Субота, 24.07.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ О „ШПИЈУНСКОЈ АФЕРИ”

Неће бити нове 1948.

За амбасадора Русије Александра Боцан-Харченка имао сам само једно питање – „Зашто?” – Уверен сам да Владимир Путин о оваквим стварима није био обавештен, рекао је Александар Вучић
(Фото ЕПА/ЕФЕ/Alexei Druzhinin)

Ми смо као земља суочени већ дуги низ година са изразито офанзивним деловањем различитих обавештајних служби на територији Србије, рекао је синоћ председник Србије Александар Вучић. „То бисмо могли да поделимо у две групе – најразвијенијих земаља света и групу регионалних земаља које имају изражен интерес на територији Србије и своје обавештајно деловање раде у пуном капацитету а усмерено је против интереса Србије”, рекао је Вучић новинарима, у обраћању после седнице Савета за националну безбедност која је имала једну тачку дневног реда – обавештајно деловање против Србије и неопходност предузимања мера.

Председник је изјавио да је снимак, на којем се види како руски обавештајац Георгиј Клебан даје новац српском обавештајцу, направљен 24. децембра 2018, да га није сачинила наша Војно безбедносна агенција, али је била потпуно упозната. „Пратећи објекат обраде, наше службе безбедности су дошле до података да ће се у Земуну, тог дана негде око 18 сати, пензионисани припадник ВС, потпуковник З. К. састати са Георгијем Клебаном”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

„Припадници српских служби нису забележили снимак због велике удаљености. Наши припадници су приметили више лица која су била у контрапратњи. На Земунском кеју три лица излазе из аутомобила марке ’ауди’, они су били нечитљиви због положаја. Нашли су се код паркиралишта Капетанија и отишли у правцу пивнице ’Црна овца’. Онда су је напустили и отишли у непознатом правцу”, објаснио је Вучић.

Указао је да постоје документације и о другим припадницима руске службе безбедности са припадницима војних структура Србије, али да никада та документација није ишла у јавност. Само у случају Клебана, који је био помоћник изасланика Војске Русије, документовано је десет контаката са три извора, а у три наврата је Клебан уручио и новац. Каже да је З. К. постао предмет обраде због контаката са хрватском службом 2012. године, и то у вези приступа документима везано за догађаје током рата у Хрватској, а 2017. уочено је низ контаката са руском обавештајном службом.

На питање да ли ће председника Владимира Путина питати за обевештајну аферу у којој је учествовао и руски обавештајац, приликом њиховог сусрета који је планиран за 4. децембра, Вучић је на новинарима рекао да не би искључио могућност да се то сада дешава и због тих сусрета планираних у Москви. „Не искључујем да су Руси по том питању у праву зато што ми поседујемо више снимака које нисмо публиковали, јер то није посао обавештајних агенција”, рекао је Вучић.

Србија, наводи он, не бежи од тих тема. „Ми не кријемо ништа, немамо чега да се стидимо, а руским пријатељима верујемо да желе најближе односе са Србијом као што ми желимо са њима. Верујем да ћемо успети и ту врсту поверења, на кратко прекинуту, да изградимо, јер нам не пада на памет да правимо нову ’48. и не пада нам на памет да Русију доживљавамо као непријатеља Србије. Напротив”, рекао је Вучић.

За њега је сусрет са Путином од изузетног значаја. Нагласио је да је примећено да постоји велики притисак на нашу земљу са различитих страна како да се опредељује Србија и какву политику да води. „Што се тиче односа Србије са Руском федерацијом, Клебан није више на територији Србије. Ми имамо изразито пријатељске односе и уверен сам, бар тако мислим, да председник Владимир Путин о оваквим стварима није био обавештен. Не заборављамо ни 2015. шта је за нас учинио у Савету безбедности УН, као ни подршку нашем територијалном интегритету у свим међународним организацијама, а ни подршку у војном опремању”, рекао је Вучић.

