Уторак, 18.01.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Брзо и јефтино

Шарена салата са кукурузом - Намирнице: По три зелене и црвене свеже паприке, три парадајза, шест тврдо куваних јаја, 350 г прашке шунке, једна мања главица црног лука, три кисела краставчића, 250 г кукуруза из конзерве, једна шољица уља и сирћета (може и сок од лимуна), со, бибер, мало шећера, мало алеве паприке и кашика зачина.

Шунку, краставчиће и јаја исећи на веће коцкицеапаприку на штапиће од 1,5 цм. Парадајз очистити од семена и исећи на тањекришчице. Црни лук очистити и исећи на ребарца. Кукуруз кувати у сланој кипућој води око 5 минута, оцедити га и све састојке измешати. Направити маринаду од мешавине зачина, алеве паприке, шећера и сирћета са додатком соли, млевеног бибера и на крају додати уље по потреби али толико да маринада буде густа. Маринадом прелити салату, измешати благо да прекрије све намирнице. Не сме се много мешати, јер би се јаја и парадајз измрвили и салата би изгубила пикантност. Оставити у фрижидеру да мало одстоји па одмах сервирати у свим приликама уз обавезно фина пецива или као додатак уз печење.

Медитеранска салата - Намирнице: 200 г пиринча, 200 г грашка из конзерве, 200 г шаргарепе, 350 г паризера, веза младог лука, веза першуновог лишћа, мало зачина, со, бибер, сирће и уље.

Пиринач скувати у сланој води водећи рачуна да се не раскува. Шаргарепу обарити и исећи на коцкице а исто учинити са паризером. Грашак оцедити па додати пиринчу, шаргарепи и паризеру, све измешати и оставити по страни. У међувремену направити маринаду тако што се исецка млади лук, дода млевени бибер и зачин па се са мало прокуване воде измеша и још топло прелије по салати. Додати сирће и уље и све промешати. Оставити у фрижидеру да се расхлади. Сервирати у стакленој чинији или у 6-8 стаклених чаша. Попрскати ситно сецканим першуном. Сервирати уз бела пецива и бело вино или пиво.

Салата од кромпира са сланином - Нарминице: 750 г кромпира, 350 г меснате сланине, струк празилука, зелена салата, две мање главице црног лука, шољица уља, мало сирћета и шећера, со и бибер.

Кромпир у љусци скувати, ољуштити и исећи на танке коцкице. Сланину исећи на коцкице и пропржити, па при крају додати ситно исечен лук. Када лук порумени додати кромпир и у покривеној посуди динстати око 15 минута. Скинути са ватре и побиберити. Листове зелене салате опрати, просушити па обложити зидове чније. Прохлађеном кромпиру и сланини додати прокувану мешавину уља, сирћета, соли и мало шећера. Још топло промешати лагано да се кромпир не распадне. Изручити у чинију на листове зелене салате и посути танким колутићима празилука. Сервирати одмах уз пиво или чај.

Салата од карфиола у киселој павлаци - Намирнице:већа главица карфиола, две до три чаше киселе павлаке, пола децилитра уља, један до два лимуна, млевени бибер, со и мало першуна.

Добро очистити и опрати „цветиће” карфиола, обарити у сланој води и оцедити. Оцеђеним и раздвојеним „цветићима” додати маринаду од киселе павлаке, лимуновог сока, уља, свеже млевеног бибера и ситно сецканог першуна. Измешати лагано и оставити у фрижидеру најмање пола сата да одстоји. Сервирати за вечеру или у свим приликама уз све врсте похованог меса.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.