Уторак, 17.05.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Захтеви протеста - фер избори, нови састав РЕМ и руководства РТС и РТВ

(Фото Г. Мирковић)

У Београду је у одржан дуго најављивани протест опозиције "Један од пет милиона". Након обраћања говорника испред Дома народне Скупштине, окупљени су кренли у протестну шетњу до зграде Владе Србије. Колона се затим вратила пред Дом народне Скупштине где су се присутнима обратили лидери опозиције.

Протест  је завршен нешто пре 20 часова, а властима је остављен рок од шест дана да испуне захетеве који су изнети на протесту. Уколико њихови захтеви не буду испуњени, најавили су нове демонстрације следеће суботе.


(Фото Танјуг)

Након говора и шетње до Владе и трга Славија, окупљеним демонстрантима су се обратили и лидери Савеза за Србију који су поручили да ће "борба бити настављена све док Србија не буде слободна". 

„Наш програм је све супротно од тебе Александре Вучићу, отераћемо те али мирно, без насиља, твоја визија Србије је ово”, рекао је председник Левице Борко Стефановић, показујући на бини, пред скупштином Србије где су се обратили лидери Савеза за Србију после шетње, крваву кошуљу као подсећање да је пре четири месеца тешко пребијен што је довело до протресних скупова широм Србије.

Први се, као председавајући СЗС, обратио лидер Двери Бошко Обрадовић који је окупљенима захвалио на „храбром срцу јер су режиму Вучића показали зубе” и нагласио да су управо окупљени грађани лидери протреста, преноси Бета.

Председник Народне странке Вук Јеремић је напоменуо да је Србија „почела да се буде из кошмара у коју су је гурнули најгори”. „Овде је и левица и десница, јер зграда Србије је у пламену”, рекао је председник Демократске странке Зоран Лутовац, према чијим речима власт Вучића почива на страху и лажи. Када гори зграда, нагласио је Лутовац, „сви су дужни да је гасе као један”.


(Фото Танјуг)

Председник Социјалдемократске странке Борис Тадић је упозорио да је „противник опасан” и да је „трешка битка пред нама”. Председник Нове странке Зоран Живковић је рекао да је ово био „највећи скуп опозиције после 5. октобра”. „Недостајао је 6. октобар, нисмо завршили посао”, рекао је Живковић, додајући да је неопходна лустрација и Сабља против криминалаца.

Протест опозиције „1 од 5 милиона” почео је уз химну Србије и песму Владислава Петковића Диса „Наши дани”, коју је рецитовао глумац Хаџи Ненад Маричић.

На протесту „Сви као један - Један од пет милиона” прочитани су захтеви за формирање заједничке комисије власти и опозиције за дефинисање фер и поштених изборних услова, избор новог састава Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) и избор техничког и уређивачког тима Радио-телевизије Србије и Радио-телевизије Војводине.

Наведено је да састав РЕМ-а мора бити „на равноправним основама” по броју представника власти и опозиције. „Услов је и избор техничког руководства и уређивачког колегијума информативног програма РТС и РТВ који би у прелазном периоду чиниле нестраначке личности које би делегирала власт и опозицја”, наводи се.

Прочитано је да су представници протеста „Један од пет милиона” спремни за разговор са надлежним органима и да ће у наредним данима делегирати представнике за све три предложене радне групе. „За покретање дијалога одредили смо не само представнике опозиционих странака већ и представнике стурковних удружења”, поручено је са скупа, преноси Бета.

Професор Факултета политичких наука Чедомир Чупић претходно је, током говора на протесту, оптужио је председника Србије Александра Вучића да је узурпирао власт у држави и владавину права претворио у личну самовољу.


(Фото Танјуг)

„У своје руке је узео сву извршну и законодавну васт, мимо законом прописаних дужности и овлашћења. Кренуо је да покори и освоји судску власт, која увек треба да остане независна. А нема живота без права и правде”, рекао је Чупић на скупу „Један од пет милиона” испред Дома Народне скупштине у центру Београда. ;

Он је навео да, иако је Вучић покренуо кампању под називом „Будућност Србије”, држава Србија нема никакву будућност са њим, јавља Бета.


(Фото Г. Мирковић)

Бивши судија Врховног суда Зоран Ивошевић оптужио је председника Србије Александра Вучића да је сву власт подредио својој вољи.Он је на протесту „Сви као један - Један од пет милиона” у Београду казао да је „приграбио моћ председника државе, Владе”.

Према речима Ивошевића, Вучић учествује у вршењу законодавне, извршне и судске власти јер најављује доношење закона, промену државних граница, иако је то посао Скупштине Србије. „Утврђује унутрашњу и спољну полтиику, иако је то посао Владе”, рекао је он и додао да Вучић пошто се понаша као суверен нарушава Устав, наводи Бета.

