Дар с оријента
Ако сте у маркету угледали јајасто поврће величине веће и дебље тиквице, а боју шљиве – нема грешке – то је плави патлиџан. Можете да га пронађете и тамо где га не очекујете: рецимо у ајвару, поред паприка, које су основна сировина за израду овог традиционалног намаза. Ово не значи да сте преварени, а колико је патлиџан здрава намирница тек ћете сазнати.
У Србији се ово јајасто поврће узгаја неколико стотина година, а постојбина му је Кина и Индија. Те богате светске кухиње обилују рецептима у којима је ово поврће интегрални састојак. Управо сада се налазимо у сезони палтиџана, која почиње у августу и траје до краја октобра. Наравно, патлиџан је доступан током целе године и из увоза, а неизоставан је за сваки иоле озбиљнији вегетаријански роштиљ. Има специфичан, помало горак, укус и сунђерасту текстуру.
У сировом облику плави патлиџан даје 24 кцал на 100 г. Када се скува, енергетска вредност му је 35 кцал/100 г. Највећим делом је од воде (92 одсто), на угљене хидрате отпада шест одсто, масти 0,2 одсто, беланчевине један одсто. Не може се рећи да је богат минералима и витаминима, али има доста целулозе, што је добра вест ако патите од затвора. Такође, садржи и пектин, што утиче на смањење нивоа холестерола.
Због присуства калијума, патлиџан је права намирница за здравље читавог кардиоваскуларног система. Сапонини из патлиџана су фитохемикалије које имају велику улогу у борби против слободних радикала, упала и алергија. Антоцијанин и насунин такође су присутни у плавом патлиџану, а ови фитонутријенти су јаки антиоксиданси који чувају ћелије од дејства слободних радикала. Дијетална влакна присутна у плавом патлиџану су разлог што се ово поврће користи у дијеталној исхрани, јер она дају осећај ситости и утичу на бољи рад црева.
Када купујете плави патлиџан, проверите да ли је свеж, прво на декларацији, а онда и на основу њиховог изгледа. Најбоље је узети патлиџан средње величине који нема пуно семенки, које чине патлиџан горким. Споља, патлиџан не би требало да има оштећења, а кора би морала да буде глатка и чврста. Када дођете кући, ставите га у фрижидер у кутију за поврће, али даље од јабука.
Када се патлиџан пече на роштиљу, не гулите га, већ насеците на колутове, као тиквице. Можете га пећи и на тефлону или керамичком тигању пре него да га припремате у рерни. Када га печете у тигању, не стављајте уље или га веома мало ставите, јер због сунђерасте структуре патлиџан може пуно уља да упије, а пржење није здрав начин припреме. Припрема у рерни релативно дуго траје. Уколико се пече у рерни у комаду, пробушите га на неколико места да не би експлодирао. Ако га солите, количина воде ће му се смањити, као и горчина, али ће се изгубити и она сунђераста структура.
Рецепата за припрему јела од патлиџана има заиста пуно, а ево пар идеја: мусака од патлиџана, пуњени патлиџани са сиром или месом, пире од патлиџана, умак од патлиџана, патлиџан у воку с разним поврћем, гриловани патлиџан… Волите пицу? Пробајте надев од патлиџана с умаком од парадајза.
Слободно експериментишите и уживајте у овом необичном поврћу.
Јасна Вујичић, нутрициониста
www.nadijeti.com
Подели ову вест




Комeнтар успeшно додат!
Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.