Пренео је да је у разговору са амбасадором Русије Александром Боцан-Харченком јуче имао само једно питање „Зашто?”. „Као што знате Србија је једина земља која није увела санкције Русији, која нигде није гласала против интереса Москве, једина која ван евроазијског савеза са њима одржава и војне вежбе. Србија ничим није угрозила пријатељство са Русијом. Зато сам поставио питање ’Зашто’. Нисам видео логику у свему”, објаснио је Вучић и додао: „Што се нас тиче ми своју политику према Русији нећемо да мењамо, доживљавамо је као братску и пријатељску земљу и наставићемо сарадњу у свим областима. Осим у обавештајном смислу где ћемо своју земљу заштити и чувати”

Изразио је захвалност што је амбасадор Русије пренео личну поруку министра одбране РФ Сергеја Шојгуа, за коју је рекао да је од великог значаја и да је посвећена добрим односима према нашем народу и Србији. „Бескрајно сам поносан на орден који сам добио од председника Путина, Орден Александра Невског који је после 100 година добио први Србин. Уложићу све што могу да наши односи са Москвом буду најбољи могућ и верујем да ће исто бити са друге стране”, рекао је Вучић.

Констатујући да смо често у Србији подељени на оне који су за Русе и Американце, објашњавајући то српским патриотизмом, рекао је да је његова порука да је изабран за председника да штити интересе Србије, а не неке друге земље.  Истакао је и да Србија неће мењати своју политику и да ће се, никада снажније, борити за самостални и независни пут и политику неутралности. „Јачаћемо Војску Србије. Србија ће бити све јача. То је земља слободарског народа и никада нисмо пристајали и никада нећемо бити неко ко ће да дозволи да други њима управља”, поручио је Вучић и нагласио: „Србија своју политику неће окретати, и неће у НАТО, као што неће ни у ОДКБ, и неке друге, али учврстићемо наше позиције неутралности и самосталности”.

Вучић је најавио да ће у наредном периоду бити спроведено неколико акција против припадника различитих обавештајних агенција, чије је деловање против Србије доказано. „Наредних неколико дана уследиће оштре акције које ће бити уочљиве јавности”, рекао је Вучић. Похвалио је ВБА и БИА који су у садејству успевали да осујете најзначанија офанзивна деловања туђих обавештајних агенција. Најавио је више акција тужилаштва. Рекао је да ће у наредних два месеца да се изађе са свеобухватним општим правно политичким актом који би био пуна потврда нашег унутрашњег и спољног пута и неутралности и јачања такве државне и војне позиције.

Контакти страних војних изасланика у Санџаку

Србија је изложена снажном обавештајном раду многих земаља и навео да се на територији Рашке области и Санџака појављују у својим униформама војни изасланици, који су у 90 одсто случаја увек представници војнообавештајних служби, а који тамо разговарају о политичким решењима која би рушила Србију. „Реакција државе је на то била снажна и та лица више неће имати приступ на било који начин, нити информацијама или догађајима од значаја у Србији. Реч је о представницима аустријске, немачке и бугарске службе”, нагласио је он.

Напади на српску наменску индустрију долазе из обавештајне канализације

Напади на наменску индустрију су учестали, жестоки, оркестрирани и организовани и долазе увек из једне земље која у том смислу представља обавештајну канализацију, како то називају стручни кругови, изјавио је председник Александар Вучић. „Увек је против српске наменске, и због тога што постоји конкуренција у фабрикама баш у тој земљи и због тога што се обавља посао за обавештајне изворе неких других, већих западних земаља”, рекао је Вучић. То је разлог за жестоке нападе на наменску, како би је по сваку цену разорили они који Србији не желе добро, нагласио је Вучић Истакао је да Србија не може да опстане као војно неутрална и снажна без снажне наменске индустрије..

