Понедељак, 30.01.2023. ✝ Верски календар € Курсна листа

Вучић: Не разумем шта је смисао чупања знакова

Србија је задобила велико поштовање у Кини
(Фото Танјуг)

ПЕКИНГ - Председник Србије Александар Вучић изјавио, поводом данашњег поновног упада на градилиште у Београду председника општине Стари град Марка Бастаћа, да не може да разуме оне који чупају знакове и заустављају радове, као и да верује да и грађани Србије не разумеју који је смисао тога.

На питање новинара како тумачи нове нападе на чланове његове породице у појединим медијима, који су под контролом Драгана Ђиласа, и то што стављају на насловне стране у различите контексте његовог брата, Вучић је рекао да то само говори колика је психопатска мржња оних који би да дођу на власт по сваку цену и који немају аргументе.

„Видео сам да му је и моја мајка пре два дана била тема, чак су измишљали, жена (Вучићева мајка) је била оне ноћи када је бомбардован РТС, али им је нешто сметало, па су нешто лагали”, казао је Вучић.

На коментар новинара да је Сергеј Трифуновић рекао да Вучићева мајка није била у том тренутку у згади РТС-а, Вучић је казао да је Трифуновић велики лажов и да не приличи да говори у Пекингу о њему.

Како је рекао, све то говори колика је мржња оних који би да дођу на власт а не могу да кажу „да су изградили више фабрика од Вучића” или више пруга и аутопутева, нити да су у њихово време јавне финансије биле боље.

„И када не можете да кажете да сте имали овакав углед. Ја ћу бити са десне стране први до председника Сија на свечаној вечери, а бићу један од представника три земље, Путин је први, а ми смо други или трећи, који ћемо дати завршну реч на самиту у суботу. Плус имамо уводна обраћања. Не разумете колику част је Србија добила овде”, истакао је председник Србије.

Каже да „велики јунаци” не могу да изађу са њим, Вучићем, на крај, па морају да нападају чланове његове породице.

„Схватају да никад не могу да победе у нормалним условима, јер грађани гласају за своју будућности. Па покушавају психолошки да ме сломе. Ту нема ничега, да је мој брат био крив јер је наводно бубрезима и леђима нападао нечије пендреке. Суд је установио да је мој брат показао личну карту”, рекао је Вучић и напоменуо да то није вредело и да је било потребно да његовог брата сатанизују, као и да је та кампања трајала годинама.

Вучић истиче да нико не може да му каже да је сада богатији и додао да га то не интересује већ шта ће да остане иза њега, преноси Танјуг.

Србија је задобила велико поштовање у Кини

ПЕКИНГ – Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Пекингу да је Србији, као малој земљи, указана велика част и поштовање у Кини, као и да је свеобухватна сарадња са Кином у многим областима потврда челичног пријатељства две земље, преноси Танјуг.

Шокиран сам безобразлуком Приштине
Председник Србије Александар Вучић поруцио је данас да је веома забринут због спречавања Српске листе да учествује на изборима на КиМ и истакао да ће о томе разговарати са лидерима Кине и Русије у Пекингу, али и са немачком канцеларком Ангелом Меркел на састанку у Берлину, преноси Танјуг.Наводећи да ће Косово бити једна од кључних тема са председником Русије и Кине Владимиром Путином и Си Ђинпингом, Вучић је рекао да је шокиран безобразлуком и дрскошћу Приштине, након одлуке косовске Централне изборне комисије, која ни данас није потврдила кандидате Српске листе за градиначелнике четири српске општине на северу Косова и Метохије.

„Потписујемо више оквирних споразума за конкретне пројекте и уговоре о финансирању, као и меморандуме, Ми са Кинезима, када говорим о билатералној сарадњи, развијамо свеобухватну стратешку сарадњу у свим областима друштвеног живота”, рекао је Вучић новинарима.

Каже да је сарадња почела кроз билатералне инфраструктурне пројекте, на пример, на делу Коридора 11, али да је сарадња са Кином свеобухватнија.

„Кинези у Србију улажу највише од свих земаља Југоисточне Европе, пре свега у своје фабрике, од Железаре, Линглонга, Зиђина и других”, рекао је Вучић и истакао да су све то инвестиције вредне милијарду и више евра.

