Недеља, 05.12.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Ванредна ситуација због поплаве у неколико општина у Србији

Излиле се реке и потоци у околини Краљева, Кнића, Ивањице, Лучана, Горњег Милановца
Поплаве у насељу Сеовац код Краљева (Фото Танјуг – С.П.)

Због обилне кише која је пала у централној и западној Србији, у Краљеву и Книћу је проглашена ванредна ситуација, а проблема због поплава и одрона има и у Чачку, Драгачеву и ивањичкој општини.

На више деоница у Србији саобраћај је обустављен због обилних падавина и одрона, саопштено је из ЈП „Путеви Србије”.

Пет особа је евакуисано због поплава током ноћи у околини Краљева и Чачка, а аутобус са 15 особа, који се због обилних падавина заглавио на путу Краљево-Крагујевац, је извучен, изјавио је начелник сектора за ванредне ситуације МУП Предраг Марић.

(Фото Танјуг)

Три особе евакуисане су у околина Краљева, а две у месту Вича код Чачка, рекао је Марић Танјугу.

Он је истакао да је у току ноћи у централном и западном делу Србије пала велика количина кише и да је проблема било на више места у Србији.

У Тутину се вода излила у двадесетак објеката, углавном у дворишта и подруме, а велики проблеми су и у местима у околини Краљева где је у педесетак кућа вода ушла у подруме и дворишта.

„Очекује се велика количина падавина и данас, тако да смо све снаге упутили на терен”, рекао је Марић и прецизирао да се то односи на централни и западни део Србије.

РТС преноси да је на територији целог града Краљева ванредна ситуација, а у центар града дошли су ватрогасци и црпе воду која је продрла у двадесетак куца.

(Фото Танјуг)

Из Штаба за ванредне ситуације кажу да је пут ка селима Милаковац, Годачица и Сирча у прекиду због падавина.

У општини Кнић ватрогасци евакуишу угрожена домаћинства. У селу Закута река Гружа је однела мост. У селу Пајсијевић црквена звона упозоравају на опасност, преноси РТС.

Киша од јутрос пада и у општини Ивањица, где је изазвала проблеме - излили су се бујични потоци, а неколико домаћинства је поплављено, док је у појединим деловима општине, покренута су и клизишта, преноси Глас западне Србије.

Саобраћај је отежан, па се возачима саветује опрез у вожњи.

(Фото Танјуг)

На деоници Дракчићи - Роћевићи, надомак Краљева, дошло је до одрона и на снази је обустава саобраћаја.

Саобраћај је обустављен због изливања реке Горушице на деоници Гуча - Каона, наведено је на Твитер налогу „Путева Србије”.

На језеру Дубоки поток дошло је до пораста водостаја и обустављен је саобраћај на деоници пута Чачак - Краљево, а возила се преусмеравају на алтернативни пут преко Мрчајеваца.

Обилне падавине изазвале су проблеме у Чачку, горњем Драгачеву, Краљеву и ивањичкој општини, преноси „Глас западне Србије”.

У горњем Драгачеву, у току је евакуација села Вича, а могуће је, како се наводи, проглашење ванредне ситуације.

Горњи Милановац: Поплаве због изливања бујичних потока, у току евакуација једне породице

ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ - У Горњем Милановцу је због обилне кише дошло до изливања бујичних потока који су поплавили неколико кућа, а најтежа ситуација је у Улици Николе Луњевице у којој је у току евакуација четворочлане породице.

Како је агенцији Бета речено у Општинском штабу за ванредне ситуације, у кућу угрожене породице продрла је вода висине 20 центиметара.

Штаб за ванредне ситуације у Горњем Милановцу је апеловао на све грађане да редовно одржавају одводне канале поред својих кућа и имања, како би обезбедили услове да вода несметано отиче, преноси Бета.

И у Лучанима ванредна ситуација

ЛУЧАНИ – На целој територији Општине Лучани је данас проглашена ванредна ситуација због поплава изазваних јаком јутрошњом кишом.

Јака киша је падала јутрос од пет часова и изазвала изливање бујичних водотока у Горњем Драгачеву код Лучана.

