Петак, 27.05.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Железара од губиташа постала највећи извозник у Србији

"Смедерево је моја љубав и мој посао, али то није морала да буде љубав и посао Си Ђинпинга, рекао је Александар Вучић још једном захваливши кинеском председнику на свему што је учинио за железару
Фото Танјуг - Д.К.

СМЕДЕРЕВО - Почетак изградње новог постројења Агломерације компаније Хбис групе Србија у Железари Смедерево, у вредности од 120 милиона долара, значајна је инвестиција, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић на церемонији полагања камена темељца и захвалио кинеским пријатељима на улагању у железару.

„За мене је ово велики дан. Инвестицију вредну 120 милиона долара нисмо могли да обезбедимо јер је то огроман новац који сада имамо пошто смо нашли најбоље и највеће пријатеље”, нагласио је Вучић.

Подсетио је да је председник Кине Си Ђинпинг био у Железари одушевљен гостопримством и срдачношћу радника.

Вучић наводи да у Железари ради више од 5.000 људи и да је у последњих годину дана 269 младих добило посао, а да је 501 човек са уговора на одређено прешао на неодређено време.

„Све то говори о посвећеност Хбиса и Кине и Си Ђинпинга да Железара успе. Знате да услови за пословање железаре нису лаки, и због система квота из ЕУ. Ништа од тога не би могли да издржимо да немамо посвећеност кинеског руководства и пријатеља”.

Смедерево је моја љубав и мој посао, али то није морала да буде љубав и посао Си Ђинпинга, рекао је Вучић још једном захваливши кинеском председнику на свему што је учинио.

Вучић је указао да је, када је био у Кини, имао прилику да види прилог о Железари на кинеској телевизији, више него што је могао да види на свим нашим телевизијама.

„Могао сам да видим колико се Кинези поносе сарадњом и великом фантастичном иницијативом”, рекао је он.

Ових 120 милиона значи да ће наставити да улажу, и да ће ово што данас изгледа као старина ускоро нестати и да ћемо имати најмодернију фабрику која иде у корак са најмодернијим света, нагласио је Вучић.

Он је рекао да једино Србија осећа сигурност и поред свега што се дешава на тржишту челика.

„Није ово само питање бриге за раднике у Железари и кооперантска предузећа, већ питање читаве Србије. Железара је од фабрике која доносила само губитке и проблеме постала највећи извозник у Србији. Сигуран сам, када се политички услови у свету поправе, Железара бити још већа и снажнија”, казао је Вучић.

Указао је да када смо ушли у проблеме и муке Кинези нису дошли код њега и рекли „тешко нам је и напуштамо”, већ су казали „заједно ћемо да се боримо, борићемо се у Бриселу заједнички”.

То гарантује будућност Смедерева и Србије, истакао је Вучић.

Председник је истакао да је важно да у Смедереву и околним селима имамо више деце, и за то је важно да она удишу здрав ваздух, као и да се кинески партнери осећају као код куће и да још више граде.

„Морамо да покажемо још много више вере у њих и да заједнички можемо да урадимо све. За нас је само небо граница ако будемо радили заједно”, поручио је он.

Замолио је амбасадорку Кине Чен Бо да пренесе председнику Кине Си Ђинпингу позив да дође поново у Србију и обећао да ће га дочекати много више људи него када је прошли пут боравио у нашој земљи.

„Он је то заслужио, а Србија ће подржавати Кину још храбрије и оданије него што то чине много већи и снажнији од нас”, нагласио је Вучић.

„За нас је веома важно да овим показујемо да смо у стању да мењамо себе, стара постројења за нова, да учествујемо у технолошки најиноватинијим процесима, да идемо у корак са најуспешнијима у свету”, истакао је он.

Вучић је казао да је, када је био у фабрици аутомобила у Немачкој видео најмодерније роботе, које је Кина одмах узела.

„Наше је да се прикачимо за тај воз успеха, а напредујемо брже, а то можемо уз помоћ Кине. Молићу да покушамо да неку фабрику робота направимо у нашој земљи, и то ће бити почетак потпуно нове и другачије будућности за нашу земљу”, уверен је он.

Радницима је поручио да доласком у Железару жели да покаже колико је њихов посао за нашу земљу.

„Останите добри и вредни, јер на најбољи начин представљате Србију”, подвукао је он, преноси Танјуг.

