Уторак, 30.11.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Задихтовани прозори и врата чувају топлоту

Топлотни губици кроз прозоре, тврде стручњаци, неколико пута већи него преко зидова

Да ли је могуће да се увођењем мера енергетске ефикасности у стамбене и нестамбене зграде постигне смањење емисије угљен диоксида уз непромењену топлоту, светлост. И, истовремно остварити удобност, али и уштеду? На конференцији „Новинари и научници у дијалогу” једног  хемијско–технолошког гиганта из Немачке, научници тврде да је новим технологијама могуће спасити планету гомилања угљен диоксида .

Наиме, представљена је технологија одвајања угљен диоксида, из атмосфере и његово трајно складиштење дубоко ка земљином језгру где постаје потпуно неактиван и нешкодљив. Постројење које то испитује постоји  већ неколико година у Норвешкој и доказује да лека за нашу оболелу климу има. Кораци које можемо сви да учинимо су за сада, енергетски ефикаснија градња и уштеда како би учествовали у очувању наше планете.

Од свих потрошача топлоте, у нашим кућама, међу највећима су прозори. Иако делује као пријемник енергије – пропушта сунчеве зраке и штити од спољашњих утицаја, по губицима је прави шампион. Сабирањем трансмисионих губитака прозора и природном изменом ваздуха, укупни губици су половина топлотних минуса зграде. Стручњаци тврде да се преко прозорских површина губи  десет и више пута више енергије него преко зидова.

За боље дихтовање најефикаснија је промена старих прозорских оквира и узимање нових по формули: 4+12(16)+4 где је четири милиметра дебљина стакла, а 12 или 16 милиметара ваздушни простор. Оваква инвестиција би по садашњим ценама мајсторских дневница изнела од 400 до 500 евра, по једном просечном  прозорском отвору димензија 2 метра дужине и 1,4 метра висине, у зависности од материјала од којих је начињен и коефицијента пролаза топлоте.

Ипак, стручњак и иноватор за изолацију дрвених прозора, Дејан Крстић васник фирме „Декс” (www.deks.rs), тврди да то може да се учини са далеко мање средстава. Наиме, он користи танке дур алуминијумске профилисане траке, које уграђује на делове дрвених рамова врата и прозора. Материјал се користи за авионе, јер на хладноћи и топлоти не губи еластичност. Постављају се на све врсте прозорских дрвених и демонтажних оквира, изузев кровних. Ефекат овог повољнијег решења је уштеда до трећине укупно утрошене енергије једног домаћинства.

Овим начином изолације, до ког је дошао проучавањем и демонтажом старих прозорских оквира уграђених у периоду између два светска рата, у Београду и  Варшави, може се одстранити бука, прашина и повисити температура до шест степени Целзијуса.

Иако је касније обогаћивањем материјала и мењањем начина постављања, добио веће ефекте, метода је заправо подједнако ефикасна. Да би добио већу еластичност самих лајсни убачен је манган, јер попуњава неравнине, без обзира од ког материјала и којим поступком су настале, што је на старим прозорским оквирима  уобичајено. Искуством је поједноставио читав процес постављања лајсни, јер их причвршћује пнеуматским алатом, сада на покретне делове крила, под правим углом. Тако „положене”  и „подигнуте” лајсне, са ширим профилом, боље дихтују, између покретног и непокретног дела прозора и већу уштеду. Овако можете затворити отворе до центиметар и по. Захваљујући овом јефтином и исплативом захвату, спремни ћете дочекати хладне зимске дане.

 

Текстови објављени у Бизнис клубу имају промотивни садржај

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.