Субота, 21.05.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа
Седница Савета безбедности УН o Косову

Београд спреман за наставак дијалога, ако се створе услови

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је у Њујорку да потенцијални премијер тзв. Косова Аљбин Курти не одустаје од идеје о 'великој Албанији' и упитао да ли фотографисање појединих амбасадора поред албанске заставе представља давање легитимности тим опасним и дестабилизујућим намерама
Министар спољних послова Србије Ивица Дачић (Фото Танјуг)

ЊУЈОРК - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић поручио је на седници Савета безбедности УН да је Београд спреман за наставак дијалога са Приштином, уколико се за то створе услови и истакао да је Приштина искључиво одговорна што дијалога тренутно нема.

„Србија је спремна да настави разговоре сутра, уколико се за то стекну услови”, рекао је Дачић на седници која је посвећена ситуацији на Косову и Метохији.

Дачић је истакао да је Приштина једина одговорна за то што дијалога нема и подсетио да су пре годину дана, у новембру прошле године, уведене таксе на робу из централне Србије.

Оценио је да је то нечувена мера, да је донета једнострано и да је Приштина једина одговорна што је тренутно дијалог постао беспредметан.

„Упркос осуди целе међународне заједнице и небројеним позивима да се повуку таксе, оне су на снази већ скоро годину дана, а штета је неколико стотина милиона долара и сваки дан је све већа”, рекао је Дачић, преноси Танјуг.

Министар је рекао и да су ирационални и неприхватљиви покушаји успостављања вештачке равнотеже одговорности Београда и Приштине за прекид дијалога и објашњења да одлука о таксама представља одговор на такозвану кампању Србије за повлачење признања такозваног Косова.

„Наше активности су одговор на кампању за добијање признања, које тзв. Косово, уз помоћ неких од вас, води откад су прогласили независност. Ако већ позивате Србију да обустави кампању, очекујемо да позовете и Приштину да прекине са лобирањем, али и да сами прекинете то да радите”, рекао је Дачић.

Он је навео да представници Косова заједно са дипломатијом Албаније раде широм света на признавању независности.

„Док тражите од Србије да престане, ви сте овде, а нарочито представници неких великих сила, сталних чланица СБ, на свакој седници позивали све чланице да признају Косово. Ми јесмо мали, али свакако нисмо глупи. Они који нас оптужују да наше активности подривају дијалог, подсетићу да је од почетка преговора, које сам ја почео 2012. године тзв. Косово признало 25 држава, а да је Србија наставила учешће у дијалогу, нисмо говорили да то подрива дијалог”, рекао је Дачић.

Како сада, када се повлаче признања, то подрива дијалог, упитао је Дачић и подсетио да је Србија наставила дијалог упркос томе што Приштина шест година није испунила своје обавезе преузете Бриселским споразумом.

Министар је истакао и да је сада на Приштини да схвати да не може ништа да постигне без договора са Београдом и да дијалог нема алтернативу.

Дачић: Зар да ја браним интегритет тзв. Косова од Куртија?

ЊУЈОРК - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је у Њујорку да потенцијални премијер тзв. Косова Аљбин Курти не одустаје од идеје о 'великој Албанији' и упитао да ли фотографисање појединих амбасадора са Куртијем поред албанске заставе представља давање легитимности тим опасним и дестабилизујућим намерама.

Дачић је на седници СБ УН посвећеној ситуацији на КиМ рекао да је Курти човек који је током целог политичког ангажмана заступао идеју о 'великој Албанији и оценио да је сада показао да од те идеје нема намеру да одустане.

Како је навео, Курти у својој канцеларији у Приштини на почасно место ставља заставу Албаније а не тзв. Косова.

„Он хоће да буде премијер тзв. Косова без заставе Косова, него са заставом Албаније. Озбиљно је питање да ли чињеница да су поједини дипломатски представници ваших земаља који су се фотографисали у овом декору, представља давање легитимности тим опасним и дестабилизујућим намерама. Потрошили сте силно време говорећи да Србија крши интегритет Косова а сада седе у канцеларији будућег премијера који негира интегритет Косова”, обратио се Дачић чланицама СБ УН.

