Уторак, 24.05.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Скоро половина Турака одобрава куповину руских ракета

Вашингтон је упозорио Анкару да би набавка руског система могла да угрози куповину америчких авиона
Шести руски авион с компонентама за систем С-400 слетео у Турску (Фото АП - Министарство одбране Турске)

Ско­ро по­ло­ви­на гра­ђа­на Тур­ске одо­бра­ва од­лу­ку вла­де да ку­пи ру­ске ра­кет­не си­сте­ме С-400, ко­ја је изазвaла про­ти­вље­ње  НА­ТО, по­го­то­во  Пен­та­го­на, ко­ји Ан­ка­ри пре­ти санк­ци­ја­ма. Али­јан­са стра­ху­је да ће Ру­си са­да пр­ви пут би­ти у при­ли­ци да из­ну­тра угро­жа­ва­ју нај­мо­дер­ни­је на­о­ру­жа­ње са­ве­зни­ка.

У ан­ке­ти Уни­вер­зи­те­та Ка­дир Хас у ко­јој је уче­ство­ва­ло хи­ља­ду гра­ђа­на, 44 од­сто ис­пи­та­ни­ка је из­ја­ви­ло да по­др­жа­ва од­лу­ку вла­де о на­бав­ци ра­ке­та С-400.  Про­тив ру­ског на­о­ру­жа­ња се из­ја­снио сва­ки че­твр­ти ис­пи­та­ник (25 од­сто) док 31 од­сто не­ма став о том пи­та­њу. У за­пад­ним зе­мља­ма се већ мо­гу чу­ти ис­хи­тре­на на­га­ђа­ња да је Ан­ка­ра већ по­че­ла да се уда­ља­ва од НА­ТО-а, ма­да је она и да­је не­рас­ки­ди­во ве­за­на за од­брам­бе­ни си­стем Али­јан­се чи­ји је члан од 1952. го­ди­не.

Ра­ке­те С-400 су ове не­де­ље по­че­ле да сти­жу у Тур­ску и то је прак­тич­но за­вр­шен по­сао. У Ан­ка­ри ис­ти­чу да су спрем­ни да ку­пе и аме­рич­ки „па­три­от” уко­ли­ко до­би­ју по­вољ­не усло­ве. Ка­ко ка­жу ди­пло­ма­те „лоп­та је са­да у аме­рич­ком дво­ри­шту” и оста­је да се ви­ди да ли ће ад­ми­ни­стра­ци­ја До­нал­да Трам­па уве­сти санк­ци­је Ан­ка­ри ко­је би пре све­га мо­гле да по­го­де про­да­ју аме­рич­ких ави­о­на Ф-35 Тур­ској. По­сле пр­вих ис­по­ру­ка де­ло­ва ру­ских ра­ке­та, у Бе­лој ку­ћи још ва­га­ју и не из­ја­шња­ва­ју се.

 У ан­ке­ти огром­на ве­ћи­на гра­ђа­на, чак 81 од­сто, из­ја­ви­ла је да „Аме­ри­ка пред­ста­вља прет­њу Тур­ској”, од­но­сно  да је не­по­у­здан парт­нер. Нај­ве­ћи про­блем у од­но­си­ма две зе­мље, по­ред спор­не ку­по­ви­не ра­ке­та С-400, је  и то што Бе­ла ку­ћа по­др­жа­ва „ те­ро­ри­сте” за­бра­ње­не Рад­нич­ке пар­ти­је Кур­ди­ста­на (ПКК), као и ње­ну си­риј­ску фи­ли­ја­лу. То је ка­мен спо­ти­ца­ња из­ме­ђу две зе­мље још од 2011. го­ди­не ка­да је у Си­ри­ју сти­гло „арап­ско про­ле­ће”. Пен­та­гон на­о­ру­жа­ва си­риј­ске Кур­де по­што се од пр­вог да­на истин­ски бо­ре про­тив џи­ха­ди­ста „Ислам­ске др­жа­ве”. Они су, ме­ђу­тим, за Ан­ка­ру те­ро­ри­сти.

