Понедељак, 27.09.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
НА ДепонијУ у Винчи СВАКОДНЕВНО СЕ ОДЛАЖЕ ВИШЕ ОД 1.500 ТОНА СМЕЋА

Електрана на отпад за три године

Радови на постројењу које многи зову спалионица почели би средином 2020. – Изградња погона за пречишћавање отпадних вода и третман грађевинског отпада требало би да почне у марту, а да буде завршена у октобру идуће године
(Фото Д. Јевремовић)

Појава дима из унутрашњости депоније „Винча” постала је последњих година готово уобичајена појава. Оно што се минулих дана догађало када је са пет места на депонији излазио дим не чуди ако се у обзир узме да се на овом градском отпаду свакодневно одлаже више од 1.500 тона отпада. И тако већ 45 година. Дебљина смећа на неким деловима достиже и више од 70 метара због чега се наша депонија убраја у најнеуређеније у Европи.

У решавање овог горућег проблема по животну средину кренуло се још 2012. године да би 2015. почео тендерски поступак, а тек две године касније изабран је приватни партнер.

Напокон су 1. октобра ове године почели и први радови. Како су у Секретаријату за заштиту животне средине рекли, планирано је да се у наредне три године на простору депоније „Винча” подигне пет постројења, затвори постојећа и отвори нова.

– Уговором о јавно-приватном партнерству који је град закључио са конзорцијумом SUEZ&I-Environment, огранком јапанског конгломерата ИТОЧ-у и ДПН „Бео чиста енергија” 29. септембра 2017. предвиђају се следеће обавезе приватног партнера: изградња комбинованог постројења за третман и производњу енергије из отпада, санација и рекултивација постојеће депоније, изградња нове санитарне депоније и постројења за третман грађевинског отпада, изградња постројења за третман процедних вода и постројења за сакупљање и третман депонијског гаса, који ће потом бити коришћен за производњу енергије – кажу у секретаријату.

Према плану, изградња постројења за пречишћавање отпадних вода и третман грађевинског отпада требало би да почне у марту идуће године, а да буде завршена у октобру 2020.

Изградња објекта електране на отпад или како је неки називају спалионице, односно постројења за коришћење комуналног отпада у енергетске сврхе планирано је да крене средином 2020. године, а да све буде готово у августу 2022.

– У току су припремни радови на местима где су предвиђене касете за формирање нове депоније, уређује се локација где ће се налазити постројење за искоришћење комуналног отпада у енергетске сврхе, а формира се и простор где ће се третирати грађевински отпад и раде се унутрашње привремене саобраћајнице – истичу у секретаријату.

Изградња такозване спалионице, али и прича око решавања питања депоније већ дуго је у жижи јавности праћена позитивним ставовима, али и и оспоравањима.

Медијима се обратио и Драган Ђилас, председник Савеза за Србију, тврдећи да је ревитализација депоније енормно скупа и да ће грађане коштати 1,1 милијарду евра, док је према плану из времена када је он био градоначелник требало да износи 179 милиона евра.

Заменик градоначелника Горан Весић објаснио је да је Влада Србије 2007. године, када је у њој министар био и Драган Ђилас, донела одлуку о решавању депоније, али да нису знали како да спроведу тендер.

– Четири године касније, 2011. на предлог Драгана Ђиласа, који је у међувремену постао градоначелник, град је донео одлуку да се направи спалионица, тако што ће свако домаћинство годишње плаћати 127 евра од 179 милиона евра које би он узео за изградњу спалионице. Тако би свако домаћинство било задужено 3.800 евра за 30 година – рекао је заменик градоначелника.

У односу на то решење, актуелна власт је спровела тендер од 2015. до 2017. године у складу са свим правилима ЕУ и под контролом Светске банке, па то грађани неће плаћати.

Како објашњавају у компанији „Бео чиста енергија”, разговори са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД), Европском инвестиционом банком (ЕИБ) и Међународном инвестиционом корпорацијом (ИФЦ) почели су јер је процењено да су ове три институције, имајући у виду висину инвестиције и период трајања уговора од 28 година, најспособније. Разговори са ЕИБ-ом прекинути су још почетком прошле године јер је било тешко ускладити захтеве сва три кредитора и уједначити услове кредита.

– Уговор о финансирању пројекта је потписан и кредитори су сада Европска банка за обнову и развој, Међународна инвестициона корпорација и Аустријска извозна кредитна банка. Из кредита ће за пројекат бити обезбеђено три четвртине укупне инвестиције, док ће четвртину осигурати оснивачи фирме „Бео чиста енергија”, француски „Суаез”, јапански „Иточу” и европски фонд „Маргерите” из Луксембурга – објашњава Владимир Миловановић, директор „Бео чисте енергије”.

Он негира да ће изградњом електране загађење животне средине бити веће, напротив, биће решени многи постојећи проблеми.