 

Ванг: Нови погон даће крила за даља достигнућа компаније

СМЕДЕРЕВО - Председник компаније Хбис Србија Ванг Ланију поручио је данас да ће изградња новог погона у Железари Смедерево - свеобухватни пројекат очувања енергије и заштите животне средине, дати крила за даља достигнућа компаније.

„ХБИС верује да ће уз пажњу лидера Србије и Кине, обе владе, али и посвећен и напоран рад 5.000 радника, пројекат свебухватног очувања енергије и заштите животне средине бити завршен у року и створиће крила за даља достигнућа наше компаније. ХБИС неће изневерити мисију и своја очекивања, и даће све од себе да испуни своја обећања”, поручио је Ванг.

Он је поручио да ће пројекат који данас почиње да се реализује постати важна прекретница ХБИС Србије за изградњу висококонкуренте компаније за производњу челика у Европи.

Како је рекао, данас је велики дан за ту компанију, који ће остати забележен у славној историји пријатељских односа Србије и Кине.

Ванг је истакао да је свеобухватни пројекат очувања енергије и заштите животне средине је кључни пројекат за промоцију штедње енергије, смањења емисије штетних гасова, зелене производње и интелигентног развоја компаније.

Указао је да ће укупни износ инвестиције у нови погон бити 120 милиона долара.

Када се заврши пројекат, постојаће зелена, интелигентна, водећа модерна фабрика за очување енергије у Европи, а заштита животне средине достићи ће светски ниво, навео је Ванг, преноси Танјуг.

У том циљу, кинески партнер ће се придржавати високих стандарда, односно пренеће знање свих компанија у власништву ХБИС Групе, увешће нове технологије у процесе зелене производње из Кине и света и примењиваће уштеду енергије и интелигентне операционе иновације у систем сировина, потисних пећи и конверторских система.

„Оптимизоваћемо енергетски систем и рециклирати сву секундарну енергију из процеса производње, како би се постигла ефикасна пециклажа енергије”, најавио је Ванг.

Додао је да је у последње три године развој ХБИС Србије био предмет пажње председника и Србије и Кине, Александра Вучића и Сија Ђинпинга, као и народа обе државе, што доприноси њеном напретку.

 

Стигло шест од 10 руских оклопних возила

СМЕДЕРЕВО - Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је до сада стигло шест од 10 оклопних возила БРДМ2 од Русије и захвалио председнику те земље Владимиру Путину на поклону.

„То је велика подршка и значајно јачање борбених снага готовости и могућности и способности Војске Србије”, нагласио је Вучић одговарајући на питања новинара у Смедереву.

Каже да ће сутра стићи и званично обавештење о тим возилима и да нису сасвим тачне информације које су пренели поједини медији.

„Тренутно су, верујем, стигла три возила од укупно шест возила БРДМ 2”.

Нагласио је да су то изванредна возила, која имају жироскопску стабилизацију термовизијеске камере, ојачана оклоп и да у њима посада може да буде 24 сата. „Треба 10 возила да добијемо и хвала на том поклону председнику Путину и министру Шојгуу”, поручио је Вучић, преноси Танјуг.

 

Вучић: Просечна плата за мај 55.380 динара

СМЕДЕРЕВО - Председник Србије Александар Вучић пренео је данас да је просечна плата за мај износила 55.380 динара, односно 470 евра.

Вучић је, у изјави за РТС, истакао да је ово први пут да је просечна плата достигла 470 евра.

„Сада питам оне који су говорили да неће пре краја године просечна плата бити 500 евра шта кажу. Биће она и преко тога. То су добре вести. Све иде на боље”, нагласио је он, преноси Танјуг.

Вучић је поновио да настојимо да по питању просечне плате „побегнемо” Бугарима и пређемо Црну Гору.

 

Вучић о Предрагу Малом: Заинтересован сам да се све проучи

СМЕДЕРЕВО - Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је важно да се истраже наводи КРИК-а о наводној умешаности у случај корупције брата министра финансија, Предрага Малог, додајући да га највише збуњује начин на који су дошли до одређених информација.

„Важно је да се све проучи и веома сам заинтересован за то”, рекао је Вучић новинарима у Смедереву.

Навео је да треба проучити како неко може да узме закуп од некога за аутомобил, ко узима оперативни лизинг од 1.000 или 3.000 евра, сто је, каже, много новца, али мање од 25 милиона евра, колико данас, како наводи, има Драган Ђилас, који је био градоначелник Београда.

