Уторак, 25.01.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Укус трешања

Богате органским киселинама и минералима (Фото Д. Јевремовић)

Ово омиљено воће доспело је у наше крајеве из Персије. Забележено је да је прва стабла трешања из Азије у Европу пренео римски војсковођа Лукул, како би и код куће могао да ужива у сочним плодовима које је јео за време свог ратничког похода.

Током векова, одгајивачи су створили многе сорте питомих трешања. Има их крупних и ситних, слатких и киселих, жућкастих, ружичастих и тамноцрвених, које су најукусније, а и данас се могу пронаћи стабла дивље трешње, претка свих питомих врста. Сочни плодови трешања богати су антиоксидансима, каротеном – којег има деветнаест пута више него у јагодама, витамином Це и комплексом витамина Бе, воћним шећерима и минералима. Сто грама трешања садржи око 200 милиграма калијума, 15 милиграма калцијума, пола милиграма гвожђа и 25 милиграма фосфора. Особе са вишком килограма требало би да искористе сезону трешања пошто је ово воће нискокалорично: сто грама трешања садржи свега шездесетак калорија. Уживање у плодовима трешања утиче и на ублажавање бола код оболелих од артритиса, одлаже процес старења, умањује ризик од појаве дијабетеса типа два и кардиоваскуларних болести, док киселе трешње побољшавају расположење.

Поред плодова, и петељке трешања су веома корисне. Богате су танином, органским киселинама и минералима. Чај од петељки трешања од давнина се користи у народној медицини за подстицање лучења мокраће и лечење болести бубрега и бешике.

Плодови трешања веома су осетљиви, тако да обична киша може да им покида танку покожицу и упропасти цео род. Када купујете трешње, бирајте једре и чврсте плодове, тамније боје (осим ако је реч о белим или ружичастим трешњама). Квалитетне трешње требало би да имају и чврсту зелену петељку. Одбаците све оне чији су плодови смежурани, а покожица пегава, трула или без сјаја. Превише ситни или чврсти плодови знак су да трешње нису зреле и требало би их бацити, пошто ово воће не дозрева после брања.

Трешње би требало чувати у фрижидеру. Хладноћа им омогућава да дуже остану свеже, а расхлађени плодови имају и лепши укус него они који су загрејани на собну температуру.

Пошто су богате биљним влакнима, трешње су добре и за пробаву. Међутим, после њих не би требало пити воду ни алкохолна пића. Најбоље их је јести као засебан оброк. Ако их поједете пре јела успоравају излучивање желудачних сокова и отежавају варење.

За зиму се могу сачувати у облику сока, пекмеза или слатког, али се витамини најбоље чувају ако плодове једноставно замрзнете. Понекад се дешава да тек код куће откријете да су трешње које сте купили препуне црва. Ипак, не морате их бацити: потопите их у хладну воду и сачекајте пола сата. Црви ће измилети из плодова и завршити на дну посуде, а воће се може искористити за кување џема или припрему колача.

Д. Д.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.