили сте ме на речи из интервјуа Милошевића из 90"година.Прочитајте мемоаре актера "договора"бивших председника Република СФРЈ из 1990 године.Имате интервју Кире Глигорова о предлогу из 90".Европска заједница је понудила 5.милијарди марака и директу политичку одлуку о приступању СФРЈ европској заједници као придруженог члана.Туђман је желео само државу Хрватску,Милошевић је желео само Федерацију а Изетбеговић и једно и друго и треће. Значи понуда је била "да опстане СФРЈ у било ком облику" Значи чак и у облику Конфедерације ! Милошевић је то одбио несвестан да Српски народ губи највише таквом одлуком и да је то директан рат. Милошевић је требао да клечи и пузи за свој Српски народ да не дође до рата и да чека испред Беле куће у дворишту ако треба да би га неко примио и да се бори да тадашња СФРЈ опстане и уђе тада у Е.З.Милошевић и Ћосић су слушали СССР и док се Немачка Уједињавала они су чекали помоћ Годоа Русофила.
Прикажи још одговора
Realista realni
@deda iz Srbije van sebe Progooglajte malo za pojam "Ako ne umemo da radimo, umemo da se bijemo". Lep pozdrav
Дејан.Р.Тошић
re:Slankamenac/Obzirom da je Restitucija otpocla 1988.godine, a da sada u 2018.godini ARS procenila da je Srbije bilo potrebno 10.milijardi eura kako bi u potpunosti obestetila vlasnike, sta Vam to govori ?Treba uzeti u obzir da se radi o imovini iz restitucije samo na teritoriji Srbije bez A.P.KiM i Makedonije a kad bih naveo vrednost imovine Srba u Hrvatskoj, BiH i Sloveniji, dosli bi do cifre od preko 30.milijardi eura, a sela SFRJ je 1990.godine dugovala 22.milijardi dolara.Pratite novac i on Vam otkriva da je NOVAC motiv raspada SFRJ.
slamkamenac
@Dejan R. Tosic: Ja sam cuo razne verzije od "upucenih" ali Vasa je bas "lovacka". Nije valjda da u to verujete? Jugoslavija je 1945. bila siromasna i zaostala zemlja i jos pride razrusena. Sta god je oduzeto i trebalo vracati je malo i nistavno sa onim sto je Jugoslavija stvorila za 45 godina, sa komunistima na vlasti. Evo vam primera, Milosevic je svrgnut pre skoro 20 godina, i gde je Srbija? Siromasnija nego kad je svrgnut. Jugoslavija je pak pod komunistima 1964 godine bila organizovana zemlja sa brojnim novim fabrikama, o kojima je predratna Jugoslavija mogla samo da sanja...i sada vi tu nama pricate o nekakvim velikim izdacima na vracanje imovine...i to kao glavni razlog za rat? I da ne bi bilo zabune, ja sam protiv komunizma, ali nemam postovanja za danasnju lenjost politicara koji su jedva docekali da speru odgovornost za vodjenje privrede i posvete se samo svojim dzepovima i beskrajnim svadjama ...komunisti su makar imali neki ideal, i preuzeli odgovornost a ovi...
Прикажи још одговора
sergije miletic
"Da smo slusali Cosica Srbija bi bila u EU".Ne bi.Cena naseg kosovskog (Milosevicevog)zlocina je oduzimanje prava upravljanja sopstvenom teritorijom,a cena nase(Vuciceve) principijelne borbe da ne mogu "oni da dobiju sve,a mi nista",bice NI KOSOVO NI EU.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.