Уторак, 19.10.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
Церемонија отварања 141. Скупштине Интерпарламентарне уније

Вучић: Свет дијалога и компромиса је могућ

Интонирањем химне „Боже правде” у београдском „Сава центру” је почела церемонија званичног отварања 141. Скупштине Интерпарламентарне уније која ће трајати до 17. октобра
(Фотографије Танјуг)

Председник Александар Вучић је отворио 141. заседање Интерпарламентарне уније у Београду, уз поруку да је свет дијалога и компромиса могућ, а да је Србија једина земља која данас у Европи може да организује овакво заседање.

Вучић је, на свечаном отварању ИПУ казао да је поносан што су сви учесници у Београду и Србији.

„Хвала председници ИПУ Габријели Куевас Барон што је подсетила на чињеницу да су Београд и Србија једино место у којем је могуће организовати ово заседање. У свим осталим постоје неке блокаде, препреке за неку од земаља. Код нас у Србији нема препрека а за било кога од вас, из свих делова света”, истакао је српски председник.

Вучић је казао да су нама драги сви гости ма одакле долазили и да сарађујемо са свим деловима света, преноси Танјуг.

„Поносан сам што сте сви у Србији, чини се да је Србија једина земља која данас у Европи може да организује овакво заседање, јер ми смо слободна и независна земља која жели да са свима гаји пријатељство”, рекао је Вучић, пожелевши добродошлицу учесницима.

Оценио је да је скуп један од најзначајнијих међународних догађаја у савременој историји, у којем учествује 2.000 чланова, из 150 парламената.

„То није само сведочанство о утицају који има ИПУ, већ је још важније колико је некада мало потребно да би се остварили велики снови”, додао је.

Подсетио је да су само два човека пре 130 година, из две земље које су толико ратовале, Француз и Енглез, Фредерик Паси и Виндел Крамар Рендел, тражили начине да ратови престану.

Како је рекао, после само једног сусрета, одлучили су да се састану поново, да уједине снаге, да створимо тело које је данас од изузетног значаја, а тада је тек био ембрион из којег ће настати бројне институције, па тако и УН.

„Хотел Континентал у Паризу је 1889. био место на коме су се сусрела 94 делегата из више земаља света, на којима је настала ИПУ. Само две године касније млада и мала држава, Србија, прикључила се невеликој породици да остане до данас, расте и сазрева и доживи част да по други пут буде домаћин овог скупа тачно 56 година после првог скупа у нашој земљи”, казао је Вучић.

Вучић је напоменуо да данас, у свету који се често и даље базира на политичким кошмарима, парламентарци представљају део који може и мора да сања другачије снове.

„Није битно колико су препреке велике и снажни различити интереси, битно је да не престајемо са тим сновима.

Свет дијалога, компромиса, мира јесте могуће, баш као што су Паси и Крамер радили, реч по реч, састанак по састанак, убеђивање без одустајања”, нагласио је председник Србије.

Упорност и веровање, посвећеност били су и остали, како тврди, једини начин да осигурамо свет у којем је могуће живети, а парламент је створен да би људи могли своје несугласице и сукобе решавати разговором, да би установили правила која ће важити за све.

Како је рекао, свет дијалога и компромиса јесте могућ, али је свет и даље далеко од тог идеала, те приметио да не важе иста правила за све, а о томе ко је ко одлучују највећи.

„Ми, мали народи, понекад смо ускраћени и за правду и за новац и развој. Понекад се чини да смо изоловани, али данас се слободарски део света буди, и чини се да људи поново осећају да је независност, сувереност и слобода одлучивања нешто због чега се вреди борити”, рекао је Вучић.

Добробит за све је нешто без чега свет не може да опстане, поручио је он.

„Сви смо једни другима комшије, и колико год звучало чудно понашамо се као комшије. Када је и једнима и другима добро разумемо се и поштујемо, али када једном није, онда разумевање нестаје, почиње мржња и неретко и проливање крви”, рекао је Вучић.

„Ми на Балкану то знамо, јер овде су реке крви проливане због неразумевање, одсуства дијалога, зависти, често што је великом свету било најбоље да се ми мали мрзимо, завршавамо послове за њих велике„, поручио је он.

Вучић је указао да је пре неколико дана успело нешто чему тежимо, да бар три земље - Србија, Северна Македонија и Албанија, уговоре слободан проток људи, капитала, робе и услуга, и позвали друге да се придруже.

