Петак, 24.09.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Га­зи­ме­стан, три­де­сет го­ди­на ка­сни­је

Газиместан (Фото Бета)

Ове го­ди­не на­вр­ша­ва се три­де­сет го­ди­на од оног Ви­дов­да­на, 28. ју­на 1989. го­ди­не, ка­да је на Га­зи­ме­ста­ну би­ла све­ча­но обе­ле­же­на 600. го­ди­шњи­ца бо­ја на Ко­со­ву, уз при­су­ство ви­ше од ми­ли­он љу­ди. По­зна­то је да је та­да го­во­рио Сло­бо­дан Ми­ло­ше­вић. „По­ли­ти­ка” је тај го­вор об­ја­ви­ла на­ред­ног да­на, 29. ју­на. Ни­шта рђа­во ни­је Ми­ло­ше­вић ре­као, а што му је ка­сни­је при­пи­си­ва­но и пре­ба­ци­ва­но. 

Прет­ход­не, 1988. го­ди­не, Ју­го­сла­ви­ју је по­се­тио Ми­ха­ил Гор­ба­чов, ко­ји је ус­хи­ће­но го­во­рио о – по­врат­ку ле­њин­ској кон­цеп­ци­ји со­ци­ја­ли­зма и о ре­фор­ма­ма у со­ци­ја­ли­зму. Ка­мо сре­ће да је Гор­ба­чов за­и­ста то­ме стре­мио. Ме­ђу­тим, би­ла је то ве­ли­ка об­ма­на, ка­ко за на­род у Ју­го­сла­ви­ји и у Со­вјет­ском Са­ве­зу, та­ко и за свет­ску јав­ност. 

Три го­ди­не ка­сни­је, 1991. го­ди­не, би­ле су раз­би­је­не и ју­го­сло­вен­ска и со­вјет­ска др­жа­ва. Кад је реч о на­шој зе­мљи, еста­бли­шмент во­де­ћих зе­ма­ља За­па­да, ко­ји се ни­је усу­ђи­вао ни да по­ми­сли на агре­си­ју про­тив оне Ју­го­сла­ви­је ко­ју је пред­во­дио мар­шал Ти­то, као и пр­вих де­вет го­ди­на по­сле Ти­та, ка­сни­је је – по­сле ру­ше­ња зи­да у Бер­ли­ну у но­вем­бру 1989. го­ди­не и пот­пу­но про­ме­ње­не ге­о­по­ли­тич­ке кар­те Евро­пе – под­сти­цао све мо­гу­ће се­па­ра­ти­зме и ра­то­ве, а кул­ми­на­ци­ја је усле­ди­ла 1999. го­ди­не, на­па­дом на Са­ве­зну Ре­пу­бли­ку Ју­го­сла­ви­ју ра­ди оти­ма­ња Ко­со­ва и Ме­то­хи­је.

Ка­жња­ва­на је из­бор­на во­ља гра­ђа­на Ср­би­је, јер је Ми­ло­ше­вић убе­дљи­во по­бе­дио на пред­сед­нич­ким из­бо­ри­ма 1990. и 1992. го­ди­не, а 1997. го­ди­не Са­ве­зна скуп­шти­на иза­бра­ла га је за пред­сед­ни­ка СР Ју­го­сла­ви­је. До­бро пам­ти­мо да су То­ни Блер и Стро­уб Тал­бот отво­ре­но ре­кли: „Ни­је реч о суд­би­ни ко­сов­ских Ал­ба­на­ца, већ о од­су­ству спрем­но­сти Бе­о­гра­да да спро­во­ди про­ме­не у при­вре­ди по на­ло­гу Ме­ђу­на­род­ног мо­не­тар­ног фон­да.” 

