Нема оброка без меса
Недавно је рађено истраживање шта који пол од хране више воли, а шта никако не воли. Трендови су да код мушкараца доминира месо у исхрани, нарочито роштиљ и свињско печење. Потом следе класици српске кухиње, сарма и пасуљ, затим риба. Оно што мушкарци не воле јесте боранија, а за њом следе јела такође с поврћем (купус, грашак и пилав).
Жене имају мало другачији укус, јер мање инсистирају на месу, а од меса је главна пилетина. За разлику од мушкараца, који га готово и не помињу, кромпир је женама друго омиљено јело. И код жена су високо цењени сарма и пасуљ, па потом и роштиљ и свињско печење. Жене више воле тестенине од мушкараца, а помало изненађујуће јесте да мање воле рибу од мушкараца.
Оба пола подједнако воле, односно не воле воће, боранију, грашак, печурке, броколи, блитву, карфиол и слатки купус.
Месо је популарно као избор јела код мушкараца, јер је синоним за добру, калоричну, укусну храну. Поврће мушкарцима није приоритет, као ни плодови мора, већ су више за плодове тора. Месо има добар засићујући ефекат, даје доста енергије, масти и протеина. Роштиљ, кобасице, па и печење, за разлику од, рецимо, куваног меса имају знатно бољи укус због ароматичних једињења које садрже и брзо се припрема, па је јасно зашто је роштиљ први избор код разних прослава. Сарма и пасуљ су традиционална јела и мушкарци их такође воле због укуса и јаке засићујуће моћи.
Жене имају истанчанији укус, што је у складу и с мирисима и бојама, које такође боље осећају од мушкараца. Ово не значи да су жене супериорније, већ да више пажње поклањају намирницама које улазе у јело, као и свом изгледу. Зато имају више фаворита што се тиче исхране и она је, по правилу, разноврснија од оне код мушкараца. Традиционална јела, као и роштиљ, жене воле готово као и мушкарци, али је зато поврће незаобилазно. Жене више цене пилетину од свињетине и јунетине, јер је мекана, укусна, брзо се припрема. Уколико причамо о пилећим грудима без кожице, она имају мање засићених масноћа, па је мање и целулита код жена.
Домаћа кухиња је, пре свега, богата месом, јер осим очигледног – печења, роштиља, кобасица, пуњених паприка, сарме – без меса није могуће замислити ни свадбарски купус, пасуљ с коленицом или ребарцима, бурек с месом или пилав.
Предност је доступност, јер овакву храну налазите на сваком кораку, од киоска на ћошку, до великих маркета који имају кувана јела.
Последица (мана) јесте велика учесталост обољевања кардиоваскуларног система, дакле од хипертензије до озбиљнијих болести срца и мозга. Данас у Србији више од 50 одсто свих смртних исхода особа оба пола последица су болести срца и крвних судова. Ово је јак сигнал да је потребно променити навике у исхрани, као и у припреми хране уз обавезно одрицање од индустријских месних прерађевина (кобасице садрже адитиве, нарочито нитрите).
Јасна Вујичић, нутрициониста
www.nadijeti.com
Подели ову вест

Комeнтар успeшно додат!
Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.