Констатовао је да грађани готово да нису ни приметили да су наше обавештајне и контраобавештајне агенције успеле да ухвате Србина са 30.000 евра у рукама, који је износио техничку и технолошку документацију за израду муниције 12,7 милиметара у Првом партизану у Ужицу, додајући да је муниција 12,7 мм најтраженија у свету. „Ми смо и Србина и Албанца ухапсили”, рекао је Вучић.

Истакао је да су у току жестоки напади на „Крушик” из много разлога, као и на фабрику у Лучанима, који стално трају. Навео је и да је Радоша Миловановића за директора фабрике у Лучанима поставила власт ДОС-а, а да је он сада, када компанија ради боље него раније, по први пут под жестоким нападима. Нагласио да српску наменску индустрију желе по сваку цену да  униште и разоре сви који не желе добро Србији. Председник је констатовао да ће надлежни и по том питању морати да предузимају одређене мере, али ће много офанзивније да говоре истину људима, како би све могли да сагледају. „Очекујемо, после доласка хеликоптера МИ 17 и оружја и резервних делова, и хвала Русији на томе, и даље снажење и јачање српске војске”, рекао је Вучић.

Председник је, поводом тврдњи дела опозиције, нагласио да ниједна мина није отишла за Украјину, нити је испоручивана преко Уједињених Арапских Емирата. Вучић је додао да смо јуче „оптужени из једне од тих кухиња обавештајне канализације” и упитао коме је баш на јучерашњи дан одговарало „да то пусти кроз ту обавештајну канализацију, додавши: „Сами закључите”.

Вучић је потом показао текст и слике мина како је то објавио бугарски сајт. Додао је да пише да је то испоручивано преко УАЕ који су потписали свој споразум са Петром Порошенком (бившим председником Украјине), што је, како каже Вучић, иначе њихово право, као и то што имају споразум и са РФ. Напоменуо је и да је шеик Бин Зајед много бољи пријатељ са Путином него он. Вучић је подсетио на тврдње Драгана Ђиласа да је продаја српског оружја Украјини ишла преко Емирата и „Вучићевог великог пријатеља, шеика Мухамеда”, додавши да Ђилас тако инсинуира и ко су истински већински власници Београда на води. „Он увек полази од себе, зна какав је лопов и мисли да су сви такви”, додао је Вучић.

Како каже, истражен је сваки лот. „Сваки лот, свих мина који је отишао, а ниједан никада није отишао за Украјину, и ниједан лот оваквих мина није отишао за Емирате. Онда смо ишли даље и установили да смо имали преко Американаца, две америчке и једне полуамеричке фирме, али је била и једна чудна компанија јер смо дошли до тих бројева мина и установили кад и коме су продате и са којим циљем. Да видите како се судбина игра када много лажете, шта се догоди”, истакао је председник

Тај лот, каже Вучић, баш тих мина које су на слици, је део серије од 15.000 мина, које су продате предузећу „Техноремонт” у власништву Петра Црногорца, иначе власника фирме ЦПР Импекс. „То је где ради мама Обрадовића из Ваљева, тј. где је радила до јуче. Та фирма је купила 15.000 тих мина и продала их компанији Натан, пољској, а не украјинској, и то преко Кипра”, објаснио је Вучић.

Каже да је било интересантно да није добијена подршка пољских државних органа за то, што је обавеза, већ је то добијано од других компанија, па преко Кипра извезено за Пољску. Нигде и ни на који начин ни Украјина нити било ко није поменут , рекао је Вучић. Србија то, иначе, додао је, не би дозволила као „енд јузер” због наших добрих односа и са РФ, али и са Украјином. „Они, иначе, што је још интересантније имају заједничку фирму са Дамјановићем, лицем безбедносно интересантним као припадником једне од регионалних служби безбедности. А они вам контролишу неке од најпознатијих информативних портала на територији Србије чији су новинари изразили највећу жељу за мојом скором смрћу пре неколико дана”, додао је Вучић.