По подацима Општинског штаба за ванредне ситуације, најкритичније је у селу Вича где је десетак домаћинстава под водом, те је у току интервенција спасилачких екипа и евакуација мештана.

Критично је и у селима Котражи, Вучковици, Доњем Дубцу, Ртима и Турици.

Пут Гуча-Лучани је затворен за саобраћај, а у прекиду су пут другог реда ка Краљеву и пут другог реда ка Вучковици.

Председник Општине Лучани Миливоје Доловић рекао је новинарима да су екипе ватрогасно-спасилачке бригаде евакуисале око 20 домаћинстава.

Поплављене су њиве, а у набујалим рекама је на десетине аутомобила које је однела бујица, пренела је Бета.

Незапамћене падавине, велика материјална штета

ИВАЊИЦА/АРИЉЕ – На подручју општине Ивањица од јутрос је пало 116 литара кише по квадратном метру, а због обилних падавина причињена је велика материјална штета у инфраструктури, рекао је за Танјуг председник те општине Зоран Лазовић.

На подручју општине Ивањица киша непрестано пада због чега је проглашена ванредна ситуација, а спасилачке екипе су на терену.

„Поплављени су поседи и куће, а најугроженија су насеља Прилике, Радаљево, Церова, Рашчићи”, рекао је Лазовић.

У општини Ариље је проглашена ванредна ситуација због пораста тока Моравице, а најкритичније је у селу Миросаљци где је, према писању локалних медија, угрожено пет кућа и једна фабричка хала.

Командир ватрогасне јединице у Ариљу Раде Марковић рекао је за агенцију Рина да је превентивно евакуисана школа „Јездимир Трипковић” у Латвици где је локални поток кренуо да опкољава објекат.

„Спремни су џакови са песком, а апеловано је и на грађане да помере механизацију и стоку из приобалног дела и угрожених подручја”, рекао је Марковић.

Поплава у Тутину, затворен локални пут због изливања реке

НОВИ ПАЗАР – Обилна киша која непрекидно пада више од 15 сати на територији општине Тутин изазвала је поплаве на више локација у ужем центру града, а локални пут Тутин-Мехов крш непроходан је за саобраћај због изливања реке Видрењак.

Општински штаб за ванредне ситуације је у заседању, а екипе ЈП „Нови Пазар пут”, ЈКП „Градац”, као и велики број грађана су на терену, преноси Бета.

Према подацима метеоролога, на подручју општине Тутин од синоћ је пало око 90 литара кише по метру квадратном, а обилне падавине најављене су и у наредна 24 сата.

Ванредна ситуација у Трстенику, у Селишту поплављено 80 кућа

Ванредна ситуација због обилних падавина проглашена је и у Трстенику, где је поплављено 50 до 60 одсто територије општине, а највише је страдало место Селиште, где је око 80 кућа поплављено.

Заменик председника општине и заменик председника Штаба за ванредне ситуације Љубиша Марковић рекао је за Танјуг да је проблеме изазвало изливање мањих река на територији Трстеника, будући да је у том крају ноћас пало око 70 литара кише по метру квадратном.

Додао је да су на терену ватрогaсци, запослени у комуналним предузећима, уз велики број возила и механизације.

Поред Селишта, веома тешко је погођено и место Мијајловац, а проблема има и у другим трстеничким насељима - Оџаци, Доња Црнишва, Доњи Рибник, Лопаш, Богдњае, Грабовац, Прњавор, Мала Сугубина, Стублице, Брезовица, Попина, Страгари, Дубље, Медвеђа и Божуревац, где проблем прави и клизиште.

„Практично, то је више од 50 - 60 општине”, подвукао је Марковић.

Он је рекао и да је у селу Рибник евакуисана стока.

Марковић је, међутим, навео и да су из Штаба за ванредне ситуације добили упозорење да се очекује нове падавине, до 30-ак литара по метру квадратном.

