Среда, 06.07.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа
Сећање на жртве НАТО бомбардовања у Нишу

Нећемо памтити речи наших непријатеља – него тишину наших пријатеља

Председник Србије Александар Вучић (Фото Танјуг)

НИШ - Србија не да да је сломе, Србију не могу да победе, поручио је председник Србије Александар Вучић у Нишу, на манифестацији обележавања две деценије од почетка НАТО агресије.

Он је у обраћању пред око 20.000 људи у Нишу, током којег су га повремено савладавале емоције, подсетио на догађаје од пре 20 година и данас, када су, како је констатовао, „кренули Србију да сруше”.

„Хоћу да поручим одавде, да шта год да се догоди, никада немојте било коме да допустите да сруши слободу и независност Републике Србије! Никада!”, поручио је српски председник.

Почаст официру Вучковићу
Председник Александар Вучић веома емотивно је вечерас у Нишу доживео сусрет са Слађаном Вучковићем, подофициром који је током НАТО агресије изгубио обе шаке.Председника су, док му се обраћао током говора у Нишу, савладале емоције:„Драги Слађан, дивни човек, подофицир који је изгубио обе шаке, налетео је на 107 мину коју су злочинци бацили, али има унуке и имаће их још, ако бог да...„, обратио се Вучић Вучковићу на обележавању две деценије од почетка НАТО агресије.„Хвала вам на јунаштву, на оданости отаџбини. Нема ништа прече и важније од отаџбине. Хвала вам бескрајно за све што се за отаџбину урадили и децу спасили од злочиначких мина”, рекао је Вучић и потресен његовом судбином, током говора поводом 20. годишњице НАТО агресије, чак и заплакао.„За разлику од вас, ја могу И да плачем. Имам право на то, ви немате, јер Богољуб и Анђела би се љутили...”, рекао му је председник, преноси Танјуг.

„Пет година обележавамо на овако величанствен начин годишњицу агресије НАТО на једну малу, слободољубиву и никада покорену земљу. Поносан сам на вас, драги грађани Србије, јер ваш слободарски дух, натерао нас је да учећи младе генерације о ономе што се збивало, не заборавимо да будућност можемо да градимо само на таквим основама, чувајући слободу, самосталност и независност Србије као највише вредности. Хвала вам што је Србија поноса и будућности, вечерас, овде са нама”, рекао је председник Вучић, преноси Танјуг.

На крају, цитирао је речи Мартина Лутера Кинга, нећемо памтити речи наших непријатеља, него тишину наших пријатеља.

„И једино што имам да додам је, да тада, пријатеље готово да нисмо ни имали. Хвала онима који нису били против нас, али нам помагао није готово нико”, подсетио је Вучић.

Били смо, каже, сами, суочени са највећом војном силом на свету, са коалицијом богатих и моћних, са 22. 000 тона бомби и ракета, и са њиховим јасним циљем: да нас поразе, унизе и да један део наше територије предају неком другом.

Данас, двадесет година касније, ми поново имамо пријатеље, али и оне који нам више нису непријатељи, уз јасну разлику у мишљењу о свему што се догађало.

„И оно што је за нас злочин, а смрт две и по хиљаде цивила, смрт 79 деце, девастирање једне земље, штета која се мери десетинама милијарди долара, за нас ће увек бити злочин, за њих је , ако и толико хоће да признају – грешка, уз коју, ту и тамо, додају и израз, трагична”, рекао је и додао:

„То је оно на шта ми никада нећемо пристати”, рекао је Вучић и наставио – не овде, у Нишу, на који су, противно свим конвенцијама, бацане касетне бомбе, да би убијале труднице на пијацама. И не у Варварину, не у Грделици, не у Раљи, Мердару, Пазару, Батајници, где су њихове грешке за нас значили губитак најважнијих од свих живота – дечјих.

Наш народ на КиМ нећемо оставити на цедилу

НИШ - Надамо се да никоме неће на памет да падне да Србе на Косову и Метохији убија и протерује, а у противном, наш народ нећемо, не смемо и не можемо да оставимо на цедилу, поручио је вечерас у Нишу председник Србије Александар Вучић, уз речи „слушајте ме, пажљиво”.

На 20. годишњицу од агресије, рекао је председник Србије у обраћању на обележавању 20. годишњице од почетка НАТО агресије, изражавамо захвалност најбољима међу нама - „а, то су Срби на КиМ, који чувају своје огњиште и своје српско име и презиме”.

„Током свог историјског трајања Србија се више пута као птица феникс дизала и опорављала”, истакао је он, преноси Танјуг.

Опоравила се од санкција 90-их, од пустоши и ужаса који су остали иза бомбардовања и унутрашње пљачке земље после 5. октобра.

„Данас с поносом можемо да кажемо да је паметни и добри народ Србије веран родољубивим идеалима предака и посвећен будућности своје деце и покренуо Васкрс отаџбине. На том путу будућности и напретка нико је неће зауставити”, рекао је он.