Казао је да је све остало што је рађено са минама, рађено уз посредство углавном домаћих и америчких компанија. Све су били дозвољени „енд јузери, само у једном случају и то у ранијем периоду, пре 2012. смо имали Саудијску Арабију, али ништа од тога није завршавало у Европи, напротив”.

Поносни на 11.000 радника који доприносе снази наше земље

Александар Вучић је рекао да што се оружја тиче Србија ће да га прави и продаје. „Кад будемо имали фабрике бурека и пецива онда ћемо другачије да се понашамо, а до тада нећемо да се стидимо, него ћемо да се поносимо са наших 11.000 радника који вредно раде да би заслужили плате за своје породице, али и да би допринели војној и одбрамбеној снази Србије”, закључио је Вучић.

Коментари39
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Ivo
zašto najednom skretanje pažnje javnosti na Rašku oblast?
Veljko Jovicic
Ivo, pa zato sto ima razloga za to! Procitaj jos jednom tekst!
Muradin Rebronja
Kad budemo prešli od zanatske proizvodnje bureka i peciva na industrijasku proizvodnju smrznutih bureka, peciva, pizza...spremnih da se odmrznu, ispeku i vruci prodaju, kad god im treba i koliko god im treba onda ce naš turizam procvetati, a bogme ce biti i za izvoz. Još bolje za vakuum upakovane porcijaše jagnjeceg mesa ili junecih steikova koje i ne treba zamrzavati jer imaju rok trajanja do tri nedelja. Svega i svačega uz sve to, supa, salata, vegetarijanske hrane...i eto posla za mlade.
Roko
Nista se ne dogadja bez uzroka. Korupcije nema u privatnim firmama. Ono sto je bino ne samo za Krusik nego i za nas sistem je poluprofesinalni sistem koji jos nije izasao iz socijalizma i zato mi sedimo na dve stolice jer jos uvek nismo savladali prvu lekciju iz matematike a to je sabiranje i oduzimanje. Ocito nas vode ljudi koji sa ekonomijom nemaju nista zajednicko ocita tradicija sa Titom koji da je imao naucenu lekciju odveo bi nas u EU sezdesetih godina i danas bi smo bili na nivou bar Ital
El Mussa The Kesseџija
Srbi: "Oprostite nam gospodine Putin ,vi nas špijunirate " Putin :" Oprošteno vam je "
Nikola
@El Mussa The Kesseџija Stvarno ne razumem hajku protiv Rusije u komentarima ovde. Sve i da je to istina, a NE POSTOJI jasan dokaz da jeste, postoje samo "dokazi" koji su u novinama izneseni kasno i neubedljivo, sa vrlo interesantnim tajmingom - to vas vise pece nego bombardovanje, rasparcavanje Jugoslavije, sankcije, medijska hajka protiv Srbije i Srba (inicijativa za genocidnu naciju itd.), cinjenice da nas sve zemlje spijuniraju i NVO kod nas... Ali ne - Rusija je problem? Placeni komentari.
Рус Михаил
Опростите, јел' ово El Mussa The Kesseџija титула вође неког афричког племена?
Darko
Da nije bilo 1948 bivsa Jugoslavija bi bila ko Rumunija ili Bugarska 1990.Samo onda su Rumunji I Bugari pametno odabrali i sad drzavama o kojima smo zbijali sale sad im gledamo u ledja.Njima je 1990 bila 1948,a Srbija je ostala zarobljena u ruskom zagrljaju. Da ne pominjem Cesku,Slovacku,balticke zemlje,Sloveniju.Neki dan citam da je 20,000 Srba odselilo u Slovacku,isto zemlju kojoj smo se sprdali do devedesetih.Rezultat pogresne politike je da danas pravimo mini Sengen sa sirotinjskim zemljama
miran
nista ti darko ne razumes.glavno ti je da je korito puno!

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.