Упитао их је зашто сада ћуте и шта би било када би неки од њих дошли код њега а он поставио заставу Републике Српске, која је део БИХ.

„Да ли бисте то мирно оћутали као у Приштини? Молим да упозорите амбасадоре да су амбасадори у Приштини а не у Тирани. Доводите нас у непријатну ситуацију да ја браним територијални тзв. Косова од Аљбина Куртија”, рекао је Дачић.

Како је рекао, Курти је отворено говорио да не жели разговоре са Српским листом.

„Каква је то демократија када не прихвата резултате јер му нису по вољи. Сада најављује да ће тражити да се сви споразуми са Србијом преиспитају и да је онај најважнији део о ЗСО мртво слово на папиру. Додатно је заоштрио реторику изјавом да ће тражити ратну одштету. Можда није упознат да ми отплаћујемо милијарду кредитних дугова Косова. Онда то нико не помиње. Ако сте независни што онда ви то не радите, него чекате да то ради Србија”, казао је он.

То, каже, не ствара атмосферу за превазилажење разлика и стварање поверења.

Дачић сматра да свако ко одбија дијалог не ради за добробит ни српског ни албанског народа, али се нада да ће Приштина ипак укинути таксе и да ће се дијалог наставити.

Дачић је говорио и о недавним парламентарним изборима на КиМ, наводећи да је Србија упозоравала да ће и овога пута предизборна кампања бити употребљена за хајку на Србе и то се, како каже обистинило.

Упркос различитим ограничењима, од административних забрана у вези са документима и забранама уласка за српске функционере, српски народ је у огромном броју изашао на изборе и показао јединство и жељу да остане на том простору и бори се за своју будућност.

„Сведоци смо тога да Приштина није задовољна резултатима избора и да покушава да прекроји те резултате исконструисаним причама и инцидентима попут тровања чланова ЦИК током бројања српских гласова. После вишедневних драматичних сцена попут оних из форензичких серија резултати у самој Приштини су показали да није било речи о тровању, већ о епидемији лажи које стално долазе и Приштине. То је можда могло да прође у прошлости, али сада очекујемо да сте то прозрели и да ћете то осудити. Или је било тровања или није. Лекари су у Приштини утврдили да није било”, рекао је Дачић.

Упитао је чему онда служе заштитна одела, „скафандери” приликом пребројавања гласова.

„Је ли то одраз расизма према српским гласовима? Тражим ваш одговор и реакцију. Да ли то значи да када у Србији неки Албанац гласа ми треба да бројимо гласове на тај исти начин, да ли је то одраз демократије”, упитао је он, преноси Танјуг.

Савет безбедности УН (Фото Википедија)

Дачић: Читаку је и даље држављанка Србије

Шеф дипломатије Србије Ивица Дачић изјавио је у Њујорку да је амбасадорка тзв. Косова у САД Вљора Читаку и даље држављанка Србије, документујући то фотокопијом њеног извода из књиге држављана.

„Можда ће Читаку сад рећи да није тражила отпуст из српског држављанства, јер је то за њу небитно. Али питајте Немце да ли је небитно, будући да Немачка тражи од сваког Албанца са КиМ потврду о отпусту из држављанства Србије”, рекао је Дачић.

Он је додао и да је она уписана у матичну књигу рођених за подручје Приштине.

Истакао је и да велики број Албанаца који раде у УН јесу и даље држављани Србије.

„Како кад треба да добијете посао, да остварите своја права, да вам Србија враћа кредите, ви сте држављани Србије, а залажете се за своју државу Косово. Могла је Читаку да тражи отпуст, али није. Према томе, немојте тако да говорите о својој држави”, рекао је Дачић поводом њених ранијих тврдњи да Албанци у Србији нису имали право на употребу албанског језика и писма.

Дачић је на седници СБ УН посвећеној ситуацији на КиМ показао како је изгледао извод из матичне књиге рођених које су српске власти издавале 1990. године на КиМ који је двојезични, а текст је прво написан на албанском, па на српском језику.

„Хоћете ли да погледате, тада сте имали десет година”, упитао је Дачић Читаку и додао да је и она имала такав извод, на албанском и на српском језику.