„То је најзначајнији корак који смо направили од ратова, пут који води ка миру разумевању и заједничком напретку. То је најбољи позив који могу да упутим да наставимо сви заједно да проналазимо начине да се заврше конфликти и да можемо да учествујемо у добробити без страха од губитка идентитета и било чега другог„ , рекао је он.

Казао је да смо кренули да сањамо мир, просперитет, једнакост и да му се чини да тај сан остварујемо.

„Такође и данас као што смо увек умели, данас свима кажемо да нема веће вредности и прече ствари од наше слободе. Никоме нећемо дозволити да угрози нашу независност, суверенитет, територијалну целовитост, али и право да одлучујемо о својој будућности. Вратили смо право, и не само ми већ и други народи широм света, на самостално одлучивање, да се не питају само велики, већ да храбро штитимо основна људска права, пре свега право на избор будућности. Нећемо стати с тим. Чуваћемо и штитити права да будемо свој на своме”, казао је Вучић.

Изразио је наду да ће парламентарци из света имати прилику да упознају Србију и њене људе, за које је рекао да их бескрајно цене и воле.

„Ми смо научили да волимо људе из Африке, Латинске Америке, Азије, са свих континената, зато што смо били део Покрета несврстани, али И зато што смо знали да никада пријатељима, када је тешко, не окрећемо леђа, јер знамо колико је мало било уз нас када је Србији било тешко”, рекао је Вучић отварајући 141. заседање ИПУ.

Гојковић: Србија је посвећена циљевима и вредностима ИПУ

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић изјавила је вечерас на свечаном отварању 141. Скупштине Интерпарламентарне уније (ИПУ) у београдском Сава центру да је у сложеном времену у којем живимо парламентарна дипломатија од суштинског значаја и да је када су традиционални дипломатски механизми недовољни, она једино средство подршке међународном дијалогу.

Гојковић је рекла да јој је част да је Београд домаћин јубилеја, 130. година од оснивања Интерпарламентарне уније - најстарије и највеће парламентарне породице.

Подсетила је да је Београд, пре 56 година, био домаћин 52. заседања Интерпарламентарне уније када су се, давне 1963. године, окупиле делегације из 59 земаља са укупно 500 чланова.

„Вечерас нас је четири пута више, што говори о томе колико су парламенти широм света непрекидно радили на ширењу поштовања и поверења наше парламентарне заједнице. У данима пред нама, на прославу 130. годишњице, важно је да пошаљемо поруку о јединственом духу ове Уније и значају парламентарне сарадње”, истакла је Гојковић, преноси Танјуг.

Навела је да Интерпарламентарна унија има дугу традицију и немерљиво искуство, а истовремено знање и жељу да се прилагођава модерним изазовима.

„Зато морамо јачати сарадњу унутар наше Организације јер се она деценијама показује као добар и чврст ослонац парламентима читавог света у суочавању са променљивим изазовима. Уверена сам, да ће и наша генерација парламентараца, дијалогом и мудром политиком успети да пронађе важне механизме за очување мира у свету и да ће и заседање у Београду томе дати суштински допринос”, додала је Гојковић.

Истакла је да је Србија посвећена вредностима и циљевима Интерпарламентарне уније пуних 128 година, од када се Краљевина Србија прикључила заједници парламената 1891. године.

„Са чланством, развијала се и наша парламентарна демократија, да би данас Народна скупштина у појединим аспектима постала модел другим парламентима у свету”, рекла је Гојковић.

Навела је да ће се по завршетку 141. Скупштине ИПУ усвојити „Београдска декларација” о резултатима генералне дебате.

„У оквиру заседања, посебан акценат даћемо обележавању 30 година од усвајања Конвенције Уједињених нација о правима детета”, рекла је Гојковић и са поносом истакла да је Србија била једна од првих земаља која је ратификовала тај значајан међународни документ, само годину дана након усвајања.

Навела је да је посебан сегмент рада на заседању Скупштине ИПУ посвећен родној равноправности и побољшању положаја жена.

„Том циљу посвећен је панел, поводом обележавања 40. годишњице од усвајања Конвенције о елиминисању свих облика дискриминације против жена”, рекла је Гојковић.

