Петак, 17.09.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Касациони суд: Банке да докажу да су се задужиле у „швајцарцима”

Суд као привремену меру предлаже забрану активирања хипотеке
Протест задужених у швајцарцима из јуна 2017. (Фото З. Анастасијевић)

Врховни касациони суд (ВКС) заузео је данас став да је ништавна одредба уговора о стамбеним кредитима индексираним у швајцарским францима, уколико банка није доставила доказ да се она задужила у тој валути за пласман одобрених средстава и сугерише као привремену меру забрану активирања хипотеке.

Овај став поводом пуноважности валутне клаузуле код уговора о кредиту у швајцарским францима и конверзије, обавезујући само за судије Врховног касационог суда, а нижестепени судови могу да доносе и супротне одлуке, али ће ризиковати да им те одлуке у поступку ревизије која се води пред ВКС, буду укинуте.

Према ставу грађанског одељења ВКС, валутна клаузула се може правно ваљано уговорити у циљу очувања једнакости узајамних давања - тржишне вредности динарског износа пласираних и враћених кредитних средстава која се утврђује индексирањем курса евра.

Међутим, ВКС каже да је ништава одредба уговора о кредиту о индексирању динарског дуга применом курса швајцарског франка, која није утемељена у поузданом писаном доказу да је банка пласирана динарска средства прибавила посредством сопственог задужења у тој валути и да је пре закључења уговора кориснику кредита доставила потпуну писану информацију о свим пословним ризицима и економско-финансијским последицама које ће настати применом такве клаузуле.

Уговор о кредиту производи правно дејство и након утврђења ништавости клаузуле о индексацији дуга применом курса франка.

„У том случају, уговор ће се извршити конверзијом уз очување једнакости узајамних давања - тржишне вредности датог кредита утврђене на основу курса евра на дан закључења уговора и исплату камате у висини одређеној уговорима о кредиту исте врсте и трајања, закљученим са валутном клаузулом у еврима између истог даваоца кредита и других корисника кредита чије се дуговање утврђује применом курса евра”, наводи се у ставу ВКС.

ВКС је указао да ће у парничном поступку у коме се одлучује о правној ваљаности уговора о кредиту, односно уговорне клаузуле о индексацији дуга у францима, суд на предлог тужиоца (корисника кредита) одредити привремену меру којом се даваоцу кредита (банци) забрањује реализација средстава обезбеђења и извршење уговорне обавезе корисника кредита, уколико већ није покренуто извршење ради реализације средстава обезбеђења.

То значи да ће на предлог задуженог грађана суд издати привремену меру којом се банци забрањује активирање хипотеке.

У случају када је поступак извршења ради реализације средстава обезбеђења дуга из кредита већ покренут, суд односно јавни извршитељ ће на захтев извршног дужника одложити извршење без полагања јемства, навео је ВКС.

Дужници делимично задовољни ставом Врховног касационог суда

Грађани задужени кредитима у швајцарским францима делимично су задовољни ставом Врховног касационог суда о уговорима које су банке склапале са корисницима тих кредита, казала је данас агенцији Бета представница удружења ЦХФ Србије Соња Вујановић.

„Задовољни смо ставом о ништавности валутне клаузуле и о обустави поступака принудне наплате, али тиме није решен проблем оних дужника где је поступак већ завршен и који су остали без стана”, казала је Вујановић.

Она је истакла да је захтев да ти корисници кредита буду обештећени, јер су они исплатом огромних камата практично углавном отплатили стан који им је одузет.

Представници удружења ЦХФ Србија ће, како је казала Вујановић, учествовати у раду радне групе која ће од сутра припремати предлог решења за дужнике који имају кредите у еврима и оне којима је банка одузела стан због немогућности наплате позајмице.

„У тој групи ће бити и представници банака, Народне банке Србије и Владе Србије. Надамо се да ће решење ускоро бити предложено”, казала је Вујановић.

Чланови удружења ЦХФ Србија су 21. марта почели протест испред Врховног касационог суда а протест су прекинули после седам дана, кад их је посетио председник Србије Александар Вучић који је обећао да ће држава решити њихов проблем.  

Тренутно је у Србији око 16.800 грађана задужено у францима, а њих дуг банкама је значајно увећан због јачања швајцарске валуте.

Економисти: Терет доказивања пребачен на банке

Став који је данас заузео Врховни касациони суд по питању стамбених кредита у швајцарским францима (ЦХФ), према тумачењу економиста, практично значи да је терет доказивања са корисника кредита, који од суда траже раскид уговора или поништење валутне клаузуле, пребачен на банке.