Он је навео да су чак и Србима на КиМ издавана двојезична документа, прво на албанском, па на српском језику.

„Како вас није срамота да лажете да нисте имали право да користите албански језик у Србији”, упитао је Дачић Вљору Читаку.

Читаку: Поносна сам држављанка Косова

Амбасадорка тзв. Косова у САД Вљора Читаку рекла је, након што је министар спољних послова Србије Ивица Дачић на седници СБ УН о Косову изнео податак да је она и даље држављанка Србије, да је етничка Албанка и „поносна држављанка Косова”.

Коментарисала је и оно што је о потенцијалном премијеру тзв. Косова Аљбину Куртију у свом говору изнео Дачић, који је упозорио земље-чланице СБ да се Курти сликао у канцеларији са албанском заставом а не заставом тзв. Косова.

„Он победио на изборима, више пута је рекао да је посвећен дијалогу, али морам рећи да ме забавља чињеница да мој српски колега брани косовску заставу. Уверавам вас да ће у кабинету премијера Косова биће увек косовска застава”, рекла је она.

Додала је да Дачић није поменуо да је Курти био политички затвореник у Србији док је он био министар унутрашњих послова.

Говорећи о недавним изборима на КиМ, рекла је да су они били посебни из више разлога, да довољно сведоче о „зрелости демократије на Косову”, али је напоменула да је неколико чланова ЦИК-а морало у болницу због пребројавања неких гласова, тврдећи да да Приштина не упире прстом ни у кога.

Она је оптужила Београд за застрашивање Срба на Косову и њихову инструментализацију за своју политику.

„Да вас подсетим шта се десило Оливеру Ивановићу који је говорио независно”, рекла је она и додала да косовска полиција води истрагу да је испитала више од 100 сведока, тврдећи да се главноосумњичени налази у Београду.

Оспорила је податке Београда да их је 200.000 побегло са Косова 1999. године.

„По попису из 1981. око 209.000 Срба живело је на Косову. Ако Србија тврди да је 200.0000 Срба отишло са Косова, то значи скоро сви, ко су онда 16.000 Срба који су гласали на изборима пре две недеље”, запитала је она, преноси Танјуг.

Она је рекла да је због домаћих прилика Косово одустало од апликације у Интерполу ове године али да ће Приштина поново следеће године поново поднети захтев за чланство.

Рекла је и да је дијалог са Србијом важан али и упитала како да Приштина верује Србији да је искрена у процесу помирења кад досад, како каже, није применила скоро ништа што је договорено у Бриселу.

Танин: Уклонити препреке за дијалог

ЊУЈОРК - Међународна заједница после избора на КиМ очекује да нови лидери потврде своју посвећеност преговорима са Београдом и обезбеде да препреке за дијалог буду уклоњене, изјавио је на седници Савета безбедности УН шеф Унмика Захир Танин.

„Посебан напор треба да буде уложен да политичка реторика и акција утичу на напредак дијалога после годину дана застоја”, рекао је Танин, преноси Танјуг.

Он је поздравио наставак напора многих међународних учесника да се обнови политички дијалог.

„Убеђен сам да споразум Београда и Приштине може бити одржив само ако је заснован на одговорном деловању и на томе да у том процесу учествују локални учесници у том процесу. Важна да током транзиције на КиМ међународна заједница буде јединствена и чврста у подршци одрживом споразуму”, рекао је Танин.

Он је оценио да су превремени парламентарни избори на Косову довели до значајне промене у политичком пејзажу Косова.

„Одлука о превременим изборима дошла у тренутку који је карактерисао унутрашњеполитичка подела, непостојање јединства у владајућој коалицији и доживљај јавности да не могу да испуне обећање”, навео је он.

Како је додао, прелиминарни резултати указују да је опозиција победила, са Самоопредељењем и ДСК.

„Та промена у политичком окружењу испољила се у одлуци бирача да подрже неконвенционалне политичке кандидате који не деле ставове из прошлости”, рекао је он.

Области са српском већином на КиМ забележили су највећу излазност у последње време и Српска листа ће вероватно бити једина политичка група косовских Срба у парламенту, навео је Танин.

