Летњи укус задовољства
Кајсија (Prunus armeniaca) је коштуничаво воће у групи којој припадају и шљива, бресква, трешња и бадем. Тешко је дефинитивно одредити где се прво појавила, јер се узгаја од најранијих времена. Плод касије је најсличнији плоду брескве, а величина и боја су му нешто другачије. Обично су жуте или наранџасте боје, а коштица је знатно глађа од оне коју има бресква и више личи на шљивину коштицу.
Кајсија у 100 грама има 48 kcal и садржи највише шећера, а мало масти и беланчевина. Од витамина ту су најзначајнији витамини А и Це, док од минерала садржи гвожђе. Сушене кајсије имају нешто већу енергетску вредност, па у 100 грама има 241 kcal.
С обзиром на њено латинско име које значи „јерменска шљива”, претпоставља се да је постојбина кајсије Јерменија где су пронађене коштице кајсије из неолитског времена. Ова претпоставка се не може доказати, јер су остаци овог воћа нађени у Индији и Кини у 5000 година старим археолошким слојевима.
Данас кајсије расту широм света, али највише у Медитерану, средњој Азији и Далеком истоку. Највећи произвођачи кајсија су Турска, Иран, Италија, Пакистан, Грчка, Француска, Алжир, Шпанија, Јапан, Мароко и Сирија.
Због свог великог садржаја влакана, суве кајсије се могу користити за олакшавање пробаве и решавања проблема затвора. Лаксативни ефекат може се постићи после поједена три-четири комада суве кајсије.
Истраживањима је утврђено да има највећи ниво каротеноида од свег воћа. Каротеноиди су антиоксиданси који снижавају ризик од кардиоваскуларних проблема, смањују ниво лошег холестерола и штите од рака. У неким културама се кајсијама придају и афродизијачка својства. У традиционалној кинеској медицини оне потпомажу рехидратацију и имају детоксиколошку улогу.
Савети
• Купите свеже кајсије када је сезона у пуном јеку – код нас у лето.
• Гледајте на боју и чврстину плода. Нека буду наранџасте, релативно тврде на додир
• Ако волите да их једете у свежем стању, бирајте плодове без знакова оштећења, а ако их користите за џемове и преливе за торте и колаче, можете и мекше јер су слађи.
• Ако сте купили недозреле кајсије, ставите их у папирну кесу и држите их на собној температури два-три дана, даље од сунца.
• Ставите их у фрижидер, тако ће трајати и до недељу дана.
• Оне плодове који су презрели, одмах употребите за јело, сокове или неке друге намене.
• Мале касије су обично слађе, јер је то знак да нису вештачки наводњаване па је ниво шећера у њима већи.
Речи опреза
Кајсије се третирају сумпор-диоксидом пре сушења да би се тако заштитила боја и поједине храњиве материје. Овакав третман може да изазове напад астме или алергијску реакцију код осетљивих особа, па се препоручује свим астматичарима да суве кајсије (као и шљиве) третиране на овај начин избегавају.
Увек добро оперите кајсије пре коришћења, јер се оне у многим воћњацима прскају разним хемикалијама. Органски узгајане бољи су избор, али их је тешко наћи.
Јасна Вујичић, нутрициониста
www.nadijeti.com
Подели ову вест

Комeнтар успeшно додат!
Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.