Поручио је да Србија не жели у НАТО и да је војна неутралност наш природни избор.

„Хоћемо да будемо свој на своме и ништа више, никоме не претимо али Србија је данас десетоструко јача него 1999. и двадесетоструко јача него 2008. године “, закључио је он.

Вучићево упозорење

Председник Србије Александар Вучић упозорио је да су неки кренули у рушење Србије, а грађанима поручио да никада не допусте да неко сруши слободу, независност и самосталност Србије.

„Кренули су да сруше Србију... Поручујем овог 24. марта – ја сам овде међу вама и сваке године уназад пет година обележавамо овај дан, а пре тога смо то звали кампањом, стидели смо се да правим именом назовемо злочин, агресију. Кренули су да сруше Србију. Немам шта друго да вам кажем, шта год да се догоди, мени, било коме од нас, никада немојте да допустите да сруше слободу, независност и самосталност Републике Србије”, поручио је Вучић, преноси Танјуг.

„Никада, никоме и запамтите ове моје речи”, додао је он.

„Србију не могу да победе, Србија ће да побеђује и по броју нових фабрика, а само сам их у Нишу отворио шест, ја овакав, мали, Вучић”, рекао је и додао:

„Имаћемо снаге да се изборимо са свима који желе да Србију зауставе на путу нормалности и успеха”.

Србија ће, закључио је, увек имати и поноса и снаге и да се сећа себе и својих жртава, оних који су дали за спас отаџбине једино што су имали, а то је живот.

Најпотребније нам је да се ујединимо у добру

Патријарх Иринеј (Фото Танјуг)()

НИШ - Патријарх Иринеј позвао је у беседи у Нишу народ да се сложи и уједини у добру, да победимо зло које нас је сналазило, да одбранимо наше светиње на Косову и Метохији, и да се боримо да ту свету земљу сачувамо и оставимо у наслеђе онако како су је нама преци оставили.

„Морамо се зближити и ујединити у добру, то нам је данас најпотребније. То је оно што жели наша историја, наша култура и наши преци који су оставили траг у историји и култури”, рекао је патријарх пред око 20.000 људи на државној свечаности обележавања 20. годишњице почетка НАТО агресије на тадашњу СР Југославију, преноси Танјуг.

Патријарх је у том контексту учинио осврт на нашу свакодневицу и рекао:

„Оно што данас видимо на улицама није добро. То даје снагу нашим непријатељима”.

Зна се, истакао је патријарх, како се долази до положаја и власти.

„На овај начин не могу доћи, нити могу наудити, али могу наудити свом народу и својој држави”, рекао је патријарх Иринеј.

Верује, каже, да то они на улицама ни не желе, али можда су, истакао је, друге жеље јаче од њих, али треба са више љубави да се окрену свом народу, отаџбини и будућности.

„Ми смо народ који се одликује љубављу према другим народима”, подсетио је поглавар Српске православне цркве и позвао их да размисле.

Према сваком се, каже патријарх, морамо односити као према рођеном брату.

Бомбе нису решиле проблем Косова

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик  (Фото Танјуг)

НИШ- Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик поручио је у Нишу, где се обележава 20. годишњице од бомбардовања, да је НАТО 1999. начинио стравични злочин агресије према Србији али и РС, да је то било неправедно, непоштено и да не може да опрости, а да Србија треба да буде уједињена и с њом сви Срби изван Србије.

„Штета коју су нанели је огромна, цивилизацијска, а нису сматрали да треба да се извине. Нисам од оних који ће им то икад опростити, и нећу бити спреман да пређем преко тога. Обављајући дужности, али и када будем обичан човек, имаћу у себи неопростиво и тужно сећање на те дане кад су и Републици Српској и Србији нанети тако тешки губици”, рекао је он.

Стравична страдања и бомбардовање Србије и РС били су део злочиначког плана НАТО и Запада који су нас тада сврстали на страну лоших којима треба начинити штету.

„Данас знамо да је НАТО агресија дуго припремана и знамо, по последицама, да и данас траје”, рекао је он, преноси Танјуг.

Како је додао, било би добро да су они који су били на власти пре Александра Вучића, и то називали кампањом, данас овде да ојачају снагу Србије а не да игноришу тешку страдалничку историју нашег народа.

„Данас проблем Косова није решен и бомбе нису биле одлучујући политички фактор да се то питање реши. Опет захваљујући садашњој власти, поново је то питање на дневном реду, тешко, болно, у некоректним околностима, у којим је тај исти свет опет против Срба у покушају да их придобију да признају Косово. Зато је важно да Србија буде окупљена и сви ми око Србије. Треба дати снагу Вучићу и његовој преговарачкој позицији и свему што данас чини и покушава да од Србије начини. Слободно небо, плаве боје које симболизује слободу”, поручио је Додик.

Снага Србије је, каже, у снази државе, његовог председника, владе, демократије. „Треба се вратити у легални систем државног одлучивања и власти, не показивати нестрпљење. Избори су место за одлучивање о снази Србије”, поручио је Додик.