Ни­је Ср­би­ја је­ди­ни при­мер спре­ча­ва­ња и ка­жња­ва­ња из­бор­не во­ље на­ро­да. Кад је у фе­бру­а­ру 1936. го­ди­не, на пар­ла­мен­тар­ним из­бо­ри­ма у Шпа­ни­ји, На­род­ни фронт осво­јио две тре­ћи­не гла­со­ва, у ју­лу исте го­ди­не ре­ак­ци­о­нар­ни кру­го­ви Шпа­ни­је от­по­че­ли су гра­ђан­ски рат. Мно­ги пам­те вој­ни удар у Грч­кој уочи пар­ла­мен­тар­них из­бо­ра 1967. го­ди­не, па суд­би­ну Сал­ва­до­ра Аљен­деа 1973. го­ди­не у Чи­леу, Вик­то­ра Ја­ну­ко­ви­ча 2014. у Укра­ји­ни, па Дил­ме Ру­сеф 2016. у Бра­зи­лу, са­да се по­ку­ша­ва да се слич­но ура­ди и са Ни­ко­ла­сом Ма­ду­ром у Ве­не­цу­е­ли, а сва­ка­ко би се мо­гло на­ве­сти још при­ме­ра из ра­зних зе­ма­ља. Је­ди­но ни­ка­ко не успе­ва­ју да на­шко­де ру­ском пред­сед­ни­ку Вла­ди­ми­ру Пу­ти­ну, ко­га је на­род ње­го­ве зе­мље че­ти­ри пу­та би­рао, ви­ше не­го убе­дљи­вом ве­ћи­ном гла­со­ва. 

А са­да, три­де­сет го­ди­на по­сле Га­зи­ме­ста­на из 1989. го­ди­не, на­ши „при­ја­те­љи” по­ку­ша­ва­ју да оза­ко­не агре­си­ју из 1999. го­ди­не, тј. оти­ма­ње Ко­со­ва и Ме­то­хи­је. Али свет ни­је ви­ше исти, јер су да­нас и Ру­ска Фе­де­ра­ци­ја и На­род­на Ре­пу­бли­ка Ки­на мно­го ја­че не­го што су би­ле пре два­де­сет го­ди­на. То за Ср­би­ју има и те ка­кав зна­чај. 

Др Дар­ко Ва­си­ље­вић, Бе­о­град

 

Коментари9
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Sinisa Stojcic
Dr Darko, nasi prijatelji jedu ojacali, ali bas ih briga za nas. I otkuda Vam ideja da u politici postoje prijatelji. Interesi vladaju svetom, a ne nase nade i zablude
Miloš
Nije Milošević ništa pogrešio te 1989.godine, godine kad sam rođen. Njegove reči su bile tako proročke, koje nažalost niko ne želi da čuje danas. Da li autošovinzam, cinizam, da komšiji crkne krava šta li...
Slobodan Markovic
Cita covek, i ne veruje...
Krstoljub
Zar Vi zaista vjerujete u ovo napisano? Nakon svega branite loše ljude i njihovu politiku, a teorije zavjere i dalje pretvarate u mit...
Krst i čast
A šta nije istina u članku? Ovo su događaji iz novijeg vremena i nikakvo pretvaranje u mit. Nije ovo staro 300 godina nego 30! Svi koji su stariji od ovog događaju dobro pamte ova zbivanja. Nema tu nagađanja. Nisam pristalica komunizma niti Miloševića, ali smatram da je gospodin Vasiljević sasvim u pravu.
Torkvato Taso
Pre tri dana slušao sam,u Crkvi Svetog Marka u Beogradu,u programu Udruženja Prištevaca,vidovdansku besje du jednog poznatog srpskog pisca, koji je zapamćen po orginalnom misaonom projektu: "Nijedan narod na svijetu ne bi se,da ga ima - kao što ga ima srpski narod,kome ga je poklonio sam Bog - odrekao Kosova i Metohije,te uistinu svete,prelepe i prebogate zemlje!dOnog trenutka kada se,i ako se to dogodi - tog trenutka će nestati srpski narod,tog trenutka prestaje njegova istorija!"
Petar Bursac
Tako je. Pametnom dosta

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.