Међународни посматрачи, како је казао, оценили су да су избори прошли позитивно, али поменути су и изазови као што су финансирање кампање, застрашивање, притисак на бираче у областима са српском већином.

„Надам се да ће ново вођство моћи да искористи ове изборе да испуни обећање људима да ће појачати владавину права и борити се против криминала, незапослености”, рекао је Танин.

Почела седница СБ УН о Косову

ЊУЈОРК – У седишту Уједињених нација у Њујорку почела је седница Савета безбедности УН на којој ставове Србије заступа шеф дипломатије Ивица Дачић.

На седници се разматра Извештај генералног секретара УН-а о раду УНМИК-а за период од 16. маја 2019. до 15. септембра ове године, преноси Танјуг.

Дачић ће у свом излагању дати осврт на Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а у том периоду, односно, изнеће оцену Београда о актуелној ситуацији на Косову и Метохији и деловању УНМИК-а.

„Пренећу ставове председника Александра Вучића да ми желимо компромис, наставак дијалога, али да очигледно да са друге стране и даље желе да наметну свој став о признању независности Косова, што је за Србију апсолутно неприхватљиво. Ми желимо компромис и учествоваћемо у наставку дијалога ако се створе услови за то, ако се укину таксе”, поручио је Дачић пред седницу.

Иначе, шеф светске организације Антонио Гутерес навео је, у најновијем извештају о стању на Косову, да је дуга пауза у званичним разговорима између Београда и Приштине, под окриљем ЕУ, зауставила напредак ка нормализацији односа и да представља ризик по стабилност на терену.

Он је поздравио позив САД, Француске, Италије, Немачке и Велике Британије упућен странама у дијалогу, наводећи да је ових пет земаља од Приштине затражило да укину таксу од 100 одсто на производе из централне Србије и БиХ и позвале Београд да одустане од „кампање повлачења признања”.

Коментари7
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Milan Pantic
Nema mnogo radovanja,samo dalje. Ministar je obecao da ce do Nove godine jos pet zemalja da povuce priznanje Kosova. Veze moraju da rade na sve cetiri strane sveta. Konstantno raditi i ne stajati, svako gleda svoj interes. Ne dopustiti da nas ucenjuju taksama, nama su vazni glasovi. Nova trzista se grade, mi uvek mozemo da proizvedemo koliko Zapad i Istok traze, ni toliko. Pored ekonomskog rasta moramo da jacamo vojno jer nema darova! Da nema tih povucenih priznanja ne bi bilo ni ove diskusuje!
Средоје
Одлучан и аргументован наступ Дачића у УН раскринкава лажи политичара тзв. државе Косово. Треба још више појачати напоре у том правцу и обезбедити више средстава. Шиптарски политичари у лажима, обманама и злостављањима Срба, једноставно - немају границе! Они Србију никада нису доживљавали као своју државу, већ су је "музли" и музу је на све могуће и немогуће начине! И још нам се ругају! Ту политичку фарсу треба приводити крају уз помоћ пријатеља. Нису САД, Британија и Немачка "Бог и батина"!
Zeljko Adzic
Pobeda Kurtija je dobra vest za Srbiju.Razdor u kosovskoj eliti ce se povecati i vrlo brzo ce se doci u situaciju da ce Srbi biti manje opasni od konkurenta za pozicije.
Aluvial
Dacic je odlican. Sa Siptarima i njihovim mentorima i mora tako kako on nastupa, razlozno i odlucno, uz to argumentima. Nema povlacenja i prihvatanja sumanitih predloga. Ocigledno se igra na vreme. Vreme izgleda ne radi za Siptare. Ali kako bilo da bilo, kompromis je jedino resenje, ma na cijoj strani da je vreme.
Јован К.
Врло добар говор министра Дачића! Тешко је разговарати и дискутовати са преиспољеним лажовима, какви су Фљора Читаку и остали "лидери" лажне државе "Косове". Србија нема разлога да одустане од кампање за повлачење признања "Косове" и то не може да се везује за укидање такси од 100%, нити "наши западни партнери" имају права да то траже од Србије. Једноставно, Србија том кампањом води политичку борбу за очување свог интегритета и суверенитета на целокупној својој територији.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.