– Електрана ће бити изведена сагласно са свим српским прописима у погледу заштите животне средине и области енергетике. Неће бити никаквих одступања од лимита емисије гасова у атмосферу – каже Миловановић.

Он напомиње да ће се као гориво за електрану користити само онај комунални отпад који не може да се рециклира.

– У току изградње електране мораће да се успостави систем рециклирања тако да се посебно издвајају папир, метал, стакло, пластика, дрво, текстил... У електрани ће се сагоревати само онај отпад који нема та својства попут отпада органског порекла. Како се у Европи већ неко време најављује увођење строжих стандарда у погледу дозвољене емисије гасова (тзв. БРЕФ стандард), а Србија је у фази преговора за поглавље 27 у вези са животном средином, претпоставка је да ће и наша земља усвојити те препоруке. Због тога ми већ радимо препројектовање опреме да би електрана, када буде изграђена, задовољила и те критеријуме. Дакле, овде јесу и биће примењени сви прописи Србије и Европске уније и електрана опремљена најбољом технологијом за сагоревање и пречишћавање димних гасова – каже Миловановић.

Посао који предстоји

• Санација и рекултивација постојеће депоније обухватиће мере за смањење постојећег загађења животне средине и спречавање настанка новог. Ове мере предвиђају затварање депоније, односно престанак депоновања комуналног отпада, дренирање и извлачење процедних вода које су се у току вишедеценијског депоновања отпада сакупљале, као и постављање одговарајућих цеви за сакупљање гаса. За производњу енергије.

• Затварање и рекултивација подразумева прекривање депоније одговарајућим непропусним материјалом да би се спречила даља загађења животне средине. Преко тако заштићене депоније садиће се зеленило.

• Изградња нове санитарне депоније, која ће пратити строге прописе ЕУ у погледу одлагања отпада, као и заштите животне средине. Свака депонијска ћелија садржаће непропусне слојеве, којима ће се спречити контаминација и које ће се по испуњењу капацитета затварати и прекривати зеленилом.

• Изградња постројења за третман грађевинског отпада, чији ће капацитет бити минимум 100.000 тона годишње.

• Постројење за третман процедних вода, а која ће после третмана бити очишћена од свих загађења и моћи да се корити као техничка.

• Постројење за сакупљање и третман депонијског гаса који ће потом бити коришћен за производњу енергије. Познато је да је стварање биогаса саставни део процеса депоновања отпада и изградњом овог постројења сав гас биће сакупљен и искоришћен за производњу енергије.

ЕБРД део пројекта уређења

Директорка задужена за сектор инфраструктуре за целу Европу Европске банке за обнову и развој Сузан Горансон боравила је у Србији и том приликом посетила депонију у Винчи, један од њихових последњих пројеката.

– Подржавамо затварање старе депоније у Винчи, изградњу нове и постројења за производњу енергије која ће претворити ову огромну опасност по животну средину у модерне објекте за третман отпада, изграђене по стандардима Европске уније. Са досад уложених више од милијарду евра у одрживу инфраструктуру, ми смо један од лидера у финансирању зелене транзиције у Србији са улагањима у транспорт, градску инфраструктуру и обновљиве изворе енергије – навела је Сузан Горансон на званичној страници „Линкедин” ЕБРД-а.

Контрола рада Градске управе због пожара

(Фото Р. Крстинић)

Заштитник грађана покренуо је поступак контроле рада Градске управе због пожара на депонији у Винчи, наведено је у саопштењу које преноси Танјуг.

Заштитник је покренуо поступак по сопственој иницијативи, а на основу информација из медија да се на депонији Винча појавио нови отворени пожар који може утицати на квалитет животне средине. Он подсећа да је поводом пожара на депонији Винча реаговао и 2017, када је захтевао од свих надлежних органа да предузму мере које ће обезбедити потпуно и објективно обавештавање јавности о стању животне средине, а што је гарантовано Уставом и законом. Захтевао је, такође, предузимање мера које ће спречити да се такве ситуације у будућности понављају, наведено је у саопштењу.

Коментари11
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ivan
Jedno bezocno otimanje. Verujem da ce ljudi biti izbacivani iz stanova u nemogucnosti placanja buducih racuna za komunalije.
milica
Molim vas da napisete i nesto o garantovanim platama u ''gorionici''. Nikola Jovanovic tvrdi da je po ugovoru minimalna plata oko 3000 Evra mesecno(daktilograf) a maksimalna oko 40 000 Evra mesecno za direktora.
Веља
Нека уобичајена цена постројења за производњу струје је 1 милион по 1 MW инсталисане снаге. Где би нам крај био када би имали онај обећани софтвер за контролу цене јавних набавки.
cistac
Treba pozvati urbane arheologe da nam ispricaju nasu istoriju kroz smece. 70m debljine smeca je respektabilan sloj. Inace, urbana arheologija je nauka u procvatu u razvijenijim zemljama.
Vesa D
..pozuriti ..jos malo iz djubreta samo ce nam nosevi viriti..

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.