Све више произвођача органске хране у Србији
У Србији су површине под органском производњом у последњих 10 године повећене више од осам пута, па се у 2018. години се органска производња одвијала на 19.200 хектара, саопштило је Национално удружење за развој органске производње „Serbia Organika”.
„У тренутку када је Serbia Organika основана, органском производњом у Србији бавило се 108 произвођача, на укупној површини од 2.500 хектара. Од тада површине под органском производњом су увећане више од осам пута, док се органском производњом бави више од 6.000 произвођача”, рекла је председница Управног одбора „Serbia Organike” Снежана Ољача, поводом 10 година рада тог Националног удружења за развој органске производње.
Додала је да се током протеклих 10 година развио и сектор сточне органске производње, као и прерађивачка индустрија. Истакла је да је извоз органских производа из Србије достигао 27,5 милиона евра у 2018. години и да је порастао за више од шест пута у претходних седам година.
Министар пољопривреде Србије Бранислав Недимовић је истакао да је органска производња велики потенцијал за Србију и додао да би Шведска и сличне земље могле да представљају добра тржишта за пласман органске хране.
„Расте и још једно тржиште које ми у овом тренутку не видимо, а то је тржиште на истоку, чији стандард и даље расте и који ће пре или касније имати потребу за органским производима”, казао је Недимовић. Он је најавио и значајне новине у сектору органске производње већ за следећу годину.
„У плану су разне промене у органском сектору, структурне, и вишеструко повећање субвенција. Знамо да прелазак са конвенционалне производње на органску никада није лак, да се дешавају грешке и ми морамо да нађемо начин да произвођче подржимо и у тој фази, да им помогнемо у том процесу”, рекао је Недимовић, преноси Бета.
Подели ову вест


Комeнтар успeшно додат!
Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.