И по­ред не­спо­ра­зу­ма са глав­ним са­ве­зни­ком у Али­јан­си, ве­ћи­на Ту­ра­ка (60  од­сто) ми­сли да њи­хо­ва зе­мља тре­ба да оста­не у НА­ТО-у јер то га­ран­ту­је без­бед­ност зе­мље. Го­то­во исти број ан­ке­ти­ра­них сма­тра да Ан­ка­ра тре­ба да на­ста­ви пре­го­во­ре са Бри­се­лом о ула­ску у ЕУ иако на том пу­ту по­след­њих го­ди­на на­и­ла­зи на мно­ге рам­пе.

По­ло­ви­на гра­ђа­на  у ан­ке­ти се из­ја­сни­ла про­тив нор­ма­ли­за­ци­је од­но­са са Изра­е­лом  ко­ји, ка­ко че­сто ис­ти­чу у Ан­ка­ри,  го­ди­на­ма „др­жи у за­тво­ру” Па­ле­стин­це у по­ја­су Га­зе.

Док ве­ћи­на ве­ћи­на по­др­жа­ва по­ли­ти­ку зе­мље ко­ју дик­ти­ра пред­сед­ник Та­јип Ер­до­ган у опо­зи­ци­ји сма­тра­ју да тре­ба из­вр­ши­ти ра­ди­кал­не про­ме­не. Ше­фу др­жа­ве се по­себ­но за­ме­ра што је од ра­ни­је про­кла­мо­ва­не  по­ли­ти­ке „ну­ла про­бле­ма са су­се­ди­ма”, прак­тич­но оста­ло са­мо „ну­ла при­ја­те­ља” у окру­же­њу по­го­то­во на  Бли­ском ис­то­ку.

Пре­ма ан­ке­ти гра­ђа­не по­себ­но бри­ну од­но­си са Грч­ком од­но­сно Ре­пу­бли­ком Ки­пар. Ви­ше од 30 од­сто ми­сли да још има не­ре­ше­них пи­та­ња  у Егеј­ском мо­ру, иако су гра­ни­це из­ме­ђу две зе­мље ис­цр­та­не 1923. го­ди­не. У Ан­ка­ри и да­ље сма­тра­ју да Тур­ској при­па­да­ју не­ка грч­ка остр­ва ко­ја се на­ла­зе уз ма­ло­а­зиј­ску оба­лу.

Од­но­си са су­се­ди­ма су на стал­ној про­ве­ри. Ан­ка­ра већ ду­же вре­ме не­ма ам­ба­са­до­ра у Да­ма­ску, док још ни­је ус­по­ста­ви­ла од­но­се са Јер­ме­ни­јом и Ре­пу­бли­ком Ки­пар. Од­но­си са Изра­е­лом и Грч­ком су за­тег­ну­ти по­што Тур­ска са њи­ма не мо­же да на­ђе за­јед­нич­ки је­зик око мно­гих  би­ла­те­рал­них и ре­ги­о­нал­них пи­та­ња.

 

Коментари6
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Банет
Шта бре знају цивили шта је С-400. Ко њих пита. Само се код нас, изгубљеног народа у изгубљеној држави, поставља такво питање. Купиће Турска и америчке системе и кинеске и које год само да их заштити у рату који долази.
Lazlo Nagy
Rakete S-400 su ove nedelje pocele da stizu u Ankaru.Kako ce na to reagovati Vasington ostaje da se vidi, pogotovo sto su Turci spremni da kupe i americki "Patriot", ukoliko dobiju povoljne uslove.Dakle,Bela kuca je na potezu.
Србин пише ћирилицом
Али би зато Срби преко 90% били за!
Dusan
"Skoro polovina"?? Valjda se kaze:Vecina ne odobrava!
Алексеј
Душане, за коментарисање ваљда би требало и цео чланак да прочитате, а не само наслов. "... 44 од­сто ис­пи­та­ни­ка је из­ја­ви­ло да по­др­жа­ва од­лу­ку вла­де о на­бав­ци ра­ке­та С-400. Про­тив ру­ског на­о­ру­жа­ња се из­ја­снио сва­ки че­твр­ти ис­пи­та­ник (25 од­сто) док 31 од­сто не­ма став о том пи­та­њу". Уосталом, продавац С-400 сигурно се неће насекирати због података о томе колико Турака у постотку одобрава њихову куповину.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.