Економиста Дејан Ерић у изјави за Танјуг напомиње да ће овакав став ВКС у даљем поступању довести до нових обрачуна амортизационих планова и, вероватно, до промене у висини остатка дуга и месечне рате.

Он је оценио да је ово велики корак у решавању проблема породица које су се пре скоро 15 година задужиле у ЦХФ.

Практично, став који је данас заузео ВКС значи да ће банке, ако желе да спрече поништавање валутне клаузуле, у судским споровима у којима су тужене морати сада истовремено да докажу две ствари: да поузданим писаним доказом увере суд да су се ради пласмана динарских средстава задужиле у швајцарским францима, као и да докажу да су пре закључења уговора обавестиле корисника кредита којим се све пословним и финансијским ризицима излаже таквим аранжманом о валутној клаузули у ЦХФ.

Само ако банка истовремено докаже оба услова моћи ће да се одбрани од поништавања валутне клаузуле.

Правно гледано, то је тако, сматрају економисти, мада, кажу, да је мала вероватноћа да ће се то дешавати у пракси.

У сваком другом случају, упутство ВКС је да се валутна клаузула у ЦХФ третира као ништавна и да се убудуће сматра да је кредит узет са валутном клаузулом у еврима и са каматном стопом коју је та банка давала клијентима који су се у то време задуживали у еврима, сматрају економисти.

Након тога ће се рачунати разлика коју клијент дугује банци.

Вучић: Одлука суда добра основа за наставак разговора

ЛОЗНИЦА – Председник Александар Вучић изразио је данас задовољство одлуком Касационог суда, мада она, како подсећа, није обавезујућа, али је добра основа за наставак разговора.

Вучић је истовремено изразио наду да ће та одлука довести до уједначавања судске праксе за људе који су узимали кредите у швајцарским францима.

Председник Србије је, у изјави ТВ Прва, рекао да одлука предвиђа да се извршења обустављају за оне који су у поступку наплате, док ће за све остале да се види шта ће бити даље.

Вучић је, на питање да ли се плаши да би и они који имају кредите у еврима, када се нешто деси са каматама, могли доћи и тражити помоћ, јер је помоћ пружена онима који су имали кредите у швајцарцима, одговорио да је то могуће, али је указао да то питање нико није постављао до тренутка када смо донели одлуку о помоћи.

„Били смо изложени свакодневно притиску да морамо да помогнемо. Постали смо криви то што смо се нашли у тој ситуацији. Обични грађани су били преварени од стране бивших државних службеника који су им говорили да су кредити у швајцарским францима најбоље што постоји у том тренутку”, објаснио је он, пренео је Танјуг.

Вучић је додао да ће држава покушати да помогне финансијски и банкама, како би се решило питање задужених у швајцарским францима.

Коментари22
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Vlada
@Aleksa Petrovic Da li to znaci da je u tom odrastanju bankama dozvoljeno da varaju i da drzava treba na to da zmuri, kada su sve zemlje evrope gde su isti krediti plasirani resili problem naravno u korist gradjana jer je prevara dokazana.Za to vreme nase vlasti izlaze sa nebuloznim predlozima i kupuju vreme za banke.Poslednja smo i jedina drzava koja ovo nije resila.
Vlada
Niti su banke imale chf,niti su klijenti dobili,videli chf to je bilo samo sredstvo indeksacije,pokusajte to da shvatite kredit je dinarski.Uostalom neka banke iznesu dokaze da su pozajmile,imale chf,sud od njih samo to i trazi.
Зорица Аврамовић
@Vlada! Потпуно сте у праву! Сведочим о томе својим искуством. При раздуживању кредита банка није хтела да узме припремљене "швајцарце", већ сам морала да их заменим у динаре и уплатим на име кредита у шв. При подизању кредита, индексираног у шв., а на захтев купца, новац је промењен у евре,и уплаћен на његов рачун...Ма, банке су постале... боље да не напишем шта мислим, због објаве...
Mona
Zasto bi drzava pomogla bankama? Navodno, one su se zaduzile u chf, a sta je sa brosurom koju je trebala da opomene korisnike na opasnost koju nosi takva klauzula? Ako su u celoj Evropi (14 zemalja), takvi ugovori proglasavani nistavnim, sto se samo Srbija plasi da ne narusi ekstra profit banaka. Sta cemo sa isplacenim kreditima, i sa onim.gradjanima koji su na ulici?
Миљојко
Какве везе има како су се банке задужиле? Клијент је потписао уговор са банком, задужио се у швајцарцима, обавезао да у швајцарциам враћа кредит, нико га није гурнуо, нико га није терао ни да дрмуса ограду.
Slobodan
U Evrima su se zaduživale banke.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.