Он је истакао да данас, када је изложен захтевима да се БиХ учлани и пође путем НАТО савеза, јасно каже да то он то не може и неће да прихвати.

„Нећу зато што Србија може да буде у НАТО. Ја не могу и нећу никада да дозволим никада да се успостави граница на Дрини која ће бити НАТО граница, којом ћемо поново бити раздвојени”, подвукао је Додик.

Он је рекао да су наредне године и деценије године „нашег народног и националног окупљања и уједињења”.

„Верујем да ће и другима то постати јасно, јер другог пута нема. Зашто други могу да имају своје државе, а Срби не могу да имају јединствену државу”, констатовао је Додик.

Додао је да је БиХ није могућа, јер је резултат идеологије и политике која је бомбардовала Србе и у РС и у БиХ.

„Нека су проклети сви они који су донели одлуку и учествовали у убиству мале Милице Ракић и све деце у РС и Србији. Живела РС, живела Србија српски народ, где год се нашао”, поручио је Додик.

Двадесет година од НАТО агресије

(Фото Танјуг)

НИШ - У Нишу је почела државна церемонија обележавања 20 година од НАТО агресије, 1999. године, у присуству званичника и великог броја грађана, уз звук сирена за ваздушну опасност, у 19,45 сати, у тренутку у којем су пре две деценије први авиони НАТО надлетели Србију и бацили прве бомбе, и у мраку које је „разбијала” само светлост свећа у рукама грађана.

Церемонији присуствују председник Србије Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић, председавајући Председништва БиХ Милорад Додик...

Официри свих родова војске и полиције постројени су у првом реду, на Тргу Краља Милана у Нишу.

Патријарх Иринеј се обраћа и служи молебан, преноси Танјуг.

Агресија НАТО трајала је 78 дана, а завршена је потписивањем Кумановског споразума 10. јуна 1999. године, а према домаћим подацима, страдало је више од 2.500 људи и рањено пет пута више.

Током тих 78 дана уништено је око 50 одсто производних капацитета земље, углавном у Србији, укупна штета процењује са на више десетина милијарди долара,.

Војна интервенција на СРЈ почела је 24. марта око 19.30, по наређењу тадашњег генералног секретара НАТО-а Хавијера Солане.

Коментари32
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Beogradjanin Schwabenländle
Данашња Србија; 31 осврта на ову веома жалосну тему, од тога 10 написаних ћирилиццом и 21 осврта на латиници. Мало жалосно и чудно.
Боба
Срамотна замена теза, јелте памтићемо што Руси нису почели опет светски рат али заборавићемо убијања наших "партнера" у име "евробратства"??? Али навикли смо на језичке, моралне и сваке друге вратоломије од Вучића. Оно на што нисмо навикли је изјава патријарха о потреби да сви стану иза Вучића?? Да ли то важи и када се "лавовски залаже" за разграничење Србије са самом собом на Косову?? Власт у Србији мора да схвати ко су јој пријатељи за промену, народ кога слуђују сваки дан је заслужио боље него што има. Tek када то будемо имали биће могуће да тражимо правду и од света за све оне који су били организатори бесрамног бомбардовања а гле случаја сада су Вучићеви "партнери".
Милош Миленковић
Погрешно Председниче: МОРАМО да памтимо речи наших непријатеља, јер су нас ОНЕ унаказиле у свету и створиле слику о нама која нам не припада. Те речи о нама су им дале оправдање да нас зликовачки нападају 78. дана.
Игор Г.
Жалосно је да се овај тужни датум Српске историје користи у политичку промоцију и безрезервне подршке Вучићу. Сви су заборавили шта је предходило бомбардовању и да тадашња власт сноси огроман део кривице. Сви они који су здушно учествовали у догађајим 1998-1999 на Косову се данас у најмању руку невешти.
Seneka
Jasno mi je, gospodine Vučiću, da Srbija neće pamtiti riječi svojih neprijatelja jer nitko ne voli svoje neprijatelje. No, hoćete li barem zapamtiti koju riječ desetaka i desetaka tisuća žrtava velikosrpske politike na Balkanu?
Игор Г.
"Милош М." Дучић је на питање новинара политике 01.12.1918 године, шта мисли каква времена долазе, одговорио: "Долазе времена храбрих, оних храбрих који се ничега не боје и оних храбрих који се ничега не стиде." На кога је мислио Дучић? Па на "храбре", Србе, Хрвате, Словенце и остале. Не тумачите Дучића по свом нахођењу и васпитању, јер и међу Србима има пуно њих који се ничега не стиде. Уосталом као и међу сваким народом на свету, само ако се створе одређене околности да ту "храброст", "храбри" искажу.
Милош М.
@Seneka. Дучић је лепо казао о вама, хрватима, да сте најхрабрији на свету, не зато што се ничега не бојите, већ зато што се ничега не стидите.
Прикажи још одговора

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.