Новинар Срђан Шкоро позвао је припаднике Војске Србије да се прикључе народу и, како је рекао, прекину бруку и понижење које им доноси министар одбране Александар Вулин.

„Цео свет нам се смеје због Вулина. Он је једини министар одбране који не зна где су му границе земље и тиме се хвали”, рекао је Шкоро на митинигу „Један од пет милиона” испред Дома Народне скупштине у Београду.

Он је позвао и професоре универзитета да прекину наставу и прикључе се протестима у српским градовима, глумце и режисере да дођу на тргове јер се ту одвијају праве драме, српске академике да стану уз свој народ, а црквене великодостојнике да не служе интересима једне партије и човека „који уништава веру у бдућност народа”.


(Фото Г. Мирковић)

Председник Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић изјавио је да је „тужан моменат” то што је после 20 година опет на протесту против власти и поручио окупљенима у Београду да не очекују резултате данас или сутра, те да ће их можда бити тек за две године.

„Ми 27 година на улици бранимо своје достојанство, покушавамо на улици да створимо своју државу, јер они очигледно не знају шта је то држава и шта је народ”, рекао је Трифуновић.

„Ово ће овде да стане, то вам ја обећавам, ово је последња улица”, поручио је он. Он је општужио председника Србије Александра Вучића да дели друштво на „слуге којима господари и оне који мисле својом главом” и додао да је то „окупаторска политика”.

Он је казао да ће се „до крви” борити за лустрацију, те да свако ко седне у „исту собу са био којим чиниоцем ове власти за мене је навећи непријатељ од тог тренутка”. „Нема компромиса, нема Расима Љајића, Чедомира Јовановића, Ивице Дачића, Ненада Чанка, нема, више вас неће бити”, поручио је он.

Прочитано је писмо организатора поретеста „Један од пет милиона” у коме се тражи од Вучића да саопшти свој план за Косово. „Ми смо адреса, не Брисел, не Вашингтон, не Москва, не Берлин, не Приштина, са нама причаш о томе”, наводи се у писму.

Испред Скупштине Србије су Драган Ђилас, Вук Јеремић, Борис Тадић, Зоран Лутовац, Никола Јовановић, Рада Трајковић.

Полиција је блокирала за саобраћај раскрсницу Трга Николе Пашића и Теразија. На централним београдским улицама нема полиције. Испред зграде парламента је заустављен саобраћај. Учесници протеста носе заставе Србије и транспаренте на којима, уз обавезно „Један од пет милиона”, пише и име града из којег су дошли.


(Фото Г. Мирковић)

На транспарентима су исписана имена Сремска Митровица, Темерин, Топола, Шид, Стара Пазова, Крагујевац, Нови Сад, Врбас, Петровац на Млави, Србобран, Лазаревац, Пожега, Кикинда, Ваљево, Јагодина и други.

Примећен је и транспарент „Један од пет милиона – Косово и Метохија”, а људи који га носе казали су да су дошли из Зубиног Потока, Лепосавића, Јариња и других места у покрајини, јавља Бета.


(Фото Танјуг)

Са разгласа се емитује музика која и иначе прати протесте, а на бини се налази велики видео бим са којег се емитују снимци изјава председника Александра Вучића, што грађани дочекују звиждуцима. Око зграде Дома Народне скупштине налазе се мање снаге полиције са кацигама и штитовима.

Први протест против актуелне власти одржан је крајем новембра у Крушевцу због напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића и активиста Левице, после чега је следећи протест одржан 8. децембра у Београду где се од тада одржава сваке суботе.


(Фото Т. Јањић)

Протести су се проширили и на друге градове и општине широм Србије и одржавају се под слоганом „Један од пет милиона” који је настао због изјаве председника Србије Алексадра Вучића дате на почетку протеста да неће испунити ни један захтев макар их на улице изашло и пет милиона.

Међу захтевима су ослобађање медија, фер и поштени избори, оставке државног врха и откривање починиоца и налогодаваца убиства председника иницијативе СДП Оливера Ивановића.

Полиција у Скупштини

Пред зградом Народе Скупштине у току су завршни радови на постављању бине и озвучења за протестни скуп „Сви као један” најављен за 15 часова.

Испред зграде није видљиво присуство полиције, а како су представници Демократске странке (ДС) рекли, велики број полицајаца је у самој згради парламента.

Шеф Одбора за Косово и Метохију Александар Дрецун, који је за тренутак изашао из Скупштине, рекао је да се у згради налазе посланици владајуће коалиције како би спречили евентуално насилно заузимање те институције, јавља Бета.

На степеништу испред Зграде Скупштине Србије Симо Спасић из Удружења породица киднапованих и убијених на Косову предао је фотографије киднапованих и убијених. Саобраћај се одвија несметано, а на платоу испред Скупштине још нема окупљених грађана и представника опозиционих странака.

