Тајна контролe порција
Многи људи траже начине да како би скинули који килограм вишка и поправили начин исхране. Према речима дијететичара Сузан Лиланд-Лим, суштина здраве исхране лежи у контроли порција, али је важно да особа буде стрпљива и да не одустаје лако од изабраног начина вежбања и правилне исхране. Јер је најважније да калорије које се унесу – морају и да се потроше.
– Контрола порција значи да када излазите не претерујете са количином хране коју једете. Ако неко покушава да смрша, понекад је потребно само да једе из мањег тањира и да на тањир стави храну тако да изгледа исто, само у мањој количини. Мршављење и гојење су здравствени проблеми због који треба посетити дијететичара. Ако можемо да наведемо људе да уведу промене у периоду од шест недеља, они ће добро знати одакле потичу угљени хидрати – истиче Лиланд-Лим.
Лиланд-Лим каже да се многима одмалена препоручује да једу воће и поврће и да ове намирнице треба да заузму половину тањира.
– Када једете ван куће, наручите шта год желите, поједите пола а другу половину понесите кући како не бисте имали осећај претеране контроле. Желите да контролишете болест, а не да она контролише вас.
Водите рачуна о контроли порција и вежбању, о чему треба да се посаветујете са својим лекаром, а сваки доктор ће вам препоручити да вежбате. Бројање калорија и модерне дијете су нешто што захтева посебну пажњу – додаје дијететичарка.
Добра и здрава исхрана подразумева коришћење свих група намирница, а Лиланд-Лим додаје да је „чиста исхрана” веома важна. То подразумева припрему хране од почетка, уместо коришћења већ упаковане хране јер је важно да људи знају које састојке тачно имају у јелу.
– Сви смо заузети. Кување је последња ствар за коју људи желе да издвоје време, тако да је добро кувати унапред. Треба да једемо поврће које волимо и да се не плашимо да пробамо нешто ново, али и да не једемо исте ствари свакога дана – закључила је Лиланд-Лим.
Подели ову вест

Комeнтар успeшно додат!
Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.