Четвртак, 26.05.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа
ИСХРАНА

Дар с оријента

Плави патлиџан – здраво поврће у коме треба уживати
(Фотографије Пиксабеј)

Ако сте у маркету угледали јајасто поврће величине веће и дебље тиквице, а боју шљиве – нема грешке – то је плави патлиџан. Можете да га пронађете и тамо где га не очекујете: рецимо у ајвару, поред паприка, које су основна сировина за израду овог традиционалног намаза. Ово не значи да сте преварени, а колико је патлиџан здрава намирница тек ћете сазнати.

У Србији се ово јајасто поврће узгаја неколико стотина година, а постојбина му је Кина и Индија. Те богате светске кухиње обилују рецептима у којима је ово поврће интегрални састојак. Управо сада се налазимо у сезони палтиџана, која почиње у августу и траје до краја октобра. Наравно, патлиџан је доступан током целе године и из увоза, а неизоставан је за сваки иоле озбиљнији вегетаријански роштиљ. Има специфичан, помало горак, укус и сунђерасту текстуру.

У сировом облику плави патлиџан даје 24 кцал на 100 г. Када се скува, енергетска вредност му је 35 кцал/100 г. Највећим делом је од воде (92 одсто), на угљене хидрате отпада шест одсто, масти 0,2 одсто, беланчевине један одсто. Не може се рећи да је богат минералима и витаминима, али има доста целулозе, што је добра вест ако патите од затвора. Такође, садржи и пектин, што утиче на смањење нивоа холестерола.

Због присуства калијума, патлиџан је права намирница за здравље читавог кардиоваскуларног система. Сапонини из патлиџана су фитохемикалије које имају велику улогу у борби против слободних радикала, упала и алергија. Антоцијанин и насунин такође су присутни у плавом патлиџану, а ови фитонутријенти су јаки антиоксиданси који чувају ћелије од дејства слободних радикала. Дијетална влакна присутна у плавом патлиџану су разлог што се ово поврће користи у дијеталној исхрани, јер она дају осећај ситости и утичу на бољи рад црева.

Када купујете плави патлиџан, проверите да ли је свеж, прво на декларацији, а онда и на основу њиховог изгледа. Најбоље је узети патлиџан средње величине који нема пуно семенки, које чине патлиџан горким. Споља, патлиџан не би требало да има оштећења, а кора би морала да буде глатка и чврста. Када дођете кући, ставите га у фрижидер у кутију за поврће, али даље од јабука.

Када се патлиџан пече на роштиљу, не гулите га, већ насеците на колутове, као тиквице. Можете га пећи и на тефлону или керамичком тигању пре него да га припремате у рерни. Када га печете у тигању, не стављајте уље или га веома мало ставите, јер због сунђерасте структуре патлиџан може пуно уља да упије, а пржење није здрав начин припреме. Припрема у рерни релативно дуго траје. Уколико се пече у рерни у комаду, пробушите га на неколико места да не би експлодирао. Ако га солите, количина воде ће му се смањити, као и горчина, али ће се изгубити и она сунђераста структура.

Рецепата за припрему јела од патлиџана има заиста пуно, а ево пар идеја: мусака од патлиџана, пуњени патлиџани са сиром или месом, пире од патлиџана, умак од патлиџана, патлиџан у воку с разним поврћем, гриловани патлиџан… Волите пицу? Пробајте надев од патлиџана с умаком од парадајза.

Слободно експериментишите и уживајте у овом необичном поврћу.

Јасна Вујичић, нутрициониста

www.nadijeti.com

Коментари3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

ralence
Нема ништа укусније кад домаћица испече свеже зелене паприке и испечен плави патлиџан ољушти их па онда заједно истуца у дрвеној вангли са доста белог лука. Све то са мало уља и соли.То смо звали свежи летњи Ајвар.
Predrag
Plavi patlidzan ili u narodu poznat kao plavi paradajz je poznato i jako staro povrce koje se u nasim krajevima gaji dugi niz godina. Ne razumem zasto nutricionista upoznaje citaoce sa patlidzanom kao da je u pitanju neka egzoticna biljka ? Zapravo patlidzan se kod nas odavno odomacio, i predstavlja nezamenljivi sastojak savremene Srpske kuhinje. Njegov nezamenljiv i jedinstveni ukus i aroma predstavljaju pravo uzivanje za svakog gurmana. Ja prosto obozavam plavi patlidzan !
dušan
Dobro je da se nekad neko seti da i domaće namirnice mogu biti izvor zdravlja a ne samo neka egzotika .

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.