Живковић: Протест ће ићи до Владе, Славије и назад до Дома Народне скупштине


(Фото Танјуг)

Председник Нове странке Зоран Живковић изјавио је данас је да ће на протесту опозиције у Београду у првих сат времена говорити јавне личности, а затим ће шетња ићи до Владе, Славије и назад до Дома Народне скупштине. Он је на редовној конференцији Нове странке најавио да ће политичари говорити од 17 сати и да постоји „неколико варијанти шта даље, али ниједна није опасна”.

„Нема никавих ад хок решења, никаквих упада у РТС, Скупштину и Преседништво нити било шта друго. Немам ништа против упада у Председништво, али са јасним планом и то мора да се зна унапред”, казао је он, јавља Бета.

Живковић је додао да нема шансе да се данас на протесту деси нешто непредвиђено и упозорио да „не можемо победити тако што ћемо бити гори” од председника Србије и Српске напредне странке Александра Вучића.

Протест „Сви као један – Један од пет милиона” почеће данас у 15 сати испред Дома Народне Скупштине.

Стефановић: Полиција је у Скупштини да би спречила паљење зграде, крађу слика и намештаја

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да се полиција налази у згради Скупштине да спречи да неко поново покуша да пали ту зграду, краде слике и намештај и да обезбеди сигурност за све посланике и раднике у тој институцији. Стефановић је на свом твитер налогу написао да је полиција у Скупштини по одобрењу генералног секретара Народне Скупштине.

„Ако је неко планирао да упада у државне институције, као што је то био случај са зградом РТС-а, то неће моћи”, поручио је Стефановић, јавља Бета.

Божовић: МУП окупирао Народну Скупштину


(Фото Т. Јањић)

Заменик шефа посланичке групе Демократске странке Балша Божовић изјавио је данас да је Скупштина Србије, „централна политичка институција, под окупцијом Министарства унутрашњих послова” јер је полиција „под пуном ратном опремом” ушла у њу противно одредбама Закона о Скупштини.

„Чланом 71 овог Закона предвиђено да полиција може да ту буде само уз сагласност Скупштине, односно Генералног секретеријата”, рекао је Божовић, на конференцији за новинаре у Скупштини Србије, јавља Бета.

У овом случају је, додао је, МУП ушао у зграду без повода, без позива Скупштине, „што је државни удар”.

Према његовим речима, из Генералног секретеријата му је речено, о чему постоји и видео снимак, да немају информацију одакле толико полиције.

„Полиција је свуда, чак и у канцеларијама посланичких група владајуће коалиције”, рекао је Божовић.

Смиљанић: Дао сам сагласност МУП-у да уђе у парламент

Генерални секретар Скупштине Србије Срђан Смиљанић саопштио је данас да је дао сагласност да припадници Министарства унутрашњих послова уђу у зграду парламента, јер, како је навео, „имамо законску обавезу да заштитимо људе и ово здање од потенцијалног насилног упада”, јавља Танјуг.

Како се наводи у његовом саопштењу, у складу са чланом 71. став 2. Закона о Народној скупштини, послове унутрашњег обезбеђивања и одржавања реда у згради и просторијама Народне скупштине обављају припадници Службе обезбеђења Министарства унутрашњих послова, уз сагласност генералног секретара.


(Фото Танјуг)

Мартиновић: Посланици власти остају у Дому Народне Скупштине да би је чували

Шеф посланичке групе Српске напредне странке Александар Мартиновић изјавио је данас ће посланици власти остати у Дому Народне Скупштине и да ће је чувати од оних који би хтели да „насиљем, претњама и уценама да преузму институције и узму власт у Србији”. Он је новинарима у Дому Народне Скупштине казао да су посланици власти то обећали јуче и да ће обећање испунити.

„Бићемо овде све док то буде потребно. Чуваћемо овај храм демократије од тајкуна Ђиласа и Јеремића, али и од фашистичког вође Обрадовића зато што сматрамо да је важно да се поштује изборна воља грађана”, поручио је Мартиновић, јавља Бета.

Мартиновић је председнику Србије Александру Вучићу и Влади Србије поручио да ће посланици власти и даље „бити њихови поуздани партнери у борби за пристојну Србију”.

Према његовим речима, посланик демократске странке Балша Божовић жели да прича о томе што су полицајци ушли у Скупштину да би скренуо пажњу са „фијаска” који је доживео протест опозиције.

„Они не желе да причају о томе да је њихов дуго најављивани и никад до сад виђени скуп доживео потпуни фијаско, него зашто је полициија пристуна”, рекао је Мартиновић.

Он је казао да је више Срба кренуло из Лепосавића на митинг 19. априла него што се скупило „опозиционара” испред зграде Скупштине Србије.