Истакао је да су Кинези све више заинтересовани за улагања и долазак у Србију, као и да је трећи оквир сарадње са Кином стварање индустријских паркова.

Вучић каже да ће Србија и Кина формирати и радну групу за заједничке инвестиције и да је његова молба према председнику Кине Си Ђинпингу да помогне Србији да се као мала земља укључи у процесе развоја роботике и вештачке интелигенције, с обзиром да и САД и Европа заостају у томе у односу на Кину.

У нашој земљи, истиче, има пуно младих талентованих људи и да би могли да се у то укључе.

Вучић каже да Србија има и војнотехничку сарадњу са Кином и да је таква сарадња потврда челичног пријатељства наше две земље.

Додао је да је Србија прва у Југоисточној Европи подржала иницијативу Појас и пут.

За десет дана отварање јужног крака Коридора 10

Председник Србије Александар Вучић најаво је данас из Пекинга да ће за десет дана бити отворен јужни крак Коридора 10, преноси Танјуг.

„Желео бих да учествујем у отварању јужног крака Коридора 10, за десет дана биће отворен и за десет дана моћи ћете да рачунате да идете ка Скопљу, Солуну, Атини без иједног метра који није ауто-пут. То је велика вест”, рекао је Вучић.

Он је у изјави српским новинарима у Пекингу истакао да Србија жели са Кином пуну сарадњу.

„У Европи када поменете Кину сви се нешто правдају. Ја се нигде не правдам. За разлику од оних који нам свакодневно поручују : „Није вам место у Европи или нећемо вас”, Кинези нам кажу: „Ми са вама хоћемо”. И ми хоћемо”, каже Вучић, додајући да Кина не угрожава суверенитет и интегритет Србије.

Најава новог инвестиционог циклуса

ПЕКИНГ - Председник Александара Вучић најавио је данас из Пекингу, где је делегација на чијем је челу потписала више важних споразума у области саобраћајне инфрастрктуре, да Србија улази у нови инвестициони циклус, и то тако да не угрожава јавни дуг.

Вучић је истакао да се за десет отвора јужни крак Коридора 10, да ће до краја јула или августа бити потпуно завршен источни крак Коридора 10, као и да ће за око два месеца бити отворена деоница пута Обреновац-Чачак, а до краја године и Сурчин - Обреновац.

„То су огромне ствари за Србију, а данас улазимо у нови инвестициони циклус”, подвукао је Вучић, наводећи да су бројни споразуми потписани, или ће тек бити, са кинеским партнерима.

Како је рекао, министар финансија Синиша Мали требало би да потпише говор о кредиту за пругу Суботица - Нови Сад.

Вучић је подсетио да се две деонице пруге кроз Војводину већ раде - Руси раде, и то каже, одлично деоницу Стара Пазова - Нови Сад, док Кинези већ граде пругу на деоници Београд - Стара Пазова.

Такође, истакао је да је потписан и оквирни споразум, вредан између 800 и 900 милиона евра, за реконструкцију и модернизацију пруге Београд-Ниш-Прешево-Државна граница са Републиком Северном Македонијом.

„Желимо да ту возови иду 160 километара на сат. Са возовима који иду 200 километара на сат, од Београда до Новог Сада и Суботице, уз карго који ће повећава, подстичемо бизнис у Србији и олакшавамо превоз, јер су нам аутопутеви све пунији”, приметио је Вучић.

Он је додао да није само главни град пунији за 30.000 нових аутомобила годишње, већ да ће, како животни стандард расте и гужве свуда бити веће, па су нам потребне пруге, како би се људи што више возили возовима.

„Као што је важно да иде Беовоз и до Младеновца и Лазаревца, градња метроа, у коју по први пут укључујемо Кинезе, па ћемо да радимо и са њима и са Французима, и видећемо шта је то што можемо заједнички да направимо”, рекао је Вучић.

Додао је да се потписује и уговор за деоницу Прељина-Пожега, да крећу радови Чачак-Пожега, а да онда остају деонице од Пожеге ка Ариљу и Ивањици, као и ка Дугој Пољани, између Сјенице и Новог Пазара, и Бољаре - граница са Црном Гором.

Вучић је навео и да би он волео да Црна Гора закључи уговор о изградњи 60 километара од Андријевице до Бољара, али да није сигуран да они могу то да ураде због стања јавног дуга.

