Савезници за добро здравље
Да храна може бити лек, познато је још од времена Хипократа, античког грчког лекара и оца медицине. Модеран начин живота утицао је на то да људи све мање једу воће, а посебно поврће, што се одражава и на здравствено стање грађана. Зато лекари на све начине покушавају да приволе људе да обилазе пијаце и бирају намирнице које им могу бити добри савезници у одржавању виталности.
Према речима др Славице Стефановић, свака намирница има своје лековито својство, а чињеница је да људи храну доживљавају као нешто без чега се не може у одржавању правилне функције органа. Неке од намирница на које би посебно требало обратити пажњу су целер и цвекла.
– Целер је свима позната биљка с посебним нутритивним и лековитим својствима. Познат је од давнина, чак су остаци лишћа пронађени у Тутанкамоновој гробници. Данас се углавном користи као зачин или прилог. Спада у нискокалорично поврће са само 16 калорија на 100 грама, а садржи витамине Бе групе, витамин Це, витамин А, витамин Е, минерале, калцијум, натријум, етерична уља. Посебно би требало истакнути витамин Ка који је битан за згрушавање крви, здравље костију и крвних судова, као и стварање енергије – појашњава др Стефановић.
Лековито деловање целера највише садржи корисних материја у сировом, свежем соку из корена, листова и стабљике. Користан је код упала мокраћних путева и стимулише рад бубрега. Наша саговорница напомиње да је у студијама доказано да смањује размножавање бактерија и чисти организам од токсина, а добар је и за оне који желе да смршају јер смањује потребу за преједањем.
– Важан је и зато што снижава крвни притисак јер делује на опуштање крвних судова, али и на хормоне стреса јер кроз опуштање доприноси снижавању притиска код људи где је проблем са психом узрок скока притиска. Добар је и јер помаже у борби против канцера, због тога што садржи 18 различитих група антиканцерогених спојева. Код људи који имају чир на желуцу препоручује се да свакодневно пију свеж сок од целера и да једу његов плод. Требало би поменути и студију где су пацијенти са остеоартритисом, остеопорозом или гихтом узимали 34 мг екстракта целера два пута дневно, а после три недеље код једног броја испитаника бол се смањио од 60 до 100 одсто – додала је др Стефановић.

Сви они који су имали проблем са малокрвношћу, сигурно су некада пробали разна јела или салате где је цвекла главни састојак. Цвекла потиче из северне Африке, а у почетку су се јели само њени листови све до тренутка када стари Римљани нису почели да једу и корен цвекле. Врло је богата хранљивим састојцима, минералима манганом, магнезијумом, гвожђем, бакаром, фосфором калијумом и витамином Це.
– Гвожђе из цвекле је моћно средство за чишћење организма од токсина и изградњу крви. Посебно се препоручује трудницама због високог садржаја фолне киселине. Влакна, која садржи цвекла, могу да смање ниво холестерола до 40 одсто. Њен сок је значајан јер стимулише рад јетре и жучи и спречава затвор. Познато је коришћење ове биљке у спречавању појаве карцинома – нагласила је др Стефановић.
Подели ову вест



Комeнтар успeшно додат!
Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.