Марковић: Власт се не осваја на улици, већ на изборима

Лидер Јединствене Србије Драган Марковић Палма каже да се власт не осваја на улици, већ на изборима и додао да Србија није Венецуела и да никада то неће бити.

Он је новинарима у Скупштини Србије рекао да се због насиља дела опозиције у свет шаље лоша слика о Србији, што утиче и на инвеститоре који треба да се определе да ли ће да дођу у нашу земљу.

Марковић је указао да је претходна власт продала све фабрике, док се актуелна бори за што више инвестиција и нова радна места.

Опозиција, како каже, жали се на медијски мрак у Србији, а сваког уторка и четвртка на седницима парламента, које преноси РТС, могу да питају све што пожеле.

„Више су они били на РТС, они који немају посланике, него ЈС која има шест посланика у скупштини”, додао је Марковић, јавља Танјуг.

Опозицију је још назвао „сакупљачима секундарних сировина” јер, како каже, не зна како другачије да назове оне који сакупљају знакове на улици.

На улици је данас, наставља Палма, много мање учесника протеста него што је то било на почетку када су им се обраћали глумци, јер су грађани схватили ко стоји иза свега тога.

Коментари68
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Milan
Dragi Sasa, sve sto opozicija trazi to vec predsednik radi i nece nikada priznati Kosovo a pomaze Republiku Srpsku! Malo ga bolje slusajte i slusajte ostatak Srbije sta oni kazu jer su vasa opozicija. Pristajem na opkladu! Ako vi dokazete da vas je bilo vise od 10.000 vi ste u pravu a ne Nemci, Svajcarci...ja. Zivim u inostranstvu a stalno sam u Beogradu i znam da ove drzave uvek lose pisu o nama a da je u Srbiji sve bolje,razgovaram sa nestranackim ljudima koji rade a ne kukaju. Nikada se vise nije gradilo a uskoro ce i nasi "stranci" sve vise da se vracaju jer nece da ciste nemacke guzice za 1200 eura i da nemaju svoj zivot. Za bolji zivot u Srbiji je dovoljno pola tih para a imate drugove, porodicu i mozete da psujete koga hocete! Ali da pocnemo od prebrojavanja da se vise ne lazemo. Sa 10.000 navijaca je stadion prazan i igraci nisu motivisani da igraju ako im se to u parama ne nadoknadi. Cak 10.000 koji urla ne moze da nadglasa ostatak pristojne Srbije!
јован
Реално, а снимци са дрона су очит доказ, није било више од 10000 људи.Уосталом Швајцарска и Немачка штампа исто пише.Не верујем да су они пристрасни.
Miško
Zvezdin sever je 30-ak hiljada sedećih mesta. Ovde je bilo ipak nešto više, kao što reče Živković oko 35000 ili više, nebitno. Ono što je bitno je da bi broj ljudi bio daleko veći da vlast nije pretila auto prevoznicima, da u Pančevu, gde se nalazi rafinerija odjednom nemaju goriva za autobuse, da ih je gomila odjednom tehnički neispravna itd. Problem je što autokratski sistem vladanja u Srbiji, jedini u Evropi pored Belorusije, ne može još dugo kao takav da opstane. Ali u Belorusiji mladi ne beže iz zemlje, nezaposlenost manja od 1%, sve radi itd. Kod nas em što nemamo ništa svoje nego se sve daje strancima i to uz beneficije. A plate 250€. Na jugu i manje. Osim dve televizije, nigde se ne može čuti i drugo mišljenje. Građane predsednik naziva fašistima, iako je po Umberto Eku definicija fašizma upravo sistem vladavine SNS-a. Struka se za građevinske radove ne konsultuje, predsednik naređuje gde će koridor 10 da ide, kako da se pravi gondola, itd. Baš smo u problemu.
Anja Zak
Tadic, Zivkovic, Stefanovic, Djilas, Obradovic...sta oni traze? Zar im nije dosta?Alo ljudi, vi sto setate za debele matice - osvestite se! Ne izlazim na ulicu i ne glasam dok se ne pojavi partija koja u svom programu, izmedju ostalog ima, da ni jedan " profesionalni politicar", od ranije nije clan te partije, kao da ni jedan clan te partije ne moze da bude u politici na nekoj funkciji duze od 5 god. Naravno da se podrazumeva da su se glavni clanovi nove partije najmanje 10 god. bavili strukom za koju su skolovani! Ako su cak i " doktori i akademici".
Trpe
Ni policija ni niko ne moza protiv placenika Amerike i ako je ona resila napravice sve da se njene namere ostvare i zato su "demonstracije" za zbunjivanje naroda dok ne uspju da udju u sudski sistem i vlast pod njenom kontrolom i da sve to rese kako njima odgovara gledajte primer Makedonije i sve ce vam biti jasnije !

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.