Индустрија финансирала студију о црвеном месу?
Вест да црвено и прерађено месо није штетно за људско здравље онолико колико су то до сада тврдили стручњаци подигла је на ноге научнике који заступају супротне тврдње. Откада је у септембру у америчком часопису „Анали интерне медицине” објављена студија коју је потписао канадски епидемиолог проф. Бредли Џонстон, светски медији не престају да се баве овом темом. Тврдње да месо и индустријски производи од меса нису толико штетни за здравље највише су збуниле потрошаче, који сада не знају коме да верују. Јер храна која се до сада доводила у директну везу с повећаним оболевањем од срчаних болести и рака, одједном, према најновијим тврдњама, може да се конзумира.
И док се стручна јавност бавила недостацима најновије студије, „Њујорк тајмс” је објавио да је ово истраживање у ствари већ компромитовано, будући да је др Бредли Џонстон повезан с месном и прехрамбеном индустријом, за коју је раније спроводио плаћена истраживања. Иако су познати амерички нутриционисти и истраживачи одмах по објављивању студије објавили да је она непоуздана, аутори су се бранили, наводећи да је истраживање обављено према највишим професионалним стандардима. Међутим, „Њујорк тајмс” пише да је већ откривено да је др Џонстон у децембру 2016. године објавио студију која је покушала да оспори међународне смернице у којима се људима сугерише да конзумирају мање шећера. – И ова студија је објављена у истом медицинском часопису, а финанцирао ју је Међународни институт за истраживање живота, установа коју финансирају индустрија хране и водећи светски ланци брзе хране, произвођачи газираних напитака и продавци хране – наводи „Њујорк тајмс”.
Џонстон није негирао ове тврдње, али је саопштио да његова веза с индустријом није имала никаквог утицаја на најновију студију. Он је признао да је новац за раније истраживање добио 2015. године и да није био у обавези да то пријави због могућег сукоба интереса. Правило је, иначе, да могући сукоб интереса мора пријавити ако се догодио у протекле три године. Међутим, како је истраживање објављено у децембру 2016. године, испоставило се да је ипак прекршај направљен, чиме је тренутно доведена у питање и веродостојност садашње студије о црвеном месу. Иначе и студија о шећеру тврдила је да није тако штетан као што се сматра, па светски медији сумњају да је и у истраживању о утицају црвеног меса на здравље прсте умешала индустрија.
У децембру 2016. године исти аутор објавио студију која је покушала да оспори међународне смернице у којима се људима сугерише да конзумирају мање шећера. Истраживање је финансирао Међународни институт за истраживање живота, који плаћају водећи ланци брзе хране, индустрија, произвођачи газираних напитака
Иначе, Светска здравствена организација (WHO) црвено и прерађено месо класификује као канцерогено, а здравствена удружења широм света људима препоручују смањење њиховог уноса, како би смањили ризик од обољења од рака, подсетио је британски „Гардијан”. Људи који дневно поједу 90 грама црвеног или прерађеног меса требало би да ту количину смање на 70 грама, сматра водеће британско медицинско удружење. Осим штетног утицаја који има на људско здравље, конзумирање црвеног меса директно је повезано и са загађењем животне средине и климатским променама због емисије стаклене баште насталих као последица индустријске производње меса.
После најновије студије и тврдњи да ју је индустрија финансирала, медији широм света преносе савете угледних стручњака и научника да би ову намирницу ипак требало конзумирати умерено, а прерађевине, ако је то могуће, потпуно избацити или бирати оне здравије, без адитива.
Подели ову вест











Комeнтар успeшно додат!
Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.