Уторак, 09.08.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Одбијена обнова Његошеве капеле

Рушевени капеле на врху Ловћена (фото приватна архива)

Од на­шег стал­ног до­пи­сни­ка

Под­го­ри­ца – Ми­ни­стар­ство кул­ту­ре Цр­не Го­ре од­би­ло је зах­тев за об­но­ву Ње­го­ше­ве ка­пе­ле на Лов­ће­ну, ко­ју је под­нео пред­сед­ник удру­же­ња „По­крет сло­бо­да на­ро­ду” Бо­шко Ву­ки­ће­вић. Он је са­оп­штио да га је Ми­ни­стар­ство кул­ту­ре оба­ве­сти­ло да је пе­ти­ци­ја од­би­је­на, уз обра­зло­же­ње о „ну­жно­сти за­шти­те ма­у­зо­ле­ја као кул­тур­ног до­бра”.

„Мо­рам ис­та­ћи да ни у јед­ном де­лу тек­ста сво­је пе­ти­ци­је ни­сам по­ми­њао угро­жа­ва­ње ма­у­зо­ле­ја, ње­го­во евен­ту­ал­но уни­ште­ње или из­ме­шта­ње. Уоп­ште, сма­трам да спо­ме­ни­ке, из би­ло ког пе­ри­о­да они по­ти­ца­ли и би­ло ко­ју иде­о­ло­ги­ју они за­сту­па­ли, не тре­ба укла­ња­ти ни­ти уни­шта­ва­ти. Они су све­до­чан­ство јед­ног вре­ме­на”, об­ја­шња­ва Ву­ки­ће­вић. „Што се ти­че ка­пе­ле и ма­у­зо­ле­ја – ваљ­да је Лов­ћен до­вољ­но ве­ли­ки да има про­сто­ра за обе гра­ђе­ви­не? А Ње­го­шу је сва­ка­ко ме­сто у ка­пе­ли, јер та­ко гла­си ње­го­ва по­след­ња же­ља. Од­би­ја­ње мо­је пе­ти­ци­је од стра­не Ми­ни­стар­ства кул­ту­ре сма­трам још јед­ним гру­бим ре­жим­ским угро­жа­ва­њем пра­ва гра­ђа­на на сло­бод­но и де­мо­крат­ско из­ја­шња­ва­ње.”

Ву­ки­ће­вић је за сво­ју пе­ти­ци­ју до­био по­др­шку не­ко­ли­ко хи­ља­да гра­ђа­на. 

„На­рав­но, не га­јим илу­зи­је да би вла­да има­ла по­зи­ти­ван став пре­ма та­квој пе­ти­ци­ји, али у вре­ме­ни­ма же­сто­ких на­ср­та­ја ре­жи­ма на имо­ви­ну пра­во­слав­не цр­кве у Цр­ној Го­ри сма­трам да би би­ло од из­у­зет­не ва­жно­сти да на­род ма­сов­но по­др­жи ова­кву вр­сту зах­те­ва”, ка­же Ву­ки­ће­вић.

Он опо­ми­ње на то да елек­трон­ски фор­му­лар ко­ји је вла­да по­ну­ди­ла као мо­гућ­ност за ор­га­ни­зо­ва­ње ра­зних пе­ти­ци­ја не ну­ди до­вољ­но про­сто­ра за обра­зло­же­ње пе­ти­ци­је.

„Про­клет­ство са Цр­не Го­ре не­ће се ски­ну­ти све док се не вра­ти Ње­го­ше­ва цр­ква на Лов­ће­ну”, по­ру­чио је не­дав­но и ми­тро­по­лит цр­но­гор­ско-при­мор­ски Ам­фи­ло­хи­је. „И да­нас су мо­шти ње­го­ве на рас­пе­ћу. Ено га утам­ни­че­ног у оном зин­да­ну па­ган­ском, ва­пи­је сво­јим Цр­но­гор­ци­ма да га вра­те у ње­го­ву цр­кву, да об­но­ве цр­кву Све­тог Пе­тра Це­тињ­ског, ње­го­вог стри­ца, да би он ски­нуо про­клет­ство са Цр­не Го­ре.”

Ка­пе­ла је сру­ше­на у ле­то 1972. го­ди­не де­кре­том та­да­шње ко­му­ни­стич­ке вла­сти ка­ко би усту­пи­ла ме­сто ма­у­зо­ле­ју ко­ји је про­јек­то­вао Иван Ме­штро­вић. Пе­тар Дру­ги Пе­тро­вић са­гра­дио је 1846. го­ди­не цр­кву на Лов­ће­ну по­све­тив­ши је свом, та­ко­ђе слав­ном стри­цу Пе­тру Пр­вом, по­то­њем Све­том Пе­тру Це­тињ­ском. Пет го­ди­на ка­сни­је, вла­ди­ка и пе­сник те­ста­мен­том је оста­вио ама­нет да у тој цр­кви бу­де са­хра­њен. Же­ља му је ис­пу­ње­на че­ти­ри го­ди­не ка­сни­је, јер је у да­ни­ма ка­да се Ње­гош упо­ко­јио 1851. го­ди­не, на Лов­ће­ну вла­да­ло стра­хо­ви­то не­вре­ме, па је, по ну­жди, при­вре­ме­но са­хра­њен на Це­ти­њу. 

Коментари9
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Марко Миљанов
А ђе ће Мила да онда копају, ако се Његошу обнови капела ?!
Gastarbajter
Gospodin Vukicevic je podneo peticiju. Ministarstvo je peticiju odbilo. Gospodin Vukicevic sada smatra da je to odbijanje "grubim rezimskim ugrozavanjem prava gradjana na slobodno i demokratsko izrazavanje". Gospodin ocigledno ima iskrivljeno shvatanje demokratije: on sto on hoce je demokratija a sve suprotno njegovim zeljama je ugrozavanje demokratije.
Драган
Његош је себи одабрао где ће бити сахрањен. Није тражио никакав музолеј. И како се онда зове када не поштујете жељу покојника? Демократија?
@gastarbajtet
Procitaj malo prije no sto nam pametujes, recimo knjigu Sedam Njegosevih sahrana. Kapela je vec bila na Lovcenu, ali su je srusili masoni Tito i Mestrovic. Red je da se vrati kako je bilo i kako je sam Njegos trazio.
Poreklo gluposti i nemodernosti
@Švejk Srbin srpskom rodu svome ovo djellce posvećuje njegovo je sitno cvjeće na livadi pravoj Srpstva i uzraslo i pobrato i u vjenac rodu dato Vi za to naravno još niste čuli - jer Vi ste "Švejk". Švejk po definiciji zna za pivo .U pivnicama ( mihhenskim ili drugim ) se ipak ne savladava gradivo -odakle su npr. korenima Petrović Njegoši koji su došli prvo u Hercegovin a potom u današnju Crnu Goru. A i šta će to Vama ?
Švejk
Jeste,Njegoševa želja je bila da ga sahrane u kapeli,ali crnogorske crkve ne srpske.
Vlad Cepeš
Ne bi bilo loše da pročitaš bilo koje delo Njegoševo, recimo Gorski Vijenac... dok ga ne zabrane kompletno ili na ne prepišu i prilagode novim prilikama.
Слобо Н
МА НЕ лупај, Швејк!!! КОЈА ти је то па сад непостојећа "црква" у Његошево доба?? Поз из ХН
Прикажи још одговора

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.