„Важно је да улазимо у нови циклус, не правећи проблеме са јавним дугом. Разговарали смо и у авиону министар Мали и ја да видимо како све да урадимо, а да не оптеретимо јавни дуг драматично, да земљу не оптеретимо, већ да је развијамо и повећамо раст”, нагласио је председник Србије.

Вучић је навео и да се потписује се оквирни споразум за пут Нови Сад - Рума, те да ће се видети на који начин ће се то извести, будући да радови коштају између 500 и 600 милиона евра, због фрушкогорског тунела који је скуп.

Подсетио је да се већ ради на деоници Рума-Шабац-Лозница.

Он је поменуо и Моравски коридор Чачак-Краљево-Врњачка бања-Трстеник-Крушевац-Ћићевац-Појате.

„Са тим идемо одмах и када то погледате, Србија је другачија земља. Не лични на ону који смо затекли пре неколико година”, подвукао је Вучић.

Он је указао да је важно да кинески инвеститори „дубински” улазе у Србију и да улажу, покреће проризводњу, попут Линглонга, јер је, каже, немогуће имати такву инвестицију, без брзе саобраћајнице Београд - Зрењанин.

Вучић је напоменуо и да је потписан споразум о сарадњи ради изградње обилазнице око Београда на деоници Бубањ Поток-Панчево (Сектор Ц), што ће, каже, коштати око 475 милиона евра, због моста преко Дунава код Винче.

Додао је и даће за годину и по до две бити завршена обилазница до Бубањ потока, што ће много значити за Београд, да сви могу да заобиђу град.

„Овим бисмо спојили тај прстен и после више никаквих проблема не би било”, приметио је он.

Вучић је додао да ће, пошто Американци кажу како други смеју или не смеју нешто да купе од Кине, због америчких санкција, он у разговорима са кинеским партнерима гледати како да на најбољи начин обезбеди да се Србија опреми и снабде оним што је потребно за нашу сигурност и сигурност наше деце, преноси Танјуг.

Много добрих ствари за Србију

ПЕКИНГ - Током посете Кини председник Србије Александар Вучић имаће билатералне састанке на највишем нивоу - са председницима Кине, Русије, Швајцарске, Белорусије, као и друге значајне сусрете на маргинама форума „Појас и пут”.

„Бавимо се најважнијим темама, Србија иде напред, овде ћу имати билатералне састанке на највишем нивоу са председником Кине, Русије, Швајцарске, Белорусије, а на маргинама скупа имаћу такође много добрих и важних сусрета са бројним лидерима, од Ципраса до Орбана, из региона, председником Чешке Милошем Земаном, кога ускоро очекујемо у Србији”, рекао је Вучић новинарима у Пекингу.

Он је потврдио да би сутра требало да разговара са председником Кине Си Ђипингом, а прекосутра са председником Русије Владимиром Путином.

„Много добрих ствари је овде”, поручио је Вуцуић и додао да се за десетак дана завршава велики инфраструктурни инвестицини циклус, преноси Танјуг

Коментари11
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Pa,zašto se,onda,trči u Berlin!
Nešto nema logike u tome da neko izjavljuje da je šokiran drskošću i bezobrazlukom Prištine,a trči - kao što će se to dogoditi u Berlinu 29. aprila - na razgovor sa tom i takvom Prištinom!
Dejana
Srbija i Kina imaju dosta dobar odnos.
Lena
Srbija napreduje sve vise zahvaljujuci Vucicu.
goran.s
Izgleda da ce stvarno da pazari onaj kineski "S300" !
Dakic Zeljko
Gdin Vucic ima,sto je pohvalno, vrlo dobar prijem u KINI i pocasno mesto, blizu predsednika Sija !A odlikovao ga je i veliki lider,gdin Putin!A u Parizu su ga direktno ponizili,na proslavi godisnjice prvog svetskog rata !Zar i on sam ne vidi jasno ko su nam zaista prijatelji,i koji put treba izabrati.Bolje da je platio za obnovu nekog objekta u opljackanom trecem svetu,nego sto je prebogatoj Francuskoj donirao za Notr Dam.Korupcija prijatelja sa zapada,iako se toliko mnogo trudi,slabo fukcionise!Prijatelji se biraju srcem,a zapad nas vidi kao divljake!

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.