Проглашена ванредна ситуацију на територији Новог Пазара

НОВИ ПАЗАР – На територији града Новог Пазара проглашена је ванредна ситуација због високог водостаја реке Рашке, одлучио је градски Штаб за ванредне ситуације после обиласка терена на коме су ангажоване све екипе и механизација.

Оцењујући да је водостај реке Рашке највећи још од поплаве 1979. градоначелник Нихат Бишевац казао је да су лева и десна обала реке Рашке угрожене и да су све екипе на терену, преноси Танјуг.

„Све машине јавних предузећа и приватника су ангажоване, дежурају, нарочито поред мостова. Захваљујем се свим приватницима који су се ангажовали како би заштитили имовину наших грађана, а ми ћемо се потрудити да санирамо насталу штету”, рекао је Бишевац додајући да је распоређено 750 врећа са песком.

Перађене воде исправне за пиће још увек има у довољној мери.

Директор „Дирекције за израдњу”, Мујо Шаћировић казао је да су јутрос три реке имале повећан водостај и да су се излиле, посебно реке Трнава и Јошаница и то у деловима који су стандардно на удару претходних година.

„Интезивно радимо и надамо се да ће ове године почети са корићењем Бањске и Трнавске реке. Река Рашка је имала најозбиљнија изливања углавном изазвана људским фактором. Тренутно нема веће материјалне штете. Ради се процена даљих радова на одбрани, али размишљамо и о санацији”, рекао је он.

Директор Завода за јавно здравље у Новом Пазару, др Шефадил Спахић рекао је да су преузете све мере предвиђене у оваквој ситуацији.

„Извршили смо ванредни епидемиолошки надзор и константовано да је ситуација нестабилна из разлога што је дошло до изливања фекалија. Апелујемо на грађане да предузму све мере за одржавање личне хигијене. Вода за пиће је бактериолошки и хемијски исправна. Када дође до чишћења улица, наше екипе су у приправности и извршиће дезинфекцију”, рекао је др Спахић, саопштио је градски Штаб.

Коментари8
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Prekobarac
E, tako to je to kada vam se sada Dunav uliva u Moravu zbog loseg tehnickog resenja kada ste pregradili i podigli branu na Djerdapu!
Vojislav
Srbija je veoma "ranjiva" kad naidju velike padavine. Ne radimo strateski, vec samo saniramo stetu i cekamo milost neba.Vec je dobro poznato gde voda plavi domacinstva.Ta podrucja treba iseljavati , kako bi se smanjio broj ugrozenih.Drzava nemoze stalno da spasava i pruza najosnovniju pomoc. Bolje je " spreciti nego leciti"
Goci
"Kad čovek lupi a ostane živ." Ovo je država koju ne zanimaju sela, prigradska naselja, centralna Srbija, narod u njima. Problem je što su gradske vlasti nemoćne ili nesposobne da reše situaciju sa atmosferskim padavinama, bilo sneg bilo kiša. Slaba neorganizovanost kriznih šrabova i slaba želja da se sasluša narod za eventualno buduće sprečavanje ovakvih dogadjaja. Jer koliko vidimo ovi je treći put za par godina koliko nas već plave reke i rečice a da niko od gradskih čelnika nije izvukao pouk
Petar
Isti problemi 99% slucajeva u Srbiji ali i Cg , divlja gradnja, objekti i ograde u koritu bujicnih tokova , da ne govorimo o raznom otpadu u odvodnim kanalima i rijekama. A mi samo dok prodje kisa i poplave, pa opet po starom , objekti i otpad u koritima rijeka i kad krenu padavine drzava je kriva , a da se malo pogledamo u ogledalo za promjenu
Petar
Ne pokusavam da aboliram drzavni aparat, vec samo da kazem da smo mi bolji i ta drzava bi bila bolja . Sve gore navedeno pravimo mi nesavjesni gradjani
gandra
da - drzava je kriva
jole
kako sad? Pa do pre neki dan su se hvalili kako smo spremni, kao zapete puške, ma nema ništa od poplava itd. itd.
Sta reci sem...
Svaka se drzava sama hvali i sama kvari.Srbija je specificna po onome:drzi vodu dok majstori odu.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.