Вучић је рекао и да је пажљиво прочитао текст КРИК-а и да га највише збунио начин на који су дошли до одређених информација.

„Не волим кад неко прима поклоне, мада нисам стекао утисак то из текста”, рекао је Вучић.

Упитан да ли ће бити истражено како је Ђилас стекао тај новац, Вучић је рекао да надлежни органи раде свој посао.

Кад је реч о наводном праћењу невенчане супруге и бебе Предрага Малог, Вучић каже да ће ускоро добити целовиту слику о томе ко их је пратио и зашто.

„Неки су мислили да је могуће да неки који су били ангажовани из региона сакрију и да се не открије ко је иза тога, али ја сам уверен да ће надлежни државни органи у сарадњи са другим у окружењу лако доставити тачне информације”, рекао је Вучић.

Упитан да ли су предузете санкције против оних који су прислушкивали њега и бившег председника Томислава Николића, рекао да је постојала легална форма да то ураде, преноси Танјуг

 

Вучић: Српска суза неће наћи родитеља нигде у свету

СМЕДЕРЕВО - Председник Александар Вучић поручио је данас, упитан за последња хапшења Срба за Косову и Метохији, да морамо да издржимо такве ствари, али да уз нове инвестиције у различитим областима у Србији, јачамо и позицију земље и позицију Срба на КиМ.

„Ми Срби, а знам колико је тешко породицама тих људи, морамо да издржимо и да знамо да наша суза нема родитеља и неће га ни наћи у свету”, приметио је Вучић одговарајући на питања новинара у Смедереву.

Он је истакао да је данас срећан због нове инвестиције у Железару, као и због јачања наших одбрамбених потенцијала, јер је то начин да сачувано мир и да јачањем Србије - јачамо позицију Срба на КиМ, као и нашу преговарачку позицију.

„Не смемо ниједног секунда да изгубимо нерве, да то покажемо као они у последње време. Не могу да кажем да придобијемо више симпатија, врло сам опрезан по том питању, али са нама сви разговарају, а са њима мало ко више и разговара”, истакао је председник Србије.

Он је поручио Србима на КиМ да ће држава помоћи, уз увећање плата и пензија, косовског додатка, што ће значити знатно побољшани животни стандард.

Вучић је поновио да су инвестиције на КиМ веће него што су биле деценијама уназад, биће их и више.

„Али, нервоза је код неких других, који данас више не пристају ни на модел две Немачке, ни на шта више не пристају, неће ни да разговарају, једино што хоће то је да Србија призна Косово беспоговорно, онако како они мисле да су створили границе”, рекао је Вучић.

У свему томе, Срби морају да буду мирни и сталожени, да знају да је држава уз њих, као и да су моћи државе ограничене, али толике колике су, до максимума ће бити искоришћене за помоћ Србима на Космету.

Вучић је подсетио да, нажалост, од 1999. године Београд нема суверенитет на КиМ када је реч о војном и полицијском присуству, док је Приштина од 2008. преузла све ингеренције државе, док је наша земља тада ћутала.

Додао је да су у Приштини најавили да ће следеће године, подићи споменике некима од српских лидера из 2009. и 2010. који су довели до пресуде Међународног суда правде, која је ишла на руку Приштини.

„Али, ја сам срећан што ћу и даље да им будем први на листи за одстрел и човек против којег воде кампању на свакодневном нивоу. То значи да добро радим за наш народ и трудићу се и бринућу још више”, закључио је Вучић, преноси Танјуг.

Коментари13
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

slamkamenac
Kada su u pitanju velike preduzeca kao zelezara , kljucno je imati pristup trzistu. Sa Kinom to imamo, imali smo i sa Amerikancima, razlike izmedju njih i Kineza je sto Kinezi vide ovu saradnju kao dugorocnu i stratesku, deo njihovog povezivanja sa svetom dok je za Amerikance to bio oportunizam, do prve nevolje kada su nas jednostavno otkacili. I druga velika preduzeca se mogu obnoviti sa partnerom koji ima veliko trziste kao Kina. Vlada treba da radi u tom pravcu danonocno.
Aleksandar l
Vazna i velika stvar za Srbiju.
ivo
Zelezara je motor razvoja Srpske privrede.
Boban
Važna investicija za Srbiju i grad Smederevo. Svaka čast, čistiji vazduh i veća proizvodnja...šta više.
bata
kinezi ispadoše daleko bolji biznismeni od amerikanaca.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.