Како је додала, уверена је да је равноправно учешће жена у друштву, политичким процесима и економији нешто што чини свет бољим и хуманијим.

„Током ових 130 година наша парламентарна породица се стално увећавала. Ми смо отворени да у њу, у периоду пред нама, примимо све државе чланице Уједињених нација и достигнемо универзално чланство. Надам се да ће ово београдско заседање подстаћи и друге земље да нам се придруже и учине нашу породицу богатијом, а наше мостове сарадње чвршће”, додала је Гојковић.

Скупштина ИПУ ће трајати до 17. октобра, а окупиће око 2.000 учесника из око 150 земаља.

Гутереш: За изазове данашњице потребан мултилатерални свет

У суочавању са изазовима данашњице потребан нам је мултиулатерални свет са снажним мултилатералним институицијама, као и универзално поштовање међународног права, поручио је вечерас генерални секретар УН Антонио Гутереш, који се преко видео линка обратио на отварању 41. Скупштине Интерпарламентарне уније (ИПУ) .

„На овај начин изградићемо просперитетан и одржив свет, где нико неће бити изостављен. Рачунам на вашу континуирану подршку”, рекао је Гутереш.

Он је поздравио усредсређеност посланика на међународно право, универзалну покривеност здравственом заштитом, ванредне ситуације узроковане климатским променама и циљеве одрживог развоја.

„Као бивши посланик знам да је ваш допринос представника грађана од суштинског значаја за бржи заједнички напредак”, рекао је Гутереш, преноси Танјуг.

Почела церемонија отварања 141. Скупштине Интерпарламентарне уније

Интонирањем химне „Боже правде” у београдском „Сава центру” је почела церемонија званичног отварања 141. Скупштине Интерпарламентарне уније (ИПУ) која ће трајати до 17. октобра, а окупиће 2.000 учесника из око 150 земаља.

Заседање ће свечано отворити председник Србије Александар Вучић, а присутнима ће се обратити и председница Скупштине Србије Маја Гојковић, председница ИПУ Габријела Куевас Барон и генерална директорка Канцеларије УН у Женеви Татјана Воловаја.

Отварању Скупштине ИПУ присуствују председница Владе Србије Ана Брнабић, први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, министар здравља Златибор Лончар, учесници Скупштине ИПУ.

Централна тема заседања Скупштине ИПУ је „Улога и механизми парламента у јачању међународног права и допринос регионалне сарадње”, а посланици ће дискутовати и о родној равноправности, оснаживању младих, одбрани људских права посланика и остваривању универзалне здравствене заштите, преноси Танјуг.

Србија је постала једна од првих чланица ИПУ 1891. године, убрзо након оснивање те међународне организације 1889. године, а на 141. Скупштини ИПУ у Београду поред обележавања 130 година постајања ИПУ биће обележена и 70. годишњица Женевских конвенција које су биле темељ хуманитарног права заштите у оружаним сукобима.

Ово је други пут да ће Београд бити домаћин Скупштине ИПУ, након што је 52. Скупштина те међународне парламентарне организације одржана у главном граду Србије, односно тадашње Југославије, 1963. године.

ИПУ је глобална организација националних парламената, основана пре 130 година као прва мултинационална политичка организација на свету у циљу оснаживања сарадње и дијалога међу државама.

Данас ИПУ обухвата 179 националних парламената и 12 регионалних парламентарних тела и промовише демократију и помаже парламентима да постану јачи, млађи, родно равноправнији и различитији.

Коментари5
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

miki
"Dijalog i kompromis" kada blokiras RTS za sve koji drugacije misle.Kada RTS ne pokriva velike proteste ispred njihove zgrade.
Nemanja
Srbija se pozicionirala tako da zbog raznih prepreka i nerasciscenih odnosa medju mnogim drzavama, moze da organizuje ovakve skupove, gde ce svi da dodju .
Ana Zemun
Kompromis, dijalog, ekonomsko i infrastrukturno povezivanje, uz poštovanje međunarodnog prava, mogu dovesti do trajnog mira i napretka u regionu.
Nikolina
Večerašnje zasedanje IPU-e u Beogradu je velika čast za Srbiju i pokazatelj poštovanja koje u svetu ima naša zemlja. Dobrodošli dragi gosti !!!
Jana
Srbija je ponosna sto moze biti domacin takvom skupu.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.