Уторак, 07.12.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
ПОРТРЕТ БЕЗ РАМА МИЛАН БОРЈАН

Мађионичар међу стативама

Д. Стојановић

Пре не­го што је с Рич­мон­дом Бо­а­ћи­јем на Дан­це, уочи ин­фаркт пе­нал-за­вр­шни­це ба­цио ма­ги­ју, Ми­лан Бор­јан је био и остао хе­рој Зве­зди­них на­ви­ја­ча. Овај кр­шни де­ли­ја из Кра­ји­не је у Ко­пен­ха­ге­ну и де­фи­ни­тив­но по­брао све сим­па­ти­је на­ше фуд­бал­ске јав­но­сти. Он је про­шлог утор­ка био на ви­си­ни за­дат­ка, и за­хва­љу­ју­ћи чу­де­сним од­бра­на­ма и по­стиг­ну­том по­гот­ку с 11 ме­та­ра, до­вео свој тим на ко­рак од европ­ске фуд­бал­ске ели­те.

Зна­ла је Зве­зда овог ле­та да и по­ред мно­го­број­них по­ну­да мо­ра по сва­ку це­ну да за­др­жи свог чу­ва­ра, иако су из Евро­пе сва­ко­днев­но сти­за­ле озбиљ­не по­ну­де. Ни су­пру­га Сне­жа­на, ду­го­го­ди­шња ди­рек­тор­ка Пар­ти­за­но­вог мар­ке­тин­га, с ко­јом има си­на Фи­ли­па, ни­је же­ле­ла да му се ме­ша у жи­вот­ну од­лу­ку. Ста­ла је чвр­сто уз свог су­пру­га, ко­ји је по­след­њу по­бе­ду у Евро­пи по­све­тио њој и си­ну.

Зве­здин чу­вар сно­ва је пр­ви гол­ман у исто­ри­ји ко­ји је у пе­нал-за­вр­шни­ци од­бра­нио три је­да­на­е­стер­ца. Ро­ђен је у Кни­ну 1987. го­ди­не, а фуд­бал­ску ка­ри­је­ру за­по­чео је у та­мо­шњем ло­кал­ном клу­бу Ди­на­ра, и то као на­па­дач. Ипак, убр­зо је про­ме­нио од­лу­ку, стао је убр­зо из­ме­ђу ста­ти­ва, узео ру­ка­ви­це, иако је пре то­га до­ста обе­ћа­вао као цен­тар­фор.

Због ра­та у Хр­ват­ској и про­го­на Ср­ба, с по­ро­ди­цом у ду­гој и не­пре­глед­ној ко­ло­ни трак­то­ра нај­пре сти­же у Бе­о­град 1995. го­ди­не. Пр­ви фуд­бал­ски ан­га­жман у пре­сто­ни­ци оства­рио је у но­во­бе­о­град­ском Рад­нич­ком Ју­го­пе­тро­лу. Пет го­ди­на ка­сни­је, с по­ро­ди­цом пре­ла­зи у Ка­на­ду, иако је отац имао по­ну­де за се­лид­бу у Зим­баб­ве, Аме­ри­ку и Аустра­ли­ју, где је за­и­грао за ло­кал­ни клуб Ха­мил­тон. Као ти­неј­џер 2003. од­лу­чу­је се на да­лек фуд­бал­ски пут у Ар­ген­ти­ну, где је ме­сец да­на тре­ни­рао у чу­ве­ном кам­пу Бо­ке Ју­ни­орс. Је­ди­ни је Ср­бин ко­ји је тре­ни­рао и у Ри­вер Пла­ти. Три го­ди­не ка­сни­је бра­нио је бо­је уру­гвај­ског На­ци­о­на­ла.

Ипак, од­лу­чио се на по­вра­так у Ср­би­ју, па је пре де­сет го­ди­на сти­гао на Ба­њи­цу, где оста­је у на­ред­не две се­зо­не, а по­том га пут во­ди у Си­ва­спорт, Ва­слуј и чу­ве­ни бу­гар­ски Лу­до­го­рец из Раз­гра­да, и то као ре­пре­зен­та­ти­вац Ка­на­де. Пре две се­зо­не сти­же у Цр­ве­ну зве­зду, у же­љи да ис­пи­ше но­ву фуд­бал­ску стра­ни­цу у спорт­ској ка­ри­је­ри. По­сле утак­ми­це у Ли­ги Евро­пе про­тив Ар­се­на­ла до­био је за­ста­ву „Де­ли­је Книн”, ко­ју и да­ље љу­бо­мор­но чу­ва у свом ста­ну.

Не­ко је у ша­ли, на про­сла­ви 74. ро­ђен­да­на „цр­ве­но-бе­лих”, ка­да је про­гла­шен за нај­бо­љег спор­ти­сту мно­го­број­не по­ро­ди­це, ре­као да му се фуд­бал­ски жи­вот пот­пу­но про­ме­нио ка­да је упо­знао Сне­жа­ну Фи­ли­по­вић. Ко ка­же да се не сла­жу цр­но и цр­ве­но бе­ли. На­да­мо се да ће 2026. го­ди­не, ка­да је Ка­на­да, за­јед­но са САД и Мек­си­ком, до­ма­ћин нај­ве­ће фуд­бал­ске смо­тре на пла­не­ти, би­ти је­дан од ње­них ам­ба­са­до­ра фуд­ба­ла...

Коментари9
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

vox populi
Ako je Borjan najbolji od svih, onda kuku majko. Ja bih volio da je centarfor najbolji dio tima, a golman neocjenjen jer nije imao posla. Ali, dobro. Nemam ništa protiv zemljaka, već šireg pogleda na igru.
Милан Панић
Бог на небу, Борјан на голу.
Прочитај сад још неку књигу
Борјан је добар голман и добар човек. Даје пример многим дечацима. Али, разочарао ме је кад је раније у једном интервју рекао да је у животу прочитао само једну књигу ("Година прође, дан никако") у којој један глумац, чини ми се да се зове Бранислав Лешевић, описује своје дане у затвору. Он је идол многим дечацима, и требао би да прочита још неку, због себе, а и због примера који даје младим људима, мада је из текста видљиво да му детињство није било најсрећније и да није могао у библиотеке.
Milan K
Druze moj, glumac se zove Zarko Lausevic i jedan je od najvecih zivih glumaca na Balkanu. Ako vec nekog savjetujes morao bi da znas to, inace bolje da cutis!
Ivan
re. Прочитај сад још неку књигу Verujem da ste i vi kao i Borjan dobar covek i da vam je komentar bio dobronameran. Takva je i moja ispravka...glumac se zove Zarko Lausevic.
dipl. agronom
Da nam je takav mali ,u ministarstvu finansija...
Zoran Milovic
Borjanu svaka cast,veliki sportista I covek.Samo mi telet nije jasan.Naime,ako je rodjen 1987,a izbegao 1995,kako je mogao zapoceti karijeru u Dinari.Nije,valjda,poceo sa 4,5 godina I to usred rata!?
Ogorčeni Partizanovac
Pa i Đoković je počeo karijeru sa 4 godine. A Stefan Milenković držao violinu sa 3 godine! Pa?

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.